שתף קטע נבחר

היועמ"ש לנתניהו: אין מניעה להחליט על שימוע לפני הבחירות

בקשת נתניהו נדחתה: מנדלבליט קבע כי ניתן להגיש נגד רה"מ כתב אישום בכפוף לשימוע, גם בחודשים הקרובים. "אין כל ממש בטענות המבקשות לייחס להכרעות סיבות שאינן ענייניות, כדוגמת לחץ ציבורי", כתב היועמ"ש וציין כי ההכרעה לא תתקבל בשבועיים הקרובים

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הודיע לפרקליטיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו כי החליט לדחות את בקשתם שלא לקבל החלטה בתיקי החקירות נגדו טרם הבחירות. "לא קמה כל מניעה לקבלת ופרסום החלטה לשקול להגיש כתב אישום בתיקים הנוגעים לראש הממשלה, או בחלקם, בכפוף לשימוע, גם לפני מועד הבחירות", כתב. מנדלבליט ציין כי ההכרעה לא צפויה בשבועים הקרובים, אך לפי ההערכה במהלך החצי השני של פברואר הוא יכריע בעניין העמדתו לדין של נתניהו.

 

המכתב של היועמ"ש מנדלבליט לנתניהו

המכתב של פרקליטי נתניהו ליועמ"ש

 

בהודעה שפורסמה נאמר כי "הודעת היועץ המשפטי לממשלה באה לאחר שקילת כל הטיעונים שהובאו בפניית הסנגורים, והטענות הנוספות שהוצגו בהרחבה בפגישה שקיימו, לבקשתם, עם היועץ המשפטי לממשלה ועם פרקליט המדינה ובכירים נוספים".

 

במכתבו של גיל לימון - עוזרו הבכיר של היועמ"ש - אל הסנגורים של נתניהו הובהר, בין השאר, כי "גורמי התביעה הכללית בוחנים את חומרי החקירה בתהליך מקצועי וסדור שנועד לקבל החלטה יסודית ומקצועית בהקדם האפשרי. על תהליך זה הוחלט זה מכבר, עוד לפני ההחלטה על הקדמת הבחירות, ואין הצדקה לסטות ממנו".

בנימין נתניהו:
נתניהו ומנדלבליט(צילום: גיל יוחנן)
  

היועץ מנדלבליט ציין כי "ההנחיה בנוגע למדיניות התביעה לפני הבחירות קובעת כי ככלל אין מקום להשהות טיפול בתיקים נגד נבחרי ציבור או מועמדים, שהגיעו לאחר חקירה לפרקליטות או לתביעה המשטרתית לצורך החלטה אם להגיש כתב אישום. ואולם, הטיפול יהיה תוך מתן הדעת לזהירות הנדרשת".

 

תקדים הנגבי

"הנחיה זו מתייחסת גם לקבלת החלטה מטעם היועץ על קיומה של כוונה להגיש כתב אישום נגד איש ציבור בכפוף לשימוע, וזאת, גם אם השימוע עצמו ייערך לאחר הבחירות", הבהיר מנדלבליט והזכיר את המקרה של צחי הנגבי בשנת 2006, אז הודיע היועמ"ש דאז לשר כחודש וחצי לפני הבחירות כי הוא שוקל להגיש נגדו כתב אישום בכפוף לשימוע - והשימוע עצמו נערך לאחר הבחירות. "על רקע האמור, ברור שנדרשים טעמים כבדי משקל ומכריעים על מנת לחרוג מהכלל. לפי היועץ, טעמים אלו אינם מתקיימים בנסיבות העניין", כתב.

 

 

במכתב של מנדלבליט הובהר עוד כי "החלטה להמתין עם פרסום ההחלטה בעניינו של ראש הממשלה, על אף סיום תהליך הבחינה של תיקי החקירה הנוגעים אליו, אם התהליך אכן יסתיים, תפגע בעיקרון של שוויון הכל בפני החוק ובעקרון של זכות הציבור לדעת על החלטות חשובות מעין אלה. היועץ המשפטי לממשלה קובע כי לא נמצאו טעמים לסטות מן הכללים הרגילים בעניין זה, ומדגיש כי אין כל כוונה או רצון מצדו להשפיע בהחלטתו על תוצאות הבחירות".

 

בנוסף הדגיש היועץ במכתבו כי "הטיפול בתיקי החקירה הנוגעים לראש הממשלה נעשה משיקולים מקצועיים וענייניים, והחלטות התקבלו, מתקבלות ויתקבלו אך ורק על בסיס חומר הראיות ומשיקולים של האינטרס הציבורי בלבד. כמו כן הודגש כי אין כל ממש בטענות המבקשות לייחס להכרעותיו של היועץ המשפטי לממשלה סיבות שונות ומשונות, שאינן ענייניות, כדוגמת לחץ ציבורי או אחר".

 

הוא ציין כי "בכוונתו להדגיש, כמקובל בהחלטות מעין אלו, את משמעותה של ההחלטה, המתייחסת לשקילת האפשרות להגיש כתב אישום, בכפוף לשימוע, תוך הבהרה כי אין מדובר בהחלטה סופית. זאת, הגם שלמיטב התרשמותנו, הדברים ברורים כבר היום בקרב הציבור הרחב".

הצהרה סנגורים של ראש הממשלה בנימין נתניהו ()
פרקליטי נתניהו - עמית חדד, נבות תל צור וטל שפירא

מנדלבליט נועד בשבוע שעבר במשך שלוש שעות עם עורכי דינו של נתניהו - נבות תל צור, טל שפירא ועמית חדד - שביקשו לשכנע אותו שלא להודיע על שימוע לראש הממשלה לפני מועד הבחירות לכנסת ב-9 באפריל. מנדלבליט צריך להכריע אם להגיש כתבי אישום נגד נתניהו בשלוש פרשות, וכן להכריע אילו סעיפים ייוחסו לראש הממשלה: שוחד או הפרת אמונים - בתיק 1000; תיק 2000 ובתיק 4000.

 

פרקליטיו של ראש הממשלה ניסו לשכנע את היועץ כי מכיוון שההחלטה הסופית על הגשת כתב אישום יכולה להשתנות בעקבות השימוע, צריך להמתין עד אחרי הבחירות. לדבריהם, הודעה על כתב אישום בכפוף לשימוע לפני הבחירות עלולה להשפיע על התוצאות, בלי שנתניהו יוכל להגיב עליה ולהציג את עמדתו לגבי החומרים שנאספו על ידי הפרקליטות.

 

"היועמ"ש נכנע ללחץ השמאל והתקשורת"

נתניהו עצמו אמר בתחילת החודש כי "לא ייתכן לפתוח בשימוע לפני הבחירות, אם לא ניתן לסיימו עד הבחירות. לא יעלה על הדעת שהציבור ישמע רק טענות של צד אחד ולא ישמע את התשובות של הצד השני". אתמול אמר נתניהו כי "נראה שהיועץ המשפטי לממשלה נכנע ללחץ של השמאל והתקשורת. בהחלטה הגורלית ביותר בתולדות המשפט בישראל, דוחסים תהליך של שנה וחצי לכמה ימים".

 

רוב הדיונים בתיקי ראש הממשלה, שנערכו בחודש האחרון בהיקף מורחב, בראשות היועץ מנדלבליט ופרקליט המדינה שי ניצן - הסתיימו. בשבועיים הקרובים יישב היועץ מנדלבליט עם צוותו הקרוב לצורך קבלת החלטתו. בדיונים ניתחו הצוותים את כל הראיות וחיוו את דעתם באשר לסיכויי ההרשעה בכל סעיף וסעיף. כמו כן נשמעו כל הדעות המנוגדות, המחלישות את סעיפי האישום, כדי לצפות ולהעריך כיצד יתייחס צוות הסנגורים של נתניהו לסעיפי האישום במידה ויוגשו ומה יהיו סיכויי ההרשעה בהם.

 

הגורם המוסמך והבלעדי, על פי החוק, לקבל החלטות בענין ראש הממשלה, הוא היועץ המשפטי לממשלה. ההתייעצויות בהרכב המורחב של הפרקליטים שהחלו לפני יותר מחודש, נועדו להאיר כל היבט ראייתי של תיקי החקירה ולהעניק להם את הפרשנות המשפטית הראויה.מנדלבליט הדגיש במהלך כל הדיונים ובכמה הופעות פומביות כי מה שינחה אותו יהיו הראיות בלבד והערכת סיכויי ההרשעה.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי, עמית שאבי
מנדלבליט ונתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי, עמית שאבי
מומלצים