שתף קטע נבחר

זו הסיבה לעלייה הגדולה במקרי דלקת ריאות החורף

נתוני משרד הבריאות מצביעים על עלייה משמעותית בשיעור מקרי דלקת הריאות בחורף הנוכחי. הסיבה לדברי מומחה: היענות נמוכה השנה לחיסון נגד שפעת ומתן שגוי של אנטיביוטיקה על-ידי הרופאים

עלייה משמעותית בשיעור דלקות הריאות החיידקיות בשל שיעור ההתחסנות הנמוך לשפעת: נתוני משרד הבריאות מצביעים על שיא בשיעור דלקות הריאות בכל הארץ. הסיבה: הווירוסים פוגעים במערכת החיסון והופכים את החיידקים לאלימים יותר.

 

בתי החולים מדווחים על עומסים כבדים ביותר, אבל בניגוד לחורפים קודמים, השנה נצפה שיא בשיעור דלקות הריאות החיידקיות. נתוני משרד הבריאות מצביעים על כך שבשבועות האחרונים מגיע שיעור דלקות הריאות ל-15 לכל 10 אלף איש, הרבה מעל לארבע השנים האחרונות.

 

סרטן ריאה (צילום: shutterstock)
דלקת ריאות. החיידקים הופכים לאלימים יותר(צילום: shutterstock)

 

דלקות ריאות נגרמות על ידי וירוסים כמו שפעת ו-RSV, או חיידקים ובעיקר חיידק הפנאומוקוק. מחקרים של השנים האחרונות מצביעים על כך שקיימים יחסי גומלין בין הווירוסים לחיידקים: הנגיפים פוגעים במערכת החיסון, בריאות ובתוך כך גורמים לשינויים גנטיים בחיידקים שהופכים אלימים יותר.

 

"בכל ינואר אנחנו רואים פעילות מוגברת של דלקות ריאות", מסביר פרופ' דודי גרינברג, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בילדים במרכז הרפואי סורוקה, "זה לרוב מתחיל בדלקת ריאות ויראלית, אבל בשנים האחרונות אנחנו רואים תופעה של שילוב דלקות נגיפיות וחיידקיות".

 

 

   ( )
 

הוא מוסיף ואומר כי ידוע שהנגיפים פועלים ישירות על הגנטיקה של החיידק שהופך אלים יותר ויותר. "החיידק נצמד בעוצמה לתאי הגוף, חודר אליהם בקלות וגורם לדלקות ריאות קשות. הווירוסים פוגעים גם בריאות עצמן ומאפשרים לחיידק לחדור לריאות בקלות ולגרום לזיהום", הוא מסכם.

 

לדבריו, קיימת השפעה גם של החיידק על הווירוס שהופך בעצמו לאלים יותר: "בין 30 ל-80 אחוז מדלקות הריאות משלבות חיידקים ונגיפים ביחד והתוצאה היא דלקת קשה, בעיקר אצל תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים".

 

הרופאים רושמים את האנטיביוטיקה הלא נכונה. טיפול בדלקת ריאות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הרופאים רושמים את האנטיביוטיקה הלא נכונה. טיפול בדלקת ריאות(צילום: shutterstock)

 

יותר מדי אנטיביוטיקה

גורם נוסף לעלייה בשיעור דלקות הריאות הוא הבחירה השגויה של הטיפול האנטיביוטי: רופאים רבים רושמים למטופלים את התרופה אזניל או אזיתרומיצין, בעיקר משום שהמינון קל לתפעול: פעם ביום למשך שלושה ימים. אלא שהאנטיביוטיקה הזו עלולה להחמיר את הדלקת.

  

"אזניל היא לא תרופה שהורגת את החיידק אלא רק מונעת את המשך הגדילה שלו", מסביר פרופ' גרינברג, "זו לא תרופה אידיאלית במקרה של דלקת ריאות חיידקית, והטיפול צריך להיות באנטיביוטיקה ממשפחת הפניצילינים כמו מוקסיפן שהורגת את החיידק. בעיה נוספת עם האזניל היא שהאנטיביוטיקה נשארת בגוף עד 6 שבועות, וגורמת להתפתחותם של חיידקים עמידים שגורמים בעצמם לדלקת ריאות חוזרת".

 

מרבית דלקות הריאות הן ויראליות. אבל מה הסימנים המחשידים לדלקת ריאות חיידקית? פרופ' גרינברג מסביר: "חולים הסובלים מחום גבוה מעל 39, ישנוניות, ירידה בתיאבון, שיעול וקשיי נשימה, נשלחים בדרך כלל לצילום חזה ובדיקות דם. אם הבדיקות מצביעות על חשד לדלקת ריאות חיידקית, צריך הרופא לשקול תחילת טיפול במוקסיפן".

 

חיסון (צילום: shutterstock)
להמשיך להתחסן לשפעת(צילום: shutterstock)

 

הוא מוסיף ואומר כי דרך המניעה הטובה ביותר היא באמצעות חיסון: "אנחנו רואים השנה שיעור התחסנות נמוך מאוד לשפעת. צריך לזכור כי שפעת היא לא רק מחלה קשה, אלא כאמור עלולה לגרור לדלקת ריאות חיידקית. לכן הדרך הטובה ביותר להתגונן היא להתחסן לשפעת, גם עכשיו, ולהקפיד על החיסון נגד פנאומוקוק בטיפת חלב ולמבוגרים מעל גיל 65 בחיסונים פרבנר ופנאומווקס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
דלקת ריאות. עלייה במהלך החורף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים