שתף קטע נבחר

כשהדם הופך לתרופה: שיגעון הזרקות הפלזמה

שיגעון הזרקות הפלזמה: האם הן אכן מעלימות קמטים, מתקנות מפרקים ומטפלות בחבלות? בחודשים האחרונים מציעים עוד ועוד רופאים את הטיפול בהזרקות PRP כמזור לשלל תחלואים, מפציעות ספורט ועד החלקת קמטים והקרחה

 

 

כבר מאות שנים יודע עולם הרפואה כי נוזל הדם מכיל לא רק תאי דם אדומים שנושאים חמצן, אלא גם פלזמה, העשירה בתאי דם לבנים שלהם תפקיד מכריע במערכת החיסון ובטסיות דם האחראיות על קרישת הדם. בשנים האחרונות טוענים רופאים כי לנוזל עצמו יש פוטנציאל ריפוי רב במגוון רחב של פציעות, מחלות ותופעות גופניות.

 

בתחום האורתופדיה, השימוש בשיטת ה־PRP (פלזמה עשירה בטסיות דם) הופך פופולרי יותר ויותר. בארה"ב לבדה מעריכים כי כ־86 אלף אתלטים מטופלים בה מדי שנה. ועל אף הפופולריות ההולכת וגואה, גם בישראל, הספרות המדעית עדיין לא חד־משמעית: מספר מחקרים מצאו כי הזרקת PRP לאזורי נזק אינה מעניקה יתרונות קליניים, אולם מחקרים רבים אחרים הראו את ההפך.

  

וכך זה עובד: הרופא שואב דם מווריד בזרוע המטופל ומעביר אותו במבחנה למכשיר צנטריפוגה המבצע סיבובים מהירים כך שהנוזל מופרד לשלוש שכבות. בתחתית מצטברות כדוריות הדם האדומות, מעליהן מצטברת שכבת פלזמה העשירה בטסיות, ומעליה נוזל פלסמה דל בטסיות. המטפל שואב את השכבה האמצעית העשירה בטסיות דם, פי חמישה לערך מכמותן הרגילה בשכבה שמעל.

 

הטסיות אמנם אחראיות על קרישת הדם, אבל השכבה העשירה בהן עושה הרבה יותר. שכבה זו מכילה גורמי גדילה רבים האחראים על צמיחת כלי דם ורקמות בגוף, לצד חלבונים המשתתפים באופן פעיל בתהליכי ריפוי ומולקולות המסייעות לבניית עצמות ורקמות חיבור.

 

השכבה מכילה גם תאי דם לבנים, שלהם תפקיד במלחמה בחיידקים ובנגיפים. ניתן ליצור כמה סוגים של PRP מהדם שנשאב והופרד במבחנה, המכילים חומרים שונים בהתאם לשימוש הרפואי. מאחר שהדם נלקח מהמטופל עצמו, אין סכנה של דחיית התאים המוזרקים.

 

מאחר שהדם נלקח מהמטופל עצמו, אין סכנה של דחיית התאים המוזרקים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מאחר שהדם נלקח מהמטופל עצמו, אין סכנה של דחיית התאים המוזרקים(צילום: shutterstock)

 

בשיטה, כאמור, משתמשים לשלל יישומים:

  

רפואה אסתטית

הזרקות הפלזמה משמשות בשנים האחרונות בעולם הדרמטולוגיה לטיפול באקנה, בהצטלקויות ובנשירת שיער, גם אצל נשים. בתחום הדרמטולוגיה האסתטית משמשות ההזרקות לחידוש מרקם עור הפנים, הצוואר, מחשוף החזה וגב הידיים, ולהפחתת בעיות אסתטיות מתחת לעיניים ובהן שקיות וכהויות.

  

"החומר מוחדר בסדרה של זריקות קטנות ושטחיות לדרמיס, השכבה העליונה של העור, ובמקרה של נשירה לאזור זקיק השיער בקרקפת", מסבירה ד"ר אלה אגוזי, מומחית לרפואת עור. "הטיפול בהזרקות מחדיר את נוזל הדם העשיר בטסיות לאזור הפציעה, שם הוא גורם לטסיות לשחרר גורמי גדילה שמפעילים תהליכי ריפוי, יצירת כלי דם חדשים המעודדים זרימת דם לאזור, ואספקת חמצן מוגברת. כולם מעודדים את הריפוי המהיר והתקין של האזור".

  

לדברי ד"ר אגוזי, תהליך הריפוי מעודד בנייה של קולגן חדש וצעיר בעור, תהליך שנראה לעין לאחר שלושה שבועות ומגיע לשיא בתוך שלושה חודשים. קולגן בשכבה הפנימית של העור, הדרמיס, נותן לעור מוצקות וחלקות ואחראי למראה בריא יותר של העור.

  

כאמור, ההזרקות משמשות גם לטיפול במקרים מסוימים של הקרחות, בעיקר אצל נשים. "שימוש בשיטה בקרקפת מוביל להעלאת ייצור תאי גזע פי 15 מהרגיל וליצירת כלי דם חדשים", מסבירה ד"ר אגוזי, "כך התהליך מעודד צמיחה של שיער חדש מתוך זקיקי שיער רדומים".

 

שפתיים (צילום: shutterstock)
הזרקות הפלזמה משמשות בשנים האחרונות בעולם הדרמטולוגיה (צילום: shutterstock)

  

הזרקות ה־PRP הן תחום חדש יחסית בעולם הרפואה, כך שכמות המחקרים לא רבה. במחקרים שפורסמו בשנים האחרונות נצפה שיפור בצמיחת זקיקי השיער אצל אלה שסבלו מהקרחה ועברו הזרקות לקרקפת. מחקר שנערך בשנה האחרונה ובדק את השיפור במרקם העור אצל 11 נשים לפני ואחרי שלושה טיפולי הזרקות בפנים הראה ירידה במספר הקמטים ועלייה במוצקות העור לאחר חצי שנה מהטיפול.

 

 לדברי ד"ר אגוזי, טיפולי ההזרקות מתאימים לכולם, למעט במקרים של מחלות כרוניות שונות, הפרעות בקרישת דם, או מחלות כבד. הטיפול לא נמצא יעיל אצל מעשנים כבדים או מי שצורך אלכוהול וסמים באופן קבוע.

  

פרוצדורת ההזרקות אורכת כ־20 דקות, ולאחריה המטופל משוחרר לביתו כשהוא מתבקש להימנע משטיפת האזור המטופל למשך שעתיים לפחות, ועדיף שש שעות. תוצאה ראשונית נראית בתוך שלושה שבועות ומגיעה לשיא בתוך שלושה חודשים. לטיפול בעור הקרקפת נדרשת סדרה של שניים עד שלושה טיפולים בהפרש של חודש ביניהם. תוצאה סופית נראית כשלושה חודשים לאחר סיום הטיפול השלישי.

  

תופעות לוואי הן נדירות, כשהשכיחות כוללת שטפי דם קטנים, נפיחות או כאב באזור ההזרקה, החולפים בתוך מספר ימים. לעיתים נדירות מתרחשים זיהומים עוריים, או זיהום בהרפס שהיה רדום בגוף ו"מתעורר" ופורץ.

  

העסק לא זול: עלות הטיפול לעור עומדת על 4,000 עד 5,500 שקלים. עלות כל טיפול לקרקפת היא 4,000 עד 5,000 שקלים.

  

אורתופדיה וספורט

הטיפול בפגיעות שרירים ושלד החל בישראל בשנת 2006, כאשר ד"ר עומר מי־דן, אורתופד וספורטאי אקסטרים יישם בישראל את שיטת ה־PRP. את השיטה הביא ד"ר מי־דן לישראל כשסייע לאורתופד קבוצת הכדורגל של ברצלונה בטיפול בקרעי שרירים, רצועות וגידים. מאז פשטה השיטה בישראל, ויותר ויותר מרכזים רפואיים מציעים אותה לשלל בעיות בתחום פציעות הספורט והאורתופדיה.

  

"ראינו הצלחה של עד 80% בבעיות של דלקות כרוניות, גידים וקרעים מינוריים של שרירים ורצועות", מספר ד"ר יוני ירום, המנהל הרפואי של המרכז לרפואת ספורט "מדיקס" בתל־אביב, "לפעמים אפילו נדהמנו: תחת מכשיר האולטרסאונד ראינו החלמה כמעט מלאה של הרקמות, ימים ושבועות לאחר ההזרקה, מה שלא קיבלנו באף שיטת טיפול אחרת".

  

לדברי ד"ר ירום, שיטת ה־PRP מתאימה לנזקי גידים, קרעים מינוריים, דורבן בכף הרגל  ודלקות בגיד אכילס, קרעים ברצועות הברך, דלקות מפרקים שונות וקרעים בשרירים. "הטיפול מביא להשלמה של הרקמות, להפחתת תהליכים דלקתיים ולחזרת השריר למבנה התקין שלו", הוא מסביר.

  

ההזרקות מסייעות גם למקרים של שברי מאמץ, ומביאות לקיצור משך ההחלמה בשברים של עצמות המסרק בכף הרגל ועצם השוקה ברגל. לאחרונה החלו טיפולים בהזרקות לתוך המפרקים לעידוד צמיחת סחוס בנזקים כרוניים, אך ד"ר ירום מסייג כי מדובר ב"הצלחות חלקיות". עם זאת, הזרקות בשילוב של חומצה היאלורונית למפרקים הראו שיפור משמעותי יותר.

 

 "השיפור עשוי להתבטא בתוך מספר ימים, אך לרוב בתוך שלושה שבועות", מסביר ד"ר ירום, "לרוב נדרשות זריקה שנייה ושלישית. אנחנו מאפשרים חזרה לפעילות גופנית בתוך כחמישה ימים לאחר הטיפול, בהדרגה, ולפעילות מלאה לאחר עדות לשיפור טווחי התנועה של המטופל ולשיפור שרואים באולטרסאונד".

  

וכך זה מתבצע: כמו בהזרקות עור, נוטל הרופא מבחנה עם דם מהווריד בזרוע המטופל ומעביר אותה להפרדת השכבות בצנטריפוגה. בתום ההפרדה נשאבת למזרק השכבה העשירה בתרומבוציטים, שתוזרק למקום הטיפול.

 

ההזרקות באורתופדיה הן לשכבות גוף עמוקות יותר ודורשות דיוק מרבי, זאת משום שטסיות הדם נוטות "להידבק" מיידית לאזור המוזרק ואינן נעות או מתפשטות לאזורים סמוכים. לפיכך, מתבצעות רוב ההזרקות בהנחיית מכשיר אולטרסאונד הממקם את האזור המטופל ומשגיח שהמחט מגיעה במדויק למיקום הנדרש. לפני ההזרקה מתבצע אִלחוש מקומי של אזור ההזרקה. הפעולה עצמה אורכת דקות ספורות, לאחריהן עלולים להופיע כאבים מקומיים קלים או נפיחות החולפים בתוך מספר ימים.

  

גם כאן, מחירי ההזרקות אינם זולים: מחיר ממוצע להזרקה נע בין 1,700 שקלים ועד 3,500 שקלים לכל זריקה. ישנן חברות ביטוח משלים המעניקות החזר בחלק מהמקרים, בין היתר כאשר הזריקה מנעה את הצורך בניתוח.

  

ומה המעמד החוקי של ההזרקות?

בארצות־הברית מאושרת הפרוצדורה על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי - ה־FDA. בישראל, משרד הבריאות מתיר את השימוש בה לטיפולים אורתופדיים ודרמטולוגיים.

  

מהמשרד נמסר בתגובה: השימוש ב־PRP נחשב כפרקטיקה טיפולית (practice of medicine), אלא אם נעשתה פנייה ספציפית לרישום לצורך התוויה מסוימת, וכל עוד לא נעשות פעולות של עידוד משמעותי. יצוין כי משרד הבריאות מפקח על הציוד הרפואי המשמש להכנת PRP בלבד באמצעות רישומו כציוד רפואי. עם זאת, תופעות לוואי חמורות, במידה שמתרחשות, מדווחות למשרד במסגרת חובת הדיווח על אירועים חריגים. משרד הבריאות עוקב אחר ההתפתחויות בנושא". •

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פוטנציאל ריפוי. הזרקות פלזמה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים