שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי

ינואר מדמם בענף הבנייה - 3 הרוגים ו-12 פצועים

2019 נפתחה עם עם מותם של שלושה פועלים בתאונות עבודה ופציעתם של 12 באורח בינוני וקשה. בינתיים נרשמות אמנם התפתחויות חיוביות כמו הטלת סנקציות ראשונות על קבלנים ומעצרים ראשונים של יחידת החקירות המשטרתית המיוחדת, אבל ההבטחות להגדלת מספר המפקחים הזעום עוד לא מתממשות. מעקב ynet

חרף המאמצים הננקטים לשיפור הבטיחות באתרי הבנייה והגברת ההרתעה כלפי קבלנים עבריינים - 2019 רק החלה וכבר גבתה את חייהם של שלושה עובדי בניין. זאת, לאחר שבחודש דצמבר 2018 לא היו הרוגים בענף. בנוסף נפצעו החודש 12 פועלי בניין באורח בינוני וקשה בתאונות באתרי בנייה ברחבי הארץ.

 

הקטל בענף הבניין - מעקב ynet:

שנה מדממת באתרי הבנייה: עלייה במספר ההרוגים ב-2018

כשליש מתאונות העבודה - אצל קבלנים לא רשומים

המחיר הנמוך שמשלמים קבלנים על תאונות קטלניות

 

הקורבן הראשון בענף השנה היה איאד אסמאעיל אבראהים רג'ב מטול כרם, בן 48 במותו, נשוי ואב לארבעה. איאד נהרג לאחר שנפל מגג בניין בגובה 4 קומות באתר בנייה בפרויקט תמ"א 38 המתבצע על ידי חברת איתי ד.ע. הנדסה, ברחוב אבא הלל סילבר בנתניה. מותו נקבע במקום על ידי צוותי מד"א.

 

אתר הבנייה בו נפל גבר מבניין ומת (צילום: דוברות מד
אתר הבנייה בו נפל רג'ב מבניין ומת(צילום: דוברות מד"א)

"התבוננות בתמונות מהאתר הבנייה בנתניה מספרות את הסיפור כולו", כך סבורים בפרויקט "נרתמים", המופעל על ידי ארגון קו לעובד במטרה למגר את הקטל בענף. "ללא מעקות הבולמים נפילה ללא רשתות העוטפות את האתר, עם חלקים שלמים של מבנה חשוף ולא מגודר המזמנים מוות".

 

ב-24 בחודש נפטר מפצעיו מסבאח עבד אלואחד בבית חולים ברזילי, כשבוע לאחר שנפצע אנושות כתוצאה מהתמוטטות תבנית ברזל על ראשו באתר בנייה אשקלון מסבאח המנוח, בן 33 במותו, התגורר בכפר בית כאחל שמערבית לחברון והותיר אחריו אישה וארבעה יתומים. לאתר הבנייה שבו התרחשה התאונה הוצא צו הפסקת עבודה. מדובר אתר של חברת יעד להנדסה ובנין ג.פ. בע”מ, שלו כבר הוצאו בעבר שני צווי בטיחות בשל ליקויים, עוד קודם להתרחשות התאונה.

 

תאונות בניין הרוגי חודש ינואר 2019 (צילומים: באדיבות קו לעובד)
(צילומים: באדיבות קו לעובד)

ההרוג האחרון, עובד זר מסין בשם צ'ן הונבינג, כבן 44 במותו, נהרג ביום רביעי האחרון כתוצאה מנפילה מגובה של 11 קומות באתר בנייה בחדרה. מדובר באתר בנייה במסגרת פרויקט מגדלי אחד העם של חברת אפרידר, בביצוע חברת אלעזרא.

 

בנוסף, מתחילת השנה נפצעו באורח בינוני וקשה 12 פועלי בניין בתאונות עבודה, בהם גם נער ערבי ישראלי כבן 17, שנפצע באורח קשה ב-23 בחודש באתר עבודות באלעד ואושפז בבית החולים בלינסון – וזאת על אף שנאסר בחוק כבר לפני כחצי שנה על העסקת בני נוער בעבודות בבניין.

 

לפי נתוני "נרתמים", מספר ההרוגים בינואר האחרון זהה לזה שנרשם אשתקד ובשנה שלפניה. זאת לאחר ששנת 2018 הסתיימה עם 41 הרוגים בתאונות עבודה בענף הבניין, מהם 38 פועלי בניין ו-3 עוברי אורח - עלייה של כ-14% לעומת 2017, בעוד שיעדי משרד העבודה ב-2018 היו הורדת מספר ההרוגים ב-10%. בתואר המפוקפק של שיאנית ההרוגים החזיקה אשתקד חברת הבנייה אלקטרה, עם ארבעה עובדי בניין שקיפחו את חייהם באתרי הבנייה שלה.

 

מספר המפקחים עדין זעום

בצד זאת יש גם בשורות מעודדות בשטח, עם התממשותם של חלקים מההסכם שנחתם בין ההסתדרות לממשלה בדבר הגברת הבטיחות בענף. הבשורה האחרונה בנושא היתה ביום חמישי האחרון, כשאגף החשב הכללי במשרד האוצר הוסיף למאגר הקבלנים הממשלתי קריטריונים האוסרים על קבלנים שביצעו עבירות בטיחות להשתתף במכרזי בנייה ממשלתיים.

בטיחות פועל בניין בנייה  (צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה)
בטיחות פועל בניין בנייה (צילום: באדיבות הפורום למניעת תאונות עבודה)

הקריטריונים החדשים, שייכנסו לתוקף החל מה-15 בפברואר, קובעים כי קבלן, שניתנו לו שני צווי הפסקת עבודה או יותר במהלך שנה, יושעה למשך שנה ממאגר הקבלנים הממשלתי ולא יורשה במהלך תקופה זו להשתתף במכרזים של משרדי הממשלה לביצוע עבודות הנדסה בנאיות, או לחתום על חוזה ביצוע בהתאם לזכייה במכרז. בנוסף, קבלנים שיבקשו מעתה להיכלל במאגר הקבלנים הממשלתי, יידחו על הסף אם ניתנו להם שני צווי הפסקת עבודה ומעלה במהלך השנה שקדמה למועד הגשת הבקשה.

 

נציגי הקבלנים ביקרו כמובן את ההחלטה וטענו כי היא "פופוליסטית". "לא ייתכן כי הממשלה תפגע בעסקים ובמקומות עבודה של עשרות אלפי עובדים בענף, לפני ביצוע חקירה", אמר בתגובה נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק. "הוכח כבר בלא מעט תאונות עבודה, שהן קרו באשמתו של עובד או קבלן משנה שהתעלם מהוראות הבטיחות, למרות שהן ניתנו לו בברור על ידי הקבלן ולמרות שהקבלן סיפק לעובדים את ציוד הבטיחות".

 

צעד משמעותי נוסף שיצא לאחרונה לדרך הוא הקמת היחידה לחקירת תאונות עבודה, "פלס", המשותפת למשטרת ישראל ולמשרד העבודה והרווחה, שהשר לביטחון פנים גלעד ארדן הבטיח שתוקם עוד בשנת 2018, ואכן – הצליח לחנוך את הקמתה ממש ביום האחרון של השנה. פעילותה כבר הניבה תוצאות כשבשבוע שעבר ביצעה מעצרים ראשונים של שני בני אדם ועיכבה תשעה חשודים נוספים, במסגרת חקירה שמתנהלת נגד חברה המכשירה מנופאים.

 

עוד מהלך שיצא לדרך הוא אישור רפורמת הפיגומים לאתרי הבנייה, צעד שיצא לדרך בתום דרמה לא קטנה, ששוב דחקה ביו"ר ההסתדרות לשלוף את איום השביתה הכללית. עיקרי הרפורמה היו אימוץ התקן האירופאי לבניית פיגומים בישראל בתוך 6 חודשים, אולם וועדת העבודה, הרווחה הבריאות של הכנסת נמנעה מהחלטה בדיון הראשון שקיימה בנושא, נוכח התנגדות הקבלנים וקבלני הפיגומים ללוחות הזמנים. התקנות אושרו לבסוף ב-1 בינואר תוך פשרה הקובעת מדרג זמנים מרווח יותר והתרת המשך שימוש בפיגומים שיסומנו על ידי היצרן המקורי כעומדים בתקן החדש.

 

 

בתוך כך, אחד הצעדים הראשונים שיצאו לדרך היו הסכם קיבוצי מול נציגי הקבלנים, המשית קנסות על עובדים שמבצעים עבירות בטיחות בגובה של עד ארבעה ימי שכר עבודה. זאת בזמן שהצעד החשוב ביותר אולי שעליו סוכם, לא יצא עדין לדרך - הגדלת מספרם הזעום של מפקחי העבודה הכפופים למנהל הבטיחות במשרד העבודה והרווחה, המוערך בכ-20-30 מפקחים, האמונים על אלפי אתרי בנייה.

 

הפעילים בתחום חוששים: ההבטחות יתפוגגו

בפרויקט "נרתמים" מציינים, כי מספרם של ההרוגים בינואר לא מבשר טובות לענף, וזאת למרות הצעדים להגברת הפיקוח, האכיפה וההרתעה בתחום "מציאות עגומה זו לא תשתנה מבלי שרשויות המדינה השונות ישימו סוף לכשלון המהדהד בתפקודן", מציינים שם.

 

"בראש הרשימה ניצב ועודנו מינהל הבטיחות במשרד העבודה, שקיבל 60 תקנים נוספים לשם הגברת הפיקוח והחקירות בענף הבנייה, אך הם טרם אוישו. ללא איוש התקנים הפנויים במינהל הבטיחות, וכיוצא מזה הגברת תדירות ביקורי הפיקוח באתרי הבניה. כמו גם הרחבת היקף תאונות העבודה הנחקרות על ידי המינהל, לא יהיה ניתן להוריד את מספר הקורבנות בענף".

 

עו"ד ישראל אסל, היועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות עבודה, סבור כי יש לפעול בשתי דרכים עיקריות כדי לשמור על בטיחות עובדי הענף. "הדרך הראשונה היא הגברת האכיפה הפלילית והגשת כתבי אישום כנגד הקבלנים, ובהקשר זה החלה יחידת פלס לפעול ואנו ממתינים לראות תוצאות בשטח", הוא אומר.

 

"הדרך השנייה היא באמצעות פגיעה בכיס של הקבלנים שאינם שומרים על בטיחות העובדים. הוספת הקריטריונים האוסרים על קבלנים שעברו על עבירות בטיחות להשתתף במכרזים ממשלתיים הוא חשוב ביותר, אך אין בו די ויש להמשיך ולפעול במישורים נוספים במטרה למנוע את התאונה הבאה".

 


פורסם לראשונה 02/02/2019 18:18

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות כב"ה מרכז
קריסת פיגומים באתר בנייה (ארכיון)
צילום: דוברות כב"ה מרכז
מומלצים