שתף קטע נבחר

מחיפה ועד חולון: באף בית חולים אין חדר אקוטי לטיפול בנאנסות

רק בחמישה בתי חולים בישראל יש חדר אקוטי, שנועד לתת מענה רפואי ונפשי דחוף לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית. וכאילו לא די בכך: הקמת חדר נוסף בבית החולים מאיר, שאמור לתת מענה למיליון וחצי בני אדם, מוטלת בספק. הסיבה: משרד הבריאות לא העביר את מלוא הכסף הנדרש. המשרד: "נושא בחינת התקצוב נמצא בהליכים מתקדמים"

הטראומה שאליה נקלעים נפגעי ונפגעות תקיפות על רקע מיני היא נוראה, ודורשת טיפול מקצועי ואינטנסיבי. ומה עושים במשרד הבריאות? במקום להקים עוד ועוד חדרים אקוטיים בבתי החולים, כדי לתת מענה למצוקה הקשה, מתעכבת כעת פתיחת חדר נוסף שכזה – והכל בגלל סכום של כמה מאות אלפי שקלים.

 

במדינה מתוקנת אמור להיות חדר אקוטי בכל בית חולים. החדרים הללו אמורים לתת מענה למצוקות הקשות שאליהן נקלעים נפגעי ונפגעות תקיפה מינית: טיפול רפואי ונפשי, תרופות למניעת הריון, מתן חיסונים – ומעקב כדי לוודא שהקורבן לא נדבק במחלת מין מצד התוקף. מועסק בהם, סביב השעון, צוות רפואי הכולל רופאים, אחיות, עובדות סוציאליות ופסיכולוגים.

 

אילוס אונס/התעללות אונס תקיפה מינית אלימות אישה נשים (צילום: shutterstock)
נפגעות התקיפה נותרות ללא מענה(צילום: shutterstock)
 

בישראל יש חדר אקוטי בחמישה בתי חולים בלבד: בני ציון בחיפה, הדסה עין כרם בירושלים, וולפסון בחולון, סורוקה בבאר שבע ופוריה בטבריה. מדי שנה מטופלים בהם כ־700 נפגעות ונפגעים, וההערכה היא כי יש מאות רבות נוספות שמותקפות מינית, אבל מכיוון שאין בקרבת ביתן חדר אקוטי, הן פשוט מוותרות ונותרות ללא הטיפול החשוב בזה.

 

עוד כתבות:

מחקר חדש: הטרדה מינית פוגעת לא רק בנפש - אלא גם בבריאות

איכילוב: שני צעירים בסכנת חיים - לאחר שנטלו סם אונס

תגובות של ילדים הנחשפים לאלימות במשפחה

 

לפני כשנתיים היה חדר אקוטי גם בבית החולים לניאדו בנתניה, אבל הוא נסגר בגלל מחסור בתקציב, כשנה בלבד לאחר שהוקם. בעקבות כך נותרו ללא מענה נפגעות ונפגעי התקיפה המינית באזור שבין חיפה לחולון – שבו גרים כמיליון וחצי בני אדם. בעקבות כך החליט משרד הבריאות, באוקטובר האחרון, להקים חדר אקוטי בבית החולים מאיר בכפר סבא, שישרת את התושבים הללו. אלא שהוא הקצה להקמתו 600 אלף שקלים בלבד לשנה, בעוד העלות הנדרשת להפעלתו היא מיליון וחצי שקלים בשנה. בעקבות כך החדר טרם הוקם, וספק אם יוקם בעתיד.

 

על פי מסמך שהגיע לידי "ידיעות אחרונות", לצורך הקמת החדר זקוק בית החולים לשני תקנים נוספים לרופאים, תקן לעובד סוציאלי או לפסיכולוג וחצי תקן לאחות. העלות של התקנים האלו היא 1.3 מיליון שקלים ויש צורך ב־200 אלף שקלים נוספים לצורך רכישת ציוד והקמת החדר.

 

בבית החולים חוששים כי מכיוון שמשרד הבריאות הקצה רק כמחצית מהסכום – החדר האקוטי לא יוקם. כל עוד המשרד לא יספק את כל התקציב הנדרש, לא מסכימים בבית החולים להתחיל בפעולות להקמת החדר.

 

"לא ייתכן שתושבות ותושבים יישארו 3 שנים ללא מענה" 

נוכח המצב שלחו חברי הכנסת יעל כהן פארן, עליזה לביא ואיציק שמולי מכתב לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן ובו נאמר: "לאחר שמשרד הבריאות סגר יחידה דומה שפעלה בבית החולים, מיליון וחצי אזרחים ואזרחיות המתגוררים באזור השרון וזכאים לשירות חירום זה נותרו ללא מענה. משרד הבריאות אמנם התחייב כי יפתח יחידה נוספת, אך מאחר ואינו מוכן לשאת במלא עלות ההקמה, למעשה לא יכולה לקום היחידה בפועל. מעטות המילים שיכולות לתאר עד כמה שירות זה הינו אקוטי". 

"מצפות ממשרד הבריאות לעמוד בהתחייבות". יעל שרר (צילום: לובה פיין) (צילום: לובה פיין)
"מצפות ממשרד הבריאות לעמוד בהתחייבות". יעל שרר(צילום: לובה פיין)
 

יעל שרר, מנכ"לית "אחת מתוך אחת", עמותה הפועלת למען נפגעות ונפגעי תקיפה מינית: "משרד הבריאות התחייב שמיליון וחצי אזרחים ואזרחיות באזור 09 יזכו לטיפול חירום בפגיעה מינית, ואנו מצפות ממנו לעמוד בהתחייבות. אנו דורשות לתקצב את פתיחת החדר האקוטי בבית החולים מאיר במלואה, ולהתחיל להפעיל את שירות החירום עוד השנה. לא יתכן שבאזור השרון והמשולש ישארו תושבים ותושבות כבר שלוש שנים ללא מענה".

 

ממשרד הבריאות נמסר: "המשרד בוחן את הצורך בהקמת מרכז אקוטי בשרון. הנושא נמצא בהליכים מתקדמים לבחינת המיקום והתמיכה התקציבית של המשרד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
5 חדרים אקוטיים בלבד לטיפול בנפגעי אלימות מינית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים