שתף קטע נבחר

בשורה לצליאקים: סבסוד לקמח בריא יותר ללא גלוטן

משרד הבריאות צפוי לצאת במכרז לסבסוד קמח ללא גלוטן שיכיל סיבים תזונתיים, קמחי קטניות ויותר חלבון בכ-900 אלף שקל בשנה. ארגון זכויות הצליאק: "המכרז החדש לא יספיק להוריד את מחיר הקמח הבריא יותר למחירו של הקמח המסובסד כיום"

קמח בריא יותר לצליאקים, במחיר נמוך: משרד הבריאות ייצא בעוד כחודש במכרז לסבסוד קמח ללא גלוטן שיכיל סיבים תזונתיים, קמחי קטניות ועקב כך גם חלבון. כך נודע ל"ממון". גובה הסבסוד: כ-900 אלף שקל בשנה. הדבר יקרה בזכות מאמציו של ארגון זכויות הצליאק, שמקווה לראות את הקמח המסובסד על המדפים בתוך כחמישה חודשים.

 

סיוט בדואר: לאן נעלמות החבילות שלכם?

"ההקפאה של 'יפו תל אביב' היא רק פרומו למה שמחכה לנו בשוק האופנה"

רוצים לישון טוב? כך תבחרו את הכרית המושלמת

 

משרד הבריאות מסבסד כבר למעלה מעשור קמח ללא גלוטן, כדי שיימכר לצרכן במחיר דומה למחירו של קמח רגיל, אלא שמדובר בקמח ללא ערכים תזונתיים מספקים, בדומה לקמח חיטה לבן. הקמח המסובסד כיום הוא "קמח קונדיטור" ללא גלוטן של אשבל (בעבר שווק תחת חברת גלעם) במשקל של 1 ק"ג, שמכיל עמילן תירס למאכל כרכיב ראשון, סוכר כרכיב שני ומייצבים צמחיים. יש בו 361 קלוריות, 88 גרם ו־65 מ"ג נתרן ל-100 גרם. אין בו חלבונים, סיבים תזונתיים ואין גם סימון לגבי כמות הסוכר.

 

במשרד הבריאות אישרו ל"ממון" כי "החברות יתבקשו לשלוח למכרז הצעות שונות ונבחר את הקמח בעל התכונות הבריאות ביותר לסבסוד".

 

>>לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

  (צילום: צביקה טישלר)
(צילום: צביקה טישלר)

האם מחיר הקמח ה"בריא" יישאר נמוך?

אריזת 1 ק"ג קמח קונדיטור נמכרת כיום במחיר של 3.90–6.90 שקלים ברשתות. קמחים "בריאים" יותר ולא מסובסדים, כמו קמח תמי, כרגיל או מולינו עולים כ-18–45 שקל לק"ג. רובם נמכרים באריזות קטנות יותר, של כ-400 גרם (כ-15–20 שקל לאריזה). עקב כך, נראה שמחיר קמח "בריא" יותר הוא בהכרח גבוה יותר וגם הסבסוד לא יוריד את מחירו למחיר של קמח קונדיטור המסובסד.

 

תומר בר מאיר, מנכ"ל אשבל, אמר בסוף השבוע ל"ממון" כי "אם משרד הבריאות לא יגדיל את הסבסוד, המחיר לצרכן יעלה. הכי טוב היה אם הקמח היה יכול להיות יותר בריא וגם באותו מחיר. השאלה היא אם ניתן להגיע לזה".

 

בארגון זכויות הצליאק מודעים לבעיה ודן סולומון, העומד בראש הארגון, אמר ל"ממון" שבארגון עובדים עם אחד המפעלים על ייצור קמח לפי הקריטריונים שיהיו במכרז החדש, שצפוי לעלות לצרכנים 20 שקלים לק"ג – ללא סבסוד. עם הסבסוד, מבטיח סולומון, הקמח הזה יימכר לצרכנים במחירי קמח קונדיטור.

 

"ביקשנו ממשרד הבריאות שאשבל לא יהיו במכרז החדש, כי היא יצרנית הקמח הגדולה בקטגוריה", מספר סולומון. "לפי נתוני סטורנקסט, לקמח קונדיטור כ־7% מהשוק, כשקמח אסם ללא גלוטן מחזיק כ־18% ממנו וקמחי כרגיל – 22.5%. שלושתם מיוצרים על ידי אותה חברה, שמייצרת גם למותג 'G free'".

 

מאשבל נמסר בתגובה כי "אין לדן את הזכות לבקש שלא נשתתף במכרז. אנחנו מפעל שמערבל ואורז אבקות וקמחים. זו עבודתנו ופרנסתנו. נמשיך לעשות זאת בכל תחום שנצליח בעתיד".

  (צילום: צביקה טישלר)
(צילום: צביקה טישלר)
 

צליאקים צריכים ויטמיני B ומגנזיום

"אנחנו רוצים שיכיל קמח קטניות, כדי שיהיה בו חלבון, לכן יהיה עליו להיות תערובת של קמחים כדי שיאפשר קבלת מאפה אוורירי ולא דחוס", אומרת לימור טל פוני, דיאטנית קלינית של ארגון זכויות הצליאק. "בנוסף, אנחנו רוצים שיהיה זה קמח שלא יקבל סימון אדום לפי הרפורמה של משרד הבריאות (רפורמת המדבקות, ולפיה מוצרים עם תכולת סוכר, נתרן ושומן רווי גבוהה יקבלו סימנים אדומים, מ"ק) אלא אולי אפילו סימון ירוק (סימון מיוחד שמשרד הבריאות יעניק למוצרים "בריאים" לשיטתו). בקמח קונדיטור יש סוכר כרכיב שני, כך שכמות הסוכר בו לכאורה גדולה וייתכן שיקבל סימון אדום. בקמחים אחרים - יש נתרן בכמות גבוהה.

 

"קמח קונדיטור הוא גם קמח עמילני, שכמות הסיבים בו מאוד קטנה. אנחנו רוצים קמח שיהיה דומה לקמח חיטה מלאה, שמכיל 12 גרם סיבים ל-100 גרם. זה יעזור לנו לפתור בעיה נוספת – רוב הצליאקים אוכלים הרבה אורז, תפו"א ותירס ולכן יש להם מחסור בוויטמיני B ומגנזיום".

 

מדריך תוויות, סימון אלרגנים והקלות למפעלים 

מנהל שירות המזון של משרד הבריאות צפוי לפרסם בימים הקרובים באתר האינטרנט שלו מידע מפורט, כיצד יש לקרוא תוויות ומידע לאלרגניים על גבי אריזות מוצרים, מתי יש לסמן על גבי מוצר שהוא "מכיל גלוטן" ובאילו תנאים ניתן לסמן "ללא גלוטן", בהתאם לדרישות.

 

כיום צרכנים חוששים לצרוך מזון שהיצרן שותק לגבי תכולת הגלוטן שבו, למרות שלעיתים קרובות אין במזונות כאלה גלוטן. בנוסף, צרכנים נדרשים לקרוא את רשימות הרכיבים במוצרים אלה ולא תמיד מבינים מה נכתב בהן. עקב כך, יש יוזמות פרטיות של "חוברות מידע" ואפליקציות שמסייעות לחולי צליאק שנדחקו לחלל שמשרד הבריאות יצר כשלא פירסם מידע והנחיות לצרכן וליצרן בנושא.

 

במהלך 2019 גם ייכנסו לתוקף תקנות חדשות לסימון אלרגנים וגלוטן, ובראשן ההנחיה שכל האלרגנים המופיעים ברכיבי המזון ותוספיו יסומנו בתווית אזהרת אלרגנים. במשרד גם מתכוונים להחיל חובת סימון אחיד למוצרים ללא גלוטן (כיום יש שלל רב של סימונים וולונטריים מבלבלים). אם כי היוזמה הזאת עדיין לא מתרוממת, לפי ארגון זכויות הצליאק.

 

ממשרד הבריאות נמסר כי "טיוטת עדכון התקנות לסימון גלוטן ואלרגנים נוספים נמצאת בשלבי גיבוש סופיים בטרם העברתם למשרד המשפטים, על פי תוכנית העבודה במהלך 2019 ויוגשו לאישור ועדת העבודה והרווחה של הכנסת (לאחר חידוש פעילותה אחרי הבחירות, מ"ק)".

 

כיוון שהבעיה העיקרית של חולי הצליאק היא מחירי המוצרים, בארגון ביקשו ובמשרד הבריאות הסכימו שבמהלך 2019 יעודכנו התקנות למפעלים שמייצרים רק מוצרים ללא גלוטן, כך שלא יצטרכו לעמוד בתקן GMP,

 

Good Manufacturing Practice – תו תקן שנועד להכתיב תנאי ייצור נאותים בתעשיית המזון. מהלך זה אמור להקטין עלויות ליצרנים ולכאורה יגביר את התחרות עם כניסתם של יצרנים נוספים לשוק, משום שתקן זה יקר למפעלים בינוניים וקטנים ועשוי להביא להתייקרות המזון ללא גלוטן. עוד הקלות שמשרד הבריאות צפוי לשקול: פחות בדיקות יבוא.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: צביקה טישלר
קמח נטול גלוטן
צילום: צביקה טישלר
מומלצים