שתף קטע נבחר

הפריימריז בליכוד: החזיתות של נתניהו

ראש הממשלה הודיע שהוא לא מתערב בבחירות הפנימיות, אבל כבר פתח לא מעט חזיתות: מההתקפה נגד גדעון סער ועד לניסיון להעלים את איוב קרא. וגם: הקרב בין המחנות על משבצת מחוז ת"א וההצבעה על השריונים הנוספים

 

נתניהו. הפריימריז הקרובים - מבחן כוח לו ולנוספים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נתניהו. הפריימריז הקרובים - מבחן כוח לו ולנוספים(צילום: EPA)

ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע שהוא לא מתערב בבחירות הפנימיות להרכב רשימת הליכוד לכנסת, שיערכו מחר (ג'), אבל פתח לעצמו לא מעט חזיתות פוליטיות חדשות והפך את הפריימריז הקרובים למבחן כוחו עבורו ועבור אחרים.

 

כל העדכונים וכל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

כך יוצא שמתפקדי הליכוד שייצאו מחר ב-10 בבוקר לקלפיות ירכיבו אמנם רשימה ויאמרו איך הם רוצים לראות את הליכוד בעתיד, אך גם יאלצו להכריע בעוד כמה סוגיות שגלגל לפתחם נתניהו. אלה סימני השאלה שעולים מהקרב הצבעוני והמתוקשר, שבסופו יתברר מי התחזק, מי נחלש ומי יוותר על מקומו בכנסת הבאה בעל כורחו.

 

גדעון סער

הסיפור המרתק ביותר בפריימריז נוגע במועמדותו של השר לשעבר גדעון סער, שהודיע במפתיע לפני כשש שנים על פרישה מהכנסת. סער נימק את המהלך בכך שהוא מעוניין להתפנות לענייני משפחתו והבהיר שהוא לוקח "פסק זמן".

סער. הסיפור המרתק ביותר בפריימריז (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
סער. הסיפור המרתק ביותר בפריימריז(צילום: אבי מועלם)

לאורך כל שנותיו מחוץ למערכת פעילי הליכוד המשיכו לתמוך בו, לחזק אותו ולקרוא לו לחזור. סער מעולם לא הכחיש שהוא שואף לחזור ובליכוד הוא אף מסומן כמועמד אפשרי לרשת את נתניהו ביום שאחרי.

 

אלא שעם חזרתו לזירה גילה שראש הממשלה לא ממתין לו בזרועות פתוחות ויתרה מכך, הכין לו "זובור פוליטי" כשהאשים אותו מול המצלמות, באירוע רב משתתפים, ב"מזימה חתרנית להפלתו".

 

היציאה של נתניהו למתקפה גלויה נגד סער בקולו גם יצרה באופן מובק את "מחנה סער" בליכוד, אבל גם פילגה את השטח לשניים - תומכי נתניהו שמאמינים שסער חתר תחתיו, ומנגד - תומכי סער שטענו כי המתקפה של נתניהו מגיעה ברקע שיקולים שאינם ענייניים והיא לא במקומה.

 

 

הצהרותיו של נתניהו, אומרים בכירים בליכוד, נועדה במקור לא רק לדרדר את סער בפריימריז כמה מקומות אחורה, אלא למחוק אותו לגמרי. הדבר לא צלח, ובשל כך נתניהו חידש את המתקפה יומיים לפני פתיחת הקלפיות.

 

עכשיו, כשהחזית בין השניים הפכה לגלויה, הישג של סער בפריימריז, כלומר מיקום טוב בצמרת, ייחשב באופן אוטומטי הפסד לנתניהו. מנגד, תוצאה חלשה של סער תוכיח שהתוכנית של נתניהו עבדה.

 

איוב קרא

האיש שהפך בקדנציה הנוכחית ל"מגן אנושי" נאמן עבור נתניהו נמצא בימים האחרונים בסכנת הדחה מהרשימה. עד כה הוא שוריין במשבצת ריאלית שמיועדת למגזר הלא יהודי ונכנס לרשימה במספר קולות נמוך יחסית, בעידוד נתניהו שתמך בו וראה בו דמות חשובה למסר שעובד בליכוד. בקדנציה הנוכחית הוא גם התגאה בכך שמינה בממשלתו את השר הדרוזי הראשון.

 

ישיבת ממשלה שבועית (צילום: עמית שאבי)
קרא. המגן האנושי של נתניהו בסכנת הדחה מהרשימה(צילום: עמית שאבי)

אבל מאז נרשמו לאורך הקדנציה גם כמה תקריות מביכות עם קרא וכמה מופעים פומביים שבהם הוא צולם כמי שמתחנף לבני הזוג נתניהו ואף מביך אותם. בסמוך לכף, היחסים ביניהם החלו להתקרר בהדרגה, זאת ברקע דיווחים שקרא לכאורה לא נאמן מאחורי הקלעים כפי שהוא נשמע לפני המצלמות.

 

ועדת החוקה של הליכוד החליטה באחרונה, ללא ידיעת נתניהו, שלא לאפשר לקרא להתמודד שוב במסגרת משבצת השריון שמיועדת למגזר הלא יהודי בליכוד. המשבצת יועדה למקום 30, אולם על קרא הוטלו מגבלות בגלל שכיהן כשר ולכן הוא רשאי להתמודד רק במסגרת הרשימה הארצית, כמו כולם, ולנסות לגייס כמעט 30 אלף קולות.

נתניהו וקרא. בסביבת קרא הבינו שמדובר בניסיון להעלים אותו מהרשימה (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
נתניהו וקרא. בסביבת קרא הבינו שמדובר בניסיון להעלים אותו מהרשימה(צילום: אלעד גרשגורן)

בסביבתו של קרא הבינו מיד שמדובר בניסיון להעלים אותו מהרשימה, במיוחד לאחר שהחלו להתפרסם הודעות תמיכה של נתניהו בשרים מסוימים כמו מירי רגב, יריב לוין, חיים כץ, יולי אדלשטיין, ורק קרא לא הוזכר על ידי נתניהו. קרא סבור שיצליח לדלג מעל המשוכה הזאת ואם אכן יצליח להיכנס לכנסת למרות המהמורה שהציב לו נתניהו, זה יהיה ניצחון של קרא, גם כאן על חשבון נתניהו.

 

ראש הלשכה לשעבר נגד המקורבת של סער

מועמדות מעניינת נוספת בפריימריז מחר היא זו של דוד שרן, לשעבר ראש הסגל של נתניהו שנחקר בפרשת הצוללת ומתמודד על משבצת השריון המיועדת למחוז תל אביב, במקום 29.

שרן. ראש הלשכה לשעבר שנחקר בפרשת הצוללות (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שרן. ראש הלשכה לשעבר שנחקר בפרשת הצוללות(צילום: מוטי קמחי)

בתחילת השבוע נאלץ נתניהו לפרסם הבהרה שלפיה הוא רואה בשרן מועמד ראוי ביותר והוסיף כי הוא "מעריך אותו מאוד". ההודעה החריגה שיצאה מנתניהו, שתומכת באופן רשמי בעד מועמד מחוז, עוררה גל גדול של ביקורת ותהיות על המניעים של נתניהו להוציא הודעה שעוסקת דווקא בשרן ולא במועמדים אחרים במחוזות.

 

בחירתו של שרן עשויה להיות טובה לנתניהו, במיוחד כשמולו מתמודדת מיכל שיר, מועמדת שמזוהה עם היריב המר גדעון סער.

 

השריונים של נתניהו

במקביל לבחירת רשימת חברי הכנסת בליכוד ובחירת נציגי המחוזות על ידי חברי המרכז יתבקשו חברי המפלגה להצביע גם על הצעתו של נתניהו להוסיף לעצמו שני שריונים (במקומות 28 ו-36), נוסף על השריון שכבר קיבל במקום 21. נתניהו נימק זאת כדי להתמודד עם האיחודים בגוש המרכז שמאל.

 

כמה מחברי הכנסת של הליכוד טוענים שהבקשה הנוספת של נתניהו לשריונים לא מוצדקת, אולם כאשר מתרחשים עוד שני אירועים במקביל, סביר להניח שלא יהיה מי שינהל קרב עיקש להכשיל את הבקשה, שמגיעה ביום הפריימריז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים