שתף קטע נבחר

אתם מוזמנים לשחזר את המסע אל "דרך הבשמים"

שנה לאחר השחזור הראשון של המסע בדרך המסחר העתיקה, שעוברת בירדן ובערבה, תצעד קבוצת מטיילים נוספת כ-90 קילומטרים במשך 5 ימים. כל הפרטים על מה שמצפה להם בדרך ואיפה נרשמים

 

 

לאחר הצלחת המסע לשחזור "דרך הבשמים" בשנה שעברה, בעוד כשבוע וחצי ייצא מסע רגלי נוסף מפטרה אל עבדת. המסע, השני מסוגו, מבוצע במסגרת היוזמה לחדש את ההליכה על הדרך הנבטית, שהייתה אחת מדרכי המסחר החשובות והידועות בעת העתיקה.

 

המסע ייצא לדרכו ב-17 בפברואר 2019 ויימשך חמישה ימים. הפעם, יחל המסע מ"פטרה הקטנה" הסמוכה לאתר פטרה המוכר, והירידה לערבה הירדנית תתבצע דרך נקב נמלה - נתיב נבטי צפוני וקצר יותר - בשונה מנקב רובעי שדרכו עבר המסע הקודם. לאחר חציית הגבול חזרה לישראל, המסע יימשך על "דרך הבשמים" הקדומה עד לעיר עבדת.

 

 

גם השנה, המסע מאורגן על ידי בית ספר שדה שדה-בוקר, והחלק הירדני מאורגן על ידי "אקו טיולי מדבר". את המסע ידריך שוב ההיסטוריון והארכיאולוג פרופ' חיים בן דוד מהמכללה האקדמית כינרת. ניתן להצטרף לחלק הירדני של המסע, חלק הישראלי או למסע כולו.

 

מנהל בית ספר שדה במדרשת שדה בוקר, אבי עטר, התארח באולפן ynet והדגיש כי "מדובר במסע ייחודי, למטיבי לכת, שלמטייל הבודד קשה לצאת אליו בכוחות עצמו ודרכנו זה מתאפשר. "אלו דרכים עתיקות שבמשך הרבה מאוד שנים לא נעשה בהם שימוש", אמר עטר. "בעבר הדרכים שימשו שיירות מסחר שהעבירו הרבה סחורות מחצי האי ערב".

המסע ב"דרך הבשמים", 2018 (צילום: ג'אן-שי דניז) (צילום: ג'אן-שי דניז)
המסע ב"דרך הבשמים", 2018(צילום: ג'אן-שי דניז)

 (צילום: גלעד כרמלי) (צילום: גלעד כרמלי)
(צילום: גלעד כרמלי)

 (צילום: גלעד כרמלי) (צילום: גלעד כרמלי)
(צילום: גלעד כרמלי)
 

הוא הוסיף וציין כי "נעשה תיאום מסודר מול הרשויות הירדניות ומעבר הגבול, כולל הצמדה של מדריך ושוטר בצד הירדני. בצד הישראלי אנחנו צועדים על דרכים שחלקן לא מסומנות, יש לנו את האישורים המסודרים מול רשות הטבע והגנים ומול גורמי הצבא במקרה שעוברים בשטחי אש".

 

במהלך המסע בשנה שעברה, נחשף המקטע האבוד של "דרך הבשמים" בנגב, בזכות מציאתן של תחנות אבני מיל שעל חלקן כתובות עתיקות. הקטע שבו הוצבו האבנים ושאורכו כשבעה קילומטרים, בין מצד מחמל שעל שפת מכתש רמון לבין מצד גרפון, לא היה מוכר עד למסע. כחודשיים לאחר הגילוי, הוצאו ארבע מהאבנים מהשטח במסגרת מבצע משותף של רשות הטבע והגנים ורשות העתיקות.

מפת המסלול במסע שנערך לפני שנה ()
מפת המסלול במסע שנערך לפני שנה
 

מדובר באבני מיל שהציב הצבא הרומי על תוואי הדרך ההיסטורית בעשור האחרון של המאה ה-2 לספירה. "יש חשיבות רבה לאבנים הללו, מדובר בגילוי חשוב בקנה מידה עולמי", הסביר אז ד"ר צביקה צוק, מנהל אגף הארכיאולוגיה ברשות הטבע והגנים. "משום כך, היה חשש כבד שהאבנים יילקחו על ידי שודדי עתיקות".

אבני מיל רומיות על דרך הבשמים במכתש רמון (צילום: גלעד כרמלי) (צילום: גלעד כרמלי)
אבני מיל רומיות על דרך הבשמים במכתש רמון(צילום: גלעד כרמלי)

על המקטע החדש העידו חמש תחנות של אבני מיל שנמצאו בשטח - וכחודש לאחר המסע, במהלך סיור שביצע פרופ' בן דוד עם הסטודנטים שלו במקטע האבוד, נמצאה תחנת אבני מיל לא מוכרת נוספת. "המקטע החדש שהתגלה היה הפתעה גמורה, לא העלנו על דעתנו שזה יכול לקרות", הוסיף ד"ר צוק.

 

את המסע בשנה שעברה הדריך פרופ' בן דוד יחד עם מדריך הטיולים שוקה רווק, ממקימי החברה להגנת הטבע. את המסע ארגנו בית הספר שדה במדרשת שדה בוקר, מועצה אזורית אילות, מרכז מדע ים המלח והערבה וחברת "אקו טיולי מדבר".

 

"דרך הבשמים" עברה לאורך של כ-2,000 ק"מ וחיברה בין דרומו של חצי האי ערב לבין נמל עזה שלחופי הים התיכון. הדרך קיבלה את שמה בזכות הבשמים – בעיקר מור ולבונה – שהועברו בה בדרכם מהמזרח אל המקדשים באירופה.

 

לפרטים נוספים והרשמה - הקליקו .

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'אן-שי דניז
המסע ב"דרך הבשמים", 2018
צילום: ג'אן-שי דניז
מומלצים