שתף קטע נבחר

הכלבים שמצליחים להריח סרטן - בדגימות רוק של אנשים

מיזם ישראלי חדשני במעבדה בנגב: כלבים שמזהים את מחלת הסרטן ברחרוח בדיקת רוק. אין זו הפעם הראשונה שכלבים מצילים חיי בעליהם מסרטן

אי־שם בנגב פועל מיזם ראשון מסוגו בישראל שבמסגרתו מאתרים סרטן באמצעות כלבים מאולפים.

  

שם המעבדה הוא "דוג פרוגנוז". היא מאפשרת לכל המעוניין לשלוח באמצעות שליח בדיקת רוק (במיכל פלסטיק קטן) ובהסתמך עליה לקבל תשובה מיידית האם מקננת בגופו מחלת הסרטן. עלות הבדיקה 399 שקלים.

 

בעל המעבדה אורי בקמן, שהוא גם מאלף את הכלבים להבחין אם הבדיקה תקינה או לא, אומר: "חשיבותה העיקרית של הבדיקה היא הגילוי המוקדם, שכידוע מציל חיים, מאחר והכלבים יודעים לזהות את סימני הריח האופייניים למחלה". אם הכלב מתיישב לאחר שהוא מרחרח את הבדיקה, זה אומר שהבדיקה חשודה.

  

אחת הנבדקות במעבדה הייתה יעל דרור־אלון, אשת עסקים מקיסריה. בעוד הרופאים בישרו לה שהיא נקייה מהמחלה, הכלבים סימנו לפני כמה חודשים באופן מובהק את הימצאות המחלה בגופה. היא מטופלת כעת בבית־החולים תל השומר, והחליטה לצאת בגיוס המונים (באמצעות אתר "גיוסים") למימון מחקר, "כדי להנגיש את הבדיקה לכל מי שזקוק".

  

במחקר שבוצע לאחרונה באוניברסיטת בן־גוריון בראשות פרופ' פסח שוורצמן, נקבע כי לסוגי הסרטן השונים יש ריח משותף שהכלבים יודעים לזהות.

 

מריח את הסרטן באמצעות דגימת רוק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מריח את הסרטן באמצעות דגימת רוק(צילום: shutterstock)

 

הכלבים שאבחנו את סרטן המעי הגס

כבר לפני כעשור, נערך מחקר דומה בארה"ב, שגילה כי כלבים הצליחו לאבחן בדיוק רב שלבים מוקדמים של סרטן המעי הגס בדגימות נשימה וצואה של חולים.

 

במחקר, שנמשך מספר חודשים, נאספו 74 דגימות מ-48 חולי סרטן המעי, בשלבים שונים של המחלה, ומ-258 אנשים שאינם חולי סרטן. הדגימות כללו מכלים ובהם אוויר שנשפו החולים לתוכם וכן דגימות צואה. במחצית מהדגימות אובחנו פוליפים במעי הגס - גידולים העלולים להתפתח לסרטן המעי הגס. גידולים אלה מתגלים לרוב בקולונוסקופיה ומסירים אותם בהקדם, לפני שהם הופכים לגידול סרטני.

 

מהמחקר עלה כי הכלבים הצליחו לזהות בהצלחה אילו דגימות שייכות לחולי סרטן ואילו לא: ב-33 מתוך 36 דגימות הנשיפה וב-37 מתוך 38 דגימות הצואה אבחנו הכלבים סרטן בשלבים מוקדמים מאוד של המחלה. שיעור הדיוק באבחון הסרטן הגיע לכדי 95% מבדיקות הנשיפה ו-98% מבדיקות הצואה.

  

כ-6% מכל דגימות הנשיפה וכן אחת מכל עשר בדיקות הצואה הגיעו מנבדקים הסובלים ממחלות מעיים שונות, ובהן מחלות מעי דלקתיות (קרוהן או קוליטיס אולצרטיבה), כיבים, דיברטיקוליטיס ודלקת התוספתן.

 

סיירה ( )
הכלבה סיירה שהריחה את מחלת הסרטן של הבעלים

 

הכלבה שהצילה את חיי בעליה

על העובדה כמה הכלבים יכולים להציל את חיי אנשים מעיד הסיפור הבא:  במילווקי שבארה"ב, כלבת האסקי הריחה את בטנה של הבעלים פעם אחר פעם. בדיקות הוכיחו שהכלבה צדקה בחשד שמשהו אינו כשורה: זה היה סרטן.

  

הסיפור המדהים החל בשנת 2014: סיירה, כלבת האסקי סיבירי, הריחה את בטנה של הבעלים שלה, סטפאני הארפל: "היא הניחה את אפה מעל הטבור שלי והריחה בעוצמה רבה כך שתחילה חשבתי ששפכתי משהו על בגדיי", סיפרה הארפל לעיתון המקומי במילווקי, "היא עשתה זאת בפעם השנייה ובפעם השלישית".

  

הארפל החליטה לקבוע פגישה אצל הגינקולוג שקבע כי מדובר בציסטה בשחלה. היא נשלחה לביתה עם מרשם לתרופות לשיכוך כאבים.

 

עם שובה הביתה, הכלבה שוב התנהגה באופן מוזר, והחלה להתגלגל לכדור בתוך ארון. הארפל החליטה לגשת לקבל חוות דעת שנייה. לאחר מספר שבועות, אישר הגינקולוג כי היא סובלת מסרטן שחלות בשלב מתקדם. הארפל עברה כריתת רחם וכימותרפיה, אבל זה לא היה סוף הסיפור.

 

לאחר האבחון הראשון בשנת 2014, סיירה שוב החלה להתנהג באופן מוזר, בשנת 2015 ובשנה שאחר כך. בכל פעם, ניגשה הארפל לבדיקות רפואיות ששוב אישרו כי הסרטן חזר לתקוף, תחילה בכבד ואז באגן. "אני חייבת את חיי לכלבה הזו", הארפל סיפרה, "היא אף פעם לא טעתה".

  

סיירה אינה הכלבה הראשונה שנראית כבעלת יכולת לאבחן מחלות אצל בעליה. כלבים אחרים כבר הצליחו להריח סרטן. בשנת 2011 דיווחו חוקרים כי כלבים הצליחו לאבחן בדיוק רב שלבים מוקדמים של סרטן בדגימות נשימה וצואה של חולים בדיוק של עד 98%.

 

אחת הכלבות הנודעות היא דייזי, שהצליחה להריח 6,500 דגימות ולאבחן נכונה 500 מקרי סרטן. בשנת 2014 היא "יצאה לגמלאות", לאחר שהריחה את סרטן השד בבעליה והצילה את חייה. דייזי זכתה במדליה מטעם הצלב הכחול הבריטי, המקבילה של בעלי החיים לארגון הצלב האדום.

 

הכלבה דייזי מאתרת סרטן:

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כלבים מצילים חיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים