שתף קטע נבחר

תרגיל: תקיפה ישראלית מובילה למלחמה, ארה"ב נחלצת לסייע

תרגיל המפקדות הדו-שנתי המשותף לחיל האוויר ולצבא האמריקני, ג'וניפר פאלקון, הגיע היום לשיא: מאות קצינים אמריקנים תרגלו מוכנות לפעול תוך זמן קצר עד ימים, ולהגן על ישראל גם מנושאות מטוסים מרוחקות

 

 

תקיפה ישראלית בסוריה או בלבנון גוררת מתקפת טילים על ישראל - וצבא ארה"ב מתייצב לסייע להגן על שמי המדינה: זה התרחיש שתורגל בימים האחרונים במסגרת ה"ג'וניפר פאלקון" 19, תרגיל המפקדות של שני הצבאות, שמארחת ישראל מדי שנתיים.

 

התרחיש השנה הפך לרלוונטי מתמיד עם שבירת מדיניות העמימות הישראלית על ידי ראש הממשלה ושר הביטחון בנימין נתניהו, שהודה שלשום כי ישראל עומדת גם מאחורי התקיפה המסתורית בתחילת השבוע בגולן הסורי.

סיום תרגיל ג'וניפר פאלקון (צילום: צבא ארה
תרגיל ג'וניפר פאלקון 19(צילום: צבא ארה"ב)

סיום תרגיל ג'וניפר פאלקון (צילום: צבא ארה
תרגיל ג'וניפר פאלקון 19(צילום: צבא ארה"ב)
 


סיום תרגיל ג'וניפר פאלקון (צילום: צבא ארה
סיום תרגיל ג'וניפר פאלקון (צילום: צבא ארה"ב)

התרגיל, שנמשך עשרה ימים, כלל קרוב ל-700 חיילים וקצינים אמריקנים שהגיעו ארצה אחרי שנה וחצי של הכנות. בדומה לתרגילים משותפים קודמים, בהם ה"ג'וניפר קוברה" שמתקיים אחת לשנתיים, הכוחות מתרגלים את התרחישים גם בשטח ולא רק ברמת המפקדות.

 

גם הפעם מתקפת טילים משולבת ורחבה על ישראל הייתה בבסיס התרחיש, אלא שעם ההתבססות הצבאית האיראנית בסוריה, ואף במערב עיראק, וברקע ההערכה המודיענית האחרונה בצה"ל, המשימה להגנת שמי המדינה הפכה למורכבת יותר. 

 

סיום תרגיל ג'וניפר פאלקון  (צילום: צבא ארה
(צילום: צבא ארה"ב)
 

מתוך תרגיל ג'וניפר קוברה לפני כשנה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מתוך תרגיל ג'וניפר קוברה לפני כשנה(צילום: EPA)

ניסוי טיל חץ (צילום: מנהלת חומה במפא
ניסוי טיל חץ 3 בינואר האחרון(צילום: מנהלת חומה במפא"ת, משרד הביטחון)

שלוש מפקדות מרכזיות מתרגלות, כתף אל כתף עם כוחות הגנה אווירית אמריקניים, ירי של רבבות טילים ורקטות מלבנון, מסוריה, מאיראן וגם מעיראק על ידי מיליציות פרו-איראניות.

 

במהלך התרגיל מתחדדים התיאומים המודיעיניים, המבצעיים והלוגיסטיים, מתוך מטרה שהכוחות האמריקנים יתחברו במהירות לטובת הגיבוי לישראל, תוך זמן קצר עד יממה ברכיבים הראשונים ותוך ימים בודדים במסות גדולות יותר, ובהן סוללות פטריוט נוספות.

נושאת מסוקים אמריקנית בתרגיל לפני כשנה (צילום: ארז סימון, גאודרונס) (צילום: ארז סימון, גאודרונס)
נושאת מסוקים אמריקנית בתרגיל לפני כשנה(צילום: ארז סימון, גאודרונס)

F-35  ()
F35 של חיל האוויר בשמי ביירות. ארכיון

משגר כיפת ברזל (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
משגר כיפת ברזל(צילום: מוטי קמחי)

חלק מהתרחיש שנלקח בחשבון גם בתרגיל הנוכחי חוצה את גבולות ישראל: ניצול מערכות גילוי, זיהוי ויירוט של הצבא האמריקני על גבי נושאות מטוסיו שיירתמו גם הם למשימה להגן על ישראל, הרחק מגבולותיה, בימים ובאוקיאנוסים עם הפנים מזרחה, גם עם המכ"מים האמריקנים. במידה ויש מחלוקת מקצועית על סוגיה מבצעית בין הצדדים, הדבר מועלה לרמות בכירות יותר ואז מתקבלת החלטה משותפת, אלמנט שתורגל לא מעט בימים האחרונים.

 

תוכנית ההגנה על ישראל בתגבור אמריקני נחשבת למודולרית, עם היקפים משתנים ותצורות שונות, וחלק מרכיביה בוצעו בעבר, באופן מוקטן במלחמת לבנון השנייה ובצוק איתן, ובהיקף גדול יותר במלחמת המפרץ הראשונה בתחילת שנות ה-90. תוכנית זו לא כוללת מלחמה יזומה על ידי ישראל אלא אירוע מתפרץ ומתגלגל שמוביל לעימות נרחב  במספר זירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צבא ארה"ב
תרגיל צה"ל וצבא ארה"ב
צילום: צבא ארה"ב
מומלצים