שתף קטע נבחר

לא תאמינו: כמה זמן התרופות שקניתם טובות לשימוש

אם נלחצתם מכך שתוקף התרופה פג, כנראה שאפשר להירגע: מחקר נוסף מגלה שהתרופות נותרות יעילות גם שנים אחרי שפג תוקפן

התרופות מאריכות חיים הרבה יותר ממה שחשבנו: מחקר נוסף מאשר את מה שידעו בעולם הרפואה כבר שנים רבות – התרופות "מחזיקות מעמד" זמן רב לאחר שפג התוקף שנקבע עבורן על ידי חברות התרופות, אם אוחסנו בתנאים נאותים. מדובר בחדשות טובות במיוחד למטופלים באזורים שאינם נגישים לתרופות זמינות.

 

חוקרים באנטאקטיקה, שזקוקים לתרופות שנשלחות אליהם, בדקו אם הם יכולים להשתמש גם בתרופות ישנות במקרה שאחד המשלוחים לא הגיע. הם מצאו שתאריך התפוגה שרשום על התרופה לאו דווקא משקף את התוקף האמיתי שלה, ושהיא יכולה להישאר אפקטיבית גם זמן ממושך לאחר שהוא חלף.

 

 

האם התרופות נשארות יעילות גם לאחר שפג תוקפן? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
האם התרופות נשארות יעילות גם לאחר שפג תוקפן?(צילום: shutterstock)

 

תאריך התפוגה רשום על כל תרופה, הן על האריזה החיצונית (הקופסה) והן על האריזה הפנימית של התרופה (כמו בקבוק הסירופ או הטבליות). "מדובר בתאריך יעד שעד אליו חברת התרופות מבטיחה כי התרופה תישאר יעילה, בהתאם לבדיקות שערכה במהלך שנות הפיתוח שלה", מסבירה החוקרת הראשית, ד"ר אמה בראון ממכון המחקר הרפואי בריטניה אנטארקטיקה בפלימות', בריטניה. "אבל זה לאו דווקא התאריך שבו התרופה הופכת לבלתי יעילה או מסוכנת. חלון היעילות של התרופה עשוי להיות ארוך בהרבה מהמצוין".

 

בחלקים מסוימים בעולם רופאים נתקלים בקשיי נגישות לתרופות, מה שמצריך מהם להאריך תוקף של תרופות. הנוהג חל גם בארץ. כך למשל, לאחרונה האריך משרד הבריאות את תוקפן של זריקות אפיפן בשל מחסור עולמי בייצור התרופה לטיפול באלרגיה. בעבר גם חיל הרפואה של צה"ל נהג להאריך את תוקפן של תרופות שנותרו במחסנים.

 

עוד כתבות:

מה מותר לאכול גם שנתיים אחרי תאריך התפוגה?

סורוקה: תחליף חלב פג תוקף ניתן לתינוקות

12 המחקרים הרפואיים שאמורים לשנות את פני הרפואה

 

כעת צוות החוקרים בחן את יציבותן של חמש תרופות שפג תוקפן ושהוחזרו בספינות מבסיסים באנטארקטיקה. התרופות שנשלחות מבריטניה לאנטארקטיקה מוזמנות אחת לשנה בחודש מאי, ונשלחות מבריטניה בספטמבר. ליעדן הן מגיעות רק כשלושה חודשים לאחר מכן, אותם הן מבלות בתוך ספינות ללא בקרת טמפרטורה.

 

הספינות עוברות דרך אזורים טרופיים במשך שלושה שבועות, וכשהן מגיעות לאיזור הצפון הטמפרטורות צונחות לנקודת קיפאון. צוות החוקרים בדק את התרופות כשהן עברו את התהליך פעמיים, והוחזרו לבריטניה, זמן רב לאחר שפג תוקפן.

 

האם כדאי לזרוק תרופה לאחר שתוקפה פג? 

התרופות שנבדקו היו שנה עד ארבע שנים לאחר תאריך פקיעת תוקפן, והושוו לתרופות חדשות שבתוקף. התרופות כללו את התכשירים טטרופין, ניפדיפין (תרופה מקבוצת חסמי סידן לטיפול ביתר לחץ דם), פלוקלוסצילין (אנטיביוטיקה ממשפחת הפניצילין), בנדרופלומתתיאזיד (תרופה משתנת לטיפול ביתר לחץ דם) ונפרוקסן (תרופה נוגדת דלקת לא סטרואידית לשיכוך כאבים). החוקרים מצאו כי כל התרופות שנבדקו היו יציבות, ושתאורטית, אם חולים היו נוטלים אותן הן היו גם יעילות.

 

החוקרים ממליצים להמשיך ולדבוק בהמלצות היצרן בנוגע לתאריך התפוגה, אבל מדגישים שהמחקר מהווה פתח לחקירה נוספת של תוקף התרופות. "יש כמות עצומה של תרופות שנזרקות לאחר שעברו את התוקף, מדובר בעלות כספית גבוהה מכספי הציבור. גם במתקנים מערביים נגישים לתרופות, סוגיית התוקף האמיתי של התרופות היא משמעותית ורלוונטית".

  

ואיך צריך ליטול נכון תרופות? צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להשאיר או לזרוק? תרופות פגות תוקף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים