שתף קטע נבחר

בלי אשליות: טראמפ וקים ג'ונג און נפגשים

טראמפ ייפגש השבוע עם שליט צפון קוריאה כשברור לו שקים לא יתפרק מגרעין, כי אז יתפורר משטרו. המטרה של וושינגטון: לשמר משא ומתן איטי שימנע מלחמה, ויביא לטראמפ עוד קדנציה כנשיא – ואולי גם פרס נובל

מאז פגישת הפסגה ההיסטורית בסינגפור בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לשליט צפון קוריאה קים ג'ונג און ביוני אשתקד לא השתנה מאזן האימה במזרח אסיה. נכון שבשמונת החודשים שחלפו מאז הפסגה לא ערכה צפון קוריאה ניסויים גרעיניים ולא שיגרה טילים בליסטיים, והיא אף פירקה חלקית שני מתקנים לפיתוח טילים ואתר ניסויים גרעיניים (שכנראה ממילא יצאו מכלל שימוש). אבל המומחים וסוכנויות הביון המערביות מאוחדים בהערכתם שיכולות הגרעין והטילים של הדיקטטורה נשארו בדיוק כשהיו לפני פסגת סינגפור, ושמתקני פיתוח חדשים לנשק גרעיני הוקמו בסתר.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

דונלד טראמפ עם קים ג'ונג און (צילום: AP)
טראמפ וקים בסינגפור אשתקד. המטרה: הנמכת ציפיות(צילום: AP)

מסיבה זו גם ארה"ב לא עשתה שום צעד מעשי ומשמעותי כדי לממש את ההתחייבויות העמומות שטראמפ נטל על עצמו בסינגפור. וושינגטון לא ביטלה את הסנקציות הכלכליות שהטילה על צפון קוריאה בגלל פיתוח הנשק הגרעיני – היא אף החריפה אותן. גם הכוחות הצבאיים והנשק הגרעיני האמריקניים המוצבים בדרום קוריאה וביפן לא דוללו כפי שדרש קים מטראמפ. המחווה היחידה שהאמריקנים עשו הייתה ביטול שני תמרונים צבאיים שנתיים משותפים עם דרום קוריאה.

 

אף על פי כן הפסגה בסינגפור לא הייתה כישלון. היא שינתה באופן חד את האווירה בזירת האוקיינוס השקט, ופיזרה – זמנית לפחות – את ענני המלחמה שהלכו והתעבו בשמי חצי האי הקוריאני, יפן, גואם וארה"ב. סכנת המלחמה, שאיימה להיות גרעינית, כבר הורגשה היטב בסוף 2017 ותחילת 2018, אחרי שצפון קוריאה ניסתה בהצלחה מתקן נפץ גרעיני בעוצמה שאפשרה לה לטעון שביכולתה לייצר פצצת מימן, ועשתה ניסויים מוצלחים בשיגור טילים בליסטיים ארוכי טווח המסוגלים לשאת ראשי קרב גרעיניים לכל ריכוזי האוכלוסין הגדולים בארה"ב. סוכנויות המודיעין האמריקניות הגיעו באותה תקופה למסקנה שהצפון קוריאנים הצליחו גם למזער את מתקני הנפץ הגרעיניים, כך שאפשר יהיה להרכיבם כראשי קרב על הטילים הבליסטיים ארוכי הטווח.

 

עדיף ממלחמת עולם

בחודשים שלפני הפסגה ההיא החליפו טרמאפ וקים איומים, קללות ועלבונות. צפון קוריאה שיגרה אז טיל שעבר בשמי יפן, ובתגובה טסו מפציצים אמריקניים בשמי צפון קוריאה. בעולם היו אז רבים שסברו שמלחמה היא בלתי נמנעת. אלא שאז נכנס לתמונה נשיא סין שי ג'ינפינג, והביא להנמכת הטונים הלוחמניים בשני הצדדים. צפון קוריאה תלויה לחלוטין בשכנתה הגדולה כמעט בכל תחום, ולכן קים לא היה יכול לסרב למנהיג הסיני.

השיגורים הופסקו, אך האיום כבר אמין. ניסוי טיל צפון קוריאני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
השיגורים הופסקו, אך האיום כבר אמין. ניסוי טיל צפון קוריאני(צילום: רויטרס)

יש הטוענים שקים רצה ממילא לרדת מהעץ שעליו טיפס וששי נתן לו את הסולם. טראמפ, בתיאום עם שי, הנמיך גם הוא את הטונים, וכך באה לעולם ביוני 2018 פסגת סינגפור. אחריה טען טראמפ שפגישתו עם קים הסירה מעל ארה"ב ומעל בעלות בריתה באזור את האיום הגרעיני. הנשיא האמריקני הגזים כדרכו, אבל אין ספק שאיומיו והפיתויים שהציע לקים עשו את שלהם והביאו להפסקת ניסויי הגרעין והטילים של צפון קוריאה. זהו צעד קטן והפיך, שכשלעצמו לא יביא לפירוק הנשק הגרעיני של צפון קוריאה, אבל יש סיכוי טוב שהוא יתניע תהליך ארוך שיימשך שנים ושבסופו, אולי, כפי שהתחייב קים בסינגפור, יפורז חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני.

 

זו הסיבה שוושינגטון ופיונגיאנג והשותף הסיני שפועל מאחורי הקלעים הסכימו לקיים את הפסגה הנוספת בין קים לטראמפ, שתיערך בשבוע הקרוב בהאנוי. אף שכל הצדדים מאוכזבים עמוקות מתוצאות התהליך עד כה הם מעוניינים בהמשכו, וזה מה שהם ינסו להשיג בבירת וייטנאם ברביעי וחמישי השבוע. טראמפ, קים ושי מקווים ככל הנראה לקבע את התהליך באמצעות גיבוש לוח זמנים איטי וריאלי לביצוע צעדים הדדיים קטנים ובוני אימון, ובאמצעות תיאום והנמכת הציפיות לא רק של הנושאים ונותנים אלא גם של דעת הקהל בעולם, ובמיוחד בארה"ב, בשתי הקוריאות וביפן.

קים משקיף על ניסוי טילים. מי קובע מה זה "פירוק"? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קים משקיף על ניסוי טילים. מי קובע מה זה "פירוק"?(צילום: רויטרס)

הפסגה בהאנוי מבוססת על הנחת כל הצדדים שעדיף משא ומתן איטי ורצוף מהמורות ואכזבות על פני מבוי סתום דיפלומטי, שעלול להוביל למלחמה במזרח אסיה – ומשם למלחמת עולם.

 

מגדל הקלפים של קים

טראמפ ואנשי ממשלו מבינים כעת כי אין שום סיכוי שצפון קוריאה תתפרק בזמן הנראה לעין מנשקה הגרעיני ומהטילים הבליסטיים שלה. אם קים יחליט לבצע אפילו את הצעדים המקדמיים שהאמריקנים דורשים ממנו כעת בתחום ההתפרקות מנשק גרעיני יהיה זה כאילו ביצע חרקירי. המשטר הדיקטטורי בצפון קוריאה יתמוטט כמו מגדל קלפים, מפני שהצבא יסרב להתפרק מהקלף המנצח שלו, והעם שיראה בכך כניעה לארה"ב השנואה יריח חולשה ויתקומם.

 

בוושינגטון גם מבינים היטב שארה"ב וצפון קוריאה מחזיקות כל אחת בפרשנות שונה מאוד לגבי משמעותו של המונח "פירוז חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני". בעוד טראמפ מדבר על פירוק מוחלט, פיזי, של צפון קוריאה מנשקה הגרעיני ומהטילים הבליסטיים ארוכי הטווח, ובמשתמע גם על הוצאת הנשק הגרעיני האמריקני מדרום קוריאה ומיפן, קים ג'ונג און מדבר על כך ששני הצדדים יפסיקו לאיים זה על זה בנשק גרעיני. הנשיא האמריקני יודע היטב שצפון קוריאה הפסיקה את הניסויים בגרעין ובטילים בליסטיים רק מפני שהשיגה בסוף 2017 את היכולות שמאפשרות לה לקיים – כאן ועכשיו – איום אסטרטגי אמין על ארה"ב, ומפני שהיא ממשיכה בחשאי לפתח את יכולותיה הגרעיניות.

 

 
פסגת האנוי, סיקור נרחב ב-ynet:

אבל טראמפ אינו רוצה לאבד את ההישג היחיד של מדיניות החוץ שלו עד כה, והוא גם רוצה להיבחר פעם נוספת לנשיא של המעצמה העולמית, אולי אפילו לזכות בפרס נובל לשלום על הפיוס שיזם בחצי האי הקוריאני. לכן הוא מבקש להמשיך בהאנוי את התהליך ולבוא לשם עם סט דרישות ריאלי יותר. במקום לדרוש מקים שיתפרק לאלתר מנשק גרעיני הוא אמר בנאומו האחרון לאומה: "המהירות אינה חשובה – אנחנו רק רוצים למנוע ניסויים", כלומר פיצוצים גרעיניים ושיגורי ניסיון של טילים בצפון קוריאה. בציוץ שפרסם אחר כך בטוויטר, לקראת פסגת האנוי, הוסיף טראמפ דברי פיתוי לקים ולמשטרו הכושל: "צפון קוריאה תהפוך לטיל מסוג אחר – טיל כלכלי", אם תשתף פעולה עם וושינגטון.

 

קים ג'ונג און לעומת זאת מזעיף פנים לקראת הוועידה, ובנאומו הפומבי בראש השנה הציג שתי דרישות: שהאמריקנים יסירו לאלתר את הסנקציות הכלכליות מעל ארצו ושיכריזו רשמית על סיום מלחמת קוריאה. הכרזה כזו של נשיא אמריקני, שמשמעותה שיחסי שלום שוררים בין המדינות, נחוצה לצפון קוריאה מפני שהיא נוטלת מארה"ב את העילה החוקית לפעולה צבאית נגדה. אחרי הצהרה כזו, אם טראמפ או נשיא אמריקני אחר ירצו לצאת למלחמה נגד צפון קוריאה יהיה עליהם לבקש מחדש את אישור הקונגרס האמריקני.

צפון קוריאה מצעד צבאי ל רגל 70 שנה ל מדינה קים ג'ונג און (צילום: AP)
מצעד בפיונגיאנג, 70 שנה לייסוד צפון קוריאה. העם יריח חולשה(צילום: AP)

כיום נמצא בתוקף רק הסכם שביתת הנשק שהביא להפסקת חילופי האש במלחמת קוריאה ב-1953. הסכם זה משאיר פורמלית את מצב המלחמה בעינו, ואם טראמפ יצהיר על סיום רשמי וחוקי של המלחמה תהיה זו מבחינת הצפון קוריאנים ערובה לכך שארה"ב לא תתקוף אותם. עד כמה שזה ייראה מוזר, בצפון קוריאה משוכנעים שוושינגטון עומדת לצאת למתקפה על המדינה, לכבוש אותה ולאחד אותה עם דרום קוריאה אם רק תהיה לה הזדמנות.

 

מפיונגיאנג לדמשק

שליט צפון קוריאה רמז בנאום ראש השנה כי יסכים ל"הקפאה" של תכניות הנשק הגרעיני שלו. מדובר כנראה במעין הסכם על הגבלת הכמויות והסוגים של נשק גרעיני ושל טילים כמו זה הקיים בין ארה"ב לרוסיה. ההסכם על הגבלת מספר הטילים לטווח בינוני שמסוגלים לשאת ראש קרב גרעיני בין רוסיה לארה"ב עומד לקרוס בימים אלה, ופוטין איים השבוע על ארה"ב שיציב באירופה טילים המכוונים לשטחה, אבל לשליט הצפון קוריאני זה לא מפריע להציע הסדר דומה כתחליף לדרישת ארה"ב שיתפרק מיד מראשי הקרב הגרעיניים ומטיליו ארוכי הטווח.

 

קים גם רמז כי יהיה מוכן להתחייב שלא לאיים ושלא להשתמש בנשק גרעיני ובטילים נגד ארה"ב, דרום קוריאה ויפן, ולהתחייב – וזה חשוב לנו – שלא "להפיץ" למדינות אחרות את הנשק הגרעיני, את הטילים ואת הידע כיצד לפתחם. אפשר להבין מכך שבמקרה כזה צפון קוריאה לא תמשיך לייצא לאיראן, לסוריה ולקליינטים אחרים ידע ורכיבים לתוכניות הגרעין של גורמים אלה. קים אולי יציע גם לפרק עוד כמה מתקני גרעין ומתקנים לניסוי טילים.

מלחמת קוריאה (צילום: AP)
עדיין לא נגמרה. מלחמת קוריאה(צילום: AP)

טראמפ, כפי שכבר אמר, עשוי להסכים לגבש הסכם על הקפאת תוכנית הנשק הגרעיני של צפון קוריאה, אף כי לא ברור כיצד יפקחו על "ההקפאה'"כשצפון קוריאה מסרבת למסור רשימה מדויקת של המתקנים, הטילים ואמצעי הייצור הגרעיניים שברשותה. לדברי פקידים אמריקניים טראמפ עשוי להסכים כנראה גם להכרזה על סיום מצב המלחמה בין שתי המדינות, ואולי אף יציע לפתוח בפיונגיאנג "משרד קישור אמריקני", כלומר נציגות דיפלומטית אמריקנית בדרך נמוך, כזו שאינה מעידה על נרמול יחסים עם צפון קוריאה.

 

בהתחשב בכך שצפון קוריאה לא עשתה ולא תעשה בקרוב ויתורים משמעותיים, אפשר להעריך שנשיא ארה"ב לא יסיר את הסנקציות הכלכליות עליה, אך יציע לקים שוושינגטון תגביר את הסיוע ההומניטרי לארצו. טראמפ יודע שבפסגה בהאנוי עליו ללכת על חבל דק בין השאיפה לשימור התהליך השברירי של פירוק הנשק הגרעיני בחצי האי הקוריאני, לבין המכה שתונחת על האגו שלו ועל סיכוייו להיבחר מחדש אם ייתפש בדעת הקהל האמריקנית כ"פראייר של קים".


פורסם לראשונה 23/02/2019 22:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לא הרבה השתנה. קים וטראמפ
צילום: AP
מומלצים