שתף קטע נבחר

מה אוכלים באזור הרי ירושלים?

חוץ מכלניות, נרקיסים ותורמוסים בשדות שמסביב, תמצאו בהרי ירושלים גם אוכל טוב: מארחים ביתיים, מסעדה ערבית, פיצרייה משפחתית וגם בתי קפה פסטורלים. יצאנו לסיור קולינרי באחד האזורים היפים בארץ

 

 

בתי אוכל בהרי יהודה (צילום: לין לוי)
אוכל ונוף. "ג'פטו פיצה"(צילום: לין לוי)
 

אזור הרי יהודה מוקף בנופים יפהפיים, שיצליחו להרשים אפילו את הסקפטיים שכבר ראו הכל. בחודש מרץ האזור נמצא בשיא פריחתו והשטחים הירוקים וצידי הדרכים מלאים בכלניות, נרקיסים ותורמוסים לצידי הדרך.

 

מלבד המראות היפהפיים בהן ניחן האזור, יש שם גם אוכל טוב. מה למשל? מארחות ביתיות שכל אחת מציעה אירוח בסגנון אחר ובהתאם לעדה ממנה הגיעה, בתי קפה פסטורליים, פיצרייה משפחתית, ביסטרו שמשקיף על נוף נפלא ומציע תפריט טעים ומיוחד ומסעדה ערבית עם תפריט בסגנון כפרי.

בתי אוכל בהרי יהודה (צילום: לין לוי)
אירוח ביתי. "מרק בערפל" במושב שורש(צילום: לין לוי)

באזור מתקיימות גם סדנאות בהן אפשר ללמוד את רזי הבישול הערבי ("החיים בלבנט"), כמו גם מגוון מאפיות עם אג'נדות לא שגרתיות ("אישלחם", "ברדלי" ו"טאבון מקומי") ויש שם גם מתחם אירוח של איש אחד שבנה אותו לבדו מחומרים ממוחזרים ("בחצר של עופר").

 

ואם עדיין לא הסתחררתם מכל האופציות שהזכרנו כאן, נציין עוד שתוכלו לאכול באזור ארוחת בשרים בסגנון ארגנטינאי ("נפלאות הגריל הארגנטינאי") וגם להשתתף בסדנת ליקוט ("נורה מטבח מקומי" או ב"חוות קיימא").

יפה שם. "בחצר של עופר" (צילום: עופר אביב)
יפה שם. "בחצר של עופר"(צילום: עופר אביב)

יש באזור גם מסעדה עם אג'נדה בריאותית שממוקמת על צוק גבוה ("בר בהר"), פוד טראק בשרי כשר (masaeat), בראנצ'ים בבתים פרטיים, מחלבות ("עיזה פזיזה"), עשרות יקבים ואפילו מפעל בוטיק לייצור טחינה ("טחינא"). עוד תמצאו שם מבשלות בירה וסיידרים אלכוהוליים, גלריית שוקולד ("הגלריה של סבא") וקונדיטוריות שונות ("מימיס", "קונדיטוריה בכפר").

 

קפה חממת הסחלבים

בית הקפה הבא הוא אחד מהמקומות היפים בארץ: הכניסה אליו מוארת ופסטורלית, ובחלל הפנימי שלו פועלות חממת סחלבים ובריכת דגים. העיצוב של המקום משלב בעיקר גוונים של ירוק ולבן, ויש בו אווירה נעימה ומרגיעה שמקבלת חיזוק באמצעות מוזיקת הג'אז שמתנגנת ברקע. 

בתי אוכל בהרי יהודה (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

בתי אוכל בהרי יהודה (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

את בית הקפה פתחו דוד אסלן (אחיו של יהודה אסלן ז"ל, הבעלים של מסעדת "לינק" הירושלמית  שתפעל היום בפעם האחרונה) ואשתו של דוד, מעצבת האופנה והצורפת - דניאלה זילברשטיין-אסלן. דוד, שעסק כל חייו בבישול ("לינק", "מונא", "מומנט"), נסע לאיטליה במיוחד על מנת ללמוד את רזי הכנת הפיצות האיטלקיות, אותן הוא מגיש בבית הקפה שלו. 

 

לצד הפיצות, יש בתפריט גם ארוחות בוקר, סלטים מגוונים, ביניהם גם "סלט יהודה" המפורסם ממסעדת "לינק" (44 שקלים), דג מלוח המוגש עם שמנת חמוצה, קרפצ'יו קישוא (38 שקלים) ופסטות שמכינים במקום, ביניהן גם רביולי ערמונים (62 שקלים). אבל ללא ספק, גולת הכותרת במקום הן הפיצות המצוינות של דוד, ביניהן מומלץ ללכת על פיצה ביאנקה פורטובלו (58 שקלים).

בתי אוכל בהרי יהודה (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

קיבוץ מעלה החמישה, 02-5347500, ראשון-חמישי 22:00-8:30, שישי 15:00-8:30, כשר ללא תעודה

 

סלסלות הפיקניק של רמה

מסעדת "המטבח של רמה" של המסעדנית והשפית רמה בן צבי, עומדת להיפתח מחדש בקרוב בדיוק באותו המיקום בו פעלה במושב נטף, אחרי השריפה שכילתה אותה וגרמה לסגירתה לפני כשנתיים וחצי. בינתיים עד שזה יקרה, רמה מציעה סלי פיקניק מושלמים לארוחה בטבע הירוק של הרי יהודה.

 

 

רמה בן צבי וברק יחזקאלי (צילום: תיקי גולן)
רמה בן צבי(צילום: תיקי גולן)
 

את הסלים עדיף להזמין יום-יומיים מראש, וכשתגיעו למקום תוכלו לבחור האם לקחת את תכולת הארוחה בסל קש (בתוספת 60 שקלים) או בתוך שקית נייר איכותית. ישנה גם אפשרות להשאיל את הסל ולהחזירו בסיום הפיקניק.

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

מחיר של סל זוגי הוא 188 שקלים, והוא כולל לחם מחמצת שמיוצר בעבודת יד ונאפה בטאבון של רמה, קרם חצילים שרופים, ממרח תומא, פסטו-כוסברה, זיתים כבושים, חמאה, ריבת תפוז סיני, טאבולה כרובית, קרם לבנה עם זיתים שחורים מיובשים, סלט שורשים, תה עשבים קר וכלי אוכל חד פעמיים אקולוגיים שעשויים מעלי בננה.

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

התכולה משתנה משבוע לשבוע בהתאם למזג האוויר, ואפשר להוסיף לה גם פינוקים טעימים כמו גבינות ממשק יעקובס (32 שקלים), סינטה כבושה (32 שקלים) ויין דוגויולו רוסו (52 שקלים).

 

להזמנת הסל: 050-3700954, איסוף מנטף בשישי-שבת 14:00-10:00, לא כשר

 

הבית של אסנת

אסנת משה ממושב עגור היא בשלנית רצינית שעלתה לארץ מכורדיסטן. בביתה שבמושב היא מציעה ארוחה ביתית שמורכבת ממנות מהמטבח הכורדי. אבל שלא תטעו, האוכל באכאן הוא רק חלק מהעניין; משה היא מאמא מקסימה עם חוש הומור משגע, כזה שיגרום לכם לצחוק לא מעט במהלך השעות בהן תבלו במרפסת ביתה.

בתי אוכל בהרי יהודה (צילום: אלדד מאסטרו)
(צילום: אלדד מאסטרו)

המטבח שלה מבוסס על פתיליות, והאוכל שלה הוא אוכל כורדי "של פעם". מה למשל? מאפה קאדה מתקתק ממולא באגוזים, מרקי שורבה סמיכים מעלים מלוקטים (כמו לוף בר, אותו היא מלקטת מהשדות שבסביבה) עליהם היא מוסיפה מאש, שעועית או עדשים, קובה ממולא בבשר או בפטריות ויפראח.

בתי אוכל בהרי יהודה (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

המחיר לארוחה מלאה הוא 110 שקלים, והוא כולל גם את הלחם הכורדי - "לחמה רקיקה", אותו היא אופה על הסאג' שבחצר ביתה, שתייה קרה וחמה ועוגיות תמרים לקינוח.

בתי אוכל בהרי יהודה (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

מושב עגור 050-7510161, בתיאום מראש, כשר

 

ג'פטו פיצה

אסף תעוז הוא בכלל נגר במקצועו, ולפני שמונה חודשים הצליח הגשים את החלום הגדול שלו - ופתח פיצרייה-בית קפה סמוך לביתו ביישוב צור הדסה (היכן ששכנה בעבר חממה לגידול ירקות).

 

תעוז שיפץ את החלל ואבזר אותו בחפצים וברהיטים שבנה בעצמו. בין היתר, יש כאן בר אוכל מעץ, קמין ענק שגם אותו תעוז בנה בעצמו, ומטבח גדול ובו טאבון לאפיית הפוקצ'ות (35 שקלים), הקלצונה (38 שקלים) והפיצות הקטנות (52-47 שקלים) והגדולות שמוגשות במקום (77-70 שקלים).

בתי אוכל בהרי יהודה (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

עוד בתפריט: מגוון סלטי מירקות טריים, גבינות ויוגורטים של משק זלצר המקומי, ארוחות בוקר (רגילה - 45 שקלים, גדולה - 62 שקלים או זוגית - 70 שקלים) וקינוחים, ביניהם טירמיסו מושלם שמכינה אימו של תעוז. אגב, אפשר לקנות במקום גם את דבש הקטלבים שמייצרים תעוז ובת זוגו (חצי קילו - 35 שקלים, קילו - 60 שקלים) וגם את הגבינות שמיוצרות במשק זלצר ומשווקות בבית הקפה.

 

צור הדסה, 02-5889499, שני-חמישי 22:00-8:00, שישי 15:00-9:00, בהשגחת צהר

  

רשטא

מסעדה ערבית בסגנון כפרי, שבתפריט שלה מנות פתיחה מעולות הכוללות ארבעה טאפאס המוגשים לצד לחם הבית (50 שקלים), סלט פאטוש (40 שקלים) ומנות ראשונות כמו קובה סינייה (65 שקלים) וסמבוסק במילוי חלקי פנים (50 שקלים).

בתי אוכל בהרי יהודה (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

לעיקריות מציעים כאן מנות כמו  מסחאן (75 שקלים), שישברק (70 שקלים) ויש גם פוכארה - תבשיל בקר עם ירקות שורש שנאפה בכלי חרס כשהוא עטוף בבצק, ומוגש לצד פריקה (110 שקלים).

בתי אוכל בהרי יהודה (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

עין ראפה 02-9948520‏, ראשון-חמישי 21:00-9:00, שישי 21:00-14:00, שבת 19:00-9:00, לא כשר

 

מוזה בהר

ביסטרו הממוקם על צוק שצופה לנוף פנורמי להפליא, ובמידה שתתמקמו במרפסת המקורה שנמצאת שם, יש סיכוי שתרגישו בין שמים לארץ, אבל בקטע טוב כמובן. 

בתי אוכל בהרי יהודה (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

בתי אוכל בהרי יהודה (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

לצד האירועים הפרטיים שמתקיימים שם, מגישים במקום גם תפריט ביסטרו שכולל מנות כמו סלמון כבוש בהדרים וערק (44 שקלים), מניפת חזה ברווז עם תפוח אדמה מקורמל וקציפת קלבדוס (49 שקלים) ומאפה פילו ממולא בבשר טלה קצוץ (52 שקלים). 

ארוחות בוקר בכפר (צילום: יח"צ)
ארוחות בוקר בכפר(צילום: יח"צ)

בעיקריות תוכלו לזלול מנות כמו פילה מיניון (13 שקלים), קוט דה בף, רביולי קרישה וקריספי סלמון המוגש עם שעועית ירוקה ואספרגוס (96 שקלים). ואם כל מה שמתחשק לכם זה להזמין כוס יין ונשנוש קטן ליד, תוכלו ליהנות כאן ממבחר מנות בגודל קטן יותר הנקראות בתפריט - "מוזה בקטנה" (70-28 שקלים).

 

מושב שורש, 02-6246897‏, ראשון-חמישי 1:00-12:00, שישי 15:00-11:00, כשר

 

מרק בערפל - האירוח הביתי של רותי ודפנה

דפנה ורותי ממושב שורש הן החברות הכי טובות כבר 20 שנה. שתיהן מאיירות והן גם חולקות אהבה גדולה ליצירה, לאוכל ולאירוח. בימים אלו עובדות השתיים על כתיבת ספרים העוסקים באהבות המשותפות להן, ובשביל הכיף (וגם קצת בשביל להתפרנס) - הן מארחות לארוחה באווירה אומנותית בביתה של רותי שפונה לנוף עוצר נשימה.

בתי אוכל בהרי יהודה (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

ומה בתפריט? שישה סוגי מרקים שמוגשים בתוך קערות לחם, ביניהם - מרק פטריות עם עשבים טחונים תפוח אדמה וארבעה סוגי פטריות, מרק דלעת עם תירס מיובש, מרק כרובית, מרק קרם עגבניות, מרק בצל ומרק כרובית. לצד המרקים, הן מגישות תוספות שהופכות את קערת הלחם עם המרק לארוחה שלמה, משביעה ומחממת בימי החורף הקרים.

בתי אוכל בהרי יהודה (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

על השולחן יחכו לכם גם קרוטונות ביתיים, גבינת צ'דר מגורדת, גרעיני דלעת, פטרוזיליה ושמיר קצוצים. הארוחה עצמה מיועדת למקסימום של 20 סועדים, ומחירה 60 שקלים לסועד. במחיר הזה תקבלו שם גם קינוח של סקונס ביתיים עם ריבה וחליטת תה עם צמחים הגדלים בגינה הסמוכה.

 

לתיאום: 052-4241894, 050-8827731, לא כשר

 

הבראנץ' הטורקי של משפחת אוחיון

אצל משפחת אוחיון שמתגוררת במושב עמינדב, אפשר להזמין סלי פיקניק מקנבס ואפשר גם לשבת אצלם לבראנץ' טורקי של שבת. על האירוח אחראיות האם וארבע בנותיה שיגישו לכם מאפים, סלטים, מתוקים והכל עם אנרגיה צעירה וכיפית.

 

הבראנץ' עצמו נערך בגינה המשפחתית וכולל, בין היתר, בואויס, בורקיטס, טבולה טורקית, ז'ז'יק, בבא גנוש, מאפה תרד מבצק פילו, עוגת סולת עם תפוז, מאלבי (מעדן אורז חם ומתוק), בקלוואה וטרבדוס. מחירם של סלי הפיקניק הוא 140 שקלים, ועבור ארוחת בוקר שסועדים במקום תשלמו 150 שקלים לזוג או 80 שקלים לסועד ו-50 שקלים לילדים.

 

מושב עמינדב, 054-2868162/1, 054-2886816, שישי-שבת בתיאום מראש, לא כשר

 

חוות הר איתן - הגבינות של שי זלצר

במחלבה של שי זלצר בהר איתן, מיוצרות בעיקר גבינות מחלב עיזים. ומכיוון שעדר העיזים רועה במרעה טבעי, טעם החלב - ובהתאמה לכך גם טעם הגבינות - משתנה מעונה לעונה.

 (צילום: אוהד ריינהרץ)
(צילום: אוהד ריינהרץ)

הגבינות של זלצר מבחילות במערת גיר טבעית, הסוגים והמבחר שלהם משתנה כל הזמן וכאמור, אין בהן שום דבר קבוע (טווח המחירים של הגבינות נע בין 26-25 שקלים ל-100 גרם). אפשר להגיע למחלבה רק בסופי השבוע ובתיאום מראש בלבד, או לטעום ואף לרכוש אותן אצל "ג׳פטו פיצה" בצור הדסה (עליה כתבנו כמה פסקאות מעלה)).

 

הר איתן, 02-5333748, לא כשר

 

באסטרס סיידר

מבשלה מיוחדת שקרויה על שם הכלב (!) של בני משפחת נילסון, בעלי המקום. המשפחה עלתה לישראל לפני 16 שנה מטנסי שבארה"ב, בשנת 2013 החליטו מתיו, בן המשפחה, והאב - דני, להקים מבשלת בירות, שמייצרת גם סיידרים אלכוהוליים בטעמים, לימונדה אלכוהולית, שיכרים מלימונים ותפוחים, ואפילו ברנדי, ויסקי, ווקדה, מון שיין וג'ין.

בתי אוכל בהרי יהודה (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

סך הכל, מייצרים ב"באסטרס סיידר" 14 מוצרים אלכוהוליים, כולם נטולי גלוטן - ומלבד הלימונדה - הם גם נטולי סוכר. המקום עצמו, אגב, מלא קסם ולגמרי שווה ביקור; דלת הכניסה למבשלה מעוצבת בסגנון המערב הפרוע, ובבר ימזגו לכם טעימות בנדיבות רבה וישמחו לשוחח איתכם על כמעט כל נושא שבעולם. 

 (צילום: אלדר מאסטרו)
(צילום: אלדר מאסטרו)

במהלך השבוע יש אפשרות לערוך במקום סיור וטעימות, בתיאום מראש כמובן (25 שקלים למשתתף או מינימום 400 שקלים לקבוצה), בימי שישי אפשר להגיע למבשלה באופן ספונטני, ולהצטרף לסיור במקום שיוצא כל שעה עגולה (30 שקלים לסיור, כולל טעימות).

בתי אוכל בהרי יהודה (צילום: לין לוי)
בתי אוכל בהרי יהודה(צילום: לין לוי)
  

מושב נחם, 054-6381106, שישי 15:00-10:00, כשר בד"צ

 

קסטל

יקב בוטיק משפחתי, ותיק ומוערך שנפתח ב-1988 עם נטיית הכרם על ידי אלי בן זקן, אב המשפחה, שהיה בעל היקב הראשון באזור הרי יהודה.

   (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

את היין הראשון יצרו ביקב ב-1992, ומאז מייצרים שם קרוב ל-200,000 בקבוקים בשנה. אגב, "קסטל" נחשב לאחד מהיקבים היפים בארץ עם מרכז מבקרים מעוצב להפליא, ובתיאום מראש אפשר לעשות במקום גם סיור וטעימות.

 

יד השמונה, 02-5342249, הגעה בתיאום מראש, כשר

  

יקב יהודה

יקב יהודה הוקם לפני 20 שנה על ידי אבי יהודה, חקלאי וכורם במקצועו. הוא פועל בחלל ששימש פעם כמחסן עזוב ומלא גרוטאות, שיהודה הפך להיכל אירוח עם שולחנות אבירים וחביות יין.

 (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

היקב מייצר 7,000 בקבוקים בשנה, ולכל אחד מהיינות יש סיפור מיוחד הקשור למשפחת יהודה, בדגש על ארבע בנותיו של בעל המקום. כל היינות כאן עוברים תהליך התיישנות בן 24 חודשים בחביות, ובהמשך מתיישנים שנה נוספת בתוך הבקבוקים.

 (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

המקום פתוח למבקרים בסופי שבוע בלבד, והמלצה שלנו: אל תפספסו ביקור במקום הקסום הזה. לצד טעימות של היינות שמכינים במקום, תוכלו ליהנות גם מסיפורים משעשעים ומרתקים שיהודה יספר לכם בעצמו, תוך סיור רגלי ביקב היפהפה. עבור טעימות תשלמו שם 50 שקלים (ובמידה שרוכשים שישה בקבוקים, יש פטור מתשלום על הטעימות).

 

מושב שורש, 02-5348175, שישי 14:00-11:00, שבת 16:00-11:00, לא כשר

 

בין ה-23-1 במרץ יתקיים באזור הרי יהודה פסטיבל האוכל הכפרי השנתי, בחסות מחלקת התיירות של מועצת "מטה יהודה". הפסטיבל, שזו השנה ה-19 לקיומו, ייערך השנה בסימן נשים, ויוקדש לכל אותן נשים - סבתות ואימהות - ששימשו השראה לבשלני האזור, ובהשראתן נולד הרעיון לפסטיבל האוכל השנתי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לין לוי
סיור קולינרי בהרי ירושלים
צילום: לין לוי
מומלצים