שתף קטע נבחר

שרת התרבות התקפלה: משואת התפוצות תודלק

ההחלטה על ביטול משואת התפוצות, שנחשפה לראשונה ב-ynet, גררה גינויים כבדים מרחבי העולם היהודי - ושרת התרבות התקפלה והחליטה כי גם השנה תודלק המשואה, "לאחר שהיינו עדים להרמת ראשה של האנטישמיות נגד העם שלנו בתפוצות"

לאחר שבתחילת השבוע הודיעה על ביטול משואת התפוצות, דבר שנחשף לראשונה ב-ynet – היום (ה') שרת התרבות, מירי רגב, התקפלה והחליטה שגם השנה תודלק המשואה, זאת בעקבות לחצים כבדים ותגובות נזעמות ברחבי העולם.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >> 

 

ההחלטה על ביטול המשואה באה על רקע שנה קשה מאוד ביחסי ממשלת ישראל עם יהדות התפוצות עם ביטול מתווה הכותל וחוק הגיור - שגרמו למשבר חסר תקדים בין הצדדים – והחלטתה של רגב אף החריפה את המצב: מנהיגים יהודים מכל העולם פנו לרגב וביקשו ממנה לחזור בה. במכתב שנשלח אתמול (יום ד') פנו בכירים בפדרציות היהודיות לראש הממשלה, בנימין נתניהו, כדי שיהפוך את ההחלטה.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

במשרד התפוצות היו שותפים לזעם. הלחצים עשו את שלהם ורגב החליטה להפוך את ההחלטה הקודמת שלה כך שגם השנה תודלק משואת התפוצות.

 

מדליקים את משואת התפוצות בשנת 2017 (צילום: אולפני הרצליה) (צילום: אולפני הרצליה)
מדליקים את משואת התפוצות בשנת 2017(צילום: אולפני הרצליה)

 

רגב הנהיגה לפני שנתיים מנהג חדש - הדלקה של משואת העם היהודי בתפוצות. שני הנציגים הראשונים של יהדות התפוצות שנבחרו להדליק משואה בערב יום העצמאות, בשנת 2017, היו מיכאל (מייק) סטיינהארדט, מייסד תגלית, והרב משה חיים (מרווין) הייר, מייסד מרכז שמעון ויזנטל. גם בשנה שעברה, בשנת ה-70 למדינה, הייתה כוונה לבחור זוג מדליקי משואה מבין יהודי התפוצות. משרד התפוצות אף פרסם קול קורא בתיאום עם משרד התרבות, שבו קרא לקהילות יהודיות ולארגונים יהודיים בתפוצות להציע לו מועמדים להדלקת המשואות.

 

הוועדה לבחירת מדליקי המשואה בחרה בשנה שעברה פה אחד בשחקנית היהודייה, מדענית המוח והפעילה החברתית מים ביאליק להדליק משואה בשם יהדות התפוצות, אך זו לא יכלה להגיע לארץ מאחר שהייתה מחויבת לצילומי פרק הסיום של הקומדיה "המפץ הגדול" בכיכובה, ומועמדותה בוטלה. בין השאר נבחנו גם שמותיהם של איוונקה טראמפ, בתו של נשיא ארה"ב, עו"ד אלן דרשוביץ, השחקנית ברברה סטרייסנד ועוד.

 

רגב: "בגלל הרוח של עמנו"

בתגובה למתקפה טענו בלשכת השרה רגב כי מעולם לא נקבע שמשואת התפוצות תהיה קבועה, ואולם היום אמרה השרה כי: "טקס המשואות כלל באופן מסורתי לאורך השנים את הקולות של אזרחי מדינת ישראל. בשנים האחרונות, בשל מועדים ייחודיים בלוח השנה הלאומי שלנו, יזמתי את הדלקתה של משואת העם היהודי בחגיגות היובל לשחרורה ולאיחודה של ירושלים - ובחגיגות ה-70 לעצמאותה של מדינת ישראל, ראשית צמיחת גאולתנו.

 

"השנה סברתי שעלינו לחזור למסורת הרגילה. אולם, כשקיבלתי מספר פניות מאחיותינו ומאחינו בתפוצות, ולאחר שהיינו עדים בשנה האחרונה להרמת ראשה של האנטישמיות המכוערת נגד העם שלנו בתפוצות - החלטתי שדווקא בגלל הרוח של עמנו ולמענה, יש לתת מקום של כבוד גם השנה לאחיותינו ולאחינו ההולכים בגאון עם הסמלים היהודיים ובקומה זקופה".

 

היא הוסיפה כי להחלטתה תרם המכתב שקיבלה מיהודי צרפת שלדבריה " קרע את ליבי - ובו הם מספרים על גילויי האנטישמיות כלפי היהודים, שלמרות הכל ממשיכים לנהל בגאון אורח חיים יהודי על כל סממניו וסמליו ללא פחד ויראה. הטקס השנה ייצג כתמיד את שלל הגוונים והקולות הייחודיים שלנו ויישא את כולנו ברוח איתנה. יש בהחלט למה לצפות".

 

 

בקרן משפחת רודרמן הפועלת לחזק את הקשר בין ישראל לקהילה היהודית בארצות הברית, בירכו את השרה על "על שהקשיבה לביקורת, עשתה את המעשה הנכון, והראתה שניתן לייצר שיח שמכבד ונותן מקום ליהודי התפוצות בתוך ההוויה הציבורית של מדינת ישראל".

 

לדברי מנכ"לית הקרן, שירה רודרמן: "ישראל היא המדינה של אזרחיה, אך היא גם המדינה של העם היהודי. מתן מקום של כבוד לתפוצות ביום העצמאות, באמצעות הדלקת משואת העם היהודי, היא אמירה משמעותית על חשיבות וחוזק הקשר בין ישראל ליהודי התפוצות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים