שתף קטע נבחר

בלגן גז המזגנים: השוק עובר לגז דליק - הטכנאים לא יודעים לטפל בו

ישראל החלה לעבור לגז ידידותי יותר לסביבה במזגנים - אבל לא התכוננה למעבר. רוב המתקינים עובדים ללא הכשרה, וכעת הסיכון לשריפות בבית יגדל שכן לראשונה מדובר בגז דליק. מאחר שהתחום טרם הוסדר, לא ניתן לייבא מזגנים ביתיים חדשים. התוצאה: מחסור בגז וזינוק במחיר לצרכן

צרכנים שימו לב: בשנים הקרובות כל המזגנים בישראל יעברו לפעול על גז דליק - ורוב מתקיני וטכנאי המזגנים כלל לא יודעים כיצד לעבוד איתו. למעשה, הם אינם מחויבים בתעודת טכנאי מזגנים, ורובם אפילו לא מחזיקים בתעודת חשמלאי שירות - למרות שהמדינה מחייבת זאת על פי החוק. כלומר, יש סיכוי סביר שמי שהתקין לכם מזגן בבית, בקניון או בבית החולים כלל אינו מוסמך לכך.

 

>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

ענקית האנרגיה אקסון מוביל בוחנת כניסה לחיפושי גז בישראל

נובל ודלק כבר לא לבד: אקסון מוביל מצאה מאגר גז גדול מול קפריסין

"עם הפנים מזרחה": המשמעות של יבשת אסיה לשוק הגז הישראלי

  

בשנת 2018, מתוך 1,310 שריפות שהתחילו מכשל חשמלי - 15% היו מכשל חשמלי במזגן. כעת הסיכון לשריפות עלול לגדול בעקבות ההחלטה של המדינה להחליף בהדרגה את הגז הלא דליק שנמצא ברוב המזגנים כיום - A410 - בגז הדליק r32, שבניגוד לקודמו לא תורם לאפקט החממה.

 

המהלך, שלפי המשרד להגנת הסביבה נעשה בעקבות תיקון קיגאלי לפרוטוקול מונטריאול, נכנס לתוקף בינואר 2019. ואולם, למרות כניסתו לתוקף - המדינה אינה ערוכה עבורו. לפי התיקון, יש לצמצם שימוש בחומרים שגורמים להתחממות כדור הארץ (HFCs). בשלב הראשון, רק 10% מהגז המיובא ארצה אמור להיות מוחלף, אבל במדינה משופעת מזגנים כמו שלנו - זה לא מעט.   

 

   (צילום: אלקטרה)
"היפנים עברו רק ל-r32"(צילום: אלקטרה)
 

 

כ-20 אלף עובדים בענף ללא תעודות וללא פיקוח 

בישראל מותקנים כ-700 אלף מזגנים בשנה, והחברות נדרשות לתת שירות לכחמישה מיליון מזגנים. כבר ב-2017 התריעו בכנסת שמדובר בפצצה מתקתקת. רק בימים אלה המדינה נזעקת לפתוח עשרות קורסי לימוד, אך איש לא מבטיח שהטכנאים אכן יגיעו לקורסים שכן התחום עדיין לא מוסדר והלימוד הוא התנדבותי לחלוטין.

   ()
 

לפי יובל בריק, מנכ"ל התאחדות קבלני מיזוג אוויר וחימום, "לאף אחד אין מאגר או ידע מיהם העוסקים בענף. אם כוללים את התחום התעשייתי, מדובר בכ-20 אלף איש. לקרוב ל-70% מהעוסקים בתחום אין רישיון כלשהו במיזוג אוויר. כמעט 70% מהתקלות במזגנים זה נזילת גז - וזה יוצר מצב שהוא סיכון בטיחותי. בקרוב, אם הגז הזה ייצא לאוויר ויהיה ניצוץ בסביבתו, זה יגרום לדלקה".

 

מפחיד.

"יש גם גז בישול דליק בבתים, אבל כשמתקינים אותו נכון לפי הוראות הבטיחות - הכל בסדר. כמות הגז במזגנים ביתיים קטנה, כ-900 גרם עד ק"ג, כאשר במזגן מיני מרכזי יכול להיות 4.5 ק"ג גז - אבל נדרשת מיומנות התקנה. בסך הכל, הגז החדש ירוק ויותר טוב מבחינת יעילות אנרגטית, רק צריך לדעת איך לעבוד איתו".

 

מנהל האגף להכשרה מקצועית במשרד העבודה והרווחה, שולי איל, אמר ל-ynet: "פיתחנו 14 מסלולי לימוד שונים כדי להביא אנשים להכשרה. מטרתנו היא שיהיו 3,000 טכנאים מוכשרים בסבסוד המדינה, שישלמו 5,000 שקל לקורס. מבחינתי, מי שלא רוצה להיות עבריין בעתיד, כשתהיה אסדרה, כדאי לו להירשם לקורס מסובסד מהמדינה. אנחנו מעריכים שתהיה היענות של 2,000 טכנאים".

 

אז הרוב לא יוכשרו.

"לא השנה".

 

מה עלי לעשות כצרכנית?

"אני מצפה שהציבור ידרוש מהמתקין להראות לו תעודה של משרד העבודה, ועדיף לך להזמין טכנאי מחברה מוכרת כמו תדיראן או אלקטרה".

 

סמנכ"ל השירות של חברת אלקטרה, טל בית הלחמי, וסמנכ"ל השיווק משה בטיטו אמרו ל-ynet שהחברה התגייסה להקים כיתות לימוד בשיתוף משרד העבודה, עבור עובדיה, ב-2,000 שקל לקורס. שם ילמדו העובדים קירור ומיזוג אוויר, חשמל, עבודה עם גז r32 ועבודה בגובה.

 

"כבר עכשיו בתקופת האחריות, 40% מהתקלות הן בעיות התקנה, כשמתוכן מעל 60% הן תקלות גז. אם מדינת ישראל לא תתעורר - יהיה פה אסון כי הגז עשוי להידלק בבית בכל רגע", הם הוסיפו. לפי אלקטרה, מחירי ההתקנה צפויים לעלות ב-15%.

 

סמנכ"ל מוצרים וטכנולוגיה בטורנדו, רועי ראובני, מסכים עם הדברים: "אם הלימודים קשים, זה יקטין את מספר המתקינים ויגרום למחירים לעלות; אבל בלי אסדרה - יש פה סכנה גדולה. 80% מהתקלות שלנו הן כתוצאה ממתקין לא מקצועי. אנחנו מאוד סובלים מזה, וההסדרה של הענף תשפיע לטובה עלינו ועל הצרכן הסופי".

 

יתכן שניתקע בקיץ בלי מזגן

מי שמנסה למנוע אסונות הוא הממונה על התקינה, שבינתיים לא חתם על התקן המאפשר לייבא מזגנים שעושים שימוש בגז הדליק, עד להסדרת התחום מבחינתה תעסוקתית. כלומר, המשרד לאיכות הסביבה מקדם רפורמה שמשרד העבודה עוד לא ערוך לה ועקב כך משרד הכלכלה בפועל מקפיא אותה.

 

יחד עם זאת, כן ניתן לייבוא מזגנים כאלה עבור מקומות ציבוריים, עבורם לא נדרש תקן ישראלי. בנוסף, גורמים רבים בשוק אומרים שאירופה כבר במילא בדרך ליישום מלא של הגז החדש, וגם היצרנים הישראלים בדרך לשינוי קווי הייצור שלהם. באלקטרה ישונו קווי הייצור תוך שנתיים. עקב כך נוצרת עוד אנדרלמוסיה בשוק.

 

"היפנים עברו רק ל-r32, גם אירופה עברה ל-r32 והסינים מתחילים לייצר רק מזגנים כאלה. תוך שנה לא יהיה משהו אחר", מסביר יובל בריק. "כל החברות הגדולות - דייקין, לג, פוגיסטו, מיצובישי, גריי - עובדות עם גזים חדשים, ואם התקן לגז החדש לא יאושר, אז פשוט לא יהיו מזגנים ביתיים חדשים בארץ.

 

"שתי האופציות לא טובות לצרכן: לא שיאפשרו את התקן כשהמתקינים לא הוכשרו לעבוד עם הגז החדש; ואי אישור התקן, מה שיגרום למחסור במזגנים וגם בגז הישן".

 

אם יש לי מזגן קיים שעובד על הגז הישן, אצטרך לשנות אותו? או שאוכל להמשיך למלא אותו בגז הלא סביבתי?

"צרכנים שירצו לעבור לגז החדש, בהנחה שהוא יאושר יוכלו לעשות שדרוג למזגן או להחליף אותו אבל זאת לא חובה בחוק. ההפחתה בייבוא הגז הקודם, 410, תיעשה בהדרגה (מ-2019 יש הפחתה של 10% בייבוא שלו לפי המשרד להגנת הסביבה מ.ק), כך שבהחלט תוכלי להמשיך למלא אותו בגז החממה הזה, אבל הוא יילך ויתייקר בגלל ירידה בביקוש וכיוון שבאירופה, המיסוי על גז 410 גבוה מאוד וצפוי שיפסיקו לייצר אותו בכלל".

 

בתחום צופים שעלות מילוי המזגנים הקיימים בגז הישן תאמיר עבור הצרכנים בישראל ביותר מ-50%. כלומר, החל מהקיץ הקרוב צרכנים עלולים לסבול ממחסור בגז הקיים או מעלות גבוהה שלו. מה שבטוח, בקיץ הזה יהיה חם במדינת חלם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: אלקטרה
מזגן עם גז r32
צילום: אלקטרה
מומלצים