שתף קטע נבחר

השבוע המטורף של נשיא הטוויטר

מתקפת הציוצים האחרונה של טראמפ מגיעה על רקע שורת צעדים מעוררי תמיהה אפילו בסטנדרטים שלו, ואולי מעידה על חשש משפטי חדש

 

נשיא ארה
(צילום: רויטרס)

שרשרת הציוצים הבוטים של דונלד טראמפ בטוויטר שלו ביומיים האחרונים הייתה מקיפה יותר, גסה יותר, היסטרית יותר, מרירה יותר ואולי גם אנטי-חוקתית יותר מכל השרשראות הנרגנות שקדמו לה. עד כדי כך, שהעוקבים אחרי תורת הנסתר של דפוסי הציוצים של הנשיא סיכמו כי כנראה צפויה בקרוב עוד פצצה משפטית כבדה שיטיל לחיקו החוקר המיוחד בפרשת רוסיה גייט רוברט מולר.

 

 

הטראמפולוגים בתקשורת מצד אחד וחברי קונגרס דמוקרטים מצד שני סיכמו כי אחרי גזר הדין שהוטל על חבריו ויועציו מייקל כהן ופול מנפורט, ומעצרו של חברו רוג'ר סטון, ולאור מצעד העדים והמסמכים המוזמנים לעדויות בוועדת החוקה ובוועדת המודיעין של בית הנבחרים הדמוקרטי - הנשיא אולי חושש שהפעם כתב האישום יגיע אפילו קרוב יותר.

 

כדי להבין את המתקפה האחרונה, מקורותיה ומניעיה, צריך להתבונן על השבוע-עשרה ימים האחרונים של טראמפ בבית הלבן. הוא חזר בידיים ריקות מפסגת האנוי עם חברו האמיץ החדש, קים ג'ונג און, אחרי שקם והלך "כי אין עסקה" כשהתברר לו שקים לא מתכוון להתפרק מנשק גרעיני. זו הפתעה בערך כמו שהאפיפיור קתולי.

 

גם כשרצה טוב, כשהבין שיש למנוע עימות ולא להסלים לקראתו, וכשפנה למדיניות מושכלת וחיובית, טראמפ קודם רץ לספר לחבר'ה על ההצלחה הצפויה וההישגים ה"מדהימים" שכבר בכיסו. הוא לא התכונן, התעלם מהערכות המודיעין וממחלקת המדינה, ולא הקשיב למה שיפן וקוריאה-הדרומית ניסו להסביר לו על קוריאה-הצפונית.

 

 

לאחר מכן הוא ספג מהלומה בקונגרס שהצביע נגד הכרזת מצב החירום בנושא מימון חומה בגבול מקסיקו. 12 רפובליקנים הצטרפו לדמוקרטים. טראמפ יצר משבר מדומה, ליהג על "פלישה", התעלם מהתבוסה בבחירות לקונגרס כשניסה להפוך את ההגירה לנושא המרכזי, דרש 6.6 מיליארד דולר, סירב לקבל פשרה של 2.7 מיליארד דולר, ועכשיו הוא עומד בפני משבר חוקתי כשהוא דורש לא פחות מ-12 מיליארד דולר לחומה שאף גורם מקצועי לא ממליץ על נחיצותה או יעילותה. בתווך, הוא המשיך למלמל בכל מקום ש"לא היה שיתוף פעולה עם רוסיה בקמפיין הבחירות", והשאיר את הנושא באוויר.

 

יום לאחר מכן הוא הסביר שיש בריחה המונית של יהודים מהמפלגה הדמוקרטית בגלל התבטאויות מטופשות, בורות ומקוממות של חברת קונגרס חדשה, אילהאן עומאר. לא סתם, צייץ, יש ממש "ג'קסודוס" (בריחת יהודים, על משקל "אקסודוס"). לא פחות. הנתונים הפוכים לגמרי: הצבעת היהודים לדמוקרטים מובהקת מזה עשורים, והם בודדים בצמרת הקבוצות הנסקרות בדעתם השלילית על טראמפ. אולי הם טועים, אבל אלו הנתונים.

 

יומיים אחר כך הוא התמהמה בקרקוע מטוסי בואינג 737Max - צעד שננקט בכל העולם בעקבות ההתרסקות באתיופיה - בגלל לחץ של חברת בואינג. לבסוף הוא הטיל על רשות התעופה הפדרלית לקרקע אותם, אבל הקדים את החלטתם בציוץ.

 

 

באותו יום הוא הספיק לעלוב ולהשפיל את הסנטור ג'ון מקיין, טייס שישב שש שנים בכלא הצפון-וייטנאמי, בהקשר של רפובליקנים שלא אוהבים ולא מוקירים את פועלו כנשיא. "הוא היה הכי גרוע באקדמיה של הצי באנאפוליס", צייץ המפקד העליון של הכוחות המזוינים של ארה"ב, זה שהשתמט מגיוס. מקיין לא נעלב משום שמקיין הלך לעולמו לפני שבעה חודשים.

 

לאחר מכן, אחרי שהסביר לעולם ש"אין תופעה של גזענות 'עליונות לבנה' אלא רק כמה אנשים" על רקע הטבח בניו זילנד בידי גזען לבן שטען שטראמפ השפיע עליו, נחתה על הנשיא האמריקני הצבעה בסנאט הרפובליקני שלא להמשיך ולממן כבקשתו את המלחמה של סעודיה בתימן.

 

וושינגטון, התקשורת האמריקנית, ארה"ב ורוב העולם כבר התרגלו למתקפות הטוויטר של טראמפ. מנעד שמשתרע מהטחת עלבונות, דרך תביעת עלבונו שלו, מתקפות על המערכת המשפטית והתקשורת ועד להצהרות מדיניות שבמקרים רבים מנוגדת וסותרת מדיניות מוצהרת של ארה"ב.

 

אם בוחנים את האמצעים שבהם הוא משתמש על מנת לנסח עמדות ולבטא עצמו, זו נשיאות טוויטר. לא מזכירים, לא מועצה לביטחון לאומי, לא תדריכי מודיעין יומיים, לא מועצה כלכלית עליונה, לא הפדרל ריזרב. רק הטוויטר.

 

  • אלון פנקס הוא יועץ פוליטי, לשעבר קונסול ישראל בניו יורק

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים