שתף קטע נבחר

העליון קיבל את עמדת הפרקליטות: מיקי גנור יישאר במעצר

השופט מני מזוז קבע כי "קשה להעלות על הדעת דרכים למניעה אפקטיבית של שיבוש חקירה", ולכן קיבל את ערעור הפרקליטות בעניין שחרורו של עד המדינה בפרשת הצוללות מיקי גנור. לדברי מזוז, שינוי הגרסה מהווה "אתחול" שעשוי להצריך חקירת מעורבים נוספים. הוא יישאר במעצר עד יום ראשון

בית המשפט העליון קיבל בצהריים (יום ו') את ערעור הפרקליטות וקבע כי עד המדינה בפרשת הצוללות מיקי גנור יישאר במעצר עד יום ראשון, בהתאם להחלטת בית משפט השלום. השופט מני מזוז קבע כי "בעבירות מעין אלה מושא החקירה הנדונה ובהתחשב בנפשות הפועלות, קשה להעלות על הדעת דרכים למניעה אפקטיבית של שיבוש חקירה".

 

לעיון בהחלטה המלאה של בית המשפט העליון - לחצו כאן

 

הערעור הוגש על-ידי פרקליטות המדינה לאחר החלטת בית המשפט המחוזי בלוד לשחרר את גנור למעצר בית של ארבעה ימים. נציגת הפרקליטות עו"ד תמר פרוש אמרה בפתח הדיון: "הגרסה החדשה שמסר גנור שונה לחלוטין מהקודמת עד כדי שקילת ביטול הסכם עד המדינה איתו ובדיקת שיבוש הליכי חקירה".   

 

 
השופט מזוז דחה את עמדת גנור, שאומצה על-ידי בית המשפט המחוזי, כי מדובר ב"השבה למעצר", שרק במקרים חריגים ומטעמים כבדי משקל ניתן להצדיקה. "אין מדובר בענייננו במי שנעצר, חקירתו מוצתה והוא שוחרר, וכעת מבקשת הרשות החוקרת לשוב ולעוצרו. הנסיבות כאן הן שונות וייחודיות. והמהלך שבו נקט המשיב, מיוזמתו, כאשר בחלוף כ- 20 חודשים מיום שנחתם עמו הסכם עד מדינה הוא מבקש לשנות את גרסתו, מהווה מעין 'אתחול' של החקירה, המחייב חקירה מחדש של המשיב (וייתכן גם של נחקרים אחרים), על בסיס תשתית עובדתית-ראייתית שונה מהותית מזה שהייתה בעת ששוחרר בזמנו ממעצר עקב החתימה על הסכם "עד מדינה" עמו. אוסיף, כי גם אם הייתי מקבל את הסיווג של המקרה כ'השבה למעצר' או כהליך של עיון חוזר, לא היה בכך כדי לשנות ממסקנתי כי בנסיבות הענין קיימת הצדקה מובהקת לבחינה נוספת של החלטת בית המשפט המחוזי".

 

מיקי גנור (צילום: אוהד צויגנברג)
מיקי גנור בבית המשפט העליון(צילום: אוהד צויגנברג)
 

מני מזוז (צילום: אוהד צויגנברג)
הכרעת השופט מני מזוז(צילום: אוהד צויגנברג)

 

עוד קבע השופט מזוז כי המדינה ביססה היטב את קיום החשש לשיבוש הליכי חקירה בידי גנור, "המדינה הציגה לי מסמכים המפרטים את פעולות החקירה שכבר בוצעו בעניינו של המשיב ופעולות חקירה נדרשות, וכן פרטי מידע המבססים את החשש הקונקרטי לשיבוש חקירה מצד המשיב. לעניין זה הוצגו לי בין היתר פעולות של שיבוש שנקט המשיב בעבר, קודם לחתימה עמו על הסכם עד מדינה, וכן פרטי מידע עדכניים על פעולות אקטיביות שנקט המשיב קודם מעצרו הנוכחי המעלים חשש לשיבוש החקירה. זאת, מעבר לחשש האינהרנטי לשיבוש חקירה בנסיבות מעין אלה".

 

עוד קבע כי אין יסוד לטענה שהשמיעו פרקליטי גנור בפני בית משפט השלום כאילו המעצר מהווה עונש: "אני סבור כי בדין מצא בית משפט השלום להיענות לבקשת המדינה ולהורות על מעצרו של המשיב, ולא מצאתי בהחלטתו של בית המשפט המחוזי כל טעם שהצדיק התערבות בהחלטה זו".

 

פרקליטות המדינה טענה מוקדם יותר שלא ניתן להסתפק במעצר בית, "זה מחייב פעולות חקירה נוספות כדי להבין מהי הגרסה החדשה, מה הרקע למסירתה וכיצד היא מתיישבת או לא מתיישבת עם הראיות שנאספו. זוהי הארכת המעצר הראשונה ואנחנו בשלבים שאנו מנסים לעמוד היכן אנחנו עומדים. נסיבות המקרה חריגות ומיוחדות. עד מדינה בתיק מסועף ומורכב שמסר גרסה מפורטת וכעת הוא מוסר גרסה שונה".

 

עו"ד בועז בן צור, המייצג את גנור, אמר בדיון: "בשביל לבטל ערעור בגלגול שלישי צריך חריגות מאוד משמעותיות. השאלה אם יש מידע מהותי, קיצוני וחריג. גנור הוא זה שפנה ביוזמתו לפרקליטות ולתחנת המשטרה, הוא ביקש מיוזמתו למסור גרסה בנושא".

 

לטענתו, "במשך שנה מאז שהוא שוחרר ממעצר הבית שלו בחודש ספטמבר 2017 לא נטענה כל טענת שיבוש כלפיו והחקירה הסתיימה לפני מספר חודשים. גם במהלך ארבעת הימים האחרונים לא נטען כלפיו שהוא משבש או צפוי לשבש את החקירה. אין ספק שהוא נמצא בעין הסערה ולכן הסבירות שתיעשה איזושהי פעולה שתגרום עכשיו לשיבוש כלשהו כשהוא נמצא בתוך כף הקלע, בלב המוקד. עכשיו תיעשה פעולה עתידית של שיבוש הליכי חקירה? אחרי שלא עשה שום דבר לאורך שנה וחצי, זו המסה הקריטית שעשויה להכריע את כל השיקולים שעומדים מנגד?".

 

נציג המחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה השיב לטענה זו של הסנגור כי אין חשד לשיבוש הליכי חקירה משום שגנור הגיע ביוזמתו לתחנת המשטרה למסור עדות חדשה: "אנחנו לא מעריכים שכאשר גנור הגיע למשרדי היאל"כ הוא ציפה שהוא ייחקר. הוא זומן לפגישה שבה אמר את אותו הדבר ולכן לא הייתה ציפייה מכיוונו שהוא ייחקר בעניין. ראיה לכך היא שבאותו הערב הוא תכנן לטוס לחו"ל. לרמוז שכאשר הוא הגיע למשרדי היאל"כ (היחידה הארצית לאכיפה כלכלית) הוא צפה את תגובת המשטרה זה לא נכון. כאשר הוא נחקר הוא סירב להשיב לשאלות ואמר 'תקבעו פגישה עם מזכירתי למועד חקירה בעוד שבועיים'".

 

המקורב לשעבר הטיח בגנור: "אתה משקר"

בית המשפט המחוזי בלוד עיכב החליט על שחרורו למעצר בית של גנור, לאחר שאתמול התקבל הערר שהגיש על מעצרו. גנור ביקש לסגת מההסכם שחתם מול המשטרה וחולל דרמה בחקירת תיק 3000. הבוקר נחשף ב-ynet כי מקורבו לשעבר של גנור, עו"ד רונן שמר, הוא האדם שאיתו עומת אתמול גנור. בחקירה הטיח שמר בגנור: "אתה משקר עכשיו". עו"ד שמר עבד אצל גנור. בעבר, עם גל המעצרים הראשון, נעצר שמר ונשלח למעצר בית. והמשטרה ייחסה לו עבירות מס והלבנת הון, וטענה שביצע את הפעולות יחד עם גנור. בדיונים בעניינו טענה המשטרה כי שמר גרס מסמכים והעביר חומרים לארכיון המשרד אולם עורכת דינו טענה כי "גריסת המסמכים נעשית כשגרה, לא יעלה על הדעת שמדובר בשיבוש". 

רונן שמר ומיקי גנור (צילום: מוטי קמחי)
עו"ד רונן שמר ומיקי גנור עומתו(צילום: מוטי קמחי)
 

שופטת המחוזי בלוד נאוה בכור קבעה אתמול כי גנור ישוחרר למעצר בית בן ארבעה ימים והטילה עליו צו איסור יציאה מהארץ, כמו גם ערבות כספית. המשטרה ביקשה לערער לעליון על ההחלטה ובית המשפט נעתר לעיכוב ביצוע על מעצר הבית, "לא נטענה בכל שלב טענה לשיבוש הליכי חקירה של העורר וזאת עד ליום הפגישה איתו. במצב דברים זה יש לבחון אם מתקיימים נימוקים חריגים וכבדי משקל המצדיקים את השבת העורר למעצר במכלול הנסיבות המפורטות. אין טענות מצדיקות להשבת העורר למעצר. טענתו של העורר למתן פרשנות אחר לדבריו, כאשר מתוכן דבריו הוא אינו חוזר - אינו מצדיקה השבתו למעצר - גם אם הדבר מצדיק את המשך החקירה. עיינתי בפעולות החקירה שמבקשת היחידה לבצע - ואני סבורה כי ניתן לאיין כל חשש לשיבוש חקירה בקביעת חלופת מעצר ותנאי שחרור מתאימים".

 

נציגת המשטרה פקד אור רובין אמרה בדיון: "הוא משנה עובדות מהותיות". היא הוסיפה כי "התיק עבר לפני כמה חודשים אך טרם הוגשו כתבי אישום, והנה העורר הגיע למשרדי היחידה. הוא זומן לפגישה והיא הובילה לחקירה באזהרה של החשוד גם בנוגע לעבירות שיוחסו לו מלכתחילה וגם ביחס לעבירות חדשות". עוד הוסיפה: "גנור מציג עובדות שסותרות לחלוטין את חקירותיו הראשונות".

  

אתמול בבוקר הודיעה הפרקליטות לפרקליטיו של גנור כי היא שוקלת לבטל את הסכם עד המדינה שנחתם איתו לפני כשנתיים. גנור נחקר לאחר שביקש לחזור בו מדברים שמסר במשטרה, "בכך הפר לכאורה באופן מהותי את התחייבויתיו והצהרותיו על פי ההסכם, ולפיכך רשאית המדינה לבטל את ההסכם על כל התחייבויותיה בו", לשון הודעת פרקליטת מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה).

  

בטרם תתקבל החלטה סופית, יתאפשר לסנגורים להשמיע את טיעוניהם בעניין עד 27 בחודש. "יובהר, כי צעד זה בא בעקבות הודעת הסנגורים כי מר גנור מבקש לחזור בו מדברים שמסר במשטרה במסגרת ההסכם, ובהמשך לדברים שאכן מסר ביומיים האחרונים במסגרת חקירותיו במשטרה, אשר סותרים עדויות מפורטות שמסר בשעתו במסגרת ההסכם", מסרה הפרקליטות, "בנסיבות אלה, כאמור, נשקל ביטול ההסכם, על כל המשמעויות הנגזרות מכך".


פורסם לראשונה 22/03/2019 11:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
מיקי גנור בבית המשפט
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים