שתף קטע נבחר

100 אלף בתים פרטיים ללא מיגון

בבית במשמרת שנפגע מטיל היה ממ"ד וחיי דייריו ניצלו, אך בזמן שמתבצעים פרויקטים לחיזוק בתים משותפים, תוכניות ממשלתיות להוספת ממ"דים בבתים פרטיים ישנים לא יושמו. התוצאה: מי שגרים בבית שנבנה לפני 1992 נמצאים בסכנה

טיל הפאג'ר שנורה אתמול בבוקר (ב') למושב משמרת גרם נזק כבד לבית פרטי, ונזק משני לבתים בסביבתו. למרבה המזל, הדיירים ניצלו בזכות הממ"ד. אלא שבעוד כל בניין ובית פרטי שנבנו מאז 1992 מצוידים בממ"ד ויש פרויקטים רבים לחיזוק בתים משותפים, לבתים פרטיים ישנים אין פתרון.

 

יש לכם תלונה? כיתבו לנו >>

 

אושר: תקציב של 693 מיליון שקל למיגון ישובים מפני טילים

הרס בתים ורכוש: מי יפצה אותנו על נזקים בעקבות המצב הביטחוני?

מזניחים את התחזוקה: "מגדלי המגורים עלולים להפוך למלכודת אש"

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

למרות שתוכניות ממשלתיות רבות אושרו לחיזוק מבנים או תוספת ממ"דים לבתים פרטיים שנבנו לפני תחילת שנות ה-90 (לאחר מכן יש חובה לבנות ממ"ד, חוץ מבתים שפוצלו, ע.פ), היישום שלהן בשטח אפסי.

נזק כתוצאה מפגיעת טיל בבית במושב משמרת  (צילום: מוטי קמחי)
הבית שנפגע מטיל במושב משמרת (צילום: מוטי קמחי)

 

בספטמבר 2014, בסיום "צוק איתן", אישרה הממשלה "תוכנית רב-שנתית לפיתוח הדרום" (החלטה 2025) שכללה את סעיף 6 לעידוד וסיוע בהקמת ממ"דים. הסעיף הטיל על מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון ועל ראש רשות החירום הלאומית (רח"ל), בתיאום עם החשבת הכללית והממונה על התקציבים באוצר, נציג היועמ"ש ומנהלת מינהל התכנון במשרד הפנים, לגבש בתוך 120 יום תוכנית להסרת חסמים ולקיצור הליכים במטרה להקל על בניית ממ"דים ופתרונות מיגון אחרים בבתי מגורים, תוך התייחסות לאשראי, תכנון ורישוי. נכתב במפורש כי "סעיף זה יחול על כלל הארץ".

 

אלא שכשלושה חודשים לאחר שעברה ההחלטה הוקפאה עבודת הצוות שהופקד על גיבוש התוכנית המעשית בשל הבחירות לכנסת ה-20. עם זאת, בדוח מבקר המדינה נכתב כי לא ברור מי הורה על הקפאת העבודה ומדוע. בתחילת 2016 ערכו נציגי משרד הבינוי והשיכון, החשבת הכללית, רח"ל ופיקוד העורף פגישות בנושא תוכנית המיגון הארצית לצורך גיבוש סדרי עדיפויות בהתאם למפת האיומים ואף פורסמה תוכנית מיגון, אך היא שוב התעכבה.

 

באוגוסט 2017 הועבר שוב נוסח הצעה להחלטת ממשלה ("מחליטים") למשרדים הרלוונטיים, אך בשל התנגדות אגף התקציבים באוצר הוחלט להכין מספר אפשרויות לבחירה. מאז נערכו מספר פגישות בין נציגי רח"ל לאגף התקציבים, אך רק בקדנציה הנוכחית של הממשלה החל לפעול צוות בראשות מנכ"ל משרד השיכון, שקבע כי "יש לפעול להגדרת הממ"ד כפתרון המיגון המיטבי ולהפעיל מסלול ירוק לרישוי ממ"ד".

 

כן הוחלט על "הלוואות מדינה בריבית מועדפת לזכאים בדומה למסלול זכאי משרד השיכון, ומענקים לאוכלוסיות מוחלשות ביישובים שמאוימים על ידי טילים ורקטות". הובטחו גם "הקלות מס לתושבי פריפריה המבקשים למגן את דירתם". אלא שלמרות ההמלצות, הכסף לא עבר והתוכנית לא יושמה.

 

פגיעה בית ב שדרות רקטה טיל מ עזה (צילום: EPA)
פגיעה בבית בשדרות (צילום: EPA)

למיגון בתים פרטיים לא נשאר תקציב

במשרד השיכון אמרו כי "אגף התקציבים התנגד להגדרת הממ"ד כפתרון המיגון המוביל, מתוך העדפה לפתרונות מיגון זולים יותר. כן התנגדו נציגי אגף התקציבים להמלצות הכרוכות בעלות משמעותית תקציבית, בדגש על מתן מענקים והנחות במיסוי".

 

תוכנית נוספת פורסמה במאי 2018 על ידי שר הביטחון אביגדור ליברמן, וכללה מיגון יישובי הצפון עד 45 ק"מ מהגבול. התוכנית כוללת בניית 200 אלף ממ"דים על חשבון המדינה, אך היא לא בוצעה. לאחרונה אמר ליברמן: "עושים קבורת חמור לתוכנית שגיבשנו, 500 מיליון שקל מדי שנה ל-10 שנים ובסך הכל חמישה מיליארד שקל למיגון הצפון". רק אתמול הוחלט בוועדת הכספים לאשר העברת כ-693 מיליון שקל למיגון וביטחון היישובים הללו.

 

לדברי ראול סרוגו, נשיא התאחדות בוני הארץ, "לכ-100 אלף בתים צמודי קרקע ותיקים אין מיגון. על המדינה לבצע פעולות מקדמות בנייה".

 

גורמים במשרד האוצר מסרו בתגובה כי "בתוכנית חיזוק הצפון דובר על 500 מיליון שקל לשנים 2018 ו-2019, וזה אכן קורה. חלק מהסכום אושר אתמול בוועדת הכספים. לגבי תוכנית '2025', הצוות נתן הרבה המלצות על חיזוק ממ"דים בבתים פרטיים, ולא מימש גם את הדברים שלא דרשו תקציב. רוב התקציבים כבר הוצאו לטובת מקלטים ציבוריים, ובהמשך נבחן ונמצא גם תקציבים למיגון הבתים הפרטיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
הבית שנפגע מטיל במושב משמרת
צילום: יאיר שגיא
מומלצים