שתף קטע נבחר

סובלים מטחורים? הטיפולים והתחזוקה הטבעית שיעזרו

זו תופעה מציקה שפוגעת בכעשירית מהאוכלוסייה, גברים ונשים כאחד. למה זה קורה, האם ניתן למנוע ומהם הטיפולים הטבעיים לטחורים? נטורופתית מסבירה

12% מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם המערבי, סובלת מטחורים. נשים סובלות יותר מגברים. סטטיסטית, הגילאים המועדים לכך הינם בין 45-65.

 

טחורים, למרות הקונוטציה המושמצת שלהם – הם למעשה כלי דם ורידיים, שסוגרים את פי הטבעת ומונעים זליגה של איברי מערכת העיכול ושל צואה ספונטנית ובלתי רצויה. הבעיות מתחילות כאשר הם מתנפחים או נשמטים. ישנם טחורים פנימיים וחיצוניים.

 

מה עלול לגרום לבעיות?

עצירות

הריונות, לידות

אורח חיים יושבני (מול מסך מחשב, נסיעות ארוכות ללא הפוגות, היעדר מוחלט של פעילות גופנית)

תזונה קלוקלת 

עודף משקל

 

עצירות. אחד הסימפטומים המובהקים לטחורים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עצירות. אחד הסימפטומים המובהקים לטחורים(צילום: shutterstock)

   

מהם הסימפטומים המובהקים לכך שאתם סובלים מטחורים?

אי נוחות באזור פי הטבעת. תחושה כאילו יושבים על כדור פינג פונג.

דימום.

גרד.

כאב (אם ישנו כאב מפלח, ישנה סבירות גבוהה לכך שקיימת גם פיסורה, מצב שכיח למדי).

עצירות או לפעמים שלשול, יהיו כמעט תמיד ברקע.

 

הבדיקה שתעזור לאבחן

חובה להיבדק על ידי רופאה או רופא בעלי התמחות פרוקטולוגית או קולו רקטלית. מטרת הבדיקה הינה בשלב ראשון אבחון שאכן מדובר בטחורים ולא בפיסורה או פיסטולה וגם שלילת תהליך גידולי חלילה.

 

ישנן דרגות חומרה שונות ומאד מומלץ, למרות המבוכה המובנת, לא להזניח ולהיבדק מכיוון שככל שהטיפול מתרחש במצב רגוע יותר, כך סיכויי ההחלמה – גדלים בהתאם.

 

כיצד להימנע מעצירות?

1. שתיית מים מרובה. 

 

2. תזונה עשירה בירקות ופירות, כמה שיותר צבעוניים (ואז יהיו עשירים בביופלבנואידים שקשורים גם הם בהחלמת רקמות) על קליפותיהם.

 

3. מזונות מלאים, שסבתא שלנו הייתה מזהה, לא מעובדים או צבועים או משומרים, מזון כפי שהגוף שלנו יודע לזהות ולעכל.

 

4. להימנע מגלוטן שכורך בשמו עצמו את המילה האנגלית Glue - דבק.

 

5. סלק חי משולב בשייק עלים ירוקים יהיה מושלם לענייני עצירות.

 

ירקות שורש (צילום: shutterstock)
סלק חי. המאכל המושלם לסובלים מעצירות(צילום: shutterstock)

  

6. מיץ לימון בשילוב שמן זית ומים חמימים הפך להיות טביעת האצבע הנטורופתית, במקרה של עצירות יהיה מצוין. נא לצחצח שיניים לאחר שתיית הנ"ל.

ככלל: כל מה שירוק, חמוץ ומר, הוא חבר שלנו במקרה של עצירות. התדר הזה מנקה, מניע, שוטף החוצה פסולת מיותרת.

 

7. גרעיני פשתן חלוטים במים בטמפרטורת החדר למשך הלילה. שתי כפות לכוס מים גדולה, בבוקר לשתות את מי ההשריה ואם חוש ההומור שלכם מאפשר זאת, אז גם אכילת הגרעינים המושרים. הטעם בהחלט לא נורא, המרקם מעט ג'לטיני.

 

8. לאכול חוביזה: ביי שלהי החורף, השדות מוצפים בצמח החוביזה. אוספים עלי חוביזה, שוטפים, משרים במים בטמפרטורת החדר למשך 6-8 שעות בצנצנת, מנערים מדי פעם, מסננים ושותים את מי ההשריה. ניתן להקפיא באריזות קטנות, כי במצבם הטרי, מי ההשריה יתעפשו כעבור מספר ימים.

 

ואם אתם סובלים משלשולים, חשוב מאד לברר את הסיבה. ייתכן שהתזונה אותה אתם צורכים, אינה מתאימה לכם, או מעי רגיש או רגיז, או בעיה רפואית אחרת שיש לאבחנה.

 

התזונה שתעזור להימנע מטחורים

נסו להימנע מקפה ואלכוהול, מזון שמן, מטוגן, חריף, מעובד – שיוצא משקיות מרשרשות.

 

מזונות, ירקות ופירות שעשירים בסיבים כגון אגסים, תפוחים, סלרי, בטטה, שיבולת שועל בדייסה (נא לשתות סמוך לצריכתה), פירות יער טריים או קפואים, חומוס ביתי, אבוקדו. מזונות מותססים כגון קפיר או חמוצים שמוחמצים בצורה הומולקטית.

 

מרק כתום הינו מזון הבחירה המושלם לענייני טחורים. מעבר להיות ירקות השורש עשירים מאד בסיבים, על פי הרפואה הסינית, מזונות בעלי צבע כתום ומתקתקים, מחזקים את הטחול, שתחת אחריותו נמצא תחום אחזקת האיברים במקומם. גם אם אתם ציניים וסקפטיים, מה אכפת לכם, שווה לנסות.

 

 

   (צילום: ירון ברנר)
ע"ל פי הרפואה הסינית, מזונות בעלי צבע כתום מחזקים את האיברים(צילום: ירון ברנר)

 

שינוי אורחות חיים

בידקו האם אפשרי לשלב בחדר השירותים שלכם שרפרף (בגובה 10-15 ס"מ), עליו תוכלו להניח את הרגליים בעת הישיבה. זוהי למעשה התנוחה הבריאה יותר לישיבה בשירותים.

 

אל תשהו בשירותים שעות ארוכות, עונים למיילים, מנסחים הסכמים מסובכים או משוררים שירים. פעולת ההתרוקנות חייבת להיות עניינית. בנוסף, אסור ממש להתאפק. תחשבו על האזור הזה כרגיש ושנחוץ להקשיב לבקשותיו. עולה צורך? מצאו מקום ראוי ורגוע והתפנו.

 

למרות ההמלצות הגורפות, אני לא ממליצה להשתמש במגבונים. עדיף לנגב בניר טואלט יבש ועדין.

 

העדיפו תמיד להיות בתנועה.

 

העדיפו תחתונים מכותנה ולא כאלה מהסוג הלוחץ.

 

נסו להימנע ממצבי סטרס - שתמיד יחמירו מצבי טחורים. מראש, מיקום הפתולוגיה, הינו ליד צ'קרת הבסיס. ענייני משפחה, המוצא או הגרעינית שבנינו, פרנסה, כסף, יהיו לרוב בשורש המשבר. לפעמים רק מודעות לקשר בין הדברים, יכולה להביא להטבה.

 

בזמן הריון ולידה, חשוב כפליים לשמור על תזונה מיטיבה (למרות שמתחשק לאכול מהכל תחת חסות בטן ההריון המתעגלת), פעילות גופנית, פשוט לצאת ולעשות.

 

בנוסף, אם אתם אנשי הייטק שמרותקים למסך, שימו לכם אפליקציה עם תזכורת לקום ולנוע. נהגים שנמצאים שעות ארוכות על ההגה, עשו לעצמכם חוק, עצירה, התנועעות, הליכה קצרה בטרם תשובו לישיבה חסרת התנועה.

 

תרופות ביתיות לטיפול בטחורים

שמן זית:  מדי בוקר, לפני יציאה, כף שמן זית - תורמת לעיטוף וגורמת לצואה להחליק החוצה ביתר קלות.

 

ברוש: הידעתם שברוש, על כל חלקיו מכיל חומרים שקרויים טנינים שמהותם היא לכווץ?

 

אופן ההכנה:

הולכים לעץ ברוש, הרחק מכביש או זיהום אוויר,  בקשו רשות מהעץ. כן, ממנו. בשקט, אף אחד לא צריך לשמוע. קטפו כמה ענפים, ובעיקר את אצטרובליו.

 

בעזרת עלי ומכתש או אפילו פטיש רגיל, פצחו בזהירות את האצטרובלים, שטפו את הענפים מאבק והכניסו לסיר עם מים עד כדי כיסוים.

 

הרתיחו כעשרים דקות. צננו מעט, סננו והניחו, יחד עם עוד מים באמבט ישיבה או רגיל בטמפרטורה נעימה למגע, ושבו לכם שם למשך כעשר דקות.

 

אמבט ישיבה עדיף, כדי שריכוז החומרים הפעילים יהיה גבוה ככל שניתן. ניתן לשלב גם שמן אתרי ברוש, אבל לא להגזים במינון,  3-4 טיפות לכל היותר וחובה ולערבב אותן קודם לכן עם כפית מלח או דבש.

 

קומפרס אלוורה: חותכים עלה בשרני, פורסים פרוסות ממנו, לרוחב, לאחר 'גילוח' החלק הקוצני. מניחים במקפיא כל פרוסה לחוד (עם הפרדה של ניילון בין פרוסה לפרוסה).

 

אם אתם חשים בהתקף ממשמש ובא, מצאו לכם פרטיות, שכבו על הצד, הוציאו פרוסת אלוורה מהמקפיא, (עדיף לתת לפרוסה טיפה להתחמם בחוץ) עטפו אותה בגזה עדינה והניחו אותה בזהירות על אזור פי הטבעת, הקור יחד עם ההרגעה העורית והאנטי דלקתיות של האלוורה, יכולים מאד להועיל ולהרגיע.

 

לימור עברון גילת היא נטורופתית והרבליסטית קלינית, מטפלת משפחתית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפתרונות שיעלימו את הטחורים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים