שתף קטע נבחר

הערכה שהיועמ"ש יודיע לנתניהו: קושי בצירוף דרעי לממשלה החדשה

אחרי הפסח צפויה הפרקליטות לפרסם החלטה על כוונה להגיש כתב אישום, בכפוף לשימוע, נגד יו"ר ש"ס - במסגרת פרשת השחיתות שבה הוא מעורב. עקב כך, מנדלבליט כנראה יבהיר לנתניהו כי יש להימנע ממינויו מחדש לשר

דרעי מצביע בירושלים (צילום: אסתי דזיובוב, TPS)
דרעי מצביע בירושלים, אתמול(צילום: אסתי דזיובוב, TPS)
ש"ס אמנם זכתה בבחירות בהישג משמעותי של שמונה מנדטים, אך לא ברור אם הוא יתורגם לתיק בממשלה עבור מנהיג המפלגה: פרקליט המדינה שי ניצן צפוי להודיע לאחר חג הפסח כי החליט להגיש כתב אישום, בכפוף לשימוע, נגד יו"ר ש"ס, שר הפנים אריה דרעי, בגין פרשת השחיתות שבה המליצה המשטרה להעמידו לדין. עקב כך, ספק אם דרעי יוכל להצטרף כשר לממשלה החדשה שתוקם לאחר הבחירות.

 

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט צפוי להבהיר זאת בקרוב בפני ראש הממשלה בנימין נתניהו, שגוש הימין בהובלתו זכה לרוב סוחף בבחירות שנערכו אתמול (ג') - וכבר אמש החל בשיחות להרכבת ממשלתו החמישית. מנדלבליט יבהיר עוד כי מכיוון שצפויים כתבי אישום, בכפוף לשימוע, נגד השר חיים כץ וח"כ דוד ביטן - יהיו גם הם מנועים מלכהן כשרים בממשלה.

 

 

מצבו של דרעי שונה ממצבו של ראש הממשלה, שגם נגדו, כידוע, הוחלט להגיש כתב אישום בכפוף לשימוע. החוק קובע מפורשות כי ראש ממשלה יכול לכהן בתפקידו עד שהורשע בפסק דין סופי – כלומר גם אם מוגש כתב אישום. לעומת זאת, שר צריך להפסיק לכהן כשמוגש נגדו כתב אישום.

 

גורמים משפטיים הבהירו שלמקרה של דרעי נוספה חומרה יתרה שהופכת את מצבו המשפטי לסבוך יותר – הוא כבר הורשע בשוחד, ריצה עונש מאסר ושב לחיים הציבוריים לאחר כעשור. את העבירות המיוחסות לו ביצע, לכאורה, כשכיהן שוב כשר.

 

לפי הגורמים, אמנם דרעי המשיך בתפקידו כשר הפנים למרות המלצת המשטרה להעמידו לדין - אולם עתה משמוקמת ממשלה חדשה, היועמ"ש יידרש להזהיר את ראש הממשלה כי מצבו המשפטי של השר עומד להשתנות ולכן יש להימנע ממינויו או לקחת בחשבון שמינויו יהיה קצר מועד.

רה
מנסה כעת להרכיב ממשלה חמישית - אך יתקשה למנות את יו"ר ש"ס לשר. נתניהו(צילום: mct)

  ()
תוצאות הבחירות טרם ספירת המעטפות הכפולות

בנובמבר 2018 הסתיימה חקירתו של השר דרעי במשטרה, וזו המליצה כאמור להאשימו בעבירות מרמה, הפרת אמונים, שבועת שקר, העלמות מס והלבנת הון. הפרשה נחשפה בעקבות חקירה סמויה של המשטרה והרשות לאיסור הלבנת הון, שהעלתה חשד להתנהלות חריגה בחשבונות הבנק של דרעי ובני משפחתו.

 

החוקרים הבחינו בהעברות של סכומי כסף גדולים מאנשי עסקים למשפחתו של השר, חלקן לפני חזרתו לפעילות פוליטית וחלקן לאחריה. החל מאפריל 2016 החקירה הפכה לגלויה ועשרות מעורבים נחקרו, אך רק במאי אשתקד נחקר לראשונה השר דרעי באזהרה.

 

על פי החשד, אנשי עסקים שונים העבירו לדרעי מאות אלפי שקלים, והחוקרים בחנו גם עסקאות למכירה ולרכישה של מגרשים בירושלים ובספסופה, את הצהרותיו של דרעי ליו"ר הכנסת ומבקר המדינה, דיווחים חסרים בהצהרות ההון לרשויות המס ועוד.

 כנס משפט ציבורי במלון דן חיפה (צילום: אלעד גרשגורן)
יבהיר לנתניהו את הקושי במינוי דרעי לשר. מנדלבליט(צילום: אלעד גרשגורן)

אריה דרעי בית קיט ספסופה גליל מרמה העלמת מס (צילום: תומריקו)
בית הקיט של דרעי בספסופה שבגליל. רכישתו נבחנה במסגרת החקירה נגדו(צילום: תומריקו)

לפי המשטרה, ממצאי החקירה ביססו תשתית ראייתית נגד דרעי לביצוע עבירת מרמה והפרת אמונים בעקבות התנהלותו בעניין איש עסקים בזמן כהונתו כשר, וכן לביצוע עבירות מס בסכומים משמעותיים של מיליוני שקלים, הלבנת הון, שיבוש מהלכי משפט ושבועת שקר בתצהירים הכוזבים שהגיש, בנוגע לנכסיו והכנסותיו למבקר המדינה וליו"ר הכנסת.

 

מכיוון שמדובר בשר ולא בראש ממשלה, מי שמוסמך לקבלת את ההחלטה הסופית בתיק לאחר שימוע הוא פרקליט המדינה. עם זאת, נוכח רום תפקידו של דרעי, היועץ המשפטי לממשלה יהיה בסוד ההחלטה הסופית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסתי דזיובוב, TPS
דרעי
צילום: אסתי דזיובוב, TPS
מומלצים