תיקי נתניהו: שוחד והפרת אמונים. הכרעת היועמ"ש
ראש הממשלה מואשם בכפוף לשימוע בעבירות מרמה והפרת אמונים בתיק 1000 (פרשת המתנות) ותיק 2000 (שיחות נתניהו-מוזס), ובעבירת שוחד, מרמה והפרת אמונים בתיק 4000 (בזק-וואלה). הליכוד: "רדיפה פוליטית"
רגע האמת של פרשות ראש הממשלה: היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט העביר אמש (ה') לפרקליטיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו את הסעיפים שבהם הוא מואשם בכפוף לשימוע. בהמשך פרסם מנדלבליט את הכרעתו - יותר משנתיים לאחר פתיחת החקירה, ובדיוק 40 יום לפני שהולכים לבחירות.
לקריאת ההחלטה של היועץ המשפטי לממשלה - לחצו כאן
לקריאת תמצית החשדות בפרשות השונות - לחצו כאן
לקריאת המסמך המלא שהועבר לפרקליטי נתניהו - לחצו כאן
נתניהו מואשם במרמה והפרת אמונים בתיק 1000 (תיק המתנות), בעבירת מרמה והפרת אמונים בתיק 2000 (שיחות נתניהו-מוזס) ובשוחד, מרמה והפרת אמונים תיק 4000 (פרשת בזק-וואלה).
תיקי נתניהו - כל הכותרות:
45 עמודים: ההכרעה המלאה בתיקי נתניהו
פרקליט המדינה המליץ על שוחד בכל התיקים
נתניהו מגיב: "מסע ציד חסר תקדים, עלילת דם"
גנץ: "בנסיבות שנוצרו, ישיבה עם נתניהו אינה על הפרק"
גבאי: "שים סוף לבושה הלאומית ותתפטר"
בליכוד חיכו ליועמ"ש כדי לפתוח בקמפיין
קואליציית כתב האישום: מתיישרים לפי נתניהו / פרשנות
מלבד ראש הממשלה, בני הזוג שאול ואיריס אלוביץ', בעלי "בזק", מואשמים בכפוף לשימוע בגין שוחד, שיבוש מהלכי משפט והדחה בחקירה בתיק 4000. כמו כן, היועץ המשפטי לממשלה הודיע כי הוא שוקל להעמיד לדין פלילי בכפוף לשימוע את מו"ל ידיעות אחרונות נוני מוזס בגין הצעת שוחד בתיק 2000. ההודעה שהעביר היועץ המשפטי לממשלה למעורבים, דרך פרקליטיהם, לוותה בהצעה לערוך שימוע לכל אחד מהם, לאחר קבלת עיקרי הממצאים של חקירת המשטרה נגדם.
התיקים נגד שרה ויאיר נתניהו שנחקרו בתיק בזק-וואלה נסגרו, כמו גם התיק נגד שרה נתניהו בעניין הדיווח למבקר המדינה (תיק 4001). התיק נגד איש העסקים ארנון מילצ'ן שמעורב בפרשת המתנות נסגר, וכמוהו גם התיק נגד ח"כ איתן כבל בפרשת 2000.
תיק 4000: "הם איתי על הקו, הוא רותח!"
היועמ"ש תיאר בכתב האישום כי במהלך יום הבחירות ב-2015 נתניהו דרש מוואלה "לפרסם בבולטות ובמשך שעות רבות" את הסרטון שבו הוא מזהיר כי "הערבים נוהרים בכמויות אדירות לקלפי" - סרטון שעליו התנצל בהמשך.
כמו כן, לקראת הבחירות הוא דרש לשנות כותרת של כתבה שנגעה לחששו של ראש הממשלה מתוצאות הבחירות. בנוסף, הוא דרש לערוך ולהוריד חלקים מריאיון שערך עמו דב גילהר ימים ספורים לפני בחירות 2015.
באחד החלקים היועמ"ש הביא התכתבויות בין בעלי בזק-וואלה אלוביץ' למנכ"ל האתר אילן ישועה שנגעה לשתי כתבות, ובהן אחת שכותרתה "נרות ב-6,000 שקל: חשבון ההוצאות המלא של משפחת נתניהו".
לפי כתב החשדות, נתניהו ורעייתו הנחו את זאב רובינשטיין לפנות לאלוביץ' על מנת לדרדר את הידיעות למקום פחות בולט באתר. אלוביץ' עדכן את ישועה בהודעות שהעביר לו רובינשטיין וישועה עדכן את אלוביץ' בהתנגדות צוות המערכת לדרישות:
אלוביץ': "לא ירד כלום, הם איתי על הקו...הוא רותח!!! עובדים עליי!!! הכול נמצא בוואלה חדשות או פיננסים. הכתבה על הנרות והכתבה עם הכותרת של המים נמצאת בכתובת שקשורה לכתבה עם הכותרת של הנרות".
ישועה: "אף אחד לא רואה את זה שם. אבל אם אתה רוצה אתן הוראה, אחרת לא יילך מול ינון, אבל זה כבר על סף פיצוץ. אני מנסה שוב מולו".
אלוביץ': "שאול אני יורד מזה, הם באטרף. לא הורידו את הווידאו, לא הורידו אחת משתי כתבות, לא הורידו את הטוקבקים, זה עדיין בעמוד הראשון של החדשות".
ישועה: "הכול בביצוע, הוא עושה דווקא, אדבר איתו שוב. עוד כמה דקות וזה יורד, לילה טוב".
בסופו של דבר, דורדרה הידיעה למקום שולי באתר, וכתבה אחת אף הוסרה לגמרי מן האתר.
התכתבות נוספת אירעה כמה ימים לפני בחירות 2013. אז - לפי כתב החשדות - נתניהו ורעייתו פנו לרובינשטיין על מנת שיפנה לאלוביץ' וישועה בדרישה לפרסם באתר "וואלה" ידיעות שליליות העוסקות ביו"ר הבית היהודי באותה עת, נפתלי בנט. זאת, כך נכתב, "על רקע החשש מהתחזקות כוחה הפוליטי של המפלגה".
בין השאר דרש רובינשטיין, בשמו של נתניהו, מאלוביץ' וישועה לפרסם ידיעות על כך שאשתו של בנט עבדה בעבר במסעדה לא כשרה. ב-17 בינואר 2013 התקיים שיח זה בין אלוביץ' לישועה, ובמסגרתו העביר אלוביץ' לישועה הודעות ששלח לו רובינשטיין.
אלוביץ' (הודעה שהעביר לו רובינשטיין): "שאול, יש לך ד"ש והרבה תודה. זה החומר. בנט: "התשדיר הכי בולט שנפיץ בבחירות – לבני יותר טובה מביבי. היא קשוחה יותר ממנו לעתים, היא נחושה יותר". בנט: "יחימוביץ' אשת אמת, מוכן לשבת איתה בממשלה".
ישועה: "הידיעה כבר בהכנה ותעלה עוד מעט. מה שמופיע עכשיו יותר חזק, אבל נעשה כרצונם".
אלוביץ': "החומר שהעברתי לך אחר הצהריים חשוב ביותר, בעיקר מה שמצאו שאשתו של בנט עבדה כשפית במסעדה לא כשרה (העברתי את התמונה שלה שם ותיאור המסעדה והתפריט של השרצים). והיא אישה דתייה. החומר השני והחשוב זה הציטוט של אלדד יניב שהוא חבר של בנט ואומר – אם לא להצביע לשמאל, אז להצביע לבנט".
ישועה: "קיבלתי. הראשון אסור, השני אנסה בהמשך, לא היום, כי 3 נגדו וזה לא סביר".
אלוביץ': "חשוב לו ולה בהיסטריה זה המסעדה ואלדד יניב".
ישועה: "הבנתי, ניתן להם כתף עד הסוף כולל המסעדה ואלדד. הכול יהיה ראשון בבוקר".
אלוביץ': "לא טוב! הוא מבקש שיקראו על זה בסוף השבוע. שאול הוא צועק חבל על הזמן. זה עלה במבזק לא ככתבה, ורק ההורדה של השילוט זה לא בסדר".
ישועה: "תוך דקות זה בראשי..."
אלוביץ': "לא ייאמן שהגדול יושב ומחכה שעות ואנחנו לא מצליחים להעלות שטות כזו".
ישועה: "עלה".
אלוביץ': "סוף סוף, תשאיר הרבה זמן...מהחבר: בבקשה שישאירו את זה קצת למחר בגלל שעת הלילה ושמחר יעלו למשך שבת עד מוצ"ש את המסעדה ואלדד יניב".
ישועה: "הנחיתי להשאיר לפחות עד 10 בבוקר מחר".
אלוביץ': "מבקש עד 11 ויעקוב על ההמשך. ממחר הוא ממש מבקש דחיפה עד יום שני בערב. חשוב לו סופ"ש".
ישועה: "בסדר, יקבל כתף חמה משך כל הסופ"ש ועד יום שני".
פרקליטיהם של שאול ואיריס אלוביץ', ז'ק חן, מיכל רוזן-עוזר, נועה פירר ותאיר בן שושן ממשרד חן, יערי, רוזן-עוזר ושות', מסרו בתגובה: "קיבלנו את הודעת הזימון לשימוע, נלמד אותה ואת מלוא חומר החקירה ונשקול את המשך צעדינו. אנו משוכנעים שלא נפל פגם בהתנהלותם של שאול ואיריס אלוביץ".
תיק 1000: "קו אספקה של סיגרים ושמפניות"
בכתב החשדות שהועבר כתב היועמ"ש כי נתניהו מואשם במרמה ובהפרת אמונים בגין טובות הנאה שקיבל מארנון מילצ'ן ומג'יימס פאקר. "מאז 1999 אתה מקיים עם מילצ'ן קשר שמעמיד אותך בניגוד עניינים חריף ומתמשך", כותב היועמ"ש.
"לצד מערכת היחסים האישית שהתקיימה ביניכם, קיבלת טובות הנאה שונות, לעיתים כמענה לבקשתך, שעיקרן אספקת טובין באופן רציף ובהיקף כספי ניכר. בתקופה הרלוונטית טובות ההנאה ניתנו לך בזיקה לתפקידיך הציבוריים ולמעמדך כראש ממשלת ישראל".
"בשנת 2003, סמוך לאחר שחזרת לכהן בתפקיד ציבורי, החל מילצ'ן לתת לך טובות הנאה, שעיקרן קופסאות סיגרים לשימושך ובקבוקי שמפניות לשימוש רעייתך", כותב מנדלבליט ומפרט: "תחילה קיבלתם את טובות ההנאה במסגרת מפגשים חברתיים, אולם במהלך השנים אופני הקבלה השתנו והתחלתם לקבל את טובות ההנאה גם במשלוחים באמצעות עובדיו של מילצ'ן, בין היתר בתקופות שבהן לא שהה בישראל.
"ככלל משלוחי השמפניות הועברו לדרישתך רעייתך, ואתה היית מודע לכך שמתקבלות שמפניות עבורה בהיקפים משמעותיים. כמו כן, לעיתים משלוחי הסיגרים הועברו לדרישתך".
לפי מנדלבליט, מילצ'ן העביר לנתניהו בכל פעם קופסה של 25-10 סיגרים, ששווייה נע בין 2,000 ל-3,000 ש"ח. באופן דומה, כותב היועמ"ש, השמפניה נשלחה בארגזים של שישיות בשווי של 3,000-2,000 ש"ח. "טובות ההנאה ניתנו לך ברציפות ובאופן תדיר לאורך התקופה הרלוונטית עד כדי כך שניתן לומר שהן היו בבחינת 'קו אספקה' של סיגריות ושמפניות".
לפי כתב החשדות, השווי הכולל של הסיגרים, השמפניות והתכשיטים שהועברו לבני הזוג נתניהו עומד על 477,973 ש"ח.
מנדלבליט מפרט פעולות שלטוניות שביצע נתניהו למען מילצ'ן בהיותו בניגוד עניינים, בשלושה עניינים שונים. לפי כתב החשדות, בשנים 2014-2013 פנה מילצ'ן אל נתניהו מספר רב של פעמים כדי שיסייע לו מול הממשל האמריקאי בהארכת הוויזה שלו לארה"ב. נתניהו נענה לבקשות, ופנה אל שגריר ארה"ב בישראל, דן שפירו. לאחר מכן הוויזה של מילצ'ן הוארכה, אך לשנה אחת בלבד.
מילצ'ן המשיך לפנות אל נתניהו בעניין על מנת שהוויזה תוארך לתקופה ממושכת יותר. היועמ"ש מתאר כיצד באחת הפעמים הגיע מילצ'ן אל בית ראש הממשלה בירושלים והמתין לו שם שיגיע. כאשר נתניהו הגיע אמר לו מילצ'ן כי הביא לו סיגרים ושמפניה לאשתו, וביקש שיתקשר אל מזכיר המדינה האמריקני דאז ג'ון קרי בעניין הוויזה, ואכן נתניהו פנה לקרי בעניין זה פעמיים: פעם אחת בשיחה טלפונית, ופעם שנייה במהלך פגישה פנים אל פנים בין השניים.
עניין נוסף שבו סייע נתניהו למילצ'ן נוגע להארכת הפטור עבורו מתשלום מס הכנסה. היועמ"ש כותב כי ב-2013 פנה מילצ'ן לנתניהו בבקשה שיפעל להארכת הפטור הניתן לתושבים חוזרים מדיווח ותשלום מס הכנסה מנכסים והכנסות בחו"ל. הפטור ניתן לעשר שנים, ומילצ'ן ביקש להאריך אותו לעשר שנים נוספות. הוא פנה בעניין לשר האוצר לפיד, אך לפי היועמ"ש, לפיד הסתייג מהבקשה.
במקביל, פנה מילצ'ן גם לנתניהו וביקש את התערבותו לצורך קידום הבקשה. לאחר מכן פנה נתניהו ללפיד בעניין במסגרת שתי פגישות מקצועיות בין השניים. בפגישות אמר נתניהו כי הוא תומך בהארכת הפטור, ואילו לפיד השיב כי הוא מתנגד לכך.
הנושא השלישי שבו סייע נתניהו למילצ'ן הוא בעסקי התקשורת של מילצ'ן בישראל. לפי כתב החשדות, ב-2015 פנה מילצ'ן אל נתניהו בבקשה שיסייע לו בענייני רגולציה כדי לקדם עסקת מיזוג בין חברות הטלוויזיה "רשת" ו"קשת". מילצ'ן התעניין באותה העת ברכישת מניות רשת, והיה מעוניין במיזוג כדי לשפר את כדאיות העסקה. נתניהו נעתר לבקשה מיד, זימן בשעת לילה את מנכ"ל משרד התקשורת משה פילבר אל משרדו, והנחה אותו לעזור למילצ'ן. בעקבות זאת, פילבר נפגש עם מילצ'ן והבהיר לו כי משרד התקשורת לא ימנע את המיזוג. נתניהו גם דן עם מילצ'ן בעסקה במהלך מפגשים חברתיים ביניהם בביתו של מילצ'ן.
היועמ"ש ציין כמה פעולות שביצע נתניהו למען מילצ'ן אשר שאינן חלק מכתב האישום הנוכחי. הוא מזכיר כי לאורך השנים לא נמנע נתניהו מלעסוק בעניינים הנוגעים לערוץ 10, למרות שידע כי מילצ'ן מחזיק במניות בערוץ. כתב החשדות גם מזכיר כי נתניהו נענה לבקשתו של מילצ'ן לסייע בקידום "מיזם טאטא" שהוביל איש העסקים ההודי ראטן טאטא, להקמת אזור סחר חופשי בשיתוף עם ירדן והרשות הפלסטינית. נתניהו פנה בעניין לגורמים במשרדו, וכן לגורמי ביטחון, כדי לקדם את המיזם שנכשל לבסוף.
עו"ד בן צור, סנגורו של ארנון מילצ'ן, ויועץ התקשורת רונן צור מסרו בתגובה: "החלטת היועץ המשפטי משקפת ומחזקת את עמדתו של מר מילצ'ן מתחילת הדרך, ולפיה לא נפל רבב בהתנהלותו. לאורך התהליך השיב מר מילצ'ן באופן מפורט לכל הסוגיות הרלוונטיות. אנו מברכים על כך שבתום הליך הבירור הארוך והיסודי אימצה הפרקליטות את עמדתו של מר מילצ'ן".
תיק 2000
היועץ המשפטי לממשלה הודיע כי מתכוון להגיש כתב אישום בתיק שיחות נתניהו-מוזס: נגד נתניהו בעבירת מרמה והפרת אמונים ונגד מוזס בעבירת הצעת שוחד. על פי כתב החשדות, נתניהו רצה לשפר את אופן סיקורו בכלי התקשורת של מוזס ואילו מוזס רצה להקטין את פגיעת החינמון "ישראל היום" בעיתונו. עורכות דינו של מוזס בתגובה: "נוני מוזס לא הציע שוחד לנתניהו, ואנו מאמינים שלאחר הליך השימוע - התיק נגדו ייסגר".
תחילתו של התיק, ביולי 2016, כשהיועץ המשפטי לממשלה אישר למשטרת ישראל לבדוק מידע לפיו נתניהו ביצע לכאורה עבירות מתחום טוהר המידות. זאת בעקבות חשיפת שתי הקלטות שנמצאו בטלפון הנייד של ארי הרו, מי שכיהן כראש הסגל בלשכת ראש הממשלה, שתיעדו שני מפגשים בין נתניהו לבין מוזס בדצמבר 2014.
ברקע הדברים עומדת הצעת חוק שיזם והגיש ח"כ איתן כבל במרץ 2014 "לקידום ולהגנת העיתונות הכתובה בישראל" (שנודעה בכינוי 'חוק ישראל היום'). ההצעה אושרה בקריאה טרומית, בין השאר בתמיכתם של חברי כנסת מ"יש עתיד" (בראשות יאיר לפיד) ומ"התנועה" (בראשות ציפי ליבני). בעקבות זאת פיטר נתניהו את שני השרים, מה שגרר התפטרות כל שאר שרי שתי המפלגות, ובכך הביא נתניהו לסיום דרכה של הממשלה ולהקדמת הבחירות לכנסת העשרים.
ליבו של תיק 2000 הוא בשתי שיחות שהתנהלו בין נתניהו ומוזס בדצמבר 2014. על-פי היועץ המשפטי, בשיחה שהתקיימה ב-4 לדצמבר 2014 הציע מוזס לנתניהו שוחד "בכך שיביא לשינוי ניכר לטובה באופן הסיקור של נתניהו ובני משפחתו בכלי התקשורת מקבוצת 'ידיעות אחרונות'. וזאת בתמורה לכך שנתניהו יפעל לקדם חקיקה שתטיל מגבלות על 'ישראל היום'". על פי החשד נתניהו לא סירב להצעה אלא המשיך לנהל עם מוזס שיחה ארוכה בסוגית שיפור הסיקור ובנוגע לקידום העברת החוק להגבלת החינמון עוד במהלך תקופת הבחירות.
לדברי היועץ נתניהו ייחס לסיקור משופר בקבוצת ידיעות השפעה קריטית על סיכויי הצלחתו בבחירות הצפויות. למוזס מצידו, בשל המגבלות להעברת חוקים לאחר קבלת החלטה על פיזור הכנסת, היה צורך מוגבר במעורבות ראש הממשלה לשם העברת החוק שיביא להגבלת החינמון.
עם סיום חקירתה של משטרת ישראל והעברת התיק לפרקליטות המדינה החלו דיונים באשר לשאלה האם בכלל קיימת בו תשתית ראייתית הולמת להעמדה לדין של נתניהו ומוזס. הדעות היו חלוקות בין מי שסבר שאין כל תשתית ראייתית כזו, ועד מי שחשב כי יש תשתית ראייתית להעמדתם לדין בגין בקשת שוחד והצעת שוחד.
העמדה שנתקבלה לבסוף על דעת היועץ הייתה שאין תשתית ראייתית מספקת להעמדה לדין של נתניהו בעבירה של בקשה או התניית שוחד, אך כן קיימת תשתית מספקת להעמדתו לדין בעבירת מרמה והפרת אמונים כי "חומר הראיות מלמד כי נתניהו הפר לכאורה את חובת האמונים שהוא חב כלפי הציבור, ופגע פגיעה מהותית בטוהר המידות של משרתי הציבור"; וכן להעמיד את מוזס לדין בעבירת הצעת שוחד.
עורכות הדין נוית נגב ואיריס ניב-סבאג ממשרד שינמן-נגב-ניב, המייצגות את נוני מוזס, מסרו בתגובה: "נוני מוזס לא הציע שוחד לנתניהו. פרשנות זו לשיח שהתקיים ביניהם היא שגויה, ואינה תואמת את התמונה העובדתית והנורמטיבית, בוודאי במצב שאין טענת שוחד כלפי נתניהו.
"ראייה מלאה של המציאות ושל השיח המורכב שהתקיים בין השניים, כפי שנציג בפני היועץ המשפטי בשימוע, לא רק שאינה תומכת בפרשנות פלילית, אלא עומדת בסתירה לפרשנות כזאת. לנוני מוזס עומדות טענות משפטיות ועובדתיות חזקות, ואנו מאמינים שלאחר הליך השימוע - התיק נגדו ייסגר, ויתברר כי הוא לא עבר עבירה פלילית.
"ככלל, יחסים בין תקשורת לאנשי ציבור, לרבות פוליטיקאים, הם אבן יסוד במדינה דמוקרטית. ניסיון לצבוע מערכת יחסים כזאת, מורכבת ומסובכת ככל שתהיה, בצבעים פליליים - הוא בעייתי ומסוכן. מאז שפרצה הפרשה, נמנע נוני מוזס מלהתייחס לנושאים שעלו בחקירה, וכך יעשה גם בשלב זה."
נתניהו הגיב: "מסע ציד חסר תקדים, עלילת דם"
שעתיים לאחר שנתניהו קיבל את כתב החשדות המלא נגדו בחקירותיו, הוא נשא הצהרה כשהוא חנוק בדמעות, והאשים את היועץ המשפטי הממשלה בהתקפלות מול מחנה השמאל ואת פרקליט המדינה שי ניצן בכך ש"דחף את הקו הקיצוני נגדו".
עוד האשים את מחנה השמאל בניסיון להפיל את שלטון הליכוד שלא דרך הקלפי, וכינה את התיקים נגדו "פייק 1000, פייק 2000 ופייק 4000". גורם משפטי בכיר אמר בתגובה לדברי נתניהו כי "מדובר בהאשמות מופרכות ובתירוצים חסרי שחר. האשמת היועץ המשפטי לממשלה בכניעה לשמאל היא מביכה".
את נתניהו מייצגים עורכי הדין נבות תל צור, טל שפירא ועמית חדד.
מהליכוד נמסר בתגובה להחלטת היועמ"ש: "איש לא מופתע מהודעת היועץ שהגיעה אחרי שלוש שנים של מכבש לחצים אדיר שהופעל עליו על ידי התקשורת, השמאל והפקידות המשפטית כדי שיגיש נגד ראש הממשלה כתב אישום בכל מחיר – גם כשאין כלום. העיקר שזה יהיה לפני הבחירות.
"מדובר ברדיפה פוליטית. מסע הציד נגד ראש הממשלה התחיל בניסיון להדביק לו ארבעה תיקי שוחד. כבר עכשיו, עוד לפני השימוע, שלושה מהם קרסו. גם שאר הטענות יקרסו כמו מגדל קלפים כשראש הממשלה יתעמת עם עדי המדינה, יביא עשרות עדים שבאופן תמוה לא נחקרו ויציג את המסמכים והפרוטוקולים שמוכיחים שכל פעולותיו והחלטותיו של ראש הממשלה נעשו כדין.
"פרסום חד צדדי של הודעת היועץ כחודש בלבד לפני הבחירות, מבלי שניתנת לראש הממשלה הזדמנות להפריך את האשמות השווא הללו, היא התערבות בוטה וחסרת תקדים בבחירות. מטרתה אחת: הפלת ממשלת הימין בראשות נתניהו והעלאת ממשלת שמאל בראשות לפיד-גנץ. אסור לתת לזה לקרות".