שתף קטע נבחר

במאוחדת מתעקשים על ניתוח שעלול לסכן חולה - כי הוא זול יותר

תהילה ברק בת ה-68 חייבת לעבור הליך להחלפת המסתם בלב. רופאיה חוששים שגופה לא ישרוד ניתוח לב פתוח נוסף והמליצו על ביצוע ההליך באמצעות צנתור. קופת חולים מאוחדת מסרבת לאשר ומתעקשת על ניתוח - שהוא זול יותר לקופה

תהילה ברק (68) זקוקה להחלפת מסתם בלב. החלפת מסתם אאורטלי נעשית בשני אופנים – בניתוח לב פתוח או באמצעות צנתור. החלפת מסתם בצנתור אינה מצריכה ניסור עצם החזה של המטופל. הטראומה שמסב ההליך בצנתור לגוף החולה הינה פחותה וההתאוששות ממנו מהירה הרבה יותר.

 

בשנת 2010 הוכנס לסל הבריאות הליך החלפת המסתם באמצעות צנתור, אך משרד הבריאות קבע תנאי למימון ההליך – רק חולים שמצויים בסיכון גבוה, יוכלו לעבור את החלפת המסתם בניתוח זכאים לבצע את ההליך באמצעות צנתור.

 

קראו עוד:

במקום ניתוח לב פתוח: השתלת מסתם אאורטלי בצנתור

מהפכת צנתרי הלב שהורידה דרמטית את שיעורי התמותה

 

המלצת רופאיה של ברק היא חד משמעית – החלפת המסתם בצנתור. זאת בנוסף להיסטוריה הרפואית של החולה, חוששים רופאיה כי גופה לא יעמוד בניתוח לב פתוח. אלא שבקופת חולים מאוחדת, בה מבוטחת ברק, מסרבים לפעול על פי המלצת הרופאים ומתעקשים כי החולה תעבור ניתוח לב פתוח.

 

תהילה ברק לכתבה בלבד (צילום: באדיבות המצולמת)
הרופאים חוששים כי גופה לא יעמוד בניתוח לב פתוח. תהילה ברק(צילום: באדיבות המצולמת)

 

הקרדיולוג של ברק, פרופ' שמואל בנאי, מנהל המערך הקרדיולוגי בבית החולים איכילוב, מסביר: "מדובר בחולה בת 68 שכבר עברה בעבר ניתוח לב פתוח. ניסור פעם שנייה של עצם החזה הוא דבר לא מומלץ. בנוסף היא עברה בשנים האחרונות שני ניתוחי גב גדולים. בשנה שעברה היא עברה ניתוח נוסף ובעבר גם נותחה בכלייתה. ההמלצה שלנו כרופאיה היא חד משמעית – לעבור את ההליך בצנתור".

 

פרופ' בנאי מוסיף: "הקופה מסתכלת על הדברים באופן יבש. החלפת מסתם בצנתור הינו הליך יקר יותר מאשר ניתוח. קופת חולים מאוחדת מתבססת על תנאי הסף של הסל שנקבעו בשנת 2010. מאז עברו 10 שנים והידע שהצטבר בתחום הוא רב. הרפואה התעדכנה, אבל סל הבריאות לא. היום ידוע מעל כל ספק שהחלפת מסתם בצנתור היא אופציה טובה יותר מניתוח. מקובל בעולם לבצע את ההליך גם במטופלים שנמצאים בסיכון בינוני ואף נמוך לניתוח".

  

הרופא מוסיף ומבהיר כי "על קופות החולים לסמוך על שיקול הדעת של הרופאים. אנחנו יודעים הכי טוב מהי טובת המטופל. מנגד אנחנו לא רוצים שהקופות יקרסו ולכן אנחנו לא ממליצים לכל אחד לעבור החלפת מסתם בצנתור. מי שיכול לעמוד בניתוח יעבור ניתוח. במקרה של ברק יש חשש ממשי שהגוף שלה לא ישרוד את ההליך".

 

בנה של ברק, ליאב, מאשים את מאוחדת בניסיון לחסוך בהוצאות על חשבון בריאותה של אמו: "הקביעה של הרופאים של אמי היא חד משמעית. המומחים הכי גדולים בתחום סבורים שאין לנתח אותה, אבל את מאוחדת זה לא מעניין. כבר יותר מחודש שאנחנו נמצאים איתם בדיונים, אבל שיקול הדעת של הרופאים שלה לא רלוונטי בעיניהם. אימא שלי חולה מאוד. היא בקושי נושמת. הניסיון לחסוך בהוצאות על חשבון אדם במצבה ובניגוד להמלצת רופאיה הוא שערורייה בעיני".

 

תגובות

מקופת חולים מאוחדת נמסר בתגובה: "בקשתה של הגברת ברק נדחתה מאחר שכל הדיונים הרפואיים המקצועיים החוזרים ונשנים שהתקיימו בעניינה העלו, כי במצבה הרפואי של הגברת ברק אין חריגות במידה המאפשרת אישור הפרוצדורה הרפואית המבוקשת - בניגוד להתוויות סל הבריאות הממלכתי.

 

"הגברת ברק, בנה המסור וגם הרופאים המטפלים יודעים, כי ההחלטה לדחות את הבקשה התקבלה רק לאחר לימוד מדוקדק של התיק הרפואי של הגברת ברק, בחינת מחלות הרקע ומצבה הרפואי העדכני, סקירת הספרות הרפואית הרלבנטית ואף שיחה ישירה של מנהל תחום הקרדיולוגיה בקופה, פרופסור לקרדיולוגיה שכיהן בעברו, בין השאר, כמנהל מכון הלב של המרכז הרפואי שיבא וכמופקד הקתדרה לקרדיולוגיה בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת ת"א, עם הרופא המטפל".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הפנייה התקבלה בנציבות הקבילות לחוק ביטוח בריאות ממלכתי ביום 26.3.19 ונמצאת בבדיקה מקצועית עם הגורמים הרלוונטיים. ביום 8.4.19 נשלחה תשובת ביניים לקובלת והובהר כי יש צורך בהתייחסות מפורטת נוספת מאת הרופא הממליץ להשלמת הבירור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות המצולמת
תהילה ברק
צילום: באדיבות המצולמת
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים