שתף קטע נבחר

מחקר: ערבים נפצעים מירי; יוצאי בריה"מ מקטטות

מחקר ישראלי בחן את אופי פגיעות האלימות שהובילו לאשפוז על פי המוצא של הקורבן וגילה כי ערבים ישראלים נפצעים מירי פי 3.4 מיתר המגזרים, כמעט מחצית ממקרי האלימות של יוצאי בריה"מ היו כתוצאה מקטטה ללא מעורבות כלי נשק וכי יוצאי אתיופיה נפגעים יותר מדקירות

מחקר חדש שפורסם בכתב העת הבינלאומי של המכון הלאומי לחקר מדיניות בריאות, בחן את נסיבות אשפוז נפגעי אלימות בארץ.

 

המחקר, שהתפרש על פני כמעט עשור ובחן יותר מ-16 אלף אירועי אלימות שהסתיימו בחדרי המיון של בתי החולים בארץ, מצא פערים מדאיגים בין קבוצות מיעוט ובין יתר האוכלוסייה.

 

בין היתר נמצא כי יוצאי ברית המועצות לשעבר מעורבים יותר בקטטות ללא נשק מיתר האוכלוסייה, שיעור המקרים בהם ערבים ישראלים נפצעו מירי היה גבוה פי 3.4 משיעורם ביתר קבוצות האוכלוסייה וכי יוצאי אתיופיה נפצעים יותר מכלי נשק חדים.

 

פצוע דקירה מובל לביה"ח שערי צדק (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
פצוע דקירה מובל לביה"ח שערי צדק(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

ד"ר אבבה טרונך, חוקר במרכז הלאומי לחקר טראומה ורפואה דחופה במכון גרטנר, אשר הוביל את המחקר ועלה ארצה מאתיופיה לפני כשמונה שנים, מתאר כי "נמצאו מאפיינים שונים לפציעות של נפגעי אלימות מאוכלוסיות שונות. מודעות לבעיה היא צעד ראשון במציאת פתרון עבורה. הממצאים שלנו מצביעים על פערים ברורים".

 

נתון עגום במיוחד במחקרו של ד"ר טרונך היה השיעור הלא פרופורציונלי של נפגעי האלימות ממוצא ערבים לעומת שיעורם באוכלוסייה – יותר מ-46% מהאשפוזים במחלקות לרפואה דחופה היו של ערבים ישראלים, וזאת כששיעורם באוכלוסייה הוא כ-20%.

 

יהודים ילידי הארץ מהווים 70.5% מכלל האוכלוסייה, אך רק 38% מהאשפוזים כתוצאה מפגיעות אלימות.

 

קראו עוד:

1,236 קורבנות להפקרות: כך הוזנח הטיפול באלימות הקטלנית בחברה הערבית

יש סיבה לריבוי הנשק אצל הערבים בישראל

נשק במגזר הערבי: "שנים שאנחנו הורגים את עצמנו ולאף אחד לא אכפת"

 

שיעור אשפוזם של יוצאי אתיופיה כתוצאה ממקרי אלימות היה של 3.2%, יותר מפי 3 מהיחס שלהם בכלל האוכלוסייה. 12.7% ממקרי האשפוז במחקר היו של יוצאי ברית המועצות כששיעורם באוכלוסייה הוא של 7.9%.

 

אקדח חיסולים סיירת רימון (צילום: דובר צה
23% מהפציעות של ערביי ישראל - כתוצאה מירי(צילום: דובר צה"ל)

 

המנגנונים שהובילו לאשפוז

המחקר גם בדק את מנגנון האלימות אשר הוביל לאשפוז. יוצאי ברית המועצות, כך על פי המחקר, נפצעים יותר בקטטות שלא מעורב בהם כלי נשק. 49% ממקרי האשפוז של העולים מברית המועצות לשעבר היו כתוצאה מקטטה. רק 22% ממקרי האשפוז של הערבים הישראלים היו כתוצאה מקטטות ללא נשק.

 

נתוני המחקר ממחישים את בעיית הנשק הבלתי חוקי במגזר הערבי – 23% מהפציעות שהובילו לאשפוז בקרב ערביי ישראל היו כתוצאה מתקיפה באמצעות כלי נשק חם. לשם השוואה, יוצאי אתיופיה נפצעים כתוצאה מירי בשיעור של 2.3% מהפגיעות ורק 8% מהפציעות של ילידי הארץ היהודים היו כתוצאה מכלי נשק חם.

 

הסיכון של ערבי ישראלי להיפגע כתוצאה מירי הינו גבוה פי 3.4 מהסיכון בו נתונים יתר המגזרים בארץ.

 

39% ממקרי האשפוז של יוצאי אתיופיה - בשל דקירה (צילום: דוברות משטרה) (צילום: דוברות משטרה)
39% ממקרי האשפוז של יוצאי אתיופיה - בשל דקירה(צילום: דוברות משטרה)

 

יוצאי אתיופיה, כך עולה מנתוני המחקר, נפצעים יותר מדקירות. 39% מהמקרים שהובילו לאשפוז במחלקות לרפואה דחופה של העולים מאתיופיה היו בשל פצעי דקירה, לעומת 30% מהמקרים של יתר הישראלים.

 

המחקר בדק גם את מקום וזמן הפציעה. יוצאי ברית המועצות לשעבר ויוצאי אתיופיה נפגעים יותר מאלימות במרחב הציבורי. יותר מ-67% ממקרי האלימות שהובילו לאשפוז של יוצאי ברית המועצות אירעו מחוץ לבית לעומת 56% מהמקרים בקרב יתר האוכלוסייה. בקרב יוצאי אתיופיה עמד שיעור הנפגעים מחוץ לביתם על יותר מ-71%.

 

מרבית ממקרי האלימות שבהם נפגעים בני מיעוט מתרחשים בסופי השבוע. 83% מהמקרים בהם נפגעו יוצאי אתיופיה אירעו בסוף השבוע. שיעור פגיעות האלימות בסופי שבוע בקרב ערביי ישראל ויוצאי ברית המועצות לשעבר עמד על כ-75%.

 

"חשוב להבין את הנתונים כדי שיהיה קל יותר לאפיין את הבעיה", מסכם ד"ר טרונך, "אפיון הבעיה הוא צעד חשוב במציאת פתרון. המחקר מצביע על פערים. אם נכיר לעומק את הפער בין מאפייני הפגיעות נוכל להתאים לבעיה תוכניות מניעה יעילות יותר. המדינה חייבת להיות מודעת לפערים, להבין מה גורם להם ולהפנות משאבים כדי לצמצם אותם".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
פצוע דקירה מובל לחדר המיון
צילום: אחיה ראב"ד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים