שתף קטע נבחר

איראן, סעודיה ומלחמה במקום אחר

טהרן וריאד משקיעות משאבים אדירים במלחמה קרה שהרסה חיי מיליונים הרחק מגבולן. כשארה"ב תסתלק יכול להגיע השלב הבא: עימות ישיר

בעשור האחרון נלחמות שתי מעצמות אזוריות, איראן וסעודיה, על ההגמוניה במזרח התיכון ואולי במרחב המוסלמי. שתיהן תיאוקרטיות המחזיקות בדוקטרינה ובתיאולוגיה מגובשת, ושתיהן מאמינות שהאל הטיל עליהן בלבד את המשימה להפיץ את הבשורה האחת והיחידה לכלל המוסלמים. שתיהן גם אינן מהססות להשתמש באמצעים רבים העומדים לרשותן כדי לנצח במלחמה הזו, בתנאי שהיא תתחולל מחוץ לגבולותיהן.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

סעודיה איראן ברית הים האדום בשכונה הפורום לחשיבה אזורית (צילום: AFP, רויטרס)
מלך סעודיה והמנהיג העליון של איראן. "לא מזרח, לא מערב - רק איסלאם"(צילום: AFP, רויטרס)

השלטונות באיראן ובסעודיה מאמינים כי עידן הלאומיות החילונית תם וכי הגיעה שעת חזרתו של האיסלאם כמסגרת דתית-פוליטית מאוחדת. בשתיהן מבוססים חוקי המדינה על השריעה (ההלכה) כפי שהן מפרשות אותה. כל אחת מהן מאמינה כי השנייה כופרת באל ובאיסלאם ה"נכון", וכי דינה לשמד או לכל הפחות להמרת דת.

 

לתפיסת האליטות השלטוניות באיראן ובסעודיה, תום עידן ההגמוניה האמריקנית במזרח התיכון קרב. מבחינת איראן מדובר בתהליך ידוע מראש, שאותו כבר חזה האייתוללה חומייני כאשר אימץ את האמירה "לא מזרח, לא מערב – רק האיסלאם". תהליך זה, לפי משנתו, יוביל בהכרח לניצחון המהפכה האיסלאמית באיראן.

ארכיון משמרות המהפכה איראן (צילום: AP)
משמרות המהפכה של איראן. חיזבאללה לשירותה(צילום: AP)

  ()

סעודיה, לעומת זאת, הייתה מעדיפה שארצות הברית דווקא תעמיק את מעורבותה במזרח התיכון, אלא שהמציאות שונה, ולכן ריאד נערכת ליום שבו תיאלץ להתמודד חזיתית, וללא תמיכה אמריקנית, עם קואליציה איראנית. הבנות אלה עומדות בבסיסו של מרוץ החימוש האזורי חסר התקדים, ומתבטאות ביצירת בריתות מקומיות ואזוריות (שלפחות אחת מהן כוללת את ישראל) ובהתכוננות לשלב הבא במלחמה הקרה בין איראן לסעודיה: מלחמה ישירה בין המעצמות האזוריות.

 

בחינה של מערכי הכוחות האפשריים מגלה שלצד איראן עשויים להתייצב סוריה ועיראק, ארגוני טרור כמו חיזבאללה והג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני, ומיליציות שיעיות כמו אל-חשד א-שעבי (עיראק) ואנסאר אל-איסלאם (החות'ים בתימן). לצד סעודיה עשויות להתייצב איחוד האמירויות הערביות, ירדן, מצרים ואפילו ישראל, שיכולה להיות אחראית על בלימת כוחות פרו-איראניים וריתוקם בסוריה ובלבנון.

עלי חמינאי ומוחמד בן סלמאן (צילום: AFP, AP)
מנהיג איראן חמינאי ויורש העצר החזק של סעודיה בן סלמאן. נזק ישיר של טריליון דולר(צילום: AFP, AP)

על כל פנים, זהו תרחיש אפשרי בלבד; קשה לראות כיצד צבאות סוריה ועיראק, שעדיין לא החלו להתאושש ממלחמות האזרחים, יהיו מעורבים במלחמה אזורית, וקשה לדמיין שירדן תסתכן במלחמה עם עיראק, שכנתה החזקה ממזרח.

 

עוד ניתוחים מרתקים על המזה"ת מבית "הפורום לחשיבה אזורית" תוכלו לקרוא כאן  

מהמאמרים הקודמים בסדרה: בן סלמאן, רוצח המונים , בוליווד גילתה את האיסלאם – ומעצבנת את כולם

 

מה זה מע"מ?

המונח "מלחמה קרה", השאול מהמלחמה שהתנהלה בעבר בין ארצות הברית לברית המועצות (ואולי חוזרת כעת בהדרגה), הוא מונח מטעה. בעשור האחרון נהרגו יותר ממיליון בני אדם ומיליונים נוספים נפצעו במלחמה ה"קרה" במזרח התיכון. יותר מ-20 מיליון נוספים הפכו לפליטים בארצם או מחוצה לה. מדינות כמו סוריה, עיראק ותימן כמעט קרסו, וחלק ניכר מהתשתיות שלהן נהרס. הנזק הישיר נאמד ביותר מטריליון דולר, ומאות מיליארדים נוספים חסרים להשבת המצב לקדמותו במדינות הללו.

 

חלק ניכר מהאחריות מוטל על איראן וסעודיה. שתיהן היו ועודן מעורבות עד צוואר במלחמות הללו, בין שישירות (סעודיה בתימן ואיראן בעיראק ובסוריה) ובין שבעקיפין (באמצעות מימון לוחמים "מתנדבים" ושליחת עשרות אלפים מהם ללחום בזירות השונות).

תימן הפצצה אוטובוס ילדים סעודיה (צילום: AFP)
כורים קברים לילדים במלחמת השליחים של סעודיה ואיראן בתימן(צילום: AFP)

מעבר למחיר הכבד, האנושי והחומרי, שגבתה המלחמה הזו בזירות השונות, היא גובה משתי המעצמות גם מחיר כלכלי עצום. שתיהן משקיעות בעימות הזה משאבים עצומים הנאמדים במאות מיליארדי דולרים, וכתוצאה מכך מזניחות את הטיפול בבעיות כלכליות וחברתיות בזירה הפנימית. המשבר הכלכלי החריף באיראן מוביל להתפרצויות תדירות של מחאות עממיות. בסעודיה, כמו באיראן, מתעצמת המחלוקת הפנימית בצמרת ובציבור כתוצאה מכישלון הניסיונות לכפות מדיניות באמצעים צבאיים.

 

כדי לממן את המלחמה בתימן הועלו מיסים בסעודיה לפני שנה, ולראשונה בתולדותיה של הממלכה הונהג מע"מ וקוצצו סובסידיות על מחירי החשמל והמזון. עשרות אנשי עסקים ונסיכים נעצרו בהאשמות שווא של שחיתות כדי לגבות מהם כופר עצום בסך של כמעט 100 מיליארד דולר. התהליכים הללו תורמים לערעור היציבות באיראן ובממלכה הסעודית.

 

החזון האיסלאמי הנוקשה שמציבות איראן וסעודיה למזרח התיכון, כל אחת בדרכה, אינו קוסם לדור הצעיר, המהווה יותר ממחצית מאוכלוסיית האזור. דור זה, בדומה למקביליו בשאר מדינות העולם, הוא ביקורתי וגלובלי יותר מקודמו. הוא שואף ליותר חירויות וזכויות וסולד בדרך כלל מדוקטרינות דתיות נוקשות. יכול להיות שדווקא הצעירות והצעירים האיראנים והסעודים יהיו אלו שימנעו את המשך המלחמה הקרה במזרח התיכון ואת סכנת הפיכתה למלחמה כוללת.

 

ד"ר שאול ינאי הוא עמית מחקר בפורום לחשיבה אזורית

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, רויטרס
מלך סעודיה ומנהיג איראן. שליחים בסוריה ולבנון
צילום: AFP, רויטרס
מומלצים