שתף קטע נבחר

"אדמו"ר השואה" הובא למנוחות: "גבורת הרוח בגטאות ובמחנות"

"קריאת ה'שמע ישראל' שלו הרטיטה את הנפש", "איש בעל אהבת ישראל יוקדת", "הרב שהעלה על נס את גבורת האמונה של היהודים בשואה": אלפים השתתפו בהלווייתו של "זקן האדמו"רים", רבי מנחם מנדל טאוב, ששרד את אושוויץ, הקדיש את חייו לזיכרון השואה והתפרסם כ"מפעל הנצחה של איש אחד"

 

בשעות הערב הובא למנוחות האדמו"ר מקאליב, רבי מנחם מנדל טאוב, ששרד את אושוויץ, הקדיש את חייו לזיכרון השואה והתפרסם כ"מפעל הנצחה של איש אחד". הרב בן ה-96 נפטר הבוקר (א'), ובהלווייתו השתתפו אלפים רבים.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>

 

לאורך היום ספדו למי שנודע כ"אדמו"ר השואה" וכזקן האדמו"רים ראש הממשלה ושר הביטחון, בנימין נתניהו, נשיא מדינה, ראובן (רובי) ריבלין, הרב הראשי, דוד לאו ועוד רבים. נתניהו הביע צער עמוק על פטירתו של הרב. "האדמו"ר החסידי שרד את זוועות הנאצים בשואה, והתמסר לבניינו המחודש של עולם התורה במדינת ישראל ובתפוצות העם היהודי", אמר.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

"בד בבד הוא עסק בלא לאות בהנחלת זיכרון השואה, ובייחוד בגבורת הרוח המרשימה בגטאות ובמחנות". הוא הוסיף כי "הסתלקותו של האדמו"ר מקאליב סמוך ליום הזיכרון לשואה ולגבורה מעצימה את מחויבותנו הנצחית - לזכור ולא לשכוח".

 

הלוויתו של האדמו
הלוויתו של האדמו"ר מקאליב, רבי מנחם מנדל טאוב(צילום: EPA)

 

"לעשות הכול כדי לזכור את הנספים"

נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין ספד לו ושלח תנחומים למוקיריו: "קיבלתי בצער רב את הבשורה על פטירת האדמו"ר מקאליב זצ"ל, 'אדמו"ר השואה', שסבל עינויים קשים בהיותו אסיר באושוויץ והקדיש את חייו לזיכרון הנספים מתוך אהבת ישראל אמיתית.

 

הלוויתו של האדמו
אלפים השתתפו בהלוויה(צילום: EPA)

 

"האדמו"ר העלה על נס את גבורת האמונה של היהודים בשואה ועמד על חובתנו לעשות הכול כדי לזכור את הנספים. מפעלי הזיכרון שלו עומדים לנגד עינינו במיוחד בימים אלה, שבהם אנו שבים ומתחייבים לזכור ולא לשכוח".

 

הרב הראשי לישראל, דוד לאו, אמר כי "האדמו"ר מקאליב היה אוד מוצל מאש שדאג להנציח את מורשת היהדות ודרך ישראל סבא, קירב רבים לאביהם שבשמים ובנוסף פעל רבות להנצחת קדושי השואה. הוא זכה להפיץ תורה בישראל והקים את המפעל הייחודי 'בר בי רב דחד יומא', אשר דגל בהחדרת לימוד התורה לכלל הציבור, גם למי שאין תורתו אומנתו".

 

"שמע ישראל" שהרטיט לבבות

יו"ר "דגל התורה", ח"כ הרב משה גפני, אמר כי האדמו"ר היה "יהודי גדול בתורה וירא שמים, שקירב אנשים לתורה ולמצוות". הוא סיפר: "זכיתי להיות איתו בקשר בנושאים שונים ומגוונים, שעיקרם הפעילות הענפה שלו כניצול שואה ששרד את זוועות הנאצים יימח שמם, ולתשומת הלב המיוחדת לניצולי השואה וקריאת 'שמע ישראל' לרבבות עמך ישראל".

 

האדמו
האדמו"ר מקאליב עם הרב עובדיה יוסף(צילום: יעקב כהן)

 

בתנועת ש"ס הוציאו הודעה בשם "מועצת חכמי התורה בראשות מרן ראש הישיבה חכם שלום כהן שליט"א", יו"ר התנועה, אריה דרעי, נציגיה ופעיליה: "מבכים מרה את הסתלקותו של זקן האדמו"רים, אוד מוצל מאש שהניף את דגל זיכרון קדושי השואה, בעל אהבת ישראל יוקדת שהרים את קרנה של תורה לאלפי עמך בית ישראל ומסר נפשו בייסורי גוף ונפש למען החינוך הטהור".

  

הם ציינו כי מפעל "בר בי רב דחד יומא" שייסדר האדמו"ר - "יום שכולו תורה" ובו רצף של שיעורים ודרשות עבור הציבור הרחב בערי השדה - היה חביב במיוחד על הרב עובדיה יוסף שאימץ אותו, והורה לקיימו ביום העצמאות. "עד היום אלפים ורבבות מבני עדות המזרח זוכים בימים אלה לשהות בעולמה של תורה".

 

"אוד מוצל מאש"

סגן שר הביטחון, הרב אלי בן דהן, אמר כי "האדמו"ר מקאליב היה הדוגמה בחייו לתקומתו של עם ישראל בארצו אחרי השואה הארורה". גם הוא הזכיר את "קריאת שמע" שהיה קורא בכל אירוע פומבי, "שהייתה מרטיטה את הלב ואת הנפש. הציונות שבו, האמונה החדורה שבצדקת עם ישראל ובחזון הגאולה היו נר לרגליו, והשפיעו על כל מי שאי-פעם נפגש עמו או דיבר איתו".

 

הלוויתו של האדמו
הלוויתו של האדמו"ר מקאליב, רבי מנחם מנדל טאוב(צילום: EPA)

 

גם השרה גילה גמליאל ספדה לרבי מנחם מנדל טאוב, "אוד מוצל מאש שהקדיש את חייו, תורתו וחסידותו להנצחת זיכרון השואה". היא הוסיפה כי "איבדנו היום מנהיג גדול ומחנך דגול, שהיה דוגמה ומופת לכולנו בגבורה ובתקומה אישית ולאומית. אחרי ששכל את משפחתו בשואה עלה ארצה, קם והקים מפעלות תורה וזיכרון מעוררי כבוד".

 

בירושלים שררו עומסי תנועה כבדים בעקבות מסע ההלוויה שיצאה ממרכז חסידות קאליב בשיכון חב"ד בירושלים, שם נערכו ההספדים - לעבר בית העלמין הר המנוחות בגבעת שאול. המשטרה חסמה לתנועה צירים רבים, כולל את הכניסות והיציאות מהבירה, אך כל הצירים נפתחו לתנועה.

 

נדר שתחילתו באושוויץ

האדמו"ר המנוח עמד בראש חצר חסידית קטנה ולא משמעותית, אך בלט בזכות מפעלו הייחודי. תחת הכותרת "שמע ישראל" - נדר שליווה אותו מאז אושוויץ - הוא ראה את משימת חייו בפרסום גבורתם הרוחנית של הנספים שמסרו נפשם על קידוש ה' למען קיום התורה והמצוות – דבר שלדבריו אינו בא לידי ביטוי מספק במיזמי ההנצחה הממלכתיים.

 

על הסיבה לשמו של מפעל ההנצחה, "שמע ישראל", סיפר בראיון מיוחד ל-ynet לפני מספר שנים: "כמה שעות לפני שיכולנו לצאת לחירות, לקחו הרבה יהודים וזרקו אותם לאש. זעקתי 'שמע ישראל' ואמרתי: ריבונו של עולם, זה חלילה וחס ה'שמע ישראל' האחרון. עוד מעט אני אהיה עם כל המשפחה בשמים. אם תיתן לי חיים – הרי שבעזרת ה' אני מבטיח לך שאגיד 'שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד' במחיצת אנשים חיים".

 

מנחם מנדל טאוב נולד בטרנסילבניה בשנת 1923 וכנער התייתם מאביו. לאחר כיבוש הונגריה על ידי הגרמנים, נשלח עם משפחתו לאושוויץ - שם נרצחו כל אחיו. הוא שרד את המלחמה אך עבר עינויים קשים במחנה - שככל הנראה מנעו ממנו להביא ילדים לעולם ומזקנו לצמוח.

 

לאחר השואה היגר האדמו"ר לארה"ב ומשם עלה לישראל, והקים מרכזים רוחניים של חסידות קאליב בראשון לציון, בבני ברק ובירושלים – בה חי בשנים האחרונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים