שתף קטע נבחר

"חברים ערכו תמונה שלי על רקע אושוויץ, וכתבו שחבל שלא הייתי שם אז"

עשרות סטודנטים יהודים ולא יהודים מהעולם השתתפו בוועידת "מנהיגים צעירים" בפולין ודנו בפתרונות לאנטישמיות. צעירה מאנגליה: "ראיתי בספריה סטיקר 'היטלר צדק'. זה שבר את ליבי לראות שהשנאה מתפשטת כמו וירוס". רב מפיטסבורג: "הרוצח צעק ש'כל היהודים צריכים למות'. האנטישמיות חיה ונושמת, ולא הולכת להיעלם"

  

 

לראשונה במצעד החיים בפולין: עשרות צעירים יהודים ולא יהודים מרחבי העולם השתתפו היום (רביעי) בוועידת "מנהיגים צעירים" שבה הם דנו בפתרונות למלחמה באנטישמיות. זאת ברקע התגברות אירועי האנטישמיות, שהגיעה לשיא בשנה החולפת עם 1,879 מקרים בארצות הברית, כך על פי נתוני הליגה נגד השמצה.

ועידת המנהיגים הצעירים של מצעד החיים בפולין (צילום: יוסי זליגר)
ועידת המנהיגים הצעירים בפולין(צילום: יוסי זליגר)

המשתתפים בוועידת המנהיגים המורחבת ערב יום השואה, הם עשרות סטודנטים בגילאי 23-19, ממדינות שונות ביניהן ארצות הברית, גרמניה, אוסטרליה, פנמה, ברזיל ודרום אפריקה. חלקם חוו אנטישמיות על בשרם ושיתפו את סיפוריהם בקרב הנוכחים. בתום האירוע חתמו 20 צעירים יהודים נבחרים על אמנה משותפת למלחמה בגזענות ובאנטישמיות שאותה ניסחו יחד.

 

נתניהו התייחס ביד ושם לסערת הקריקטורה: "שטנה ארסית"

 

שניים מהנציגים שהשתתפו בכנס, סיפרו על מקרי אנטישמיות שחוו. אחד מהם הוא אלברטו לוי, בן 29 מפנמה: "לפני חצי שנה חוויתי תקיפה אישית, חברים לאוניברסיטה בה אני לומד לקחו תמונה שלי, ערכו אותה בפוטושופ והעמידו אותי על רקע אושוויץ. הם העלו את זה לפייסבוק וקיבלתי עשרות הודעות נאצה, אחד מהם כתב: "חבל שלא היית באושוויץ בתקופה המתאימה, היו הורגים אותך יחד עם מיליוני היהודים שנרצחו שם".

 

אלברטו לוי שחווה אנטישמיות בפנמה, מדבר בועידת המנהיגים הצעירים של מצעד החיים בפולין  (צילום: יוסי זליגר)
"חבל שלא היית באושוויץ". אלברטו לוי(צילום: יוסי זליגר)

אלברטו סיפר על הזעזוע שחווה: "העובדה שבמאה ה-21, כשהקהילה היהודית בפנמה חזקה ואפשר ללכת כיהודים ולחבוש כיפה בלי בעיה ולאכול במסעדות כשרות, ובכל זאת מישהו כמוני היה מושא לתקיפה כזו, היא מדאיגה. זו לא הייתה רק תקיפה ישירה נגדי, אלא נגד הקהילה שלי וזה הדור שלנו שיחליט מה, איך ומתי אנחנו נילחם באנטישמיות, וזה לא סובל דיחוי אלא צריך לקרות עכשיו".

 

צעירה נוספת היא איזי לנגה, סטודנטית בת 25 מבריטניה שסיפרה על אירוע שחוותה במהלך לימודיה: "הגעתי לספרייה בקמפוס באוניברסיטת ברמינגהם ופתאום ראיתי שם סטיקרים ועליהם הכיתוב: 'היטלר צדק'. כשראיתי את זה הייתי בשוק, זה גרם לי להבין שהאנטישמיות מתפשטת כמו וירוס. זה שבר את ליבי לגלות שגם מקום הלימודים שלי, במדינה שלי, מזוהם מאנטישמיות".

איזי לנגה בועידת המנהיגים הצעירים של מצעד החיים בפולין  (צילום: יוסי זליגר)
"שבר את ליבי". איזי לנגה(צילום: יוסי זליגר)

הסטיקר שהודבק באוניברסיטת ברמינהגם ()
"היטלר צדק". הסטיקר בספרייה

הרב דני שיף, מהקהילה היהודית בפיטסבורג נאם בפני המנהיגים הצעירים והתייחס לטבח שאירע בעירו לפני כחצי שנה: "באוקטובר האחרון, בשבת בה נחגג היום האחרון של פסח, הגיע טרוריסט וריסס כדורים לבית הכנסת בפיטסבורג, רק משום שהם יהודים. מי היה יכול לדמיין שנגיע הנה לאדמת פולין ביום הזה, ללא לורי גילברט קיי ז"ל, שנרצחה בשבוע שעבר בבית כנסת בסן דייגו?

 

"מי היה יכול לדמיין שנעמוד כאן באותו השבוע שבו הניו יורק טיימס, אחד העיתונים המפורסמים בעולם, מפרסם קריקטורה אנטישמית שהייתה הופכת את ג'וזף גבלס לגאה? מי היה מאמין שנהיה כאן באותו השבוע בו הליגה נגד השמצה מפרסמת דו"ח לפיו הגענו לשיא של 1878 מקרי אנטישמיות בארה"ב?

הרב דני שיף מפיטסבורג בועידת המנהיגים הצעירים של מצעד החיים בפולין ()
"האנטישמיות חיה ונושמת". הרב דני שיף מפיטסבורג

הרב דני שיף מפיטסבורג בועידת המנהיגים הצעירים של מצעד החיים בפולין ()

"פיטסבורג, רק לומר את שם העיר שלי בחדר מלא יהודים מיד יזכיר לכולם את אותו בוקר נורא בו 11 יהודים איבדו את חייהם, ואני הכרתי את כולם. אתם צריכים לדעת שהרוצח, יימח שמו, צעק כשהוא נכנס לבית הכנסת שכל היהודים צריכים למות. הייתה לו כוונה להמשיך לבתי כנסת נוספים באותו היום, כך הוא אמר, 'כל היהודים צריכים למות'. האנטישמיות חיה, נושמת וגדלה. ככל הנראה זה לא הולך להיעלם לעולם".

פרחים בפינת זיכרון ליד בית כנסת בפיטסבורג (צילום: AFP)
פרחים בפינת זיכרון ליד בית כנסת בפיטסבורג(צילום: AFP)

ד"ר זוהר רביב סמנכ"ל האסטרטגיה החינוכית הבינלאומית של 'תגלית' אמר: "המאורעות האנטישמיים שגברו בשנה האחרונה הפכו לצערנו את המושג אנטישמיות למונח שהרלוונטיות שלו מורגשת בצורה רחבה יותר בעם היהודי ברחבי העולם. המוטיבציה של הצעירים להשתתף במצעד החיים מורגשת ואני רוצה להאמין שהם מרגישים מחויבות לזיכרון העם היהודי, אבל אין ספק שלמאורעות האחרונים בפיטסבורג ובקליפורניה בהחלט יש משקל בהבנה של צעירים מה היא אנטישמיות ועד כמה צריך לתת על הנושא את הדעת גם היום".

 

ברוך אדלר, סגן יושב ראש מצעד החיים בפולין סיפר מהיכן הגיע הרעיון לועידת המנהיגים: "הייתה לנו תחושה שעם כל החשיבות שאנחנו נותנים לאישים רבי המעלה שמגיעים לטקסי מצעד החיים מדי שנה, ייתכן שבני הנוער הולכים לאיבוד ואין להם את ההזדמנות לתת את הביטוי האישי שלהם. כך התגלגל הרעיון, נבחרו חניכים שהשתתפו במצעד בשנים קודמית, שהצטיינו מבחינת הרגישות והמעורבות שלהם. אני מתאר לעצמי שהצעירים שנמצאים יהפכו בעתיד למנהיגי הקהילות, בקרוב נצטרך להעביר את הלפיד לדורות אחרים, צעירים יותר".

 

את הכנס חתם טקס ערב יום השואה באוניברסיטה של קרקוב. נציג המנהיגים היהודים הצעירים הקריא את האמנה המשותפת, ומדליק המשואה יהודה פוליקר שר במהלכו. החזן הצבאי הראשי של צה"ל, סא"ל שי אברמסון, נשא תפילה לזכר הנספים.

 

במהלך נאומו בטקס של שר האוצר לשעבר אברהם הירשזון, ממייסדי מצעד החיים שהורשע בפלילים, נקטעו דבריו על ידי אדם מהקהל שצעק בעברית: "בושה! אדם שישב בכלא לא צריך להיות פה". הרשעתו בשנת 2009 נוגעת בין השאר לשימוש שלא כדין שעשה בכספים ומשאבים של מצעד החיים. כשהירשזון סיים לנאום הוא מעד ונפל, אך מצבו יציב. בהנהלת המצעד בחרו שלא להגיב לתקרית.

 

מעל ל-10,000 בני נוער מרחבי העולם ישתתפו מחר במצעד החיים בפולין. 110 משלחות מ-41 מדינות שונות, ביניהן ארגנטינה, קנדה, ארה"ב, פולין, בריטניה ולראשונה גם מיפן. את בני הנוער תלווה משלחת כבוד של 70 ניצולי שואה. בסוף מסעם, יגיעו בני הנוער לארץ וישתתפו בחגיגות יום העצמאות למדינת ישראל.

 

השנה עומד המצעד בסימן המלחמה באנטישמיות. בנוסף, יוקדש המצעד ליהדות יוון וישתתפו בו, בין היתר, הזמר יהודה פוליקר. מצעד החיים הוא פרויקט חינוכי עצמאי ששם למטרה להנחיל לדור הצעיר את ההיסטוריה של השואה. מאז המצעד הראשון שהתקיים ב-1988, למעלה מ-300,000 משתתפים, מ-52 מדינות צעדו על פסי הרכבת באורך שלושה קילומטר מאושוויץ לבירקנאו כמחווה לנספי השואה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי זליגר
אלברטו לוי
צילום: יוסי זליגר
מומלצים