שתף קטע נבחר

הפגיעה בתיירות בדרום: "מקווים שהמטיילים יחזרו"

אחרי חופשת פסח מוצלחת באתרי התיירות בדרום הגיע סבב הסלמה נוסף, ואיתו גל ביטולים בבתי ההארחה. "קשה עדיין לאמוד את גודל הפגיעה", אמרה מנהלת תיירות צפון הנגב לבנת גינזבורג. "המצב מייאש מאוד"

 

  

סבב נוסף של הסלמה ביטחונית הסתיים, ועסקי התיירות בדרום עוסקים כעת בבקרת נזקים. "התיירות היא הראשונה שנפגעת והאחרונה שמתאוששת", אמרה הבוקר (יום ב') מנהלת תיירות צפון הנגב לבנת גינזבורג. "הייתה תקופה נהדרת בפסח, הייתה פה פריחה, תרתי משמע, אבל אין ספק שבסוף השבוע האחרון הדברים התהפכו והתיירות נפגעה".

 

עד כמה הפגיעה אנושה?

"זה משהו שעוד קשה לאמוד אותו. בשבת הייתה פה תנועה וכשהחלו האזעקות אז האנשים חזרו הביתה, אי אפשר להאשים אותם. אנחנו אומנם 'התרגלנו' למציאות ההזויה הזאת, אבל מי שלא חי את המציאות הזאת כמובן לא יכול להתמודד איתה. הביטולים לא איחרו להגיע, כמובן גם בסוף השבוע וגם בימים האחרונים, ולצערי יהיו ביטולים גם בימים הבאים".

מטיילים בנגב (צילום: shutterstock)
מחכים למטיילים שיחזרו(צילום: shutterstock)

 

עד כמה מייאשת העבודה שאנשים מקימים עסקים ולא יכולים להיות אחראים לגורלם?

"מייאש מאוד. אם זה היה משהו חד-פעמי אולי היינו יכולים לאסוף את עצמנו ולהגיד שזה יעבור, שאנחנו נתמודד, אבל לצערי זאת מציאות שמלווה את העסקים בשנים האחרונות. קשה מאוד לעסקים להתמודד, ואני לא מדברת על כל הקשיים הנוספים שיש בניהול עסק קטן במדינת ישראל - אישורים והיתרים וכו' - אז להוסיף לכך את המצב הביטחוני, זה לא פשוט.

 

"נאלצנו להיאבק על המתווה של הפיצויים. לשמחתי, המדינה הבינה שעסק תיירותי שנפגע זכאי לפיצויים כמו מישהו שנשרף לו השדה או נפגע לו הבית. זה מאבק יומיומי".

 

 

אתם מצפים עכשיו לפיצוי משמעותי יותר?

"אני לא רוצה לדבר על כאן ועכשיו כי אנחנו לא מדברים נקודתית. בעיקרון, מתווה הפיצויים שהוסכם היה על הפסדים ונזקים עקיפים עד סוף חודש אפריל 2019". הכוונה למתווה פיצויים שמבוסס על השוואת מחזורים לתקופות קודמות, ובכך מאפשר פיצויים לא רק על סמך ביטולים שהם מדד לא מדויק.

 

לדברי גינזבורג, "המדינה צריכה להתייחס לזה גם בפיצויים לעסקים וגם בעזרה לאזור עם קיום אירועים, פסטיבלים, קמפיין שיווקי – אנחנו זקוקים למדינה, אבל גם לציבור שיחזור. למדינה יש אחריות, אבל כל פעם אנחנו נחשפים ליופי של הציבור. באמת חזרנו לשגרה, ואני מקווה שהשגרה תחזור ושהמטיילים יחזרו לטייל. אלה החיבוק והתמיכה שאנחנו צריכים מהתושבים: לבוא לטייל, להצביע ברגליים, לתמוך ולחזק את העסקים".

 

יום בחיי מסעדן בדרום 

דוגמה לקושי של בעלי העסקים ניתן לראות דברים שכתב זולי, בעל מסעדת "סינס" בצומת גבים, בפוסט בקבוצת וואטסאפ של בעלי מסעדות: "יום בחיי מסעדן בעוטף עזה. שבת יפה. צפי ליום עמוס, מלא הכנות, אממה השכנים שלנו חושבים אחרת. 9:30 מתחילים טילים, עד כה 100 חתיכות. כל האזור מוכנס לאזור מוגן, סגרו חופים. את המסעדה כבר לא פותח. מתחילים לחשב נזקים בראש, אובדן הכנסה לפחות 20 אלף. בטח מחר אזרוק את רוב ההכנות. לא מעט כסף. שלם לעובדים בלי קשר.

 

"לך תדע מה יהיה בהמשך השבוע, כי תמיד אחרי סבב כזה שבוע אף אחד לא מתקרב לאזור כי מפחדים. מובן שאת אף אחד מהממשלה זה לא ממש מעניין. וימים כאלה היו לי בלי סוף מאז שהתחילו המהומות על הגדר בימי שישי. פעם אם היה בלגן באמצע השבוע אתה אומר לא נורא, אבל סופ"ש זה כבר סיפור אחר. זה המאני טיים. אז לסיכום, אני לא מתבכיין, עושה את זה כבר 5.5 שנים, למדתי להגיב לסיטואציה. זה נכנס לתחשיב החודשי שיש סיכוי לחטוף פעם בחודש נזק של כמה אלפים טובים, אם לא עשרות אלפים. אז מה שנשאר זה לעשות יום כיף עם הילדים בממ"ד".

 

 

 

בהכנת הידיעה השתתף אסף רוזן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מחכים שהמטיילים יחזרו לדרום
צילום: shutterstock
מומלצים