שתף קטע נבחר

בשל מזג האוויר: מאות סובלים מהקאות; חלקם אושפזו

עונת המעבר שאופיינה בשבועיים האחרונים בתנודות טמפרטורה קיצוניות הביאה להשתוללות של נגיפי המעיים ולהתפרצות מחלת ה"גסטרואנטריטיס" בכל הארץ. מאות תינוקות ילדים וצעירים אושפזו עקב המגפה, חלקם הגיעו לכדי התייבשות. למה זה קורה, ואיך אפשר להימנע מאשפוז?

שוב מגפת הקאות בכל הארץ: מאות תינוקות, ילדים וצעירים אושפזו בשבועיים האחרונים עקב התפשטות נגיפי המעיים שגרמו למצבי התייבשות. על פי ההערכות, הקדימו הווירוסים לתקוף ככל הנראה בשל התנודתיות הקיצונית במזג האוויר.

 

זה קורה לרוב בשיא החורף ובשיא הקיץ: נגיפי מעיים, ובהם אדנו וירוס, טסטרו וירוס, נורו ווירוס, קורונה וירוס, פסטי וירוס וטורו וירוס מתרבים וגורמים לתסמיני התייבשות הכוללים כאבי בטן עזים, הקאות ושלשולים.

 

אשפוז בגלל מגפת שלשולים והקאות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אשפוז בגלל מגפת שלשולים והקאות(צילום: shutterstock)

 

מאחר שמדובר בווירוסים, הטיפול היחיד הוא תמיכתי למניעת התייבשות. וירוס אחר, רוטה, הולך ונכחד מהנוף הישראלי, בזכות החיסון שניתן לתינוקות ונכנס לחיסוני השגרה בשנת 2009.

 

קיראו עוד

מהתייבשות ועד נזק מוחי: מה קורה לגוף כששרב בחוץ

קבלו נוסחה לחישוב - כמה מים צריך לשתות ביום?

הנחיות חדשות להקאות ושלשולים: השתמשו בפרוביוטיקה

 

המדובר במחלת "גסטרואנטריטיס חדה", אחת המחלות השכיחות ביותר בילדים, שפוגעת כל שנה בעשרות אלפים מהם, אבל לא רק: התינוקות והילדים מעבירים את הנגיפים הללו גם למבוגרים, שסובלים מאותם סימפטומים, לעתים אף במידת חומרה רבה יותר. במיעוט המקרים, מדובר בדיזנטריה, מחלה הנגרמת מהדבקה בחיידקים שיגלה, סלמונלה, אי קולי או קמפילובקטר.

 

הסכנה המרכזית, בעיקר באוכלוסיות סיכון ובהן תינוקות, ילדים וקשישים, היא התייבשות הגורמת להפרעה במאזן המלחים והסוכרים בגוף. התוצאה היא התייבשות, ירידה במצב ההכרה, פגיעה בלב, עד לפרכוסים ובמקרים קיצוניים גם למוות.

 

כאבי בטן, הקאות ובחילות. סימני הווירוס (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כאבי בטן, הקאות ובחילות. סימני הווירוס(צילום: shutterstock)

 

ההדבקה היא "פקו-אוראלית" כלומר במעבר של נגיפים וחיידקים אל הפה, לרוב לאחר שטיפת ידיים לא מוקפדת בתום ביקור בשירותים, מגע של ידיים מזוהמות עם מזון או החלפת חיתולים שאחריה מגע עם מזון. ההדבקה שכיחה גם בקרב ילדים שכוססים ציפורניים.

 

המחלה נמשכת לרוב מספר ימים, בין שלושה לשבעה בממוצע, אך עלולה גם "להימתח" לכדי חודש ואף יותר. משך המחלה תלוי ברמת ההיגיינה הנשמרת, בזן הווירוס, ביכולת החיסונית ובגיל החולה.

 

סימני המחלה כוללים הקאות או בחילות, חוסר רצון של הילד לשתות ולאכול (בעיקר בשל החשש מתחושות הבחילה וההקאות), ישנוניות יתר, ומיעוט במתן שתן. אצל תינוקות ניתן להבחין בשקיעה של המרפס – אותו איזור קדמי בגולגולת שטרם נסגר ומתחתיו מצוי המוח.

 

הטיפול המקובל בשנים האחרונות בהתייבשות הוא זופראן, ששימשה קודם לכן רק למניעת בחילות והקאות בחולי סרטן, אולם נמצאה יעילה גם להקאות על רקע ויראלי. עם זאת, משרד הבריאות מסרב לאשר את הכנסת התרופה לקופות החולים – והיא ניתנת רק בחדרי המיון.

 

מה תוכלו לעשות כדי למנוע את ההידרדרות?

 

תמיסת מינרלים

יש לתת תמיסת מינרלים (דוגמת "מינרלי" או "אלקטרורייס"). העדיפו לתת מים מעורבבים בתמיסת אלקטרוליטים, שמשפרים את ספיגת הנוזלים בגוף ומאזנים אותו מבחינת רמת המלחים והמינרלים.

 

ככל שתקדימו לשתות את התמיסה, כך תפחת חומרת המחלה. נציין כי לא הוכח בספרות הרפואית שהוספת מרכיבים אחרים לתמיסה זו, כמו אבץ או דבש, מביאה לשיפור משמעותי.

 

מזון יבש ומלוח

אם החולה מסוגל לבלוע, תנו לו מזון יבש ומלוח. מזון כזה יגרום לו לתחושת יובש בפה שתעודד שתייה וכמו כן המלחים שבמוצר יסייעו להחזרת המחסור בנתרן.

 

הקפדה על שטיפת ידיים. היגיינה מקסימלית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקפדה על שטיפת ידיים. היגיינה מקסימלית(צילום: shutterstock)

 

הקפדה על היגיינה

כדי למנוע הידבקות של בני משפחה אחרים וכדי לקצר את משך המחלה הקפידו על היגיינה מקסימלית: יש להקצות מגבת נפרדת לחולה ולהקפיד על רחיצת ידיים יסודית במים ובסבון לאחר החלפת חיתול, שהייה בשירותים ולפני כל מגע עם מזון.

 

יש להשליך את החיתול לשקית ולאטום אותה היטב לפני שזורקים לפח, לחטא את הידיים באלכוהול, לחטא משטחים אסטרטגיים (שַׁלָּטים, ידיות) באלכוהול ולהחליף מגבות בתכיפות. היגיינה מקסימלית היא המפתח לקיצור משך המחלה ומניעת הידבקות.

 

לא לתת תרופה לעצירת השלשול

אין מקום לטפל בתרופות לעצירת שלשול (דוגמת לופרמיד), העלולות להחמיר את המחלה ולגרום להתארכות תקופת השלשולים.

 

פרוביוטיקה

עדויות חדשות בספרות הרפואית מחזקות את הרושם שטיפול בפרוביוטיקה, בנוסף לתמיסת מינרלים, יעיל בהפחתת משך השלשולים ועוצמתם. על כן קובעים המומחים לשקול טיפול בפרוביוטיקה בזנים שהוכחו כיעילים כמו לקטובצילוס וסכארומיצס. עם זאת, לא הוכחה היעלות של פרה-ביוטיקה (Prebiotis).

 

אנטיביוטיקה

מאחר שמרבית אירועי הגסטרואנטריטיס נגרמים על ידי נגיפים – אין לטפל באנטיביוטיקה. ואולם אם יש חשד לזיהום בחיידק שיגלה, המתבטא בשלשול דמי-רירי, טיפול אנטיביוטי נמצא כמקצר משמעותית את משך השלשול, החום ומשך הפרשת החיידק בצואה.

 

הטיפול המומלץ במקרה כזה הוא באנטיביוטיקה אזניל למשך חמישה ימים או בזריקה צפטריאקסון (רוצפין) אם הילד סובל מהקאות ואינו מסוגל לבלוע תרופה דרך הפה.

 

במקרה של זיהום שנגרם מסלמונלה אין לתת טיפול אנטיביוטי, אלא כאשר קיים חשש להדבקה בילדים הסובלים מחסר חיסוני או בילדים מתחת לגיל שלושה חודשים. במקרה כזה הטיפול הוא בזריקה צפטריאקסון, באנטיביוטיקה מסוג אזניל או ציפרו או ברספרים הניתנים בסירופ.

 

מתי יש לפנות לטיפול רפואי?

אם החולה ממאן לשתות או מראה סימני התייבשות, יש להביאו למרפאה או למוקד רפואי, שם יקבל עירוי נוזלים לתוך הווריד. כאמור, לזיהום נגיפי אין תרופות אנטיביוטיות ולכן הטיפול היחיד הוא החזרת הנוזלים לגוף ומנוחה.

 

אם מופיעים סימני התייבשות קשה (אי מתן שתן במשך עשר שעות ומעלה, יובש ניכר בחלל הפה, בכי ללא דמעות, הקאות או שלשולים מרובים) - יש להגיע לחדר מיון.

 

מה לעשות במקרה של הקאות ושלשולים?

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מזג אוויר מתעתע
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים