שתף קטע נבחר

השופטים מתגוננים: "אנחנו פטריוטים דמוקרטים"

בעקבות הדיווחים על הכוונות לחוקק מחדש חוקים שנפסלו בבג"ץ, אומרים שופטים בכירים כי הידיעות "מדירות שינה מעינינו. אין לנו כל כוונה להשתלט או לסכל החלטות ממשלה וכנסת"

מאז היוודע תוצאות הבחירות צופים בבית המשפט העליון בדאגה ובחשש עמוק בהכרזות שמשמעותן פגיעה אנושה בעצמאות הרשות השופטת. לחשש הזה התווסף איום להצר את צעדי בתי המשפט ולחוקק מחדש חוקים שנפסלו בעבר. עם זאת, בשל הזהירות הנדרשת אל מול הפוליטיקה והפוליטיקאים ומדיניות של אי-תגובה על תוכניות פוליטיות, לא נשמעה כל עמדה רשמית מפי נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות.

בצלאל סמוטריץ' בנימין נתניהו (צילום: EPA, יצחק קלמן)
נתניהו וסמוטריץ'. האם יצרו את צעדי בתי המשפט? (צילום: EPA, יצחק קלמן)
 

שופטים בכירים אומרים לנוכח הההצעות להצר את צעדי מערכת המשפט, כי "אין ספק שהידיעות המגיעות אלינו על הרצון לעקור את לבו הפועם של בית המשפט העליון והדמוקרטיה מדירות שינה מעינינו. אנו רגילים לשנים רבות של הסתה נגד תפקידנו ושליחותנו בחברה הישראלית הפוגעת באמון הציבור בנו".

 

עוד אמרו כי "העובדה שאנו מנועים מתגובה לדבריהם המסלפים של פוליטיקאים, גורמת לנו כל הזמן שלא לעמוד מול האשמות חסרות שחר. שופטי העליון הם פטריוטים דמוקרטים שהחברה הישראלית, רווחתה שגשוגה וביטחונה חשובים לה לא פחות מכל ח"כ. הרי בקרב עמנו אנו יושבים ופועלים. אנו מכירים וחיים את המציאות הישראלית ואת צרכיה, ואין לנו כל כוונה להשתלט או לסכל החלטות ממשלה וכנסת".

 

הדוברים ציינו שעד כה ביטא ראש הממשלה בנימין נתניהו מחויבות לעצמאות בית המשפט העליון ולפסיקותיו ודאג תמיד לציין שבג"ץ קנה לעצמו שם עולמי המעצים את כבודה של ישראל בעולם. הם הביעו חשש מכניסתו של שר משפטים שבמקום להגן על המערכת, ישאף לנטרל את כוחה ולהתנגש בה.

מבקשי מקלט מחוץ למתקן חולות. ארכיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מבקשי מקלט מחוץ למתקן חולות. ארכיון(צילום: רויטרס)
 

מוקדם יותר אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו: "המדיניות שלי תמיד הייתה לשמור על בית משפט חזק ועצמאי - אך אין זה אומר בית משפט שהוא כל-יכול". נתניהו אמר כי יעביר את חוק גירוש משפחות מחבלים, עונש מוות למחבלים וחוק להוצאת מבקשי המקלט."בתקשורת מתפרסמות הדלפות מגמתיות ופרשנויות מעוותות שכוללות הצעות לא נכונות. כל זה נעשה כדי לזרוע פחד ולמנוע שינויים כלשהם, במטרה לבלום את השבת האיזון הדרוש בין הרשויות בישראל", אמר נתניהו.

 

לדברי ראש הממשלה, "האיזון הזה דרוש כדי להעביר חוקים שנפסלו או עוכבו בעבר. אלה חוקים שהציבור מצפה מאיתנו להעביר: גירוש משפחות מחבלים, עונש מוות למחבלים וחוק להוצאת מסתננים. אני נחוש לפעול ללא מורא למענכם, אזרחי ישראל. זאת הסיבה שבחרתם בי".

 

דבריו הגיעו אחרי שהבוקר דווח ב-ynet על התחייבות להעביר חוקים שנפסלו בידי בג"ץ. ב-ynet פורסם הבוקר כי במסגרת המשא ומתן הקואליציוני, הוחלט בליכוד להכניס לנספח המשפטי שני חוקים שנפסלו בעבר על-ידי בית המשפט העליון: חוק גירוש משפחות מחבלים ואת חוק המסתננים. נתניהו דורש לחייב את כל השותפות הקואליציוניות לתמוך בחוקים אלה - שיאושרו לבסוף באמצעות חוק "פסקת ההתגברות" המורחבת.

 

בספטמבר 2013 בג"ץ פסל את חוק המסתננים בהרכב מורחב של תשעה שופטים, לאחר שקבע כי "התיקון לחוק למניעת הסתננות המאפשר להחזיק במעצר שוהים לא חוקיים למשך עד שלוש שנים אינו חוקתי ודינו להתבטל". בג"ץ קבע כי מדובר בפגיעה לא מידתית בזכות החוקתית לחירות.

 

גם חוק גירוש משפחות מחבלים שאושר בכנסת לא המשיך להליכי חקיקה סופיים מתוך חשש כי בג"ץ יפסול אותו. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט התנגד בחריפות לחוק ואמר כי "קידום החוק לגירוש משפחות מחבלים הוא פגיעה של ממש במדינת ישראל".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA, יצחק קלמן
נתניהו וסמוטריץ'. האם יצרו את צעדי בתי המשפט?
צילום: EPA, יצחק קלמן
מומלצים