שתף קטע נבחר

בגלל החצבת: משרד הבריאות מזהיר - אלה המדינות שלא כדאי לטוס אליהן

מגפת החצבת ממשיכה להתפשט בעולם ומשרד הבריאות מוציא לראשונה אזהרת מסע הקוראת לשקול לבטל טיסות למדינות בהן מגפת החצבת משמעותית. בנוסף קורא המשרד לבני 42 עד 62 הטסים למדינות הנגועות לקבל מנה שנייה של החיסון לחצבת

אזהרת מסע ראשונה לחו"ל של משרד הבריאות: עקב התפרצות מגפת החצבת ברחבי העולם, קורא המשרד לשקול להימנע מלטוס למדינות הנגועות משמעותית במגפת החצבת. הסיבה להתפשטות, קובע המשרד, היא הירידה בשיעור המתחסנים במדינות אלה.

 

באזהרת המסע כעת, מדגיש המשרד כי שיעור התחלואה גבוה מאוד במדינות הללו: אוקראינה, גיאורגיה, מדגסקר ואלבניה, ועל כן על הנוסעים לשקול שנית אם מדובר בנסיעה נחוצה.

 

מקרי התחלואה מופיעים בעיקר בקרב ילדים שאינם מחוסנים. גם בישראל, למעלה מ-70 אחוז מהמקרים הם בילדים. קודם לכן פרסמנו כאן ב-ynet את מפת התפשטות החצבת בישראל, ממנה עולה כי מרבית הישובים הנגועים כאן הם בעלי רוב מהמגזר החרדי.

  

מגפת החצבת נפוצה גם בשאר מדינות אירופה, ובכמחצית ממדינות ארצות הברית. כל הנוסעים לחו"ל נדרשים לוודא כי הם מחוסנים.

 

כך תגנו על עצמכם

חצבת: כך תבדקו אם אתם מחוסנים - ולכמה זמן נשמר החיסון בגוף

איגוד רופאי הילדים: "ממליצים להורים לרשום את ילדיהם לגנים מחוסנים"

 

מטוס (צילום: shutterstock)
אזהרת מסע. לא לטוס אם לא נחוץ(צילום: shutterstock)

 

מתסמיני הצטננות ופריחה – עד לפגיעה מוחית

חצבת גורמת תחילה לתסמינים דמויי הצטננות הכוללים חום, נזלת, שיעול, אליהם מתלווה פריחה אופיינית. כשליש מהחולים יפתחו סיבוכים הכוללים דלקת אוזן, שלשולים ודלקת קרנית העין.

 

סיבוכים נוספים הם דלקת ריאות ודלקת מוח. הסכנה הקטלנית מכולם היא סיבוך של החצבת הקרוי SSPE - דלקת כלל מוחית כרונית שכמעט תמיד מסתיימת במוות. הדלקת הזו פורצת בין שבע עד 13 שנים מרגע ההדבקה, לאחר שהנגיף הופך בדרך לא ברורה לאלים במיוחד, גורם להרס תאי המוח ולמוות אצל כל החולים.

 

כיום אין כל תרופה לחצבת. הטיפול היחיד הקיים הוא תמיכתי: עירוי נוזלים וטיפול בסיבוכי המחלה. מכאן החשיבות העיקרית במניעת המחלה הקשה.

 

חצבת ()

 

מי צריך להתחסן

• פעוטות בגיל 12 חודשים במסגרת טיפת חלב ומנה שנייה בכיתה א' - סך הכל שתי מנות חיסון.

 

• מבוגרים שלא חלו בעבר בחצבת, ולא קיבלו שתי מנות חיסון כנגד הנגיף. החיסון ניתן בשתי מנות בהפרש של ארבעה שבועות לפחות זו מזו.

 

• מי שנולדו בישראל לפני שנת 1957: נחשבים מחוסנים באופן טבעי ולכן אינם צריכים לקבל חיסון.

 

• מי שנולדו בישראל בין השנים 1957 עד 1977: נחשבים למי שאינם מחוסנים או לבעלי חיסון חלקי כנגד המחלה, למרות שחלקם הגדול מחוסן באופן טבעי (באותן שנים ניתן חיסון בעולם, אולם לא בישראל).

 

• לכן לנוסעים לחו"ל מומלץ להשלים את החיסון (מנה אחת או שתי מנות, בהתאם לגיל ולמצב החיסון) על פי הנחיות משרד הבריאות.

 

• מי שנולדו בישראל החל משנת 1978 ואילך: נחשבים מחוסנים ואמורים היו לקבל שתי מנות ברווח זמן של ארבעה שבועות לפחות בין המנות.

 

• מבוגרים הטסים לחו"ל שלא חלו בחצבת ולא קיבלו שתי מנות חיסון נגד חצבת: משרד הבריאות ממליץ להשלים את החיסון. ההמלצה לא חלה על ילידי 1956 ומבוגרים יותר.

 

• ילדים בני שנה עד כיתה א' הטסים לחו"ל: מומלץ לקבל שתי מנות חיסון בהפרש של ארבעה שבועות לפחות בין המנות. המנה השנייה תחשב כתקפה גם אם ניתנה לפני גיל שש, בתנאי ששתי המנות ניתנו במרווח זמן של ארבעה שבועות או יותר מגיל שנה.

 

• תינוקות בני ששה עד 11 חודשים הטסים לחו"ל: מומלץ לקבל מנה אחת של חיסון נגד חצבת. מנה זו לא תיספר בשגרת חיסוני הילד ויש לחזור על החיסון לאחר גיל שנה.

 

• גם לנוסעים לחו"ל שיכולים להתחסן רק מספר ימים לפני הנסיעה מומלץ להתחסן. אמנם חסינות נגד המחלה מתפתחת כעבור שבועיים מיום החיסון, אך קבלת החיסון מהווה ההגנה הטובה ביותר. מנה אחת מקנה חסינות של 95%.

 

תגובת שגרירות גיאורגיה בישראל:

"על פי עדכון ארגון הבריאות העולמי (WHO) במאי 2019, בנושאי התפשטות חצבת ואדמת ברחבי העולם, גאורגיה מדורגת במקום ה -11 בדירוג הפצת המחלות. דו"ח זה מבוסס על 12 החודשים האחרונים. להתפשטות החצבת והאדמת יש דינמיקה הולכת וגוברת ברחבי העולם כמעט בכל היבשות.

 

"אנו מציינים כי בגאורגיה מספר מקרי החצבת גדל מדצמבר 2018 עד מרץ 2019. בהתחשב באמור לעיל, משרד הבריאות של גאורגיה פתח בתוכנית חיסון כלל ארצית, חובה לכל קבוצות הגיל באוכלוסייה - יותר מ 134,000 מבוגרים קיבלו חיסון נוסף. כתוצאה מכך חלה ירידה בתחלואה. בהתבסס על אותו דו"ח של ארגון הבריאות העולמי (WHO), בששת החודשים הראשונים של 2018, גאורגיה נמצאה במקום השביעי בדרוג התפשטות המחלה.

 

"בשנת 2018, 8,7 מיליון נוסעים בינלאומיים ביקרו בגאורגיה, כולל 157,000 אזרחים ישראלים. באותה תקופה, כמו גם במהלך השנה לא דווח על מקרה אחד של הידבקות אזרח ישראלי בעת ביקור בגאורגיה. כאן המקום לציין שהמוסדות הרפואיים של גאורגיה מוכנים לספק סיוע מקצועי מידי לכל בקשה.

 

"ארגון הבריאות העולמי (WHO) מחשיב את החיסון הנכון כאחת הדרכים היעילות ביותר נגד הפצת חצבת ואדמת. לכן, תוכניות חיסונים מיוחדות יושמו במדינות רבות בעולם, כולל גאורגיה וישראל.

 

"בהתחשב בנושא האמור, שגרירות גאורגיה בישראל מצטרפת להמלצות ארגון הבריאות העולמי, קוראת לאזרחי ישראל להתחסן, כולל אלה המתכננים לבקר בחו"ל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיסון לחצבת. איפה לא מחסנים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים