שתף קטע נבחר

שנתיים לתור לרופאה אחת - שעובדת שלוש שעות בשבוע

500 נשים בישראל סובלות ממחלת כאב נדירה, הפוגעת בכל מערכות הגוף. לרשותן עומדת רופאה אחת, שעובדת רק שלוש שעות בשבוע. התוצאה: המתנה של שנתיים מייסרות בתור, ואין אור בקצה המנהרה. ח"כ יעל גרמן פנתה למשרד הבריאות: "תקצו משאבים לסייע". במשרד טוענים: "יש עוד רופאים"

מפרקים חלשים ורגישים, כאבים כרוניים עזים ופגיעה קשה בכל מערכות הגוף. כ־500 נשים בישראל סובלות ממחלה חשוכת מרפא ואין להן תקווה: יש רק רופאה אחת שיודעת לטפל בהן.

  

שם המחלה הוא תסמונת אהלרס־דנלוס. היא גנטית, ומסיבה לא ברורה תוקפת בעיקר נשים: 90% מהלוקים בה בעולם הן נשים. בישראל יש 500 נשים הסובלות מהתסמונת, ולפי ההערכה כ־5,000 שלא אובחנו.

 

מקורה הוא בעיה בעיבוד הקולגן, מהחלבונים החשובים בגוף. התוצאה: כאבים כרוניים המשבשים את החיים, גמישות יתר של המפרקים הגורמת לנקעים, מחלות עור, פגיעה במערכות העצבים והעיכול, פגיעה בכלי הדם, במערכת החיסון ובלב.

 

עוד על בעיית התורים בישראל:

כמה יעלה לכם להקדים תור ממספר חודשים למספר ימים?

השוואה בין קופות החולים: כמה זמן תמתינו לתור לרופא מומחה?

התור לרופא רחוק? כל הטריקים שיעזרו לקצר תורים

  

פגיעה במערכת העיכול, הלב והדם. תסמונת נדירה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פגיעה במערכת העיכול, הלב והדם. תסמונת נדירה(צילום: shutterstock)

 

לתסמונת אין טיפול תרופתי, אלא רק תומך (פיזיותרפיה והידרותרפיה חמש פעמים בשבוע) שעוצר את ההידרדרות ומשפר את התפקוד. את הטיפול הזה יכולות הנשים לקבל במרפאה אחת בלבד – במרכז הרפואי איכילוב בתל־אביב. עובדת בה רק רופאה אחת – ד"ר יעל גזית – כנראה היחידה שהתמחתה בנושא זה.

 

הזמן שמקצה לה מערכת הבריאות לטובת מאות החולות: שלוש שעות בלבד בשבוע. התוצאה: תור ענקי, עם המתנה של כשנתיים עד לפגישה הראשונה. ד"ר גזית מעוניינת להרחיב את עבודתה במרפאה, אבל באיכילוב אומרים שמשרד הבריאות לא מקצה את המשאבים הדרושים.

  

"לא סביר שיש רופאה אחת בכל הארץ"

אחת הסובלות היא יערה מקמל מתל־אביב, שנעזרת במקל הליכה. התור שלה נקבע ל־2021. "המחלה גורמת לכאבים, לחולשה ולבעיות חמורות רבות. לא סביר שיש רק רופאה אחת שיודעת לטפל בה. כל יום ללא טיפול מקטין את הסיכוי שטיפול עתידי יעזור". לדבריה, חלק מהחולות נוסעות לחו"ל למשך כשנה וחצי כדי לקבל שם את הטיפול. "בישראל לא נותנים לנו מענה", היא אומרת.

  

נוכח המצוקה פנתה ח"כ יעל גרמן (כחול לבן) למנכ"ל משרד הבריאות בבקשה לקדם את הטיפול בנושא. "בעקבות הסבל הפיזי החולות סובלות גם מבעיות חברתיות וכלכליות", הדגישה.

  

ממשרד הבריאות נמסר: "יש באיכילוב מרפאה ייעודית. בבתי־חולים אחרים ובמרפאות ראומטולוגיות יש עוד רופאים שיכולים לתת מענה לבעיה. טיפולי פיזיותרפיה לחולים כרוניים, כמו במקרה זה, כלולים בסל בהגבלה של 12. הזכאות הזו ניתנת גם למטופלים אלו".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מחלת כאב נדירה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים