שתף קטע נבחר

מחירי הדיור חוזרים לעלות: "אם הממשלה לא תתעשת - אנשים ימצאו את עצמם ברחוב"

נשיא התאחדות בוני הארץ הזהיר באולפן ynet מפני היעדר תכנון ממשלתי לגבי הגדלת היצע הדירות באזורי ביקוש ושיפור תנאים בפריפריה. "אם המדינה לא תבנה 3 מיליון דירות ב-30 השנים הקרובות - ישראל בדרך למשבר הכלכלי-החברתי הגדול בתולדותיה. מה שקורה בצרפת יקרה גם פה"

 

"המחירים התחילו לרדת קצת באופן מלאכותי, ולא בגלל משהו שקשור לשוק באמת. השוק הוקפא בעקבות מחיר למשתכן, בעקבות הבחירות, אבל ההיצע עדיין נמוך והתחלות הבנייה ירדו השנה - לכן המחירים ימשיכו לטפס". כך מתריע ראול סרוגו, נשיא התאחדות בוני הארץ, בריאיון לאולפן ynet הבוקר (ה'), מהכנס השנתי של ההתאחדות באילת.

 

מחירי הדירות חוזרים לעלות: טיפסו בשנה האחרונה ב-0.5%

ראול סרוגו: "שוק הדיור במצב של אנרכיה, מוטב שהממשלה תתחיל לפעול"

מצפצפים על החוק: עשרות יישובים מסננים תושבים

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו 

 

את הדברים אומר סרוגו בעקבות פרסום מדד מחירי הדיור של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), שהציג היפוך מגמה ועלייה שנתית של 0.5% במחירי הדירות. בחודשים פברואר-מרץ התייקרו המחירים ב-0.1% לעומת ינואר-פברואר.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לא שווה לקבלנים לבנות? אם המדינה אומרת "תבנו, חייבים להציף את השוק", זה לא טוב לכם?

"חייבים לייצר תנאים נוחים יותר וטובים יותר בשביל זה", מסביר סרוגו. "כשאתה מצפה שנבנה בפריפריה ששם אין ביקוש, אז או שהמדינה תתחייב לרכישת הדירות שאנחנו לא נמכור בירוחם, דימונה, כרמיאל וכו', או שתגרום לתושבים לשנע את הצרכים שלהם לאזור הפריפריה - שזה מה שצריך לעשות. בינתיים, באזורי הביקוש אין היצע גדול של דירות וקרקעות ולכן המחירים עולים. במיוחד לאור העובדה שעכשיו כל ראש עיר מחליט על דעת עצמו שהוא עוצר את הבנייה בעיר שלו.

 

"נכון לעכשיו יש אי ודאות מוחלט, אפילו אנרכיה מוחלטת", אומר סרוגו, בהתייחסו לחוסר התיאום וההיררכיה בין הגורמים השונים בשוק הנדל"ן. "הרשות להתחדשות עירונית רוצה לקדם פרויקטים, מנהל התכנון והבנייה אומר סטופ, ראש עיריית רמת גן עוצר את הבנייה בעיר שלו, ואותו דבר קורה גם ברמת השרון ובגבעתיים. אז מה יקרה? המחירים יעלו".

ראול סרוגו (צילום: יח
ראול סרוגו, נשיא התאחדות בוני הארץ(צילום: יח"צ)
 

ומחיר למשתכן? הדבר הזה נכשל מבחינתכם?

"לאו דווקא, מה שנכשל זו התמונה שבה כחלון הציג שזה יפתור את משבר הדיור, זה לא פותר כלום. 146 אלף בעלי זכות נרשמו, 60 אלף הוגרלו, בינתיים רק 18 אלף חתמו על חוזים. 18 אלף חוזים לא ישנו את תמונת המצב, מה שיפתור את משבר הדיור בטווח הקצר זה בנייה של לפחות 70 אלף יחידות דיור בכל שנה כאשר 20 אלף נוספים ייבנו באזורי הביקוש".

 

אנשי האוצר טוענים שהקבלנים גוזרים את הקופונים.

"זה הכל שקר וכזב. פרופגנדה מהסוג השפל שראינו במדינות חשוכות דיקטטוריות. הקבלנים מרוויחים רווח קבלני סביר, 15 אחוז, ברוב התעשיות בארץ מרוויחים יותר. אם לא נרוויח את המינימום אנחנו לא נבנה, וזה מה שקורה. להטיח בנו אשמה זה לחפש את הטבע מתחת לפנס. זה כישלון של הממשלה, ובשנים הקרובות נקלע למשבר החברתי, אנשים יגורו ברחובות", מזהיר סרוגו. 

 

"כל עוד הממשלה לא תתחיל לתכנן את המדינה לעוד 30 שנה - שלושה מיליון דירות צריך לבנות ב-30 השנה הקרובות - ותשנע ביקושים לאזורי הפריפריה, אם זה לא יקרה, מדינת ישראל הולכת למשבר הכלכלי החברתי הגדול ביותר בתולדותיה. מה שראינו עם הפנתרים והמחאה החברתית של 2011 זה רק ההקדמה. אנחנו רואים מה קורה בצרפת שמבעירים את המדינה, זה יקרה גם פה, הממשלה חייבת להתעשת, לקחת את המושכות בתכנון ובביצוע ובבנייה של לפחות 100 אלף דירות לשנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים