שתף קטע נבחר

לפרלמנט בגיל 23: הימין הקיצוני כובש צעירים באירופה

כנסים בפאבים, רבבות עוקבים באינסטגרם ומועמדים שעוברים מסך: הימין הקיצוני באירופה הבין שבלי הקול הצעיר הוא לא יגיע רחוק, ואת המסרים המפוקפקים מהעבר, טוענים מתנגדיו, הוא מגיש עכשיו באריזה חדשה ויפה. בגרמניה, ספרד ובלגיה המונים מדור המילניום כבר בטוחים שהוא התשובה

כמה מהמועמדים של הימין הקיצוני במערכות הבחירות שנערכות השנה ברחבי אירופה הם בני הרבה פחות מ-30, וכאלה הם גם כמה מתומכיהם האדוקים ביותר. בבלגיה, דריס ואן לנגנהופה, שעובר היטב מסך ונמנה עם בכירי הרשימה של מפלגת הימין הקיצוני "פלאמס בלאן", הוא בן 26 בלבד. בצרפת, יו"ר רשימת "האיחוד הלאומי" בבחירות לפרלמנט האירופי בשבוע הבא הוא צעיר בן 23 בלבד והוא חבר במפלגה מאז גיל 16. בדנמרק, המועמד המוביל ב"מפלגת העם הדנית" הוא צעיר בן 29 שנחשב כבר למנהל קמפיינים מנוסה. ובספרד הדובר הראשי של מפלגת Vox הוא בחור בן 27 שנבחר לפרלמנט הספרדי רק בחודש שעבר.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  (צילום: AP, AFP)
מימין: הפגנת ימין קיצוני בגרמניה. משמאל: ג'ורדן ברדלה בן ה-23(צילום: AP, AFP)

המועמדים האלה הם חלק מניסיון הולך וגובר של מפלגות הימין הקיצוני באירופה להתאים את המסרים שלהן נגד האיחוד האירופי ונגד ההגירה אל הקהל הצעיר. צעירים נוטים להצביע בבחירות לפרלמנט האירופי פחות ממבוגרים, אבל ברבות ממדינות אירופה נעשתה עמדתם בשנים האחרונות ימנית יותר – וזה קרה באופן מהיר יותר. הדברים ניכרים בתוצאות הבחירות האחרונות באיטליה, צרפת, ספרד ואוסטריה. למגמה הזו יכולה להיות השפעה גדולה על הבחירות לפרלמנט האירופי ועל הבחירות לפרלמנטים המקומיים, למשל בבלגיה.

 

"הימין הקיצוני עשה ניסיון מפורש מאוד לפתות קהלים צעירים", אומרת יוליה אבנר, חוקרת במכון לדיאלוג אסטרטגי, מכון מחקר בעל קו שמאלני. "למעשה הם מיתגו את עצמם מחדש".

  (צילום: AP)
מרין לה פן מיתגה מחדש. לא חזית, איחוד(צילום: AP)

זהו שינוי משמעותי לעומת המצב שבו מצא את עצמו הימין הקיצוני באירופה אחרי מלחמה העולם השנייה: הוא זוהה אז עם הנאצים ועם השואה שבה נרצחו שישה מיליון יהודים, נדחק לשוליים על-ידי ממשלותיהן של מדינות אירופה ועמד בצלו של הניסיון לאחד את היבשת. מתנגדי הימין הקיצוני אומרים שמועמדי הימין הזה כיום מלבישים בלבוש חדש את אותן אמונות גזעניות ישנות ואותה קריאה מרומזת לאלימות, תוך שהם מקדמים אידיאולוגיה פרו-נוצרית ואנטי-מוסלמית ששירותי הביטחון של בלגיה מתארים כ"ימין קיצוני עם צווארון לבן". רק עכשיו פונים מועמדי הימין הזה אל הצעירים, שמשתייכים לפלח דמוגרפי שאין לו זיכרונות מהתוצאות שאליהן הובילו את היבשת עמדות קיצוניות בעבר – מלחמת עולם שהותירה כמעט את כל אירופה בהריסות.

 

לא גזע, זהות

לפי הערכת סוקרים, 17% מהמצביעים באיטליה שהם בני 34-18 הצביעו ב-2018 למפלגת "הליגה", שרבים רואים בה מפלגת ימין קיצוני. לשם השוואה, ב-2013 עמד שיעור ההצבעה לה בפלח זה על 5% בלבד. באוסטריה, 30% מהמצביעים הצעירים הצביעו ב-2017 ל"מפלגת החירות" לעומת 22% ב-2013. במערכת הבחירות הזו, לפני שנתיים, הפכה מפלגת החירות למפלגה הפופולרית ביותר בקרב בני 29-16. בגרמניה רשמה מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" הישגים משמעותיים. בצרפת ניכרת מגמה דומה.

  (צילום: AP)
דריס ואן לנגנהופה. 31 אלף עוקבים(צילום: AP)

מפלגת העצמאות הפלמית "פלאמס בלאן" הייתה עד לאחרונה מפלגה שבּוּדדה על-ידי שאר המפלגות בבלגיה משום שנחשבה לגזענית, אבל כעת היא מרשה לעצמה לשאוף להשיג פי שניים ויותר מהמושבים שיש לה בפרלמנט. היא עושה זאת במידה רבה הודות לחשבון האינסטגרם של ואן לנגנהופן, שיש לו 31 אלף עוקבים, ולפעילותו בשאר הרשתות החברתיות.

 

ואן לנגנהופן הוא גם יו"ר תנועת Schild en Vrienden, תנועה לאומנית פלמית הידועה בפעילותה נגד מהגרים. בדו"ח השנתי הבלגי על הביטחון הלאומי היא נכללה אשתקד ברשימה של ארגונים קיצוניים. בדו"ח לא הואשמה התנועה באלימות, אבל נקבע בו כי היא "ראויה לתשומת הלב שלנו".

  (צילום: AP)
תומכי Vox בספרד. הכניסה עד גיל 25(צילום: AP)

ואן לנגנהופן נמנע מדיונים ישירים בסוגיות של גזע, ומעדיף במקום זאת לדבר על מה שהוא מכנה "זהות". עם זאת הוא מרבה לפרסם ברשתות החברתיות פוסטים העוסקים ב"החלפה", מונח שבו משתמשים אמריקנים ואירופים קיצונים המאמינים בעליונות הגזע הלבן להבעת הרעיון שאוכלוסיית אירופה מוחלפת תרבותית ואתנית על-ידי בני מיעוטים.

 

מדריך: מהן הבחירות לפרלמנט האירופי?

בדרך לבריסל: טלטלה בפוליטיקה הבריטית

 

אותם רעיונות ישנים

אף שההגירה לאירופה פחתה מאוד בשנים האחרונות ומספר המהגרים המגיעים כעת הוא רק קמצוץ ממספרם של המהגרים שהגיעו באמצע העשור, היבשת עדיין מתמודדת עם השלכות הגעתם של מאות אלפי מבקשי המקלט מאפריקה ומהמזרח התיכון שבאו אליה מאז 2010. בסקרים חוזרים ונשנים שנערכו בקרב צעירי אירופה, בכלל זה סקר שפורסם החודש, תוארו ההגירה ומבקשי המקלט כבעיה הדחופה ביותר שאיתה מתמודדת אירופה. סוגיית איכות הסביבה הגיעה למקום השני – אבל בפער גדול.

 

החלטתה של מפלגת "פלאמס בלאן" להעמיד בראש הרשימה שלה את ואן לנגנהופן באה אחרי שערוץ הטלוויזיה הבלגי VRT קשר אותו להודעות גזעניות וסקסיסטיות שפורסמו בחדרי צ'אט סגורים באינטרנט. הוא דחה את הטענה ואמר כי מדובר בהכפשה, אולם הפרסום עורר מחאה בקמפוס בגנט שבו הוא לומד משפטים, והוא אף הושעה לזמן קצר. בהמשך הושעה מפייסבוק משום שפרסם תכנים שהפרו את כללי הרשת החברתית. כעת הוא מתנהל באופן זהיר יותר ברשת ומול המצלמה.

  (צילום: AP)
פעילי ימין קיצוני בגרמניה מפגינים נגד מרקל. הגירה לפני איכות הסביבה(צילום: AP)

"הכול על השולחן עכשיו, זה משחק על כל הקופה", אמר. "זו הסיבה לכך שיותר מנהיגים צעירים לוקחים סיכון ומחליטים לקשור את עצמם לארגוני ימין לאומיים".

 

לואי בירנרט, צעיר בלגי בן 27, בא לאירועים של "פלאמס בלאן" מאז היה ילד, והוא תומך לגמרי בפנים החדשות של המפלגה. "היה הייתה צריכה להצעיר את עצמה", הוא מסביר. "הרעיונות שלה נשארו אותו הדבר, אבל מציגים אותם בדרך פחות קיצונית".

 

להנהיג את אירופה מחר

בצרפת עומד בראש רשימת "האיחוד הלאומי" של מרין לה פן ג'ורדן ברדלה, צעיר בן 23 שגדל עם אם חד-הורית בפרויקט שיכון בפרברי פריז. "האיחוד הלאומי" הוא שמה החדש של מפלגת "החזית הלאומית" של לה פן. השם שוּנה במסגרתה ניסיונה למתג מחדש את המפלגה שייסד אביה הלאומן והקיצוני ז'אן-מארי לה פן. ההחלטה על מיתוג מחדש באה אחרי שלה פן הבת הפסידה ב-2017 בבחירות לנשיאות לעמנואל מקרון. למרות ההפסד היא הצליחה לפלס לה נתיבים חדשים לתוך קהלים צעירים. "הדור שמחויב היום לתנועות הפוליטיות הלאומיות הוא הדור שייקרא מחר להנהיג את אירופה", אומר ברדלה.

האיחוד האירופי ()

בדנמרק גדַל בעקביות כוחו של פטר קופוד בן ה-29, איש "מפלגת העם הדנית" המתנגדת להגירה, מאז שנבחר לראשונה לעירייה, ב-2014. בספרד כוללים האירועים של מפלגת הימין הקיצוני Vox כנסים בפאבים, מועדונים ובתי קפה שאליהם מותר רק לבני 25 ומטה להיכנס. לחשבון האינסטגרם של המפלגה, שמנוהל על-ידי הדובר בן ה-27 שלה מנואל מריסקל, שנבחר רק בחודש שעבר לפרלמנט הספרדי, יש יותר מ-300 אלף עוקבים. יותר ממחציתם בני 34 ומטה.

 

בבחירות בחודש שעבר נכנסה Vox לפרלמנט, אבל התמיכה שלה זכתה בקלפי הייתה נמוכה בהרבה מזו שאפשר היה לצפות לה בהתחשב בתמיכה המסתמנת בה ברשתות החברתיות. על כל פנים, השפעתה על הדיון הציבורי בענייני הגירה והשלמות הטריטוריאלית של ספרד כבר ניכרת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, AFP
מימין: הפגנת קיצונים בגרמניה. משמאל: ג'ורדן ברדלה
צילום: AP, AFP
מומלצים