שתף קטע נבחר

שרב כבד בכל הארץ: כך תתגוננו

גל חום קיצוני החל לפקוד את ישראל היום ויימשך עד שישי בערב ועמו סכנות לגוף הכוללות התייבשות, איבוד הכרה ואף פרכוסים ומוות. זה מה שקורה בגוף כשמזג האוויר מתחמם באופן קיצוני, ומה תוכלו לעשות כדי למנוע אסון

האביב בעיצומו אבל הטמפרטורות הקיצוניות שוב פוקדות את אזורנו: שרב כבד צפוי בימים הקרובים כשהטמפרטורות בתל אביב צפויות להגיע גם עד 40 מעלות בצל.

 

הטמפרטורות הקיצוניות משפיעות דרמטית על מערכות גוף רבות. לסכנה הגדולה ביותר יהיו חשופים מי שישהו שעות ארוכות בחוץ, מה שעלול לגרום למכת שמש. התופעה מתרחשת כשמנגנון ויסות החום נפגע והגוף לא מצליח לקרר את עצמו על ידי הזעה.

 

מכת שמש מתרחשת כשהטמפרטורה בחוץ עולה על 32 מעלות בצל והלחות גבוהה. מכת חום גורמת לשרשרת אירועים מסוכנים בגוף, שעד מהרה עלולים לגרום לסכנת חיים.

 

לשמור על מנגנון ויסות החום של הגוף. למנוע התייבשות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשמור על מנגנון ויסות החום של הגוף. למנוע התייבשות(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד

מהתייבשות ועד נזק מוחי: מה קורה לגוף כששרב בחוץ

כמה מים צריך באמת לשתות? כך תדעו

   

הצמא מתאחר וההתייבשות מתחילה

בעת מכת שמש מתרחש תהליך של התייבשות (דהידרציה) בו אנו מאבדים כמויות גבוהות של נוזלים המהווים כ-70 אחוז מגופנו. הגוף מנסה לקרר עצמו ולהתגבר על חום הגוף העולה, אך הצרה היא שתחושת הצמא נוטה להגיע לאחר שתהליך ההתייבשות כבר החל. התסמינים הראשונים מופיעים כאשר כשני אחוז מנפח נוזלי הגוף כבר אבד.

 

התייבשות קלה גורמת לתחושת צמא, אובדן תיאבון ועור יבש ולירידה של כשליש ביכולת הגופנית לבצע גם מאמצים קלים. התייבשות בינונית גורמת לצמא, ירידה בנפח השתן ההופך צהוב עד חום, עייפות, פה יבש, כאבי ראש וסחרחורת. מעבר מישיבה לעמידה גורם לירידה מהירה בלחץ הדם מה שעלול להביא לסחרחורת ועילפון.

 

התייבשות חמורה, בה נגרם אובדן של 5% מנוזלים הגוף או יותר , מביאה להאצה בקצב הנשימות והלב וירידה בלחץ הדם, ישנוניות, עילפון, עור מקומט, התכווצות שרירים, פרכוסים ואובדן הכרה. מחסור של 15% בנוזלים הוא כמעט תמיד קטלני.

 

  ( )

 

קריסת איברי הגוף

אבל לא רק המחסור בנוזלים הוא בעייתי. התייבשות משנה את מאזן המלחים בגוף וגורמת לשינוי (עודף או חיסרון) ברמת הנתרן והאשלגן בגוף. התייבשות משבשת גם את פעילות הכליות, עד לפגיעה בלתי הפיכה ברקמותיהן.

 

בשל איבוד הנוזלים, יורד לחץ הדם וכך נפגעת זרימת הדם לאיברי הגוף. האיברים הרגישים לכך הם המוח והכליות. גם הכבד, הנחשב ל"מעבדה הכימית של הגוף", נפגע קשות בשל מחסור בדם וחמצן.

 

אם החום מגיע לרמה בה הגוף לא מצליח לקרר את עצמו, נפגעים החלבונים. וכמו שנוזלי הביצה הופכים מוצקים בעת חימום (בישול), כך גם מבנה חלבוני הגוף, שהם אבני יסוד ובניין, משתבש, והתוצאה היא פגיעה אנושה כמעו בכל תא ורקמה בגוף.

 

הסכנה הנוספת: קרינת השמש

השמש מביאה עמה לא רק חום רב אלא גם קרינה מסוכנת לעור ולעיניים. הקרינה עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לראייה, החל בכוויות שמש לקרנית וכלה בסרטן העפעפיים ועכירות העדשה (קטרקט, הגורם לכמחצית ממקרי העיוורון בעולם).

 

קרינת השמש באזורנו מציבה את ישראל במקום השני בעולם בשיעור מקרי סרטן העור (מלנומה ממאירה של העור). מחלה זו היא המשמעותית והקשה ביותר שתוקפת את העור.

 

בסיכון גבוה נמצאים בעלי עור בהיר, נקודות חן מרובות, ואלה שבמשפחתם נרשמה היסטוריה של המחלה. בשנים האחרונות נרשמה עלייה של 20% במספר החולים בסרטן העור בישראל. בשנת 2005 אובחנו בישראל 1,200 חולים חדשים בסרטן העור וב-2004 נרשמו 1,100 חולים, לעומת דיווחים שנעו בין 900 ל-1,000 חולים בכל אחת מהשנים הקודמות.

 

הקרינה העל-סגולית של השמש דרושה להפעלת ייצור ויטמין D בגוף. ויטמין זה מסייע לבניית עצמות, מונע מחלות כמו אוסטאופורוזיס (בריחת סידן), רככת (ריטקס) ורככת העצמות (אוסטאומלציה). עם זאת, אותה קרינה גורמת לשבירת מקטעי החומר התורשתי DNA ולשיבוש בקרת צמיחת תאי העור. התוצאה: גידול פראי של התאים וצמיחת גידולים סרטניים ממאירים.  

 

תינוקות נשכחים ברכב

על הטרגדיה הזו, שמתרחשת לצערנו כמה פעמים מדי שנה, נקווה שלא נאלץ לדווח שוב: תינוקות שנשכחו תחת השמש היוקדת ברכב, מוצאים את מותם תוך דקות מעטות.

 

בדקות הראשונות, חש התינוק קשיי נשימה, בשל היעדר אוורור מתאים. קשיי נשימה אלו של התינוק בתוך חמש הדקות הראשונות, תוך הזעה ניכרת, מביאים לשני מנגנונים: האחד איבוד מלחים החיוניים לתפקוד הגוף, והשני איבוד נפח דם הגורם לנפילת לחץ דם, ירידה בחמצון הריאות, הלב והמוח.

 

ההתייבשות משבשת גם את פעילות הכליה ומביאה לנזק בלתי הפיך לפעילותה עד לצורך בדיאליזה או בהשתלת כליה. הטמפרטורה הגבוהה בכלי הרכב והשמש הישירה החודרת דרך השמשה מביאים גם להתפתחות של כוויות על עורו של התינוק כבר בתוך כ-30 דקות. בשלב זה, הכרתו של התינוק מעורפלת וקצב לבו מואץ, אולם גופו אינו מצליח לספק את דרישות החמצן.

 

הכאב העז מהחום ומהכוויות מוסיף למצוקתו של התינוק, שאינה נפתרת. הופעת הכוויות גורמת גם לאובדן נוזלים נוסף, ועמו ירידה נוספת בלחץ הדם, שיבוש במאזן המלחים וסכנת זיהומים. החום העז פוגם ישירות גם בתפקוד המוח. בתוך 45 דקות עלול להתרחש תהליך של הרחבה ניכרת בכלי הדם במוח עד לקריעתם ולהופעת דימומים קשים. עם השיבוש במלחים יופיעו פרכוסים המצמצמים עוד יותר את הגעת החמצן למוח.

 

כבר לאחר חמש דקות של שהייה בשמש, עולה הטמפרטורה ברכב האטום לרמות שיא, והתוצאה העגומה לא מאחרת להגיע. די בטמפרטורה של 30 מעלות חום מחוץ למכונית כדי "לבשל" בה את הילד, כאשר מידת החום בתוכה תגיע גם ל-50 מעלות ואף יותר.

 

  ( )
 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חום כבד. כך תתגוננו
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים