שתף קטע נבחר

המשבר הכלכלי הקשה בתולדות חיזבאללה

הסנקציות על איראן מייבשות את המימון לנסראללה. שכר הלוחמים קוצץ דרסטית, הארגון מוכר נכסים, וגם ב"אל-מנאר" מדברים על פיטורים

הסנקציות שמפעילה ארצות הברית נגד איראן פוגעות בכלכלה האיראנית, ועל-ידי כך גם בזרועותיה באזור, ובראשן חיזבאללה, שנמצא כעת במשבר הכלכלי הקשה בתולדותיו. הסבב השני של הסנקציות האמריקניות, שהחל בסוף שנה שעברה, מתמקד בהכנסות האיראניות מנפט, ומטרתו המוצהרת היא להביא את איראן למצב של אפס הכנסות מהזהב השחור.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

נסראללה רוחאני ()
הפתרון: קרן "ג'יהאד כספי". נסראללה ונשיא איראן רוחאני
הכסף במטוסים קוצץ בחצי. תומכי חיזבאללה בבינת ג'בייל (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הכסף במטוסים קוצץ בחצי. תומכי חיזבאללה בבינת ג'בייל(צילום: EPA)

בחיזבאללה חוששים שבהתחשב בהידרדרות הכלכלית של איראן, טהרן לא תהיה מסוגלת להמשיך להקצות לה את התקציב השנתי הקבוע, 700 מיליון דולר, הנשען בעיקר על ההכנסות מנפט. לפי הערכות, הכסף שחיזבאללה מקבל מדי חודש במטוסים איראניים שמגיעים לביירות קוצץ בחצי לפחות.

 

הסנקציות שפוגעות בחיזבאללה אינן רק סנקציות עקיפות, כלומר כאלה המוטלות על הפטרון שלה, איראן. גם עיצומים ישירים ננקטים נגד הארגון: הפיקוח האמריקני מקיף את כל מקורות המימון של חיזבאללה, חשבונות הבנק שלו וקופות התרומה שמופעלות למענו ברחבי העולם. כך למשל בשנים האחרונות נסגרו חשבונות של נוצרים לבנונים שהעבירו כספים לחיזבאללה, וכמה אנשי עסקים מצפון אפריקה התורמים כספים לארגון נעצרו והוסגרו לארה"ב. בשנת 2011 נסגר בקנדה בנק לבנוני אחרי שהואשם בהלבנת כספי חיזבאללה.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

החודש, בפעם הראשונה, ניצל מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה את נאומיו לגיוס תרומות לארגון, מאמץ שזכה לשם "הג'יהאד הכספי". הארגון אף פתח לאחרונה קרן לאיסוף תרומות בלבנון, שאותה הוא מכנה "קרן התמיכה בהתנגדות".

 

המשבר ניכר כעת גם בהתנהלותו היום-יומית של חיזבאללה. בפעם הראשונה מאז היווסדו של הארגון, לפני 36 שנה, קוצץ התשלום ללוחמים באופן דרסטי. זה שלושה חודשים שלוחמי הקבע מקבלים רק כשני שלישים ממשכורתם, וכוחות המילואים קוצצו בחצי.

 

לפי דיווחים, המשבר מורגש גם בתחום הנדל"ן: חיזבאללה נאלץ למכור דירות שמימנה איראן בפרבר הדרומי של ביירות, מעוזו של הארגון. באזור בעלבק שבצפון בקעת הלבנון, מעוזו הישן של חיזבאללה, סגר הארגון מוסדות שסיפקו שירותים שונים ללוחמים ולבני משפחותיהם.

הרפתקה יקרה. כוח חיזבאללה עם דגל סוריה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הרפתקה יקרה. כוח חיזבאללה עם דגל סוריה(צילום: AFP)

מלבנון מגיעות ידיעות שלפיהן לאחרונה פגעו הסנקציות האמריקניות גם בכלי התקשורת של חיזבאללה, כלים שהם יקרים ללבו משום שהם משמשים עבורו כמקור תעמולה חיוני. לפי הדיווחים, קוצצו משכורותיהם של עובדי ערוץ "אל-מנאר" ורדיו "א-נור" של הארגון, ופוטרו עשרות עובדים.

 

המטרה: לייבש את כל הציר

לא רק הסנקציות האמריקניות עוררו את המשבר הכלכלי של חיזבאללה, אלא גם ההרפתקה היקרה של הארגון בסוריה. מאז שנת 2012 סייע ארגונו של נסראללה לכוחותיו של בשאר אסד, בעל בריתו החשוב, כדי להציל את משטרו. ההוצאות על המלחמה הארוכה והיקרה הכבידו על קופת הארגון, וצמצמו את היכולות של איראן לתמוך בחיזבאללה בשעת המשבר הנוכחי.

 

גם התמיכה במשפחותיהם של לוחמי חיזבאללה שנהרגו בסוריה מכבידה על הארגון. לפי הערכות מדובר בכ-2,000 משפחות, והארגון, כך נטען, אינו מסוגל עוד לעמוד בהוצאות. יש לזכור כי נוסף על התמיכה במשפחות אלה נאלץ חיזבאללה להמשיך לשלם גם למשפחות אנשיו שנהרגו בלחימה נגד ישראל בשנים עברו. צעדי הקיצוץ נראים בשטח: לאחרונה נפוצו דיווחים שחיזבאללה מוציא לוחמים שלו מסוריה לחופשות ללא תשלום בביתם בלבנון, ושנשות ה"שהידים" מקבלות קצבאות פחותות מבעבר. גם הטבות ללוחמי חיזבאללה, כגון תרופות חינם ונסיעה חינם בתחבורה הציבורית בלבנון, בוטלו לפי דיווחים.

ההערכות: 2,000 משפחות חללים. הלוויית אנשי חיזבאללה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ההערכות: 2,000 משפחות חללים. הלוויית אנשי חיזבאללה(צילום: רויטרס)

המצור הכלכלי של ארה"ב על איראן מוטל על כל "ציר ההתנגדות" – איראן, המשטר הסורי וחיזבאללה, משום שארה"ב מנסה למנוע מצב שבו יוכלו מדינות הציר לסייע אחת לשנייה. הטלת הסנקציות הכלכליות על המשטר הסורי והנשיא בשאר אסד החלה כבר ב-2011, ואל הסנקציות האלה הצטרפו העיצומים שהטילו מדינות האיחוד האירופי, הרואות באסד פושע מלחמה. אנשי עסקים סורים המקורבים למשטר הוכנסו לרשימה השחורה של האיחוד ומתלוננים על קשיים בגיוס כספים.

 

אין זמן למלחמה חדשה

המשבר הכלכלי מורגש היטב בסוריה. המדינה אינה מסוגלת להשתקם מהריסות המלחמה, והאוכלוסייה סובלת מעוני ומיוקר המחיה בערים ששרדו את הקרבות. יש מחסור עצום בדלק, וליד כל תחנה נראים תורים ארוכים של מכוניות. רוסיה, התומכת העיקרית של סוריה, אינה מסוגלת לשאת כלכלית בנטל השיקום.

 

למצור הכלכלי על ציר ההתנגדות בכלל ועל חיזבאללה בפרט מצטרפות מדינות הנפט העשירות, ובראשן סעודיה, המתנגדת העיקרית לאיראן. ריאד יצרה אף היא ברית של מדינות ערביות מהמזרח התיכון המשתתפות במצור על חיזבאללה: נסיכויות המפרץ (מלבד קטאר), מצרים, ירדן וחלק ממדינות צפון אפריקה.

נשיא עם המדינה בפגישה עם נציגי סיעת רע
תור לתחנת דלק בסוריה. רוסיה לא יכולה לעזור(צילום: AP)

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, כידוע, אוהב לדבר בשפת הכסף. לתהליך השלום שהוא מתכנן הוא קורא "עסקת המאה", וגם את המלחמה הוא מנהל בערוץ הכלכלי. טבעת החנק מתהדקת סביב הצוואר של חיזבאללה ובו זמנית סביב איראן, המעניקה לארגון את החמצן הדרוש לו. במצב הנוכחי חיזבאללה נלחם על בסיס קיומו, ולטווח הקרוב הוא נאלץ להוריד מהפרק את התוכניות שהיו לו לתקופה שאחרי המלחמה בסוריה, ובראשן פתיחת חזית חדשה מול ישראל בגולן. בעוד לתוכנית השלום של טראמפ אין תומכים רבים בעולם הערבי, למצור על חיזבאללה יש תומכים רבים באזורנו, ועל כן יש לקוות כי הוא יצליח לפגוע קשות בארגון.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה ומורה לערבית באוניברסיטת חיפה בחוג ללימודי המזרח התיכון והאיסלאם. ספרו "העלווים – היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010. ד"ר פרידמן מנהל את הניוזלטר "השבוע במזרח התיכון", שאליו אפשר להצטרף כאן .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
טראמפ ונסראללה. לחץ על כל הציר
צילום: gettyimages
מומלצים