שתף קטע נבחר

במשפחה שלי יש גן BRCA - אני בטוח אהיה חולה. 8 מיתוסים על סרטן השד

סרטן השד נחשבת למחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים בישראל, ועדיין קיים חוסר מידע לגבי נשאות והצורך להיבדק. 8 מיתוסים שחשוב לדעת עליהם את האמת

1. רק נשים יהודיות אשכנזיות צריכות להיבדק לנשאות גן BRCA2

שיעור הנשאות בעולם עומד על 1 ל-400 נשים, מתוכן נשים יהודיות אשכנזיות, בישראל ובעולם, מובילות עם סיכון לנשאות של פי 10 מהסטטיסטיקה. כלומר, אישה אחת מכל 40.

 

הבדיקה הגנטית המבוצעת בארץ בודקת לא רק את המוטציות השכיחות באוכלוסייה היהודית אשכנזית, אלא גם מוטציות שכיחות בעדות אחרות, בעיקר יוצאי עיראק, איראן ותימן.

 

סרטן השד. בדיקת נשאות ל- BRCA (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סרטן השד. בדיקת נשאות ל- BRCA(צילום: shutterstock)

  

2. גברים אינם נשאי BRCA ועל כן אינם בסיכון לסרטן שד

בניגוד לדעה הרווחת כי המחלה פוגעת רק בנשים, גם גברים נמצאים בסיכון לחלות בסרטן השד, אם כי בשיעור קטן יותר של 1 ל-1,000.

 

בדומה לנשים, יכולים גברים להיות נשאים של הגן BRCA2, אך הסיכון שלהם לחלות אינו מתמקד רק בסרטן השד אלא בסוגים נוספים של סרטן והוא גבוה ביחס לאוכלוסייה הכללית.

 

במחקרים שנערכו לאחרונה נמצא כי גברים הנושאים את המוטציה בגן BRCA2, הם בעלי סיכון גבוה יותר לחלות בסרטן בלוטת הערמונית, הלבלב, השד, המעי הגס וסרטן העור מסוג מלנומה.

 

קיראו עוד

ממוגרפיה: יעילה לצמצום סרטן שד או יוצרת אבחון יתר?

המספרים נחשפים: כמה חולות סרטן שד יש בישראל?

סרטן שד ושחלה: כל מה שחשוב לדעת על BRCA

 

3. נמצאה נשאות BRCA בקרב המשפחה שלי, לכן הסיכוי שאחלה במחלת הסרטן כמעט ודאי

ככל הידוע, לא כל בת למשפחה בה נמצאה נשאות BRCA1 או BRCA2 היא בהכרח נשאית, ולא כל סרטן המתגלה במשפחה מעיד בהכרח על פגם בגנים.

 

חשוב לציין שלא כל אישה נשאית תפתח בהכרח סרטן שד או שחלות, על אף שהיא בסיכון של עד פי חמש לחלות במחלה לעומת הסיכון בכלל האוכלוסייה.

 

בנוסף, חשוב לשים לב במשפחות בהן יש ריבוי מקרים של סרטן השד או השחלה, לפנות לביצוע בדיקה גנטית. במידה שיש נשאות של BRCA יש להקפיד על מעקב וטיפול.

 

4. שינוי בתזונה, הפחתה במשקל וספורט יכולים למנוע את מחלת הסרטן

החלטה על הפסקת עישון, מעבר לתזונה בריאה והפחתת משקל, היא תמיד החלטה נבונה. עם זאת חשוב לזכור כי כאשר מדובר בנשאות גנטית, שינוי באורח החיים אינו יכול למנוע את התפתחות המחלה.

 

בנוסף, מחקרים רבים מצביעים על קשר בין פעילות גופנית ומשקל גוף תקין ובין הפחתת הסיכון של נשאי BRCA לפתח סרטן שחלות וסרטן שד.

 

5. אם אין מקרים של סרטן שד ושחלות מצד האימא - הבנות לא בסיכון

נשים רבות בוחנות את ההיסטוריה המשפחתית רק מצד האם, הסבתא והאחיות. זאת טעות. יש לבחון את ההיסטוריה המשפחתית גם מצד האב, שכן הגן יכול לעבור בתורשה על ידי האם, האב או שניהם.

 

אם אחד מההורים נשא של BRCA, יעלה הסיכון של הצאצא להיות נשא ב-50%. כיום, יותר ויותר נשאים מבקשים לבצע בדיקת טרום-השרשה (PGD) במסגרתה מוודאים שעובר הנוצר בהפריה חוץ-גופית אינו נושא את הגנים הפגומים טרם החזרתו לרחם.

 

באמצעות טכנולוגיה זו המסייעת לילודה של תינוקות שאינם נשאים, נשברת השרשרת התורשתית.

 

מעקב וטיפול גם אם יש נשאות מצד האב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מעקב וטיפול גם אם יש נשאות מצד האב(צילום: shutterstock)

 

6. כבר חליתי בסרטן, בדיקת נשאות לא תשנה דבר

אם מישהי נמצאת בקבוצת הסיכון לנשאות, כדאי להיבדק גם אם חלתה. הידיעה אם מישהי נשאית או לא תאפשר להתאים את סוג הטיפול הטוב ביותר ובנוסף תכתיב טיפול ומעקב ייחודיים לנשאיות בלבד (למשל MRI שדיים כל שנה).

 

השאלה אם מישהי נשאית, חשובה עבור בני המשפחה האחרים על מנת שגם הם במידת הצורך יפנו לבדיקה גנטית.

 

7. נמצאתי נשאית, כדאי שאמהר עם הסרה מניעתית של שחלות ושדיים

מרבית הרופאים אמנם ממליצים לנשים בנות 35-40 שסיימו להרות וללדת להסיר את השחלות, וזאת משום שמדובר בסרטן העלול להיות אגרסיבי ולהתגלות מאוחר מדי.

 

אולם באשר להסרה מניעתית של השדיים, הסוגיה יותר מורכבת ומביאה איתה יתרונות וחסרונות לכאן ולכאן. שיעור הנשים נשאיות העלולות לפתח סרטן שד עומד על 60-80%. כריתה מונעת מפחיתה את הסיכון לחלות לפחות מ-3%.

 

נשאיות רבות עומדות בפני דילמה בבואן לבצע הסרה מונעת, בשל החסרונות הרבים. רצוי לפנות למומחה שיסייע בהערכת השיקולים בקבלת החלטה כה משמעותית.

 

8. הסרה מניעתית של שדיים ו/או השחלות תסיר לחלוטין את הסיכון להתפרצות המחלה

המינוח הרווח בציבור למעשה אינו מדויק, שכן הסרה אינה מונעת לחלוטין את הסיכון למחלה, אלא מפחיתה אותו ומשפרת את סיכויי ההישרדות.

 

כיום קיימת תמימות דעים בקרב הרופאים כי כריתת שחלות מניעתית לאחר סיום התכנון המשפחתי בגילאים 35-40, מקטינה את הסיכון לסרטן שד בכ-50% ומונעת כמעט לחלוטין את התפתחות סרטן השחלה.

 

באשר לכריתה מניעתית של שדיים מתקיימים דיונים ערים בקהילייה הרפואית הבינלאומית, לאחר שמאמר שפורסם בכתב העת היוקרתי JAMA מצא כי אין הבדל משמעותי בתוחלת החיים בין נשים נשאיות שעברו כריתה מונעת ובין נשים נשאיות שלא עברו כריתה, אך החלו מעקב צמוד לגילוי מוקדם וטיפול מוקדם ככל האפשר.

 

ד"ר אביעד הופמן הוא כירורג בכיר במחלקה לכירורגיה כללית ומנהל מרפאת נשאיות סרטן השד במרכז הרפואי רמב"ם ומנהל המרפאה לכירורגיית שד בנגה מדיקל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מיתוסים על סרטן השד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים