שתף קטע נבחר

10 המלצות: להתכונן לפנסיה זה לא רק כסף

"רק אחרי שנה אדם שיצא לגמלאות מתרגל ונהנה מהמצב החדש", אומר עובד סוציאלי ונותן עשר המלצות איך להתכונן ולהתגבר על הפחדים אחרי הפרישה ממעגל העבודה

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"  

 

תהליך הפרישה לגמלאות נחשב כאחד השינויים הדרמטיים במהלך חייו של כל אדם. מחקרים מגלים כי 25% מהפורשים חווים אותו כמלחיץ במיוחד וחווים בעקבותיו ירידה באיכות החיים. אחת הסיבות המרכזיות לכך היא הכנה לא מספקת לפרישה. איך מתכוננים לפרישה ומה חשוב לדעת לפני פרישה? מסתבר שזה לא רק איך לנהל נכון את הכסף שלכם.

  

בינואר 2019 התפרסם מאמר מקיף בכתב העת social issues and policy review המסביר כי קיימים היבטים חשובים לא פחות מהיערכות כלכלית בכל הנוגע להכנה לקראת פרישה לגמלאות, ביניהם הצורך בשייכות חברתית שמשפר ומקל את ההסתגלות לפרישה.

 

המאמר מבוסס על מאות מחקרים ומציע תוכנית הכנה לפורשים לגמלאות על ידי ארגון חוקרים שמטרתם לחקור וליישם קורסים להקניית כלים פרקטיים לאנשים לפני פרישה על מנת שהמעבר לגמלאות ייעשה בצורה הטובה ביותר.

 

הקורסים נבנים בהתאם למסקנות ולממצאים המרכזיים של עבודתם ארוכת השנים של אותם חוקרים. להלן עיקר ההמלצות שכבר מיושמות באוסטרליה. 

 

עוד במדור 60 פלוס:

"100% פאן" - להתאהב שוב בגיל 70

4 שאלות על פרישה - והתשובות שיחסכו כסף

מחקר הוכיח: פעילות קבועה בגיל מבוגר שומרת את הגוף צעיר

 

סבתא סורגת  (צילום: shutterstock)
שייכות חברתית תעזור להקל את ההסתגלות (צילום: shutterstock)
 

3 פחדים ביציאה לפנסיה

יציאה לגמלאות מעוררת אי נחת ואף פחד וחרדה. ניתן להצביע על שלוש מוקדי פחד מרכזיים. פחד לאבד מעמד מקצועי, פחד מפגיעה בערך העצמי, שקשור קשר הדוק עם אובדן המעמד המקצועי ודאגה וחשש בנוגע לניצול הזמן שיתפנה.

 

העבודה היא חלק מהותי מחיינו, היא מבנה את תפיסותינו בעיני עצמנו ובעיני החברה. המחשבה על לא לעבוד מעוררת חששות עמוקים לגבי אובדן הזהות. המעבר מזהות שמוגדרת דרך העיסוק לזהות אישית שאינה מוגדרת דרך העבודה עשוי להיות איטי, בעיקר לאנשים בעלי קשר רגשי חזק למקצוע שלהם או לעבודתם.

 

10 המלצות להתמודדות קלה

1. שייכות לקבוצה חברתית. שמירה על זהות יכולה להיעשות על ידי שייכות לקבוצות חברתיות ועדיף כמה שיותר. לשייכות לקבוצות חברתיות ישנן השלכות דרמטיות הן על ההסתגלות לגמלאות והן לשמירה על הבריאות הנפשית והפיזית.

 

2. מדובר בתהליך ארוך. פרישה היא סדרה של מעברים. מעבר מקום, מעבר תפקיד, מעבר זהות ועוד. רובנו די חוששים משינויים בדרך כלל, בעיקר כאלו שהעתיד שלהם מעורפל ולא ברור לנו לגמרי.

 

חשש מרכזי נוסף בהקשר זה הוא המעבר מזהות של אדם עובד לאדם שאינו עובד, מעבר שמעורר פחד עמוק שלא תהיה לנו תכלית או שנאבד משמעות או גרוע מזה שלא יעריכו אותנו ואף לא ישימו לב אלינו.

 

3. תתכוננו מראש. היו מודעים לעובדה שהפרישה אינה תהליך פשוט וחשוב מאד שתתכוננו אליו ולא רק במובן הפיננסי.

  

4. השקיעו בתחום עניין. השקיעו מאמצים בפיתוח זהות שאינה תלויה בעבודה בהכרח ובנטילת תפקידים שאינם קשורים לעבודה הקודמת. אי אפשר או לפחות מאד קשה ומאיים, לוותר על זהות מבלי להחליפה במשהו אחר.

 

איך עושים את זה? מחפשים תחומים בהם ניתן להשקיע את מרצכם והעניין שלכם ואינם קשורים לעבודה. פיתוח מערכות יחסים מחוץ למקום העבודה ושימור השייכות לקבוצות חברתיות שונות.

 

5. שמרו על קשרים חברתיים. כיצד משמרים ומפתחים קבוצות חברתיות? ערכו מעין מיפוי של הקשרים שיש לכם כיום, נסו לחשוב גם על קשרים רחוקים שהייתם רוצים לחזק או על קשרים שהייתם רוצים לשמר.

 

חישבו גם על קבוצות חברתיות, כלומר מי מהחברים שלכם יכול להשתייך לקבוצה חברתית, למשל החברים שאוהבים לטייל וישמחו לצאת לטיול קבוצתי יחד.

 

6. ותרו על קשרים שלא עושים לכם טוב. ישנם קשרים שאולי תרצו לוותר עליהם. ישנם אנשים שלא עושים לכם טוב? שימרו מרחק מהם, הפחיתו את המפגשים איתם. השתדלו להיות תמיד בחברה נעימה ומפרגנת, זה הרבה יותר בריא ככה.

 

נסו לזהות עם אילו מהאנשים יש לכם קשרים משמעותיים ועל אילו קשרים אתם יכולים לוותר. חזקו קשרים עם אנשים שחשובים לכם ונסו לחדש את מלאי החברים ולפתח קשרים עם אנשים שנמצאים בסטטוס דומה, הרי תצטרכו אנשים שיהיו זמינים ופנויים בזמנים שבהם אתם תהיו פנויים.

 

7. הכירו אנשים חדשים. אפשר להכיר אנשים חדשים בכל גיל במסגרות פנאי שונות למשל, הצטרפו לקבוצת הליכה או קבוצת רכיבה על אופניים, חדשו קשרים עם חברים מהעבר שהתקשתם לשמור עימם על קשר בגלל האינטסניביות של החיים.

 

זה בדיוק הזמן לזה, עכשיו לקראת הפרישה.

 

8. הביעו עניין. השתמשו בקשרים קיימים כדי להיחשף לעוד קבוצות חברתיות. לחברים שלכם יש עוד חברים וחלקם משתייכים גם לקבוצות חברתיות. יכול להיות שתרצו להשתייך לעוד קבוצות חברתיות וזו הזדמנות מצוינת להכיר אנשים חדשים.

 

9. תאמו ציפיות. זמנו שיחה ואולי אף סדרה של שיחות עם בני המשפחה שאתם מרגישים שמצפים מכם לדברים שאינכם רוצים או לא מוכנים אליהם כשתצאו לגמלאות, כמו לדוגמא לשמור על הנכדים באופן קבוע.

 

התחילו מהקשבה לציפיות שלהם ובהמשך הסבירו מה הציפיות שלכם מתקופה זו. הסבירו מה יהיה אפשרי ומה לא ונסו לתאם את הצפיות שלהם ליכולות שלכם או למוכנות שלכם ולתוכניות שלכם.

 

10. זה הזמן להגשים חלומות. נסו לעשות תוכניות קונקרטיות ואף רשימה של דברים שתרצו לעשות לאחר הפרישה, כדי שיהיה לכם משהו ברור להיאחז בו כשתרגישו אבודים וכנראה שלפחות בהתחלה יש סיכוי לא רע שתרגישו כך.

 

קיימות אפשרויות רבות, חישבו מה מתאים לכם. אם למשל תחשבו להתנדב – נסו לחשוב היכן הייתם רוצים לעשות זאת. אם תרצו ללמוד משהו חדש, חפשו את המסגרות המתאימות לכך, תעדיפו להתחיל מטיול בעולם – בידקו יעדים אפשריים ועלויות אפשריות.

 

 

הידע המקצועי הקיים מראה שאחרי פרישה מתגברת תחושת חוסר הנוחות, אך לאחר כשנה או שנה וחצי מדדי האושר עולים והדברים נראים אחרת לגמרי.

 

 

הכותב הינו עו"ס קליני, פסיכותרפיסט, מנהל מרכז "רימון" – טיפול פסיכולוגי בפריסה ארצית

 

 

 

צפו בנשים שבגיל מבוגר לא חששו מלהתחיל לדגמן והצטלמו לפרוייקט מיוחד של 100 שנות אופנה:

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
פנסיה: שינוי דרמטי בחיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים