שתף קטע נבחר

המצב החדש בסוריה: למה חזרה ישראל לתקוף

הירי לחרמון בוצע ככל הנראה על ידי אנשי חיזבאללה ונועד להעביר מסר: נסראללה רציני באיומיו. מטרת התקיפה בשדה התעופה הלילה - מחסני הנשק האיראניים החדשים. מה השתנה בשטח בסוריה, למה הרוסים עצבנים על האיראנים ואיך יגיבו? | פרשנות

בזירה הסורית נוצר בחצי השנה האחרונה מצב חדש. ליתר דיוק, היערכות חדשה של הכוחות שפועלים נגד ישראל, בהובלת איראן. ההיערכות הזאת והחרפת הסנקציות האמריקניות על איראן חייבו את ישראל לשנות את דפוסי הפעולה של צה"ל ומערכת הביטחון כדי להגן על האינטרסים הביטחוניים שלה.

 

 

בהקשר הזה חשוב לציין שהאינטרסים הישראליים לא השתנו: מניעת התבססות כוח קרקעי איראני בסוריה, הכולל רקטות וכוחות מודיעין והגנה אווירית; מניעת העברות נשק איכותי, בעיקר טילים ורקטות קרקע מדויקים וכבדים, מאיראן לחיזבאללה בלבנון; ומניעת הפרת הריבונות הישראלית באמצעות ירי לשטחה מסוריה או חדירות קרקעיות של גורמים עוינים.

 

חילופי המהלומות ביממות האחרונות, שחלקם מיוחס לישראל, הסבו נזק רב בשטחה של סוריה ומדגימים היטב את המצב שנוצר ואת מרכיביו. שתי הרקטות שנורו מסוריה במוצאי השבת הן תוצאה של התבססות צבא המשטר הסורי בקרבת הקו הסגול (קו הפסקת האש מ-1974 – רב"י) ברמת הגולן.

 

 

הצבא הסורי חזר לשם אחרי שאנשי צבא רוסיה השיגו התחייבות מישראל שלא תפריע להשתלטות משטר אסד על רמת הגולן הסורית כולה ועל דרום סוריה. בתמורה קיבלו הרוסים הבטחה מדמשק כי אנשי הצבא לא יפגעו בכפריים המקומיים שהיו בקשרים עם ישראל, וכי הסכמי הפסקת האש ייושמו מחדש בכל השטח, כולל נוכחות כוחות או"ם בשטח.

 

הצבא הסורי נערך כמעט על פי אותו המתווה שבו היה ערוך לפני מלחמת האזרחים בסוריה ב-2011. על רמת הגולן הסורית, בואכה המבואות הדרומיים של דמשק, אחראית דיביזיה מספר 1, שערוכה בשני קווים. ב"רצועת האבטחה" שמשיקה לגבול עם ישראל יושבות שתי חטיבות, 90 ו-112, ושאר כוחות הדיביזיה ערוכים במערך אחורי, שבו מוצבים ביצורים ומחנות לוגיסטיים.

כוחות צבא סוריה במעבר נסיב ()
כוחות צבא סוריה

כוחות צבא סוריה במעבר נסיב ()

מבחינה פורמלית מפקד דיביזיה 1 הוא האחראי הצבאי על השטח, אולם לא פורמלית - המצב שונה.

 

הרוסים אומנם התחייבו להרחיק את כל הגורמים האיראניים והמיליציות שפועלות בשמם למרחק של 80 קילומטרים לפחות ממזרח לגבול עם ישראל, אבל בפועל, מיד עם העברת השליטה בשטח לידי הצבא הסורי החל חיזבאללה בהתבססות משלו, במטרה להקים חזית נוספת מול ישראל. ההתבססות נעשתה בתמיכת אנשי כוח קודס של קאסם סולימני ובהכוונתם.

 

הנוכחות האיראנית והמעקב הישראלי

האיראנים עצמם נעלמו מהשטח, כדי שהמשטרה הצבאית הרוסית לא תזהה אותם ותדרוש מהם להתרחק, אבל אנשי חיזבאללה, שחלקם תושבי המקום, אנשי המיליציות השיעיות והפלסטינים ממחנה הפליטים "ירמוך" נמצאים כולם בשטח ומופעלים על ידי "המפקדה הדרומית" של חיזבאללה.

 

הם הקימו עמדות תצפית שמהן הם בוחנים היכן אפשר לחדור לישראל ואיפה אפשר לפגוע, ואנשי חיזבאללה פועלים בכפרים כדי לגייס עוד ועוד פעילים. כתוצאה מכך, יש נוכחות מעורבת של גורמים שפועלים בשליחות חיזבאללה ואיראן בתוך המוצבים של צבא סוריה וביניהם.

פהים אבו קיס  (צילום: דובר צה
פעיל חיזבאללה בסוריה(צילום: דובר צה"ל)

מפה (צילום: דובר צה
פרישת חיזבאללה בגבול סוריה-ישראל(צילום: דובר צה"ל)

לצבא המשטר יש כעת עניין להפגין ריבונות בשטח שהוא שולט עליו – גם כדי להפחיד את תושבי האזור שתחת מרותו, וגם כדי להראות לישראל שעברו הימים שבהם היא פעלה כרצונה בשטח סוריה נגד גורמים שמנסים לפגוע בה. אבל בו-זמנית, צבא המשטר ממשיך לאפשר למפקדה של חיזבאללה ולגורמים האחרים לפעול בשטח שנתון למרותו.

 

ישראל מוכרחה להמשיך לעקוב אחרי המצב הזה ולדאוג שלא יתקבע, ושלא תתאפשר בעצם בחשאי הקמת מאחז של חיזבאללה ואיראן סמוך לגבול עם ישראל.

 

בין השאר, ישראל שולחת מטוסים ללא טייס שעוקבים אחרי הנעשה בשטח סוריה אפילו מבלי לעבור את קו הגבול. יחידת הנ"מ הסורית פועלת נגדם כדי להפגין ריבונות, וזו סיבה אחת לכך שמדי פעם נורים פגזים או טילים נגד מטוסים מהצד הסורי לעבר ישראל – מבלי שזו בכלל תוקפת בשטח סוריה. סביר להניח שישראל עוקבת באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים אחרי הפעולות שהמפקדה הדרומית של חיזבאללה מנסה להסתיר.

 

 

התותח הסורי שירה בשבוע שעבר לעבר מטוס קרב ישראלי שטס בשטחנו הופעל במסגרת העצבנות הסורית מהמודיעין הישראלי. ישראל, בהתאם למדיניותה שלפיה הריבון בשטח הוא האחראי, תקפה והשמידה את התותח הסורי נגד מטוסים.

 

שתי הרקטות שנורו שלשום מדרום לדמשק לעבר הרכבל העליון בחרמון שייכות ולא שייכות לסיפור הזה. סביר להניח שהיורים היו אנשים שפעלו בשליחות חיזבאללה, כדי לסמן לישראל שאיומיה בדבר הפגיעה בסדנאות לשיפור דיוק הטילים בלבנון יגרמו למלחמה, כפי שאיים הארגון. אפשר להניח ואף להעריך שחיזבאללה שיגר את שני הטילים לרכבל העליון כדי לאותת שנסראללה רציני באיומיו.

פגיעת הרקטה באתר החרמון (צילום: אתר החרמון)
(צילום: אתר החרמון)

חסן נסראללה  ()
נסראללה. ייתכן שהירי נועד להבהיר את רצינות האיומים של חיזבאללה

ביום שישי נשא מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה נאום חריף לכבוד יום ירושלים, בעיקר בעקבות הדרישה, שהועברה על ידי האמריקנים לממשלת לבנון, להפסקת כל הסדנאות של חיזבאללה לשיפור דיוק הטילים - זאת בתמורה להסכמה ישראלית לפשרה על המים הכלכליים מול חופי המדינות. ישראל איימה שתתקוף ותשמיד את הסדנאות הללו.

 

נסראללה, שארגונו נמצא במצוקה כלכלית קשה ואינו מעוניין להסתבך כעת במלחמה עם ישראל, לקח את האיומים ברצינות ונאומו המתלהם, שבו איים לפגוע בטילים מדויקים בכל שטח ישראל, היה למעשה ביטוי לחרדתו וגם מאמץ תודעתי להרתיע את ישראל. ייתכן שהרקטות היו מאמץ לתת "תוקף קינטי" לאיום המילולי. הפגיעה לא גרמה כמעט נזק, אבל נפילה בשטח מתקן אזרחי ותיירותי ישראלי מעבירה מסר ברור.

 

בסיס שלושת הצבאות

הלילה דיווחו מקורות רשמיים בסוריה על תקיפה שיוחסה לישראל בשדה התעופה "T4" שמדרום-מזרח לעיר חומס. כלי התקשורת דיווחו על הרוגים שחלקם אנשי צבא סוריה וחלקם "זרים". בתחילת השנה עזבו האיראנים את המתקנים והמחסנים שהיו להם בשדה התעופה הבינלאומי של דמשק ועברו לפעול משדה התעופה הצבאי T4.

 

המעבר נעשה לאחר שלפי דיווחים סוריים, ישראל תקפה פעם אחר פעם משלוחים של נשק איכותי, בעיקר טילים מדויקים ונשק נגד מטוסים, שהגיעו במטוסי תובלה של משמרות המהפכה מטהרן והיו מיועדים בעיקר לחיזבאללה בלבנון.

איראן בסיס T4 T-4 ()
בסיס T4 סמוך לחומס

בסיס T4 חומס סוריה תקיפה ישראל ()

ברוסיה טענו כי תקיפות חיל האוויר הישראלי בשדה התעופה הבינלאומי של דמשק מסכנות את התעופה האזרחית, ועלולות לגרום לאסונות ולהרג נוסעים תמימים בנתיבי האוויר. ישראל טענה מנגד שכל עוד האיראנים משתמשים בתעופה האזרחית כמגן לפעילותם הצבאית, ישראל לא יכולה להימנע מתקיפות, מכיוון שהציוד הצבאי שעובר בשדה התעופה מסכן בצורה חמורה את ביטחונה.

 

הרוסים קיבלו את הטיעון הזה ודרשו מהאיראנים להפסיק את משלוחי הנשק והציוד הצבאי לחיזבאללה ולמיליציות השיעיות, ואת העברת אנשי המיליציות האלה לסוריה דרך שדה התעופה הבינלאומי של דמשק.

 

איראן בסיס T4 T-4 ()
בסיס T4 אחרי שהופצץ

איראן בסיס T4 T-4 ()

החרפה ביחסי איראן-רוסיה בסוריה

ברקע קיימת החרפה די ניכרת ביחסים שבין איראן לרוסיה, כתוצאה מתחרות כלכלית על זיכיונות נפט, פוספטים ומיזמי תשתית גדולים, שנועדו לשקם את סוריה מהריסותיה. האיראנים רוצים גם חלק במתקני הנמלים בסוריה.

 

סיבה מרכזית נוספת שגורמת למתיחות בין רוסיה לאיראנים היא העובדה שמאמצי ההתבססות של סולימאני בסוריה גוררים תקיפות ישראליות, וזה משבש את מאמצי הרוסים להגיע להסדרה פוליטית ולרגיעה שתשים קץ למלחמת האזרחים במדינה. הנימוק הזה משכנע גם את אסד למנוע מטהרן חלק ניכר ממה שהיא דורשת. צריך גם לתהות כיצד יגיבו הפעם הרוסים על תקיפה המיוחסת לישראל סמוך לכוחותיהם ב-T4.

 

 

כל זה גורם לתחרות ולמתיחות בין סוריה לרוסיה, שגם לה יש היבט צבאי. ניתן להעריך שהן הרוסים והן האיראנים מנסים לשתול קצינים סורים בכירים שנאמנים להם בצמרת המשטר, הצבא ושירותי המודיעין במדינה. נוצר מצב שבו דיביזיה 5 נחשבת לנאמנה לרוסים, בעוד שדיביזיה 4 נאמנה לאיראנים.

 

יש לציין כי הסורים עדיין זקוקים לאיראנים ולמיליציות השיעיות שלהם, מכיוון שחלק גדול משטחה של סוריה עדיין לא נכבש על ידי המשטר. מחוז אידליב, למשל, עדיין משמש מעוז המורדים ונערכים סביבו קרבות קשים.

 

בהינתן תמונת המצב הנוכחית, לא הייתה לאיראנים ברירה והם נאלצו לעזוב את שדה התעופה הבינלאומי ולעבור לשדה הצבאי T4, שאסד הסכים להעביר חלק ממנו לשליטתם. בנוסף לחיל האוויר הסורי ולחלק האיראני, יש אזור בשדה הצבאי שבו נמצאים אנשי צבא רוסים, ואף מתקנים נגד טילים ונגד מטוסים שמופעלים על ידיהם. ייתכן אפילו שבשדה הזה או סמוך לו נמצאים גם טילי S300 שמופעלים על ידי הרוסים.

מערכת S300. ניתן להעריך שהיא נמצאת ב-T4 או סמוך אליו ()
מערכת S300. ניתן להעריך שהיא נמצאת ב-T4 או סמוך אליו

מנקודת הראות הישראלית, עצם העובדה שהאיראנים מתבססים בסוריה עם כוחות על הקרקע ומערכות נשק איכותיות, אפילו אם זה לא באזור דמשק, היא סיכון ואיום ביטחוני ניכר, מכיוון שהעברת הציוד והלוחמים מ-T4 לבקעת הלבנון, לחיזבאללה, היא קלה יותר ומהירה יותר מאשר מאזור דמשק, ולישראל קשה יותר לעקוב אחריה.

 

לכן, כפי שדווח, חיל האוויר הישראלי תקף בשדה התעופה. ניתן להניח שזה נעשה כדי לפגוע בתשתיות שהאיראנים מקימים בשדה כתחליף למחסני הטילים והמפקדות שהיו להם בשדה התעופה הבינלאומי של דמשק. האופוזיציה הסורית דיווחה על מחסן טילים שנפגע ועל זרים, ככל הנראה איראנים או אנשי מיליציות שיעיות, שנהרגו ונפצעו.

 

 

התקיפה המיוחסת לישראל מעניינת מפני שבתקופה האחרונה צה"ל כמעט נמנע מתקיפות לסיכול ההתבססות האיראנית בסוריה. הדבר נובע מכך שהאיראנים פתחו בעימות עם ארה"ב ובעלות בריתה במזרח התיכון, בתגובה על הסנקציות הכלכליות שהוטלו עליהם ובעקבות המצב הכלכלי החמור באיראן. מכך נפגע גם חיזבאללה, שחלק עיקרי מתקציבו מגיע מאיראן.

 

לישראל היה עניין להוריד פרופיל במצב הזה, כדי שאי אפשר יהיה לומר שהיא גררה את ארצות הברית למלחמה נגד איראן, ומשום שעדיף שארה"ב ובעלות בריתה הערביות יטפלו במצב, וישראל רק תסייע ככל יכולתה במידע מודיעיני ובהערכות מצב, אך לא תיגרר לעימות אלים.

 

אבל מהרגע שהאיראנים החלו להתבסס ב-T4, והופכים את השדה די מהר לבסיס לוגיסטי אזורי שמשרת גם את חיזבאללה, ישראל ככל הנראה לא יכלה שלא להפעיל את חיל האוויר.

 

בצה"ל מכנים את המצב שנוצר כעת בסוריה "מצב מתהווה", כלומר מצב שבו סוריה המוכרת הולכת ונעלמת ומתהווה היערכות חדשה של האיראנים ושלוחיהם בסוריה. עם זאת, ברור לגמרי שהאיראנים ושלוחיהם לא ויתרו על הקמת חזית נוספת נגד ישראל בסוריה, וברור לגמרי גם שישראל תמשיך למנוע את חציית הקווים האדומים שהציבה בזירה הצפונית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר החרמון
הירי לחרמון
צילום: אתר החרמון
מומלצים