שתף קטע נבחר

טראמפ וקים, שנה אחרי: "קשר מצוין", בלי פריצת דרך

שנה לפסגה ההיסטורית בין מנהיגי ארה"ב וצפון קוריאה: האופטימיות התפוגגה והתחלפה בניסויי טילים ואיומים מצד פיונגיאנג, ומדיניות של "לחץ מקסימלי" מצד וושינגטון. אבל טראמפ עדיין מאמין שהקשר האישי עם הרודן יביא לפריצת דרך במו"מ לפירוק מגרעין: "הוא שלח לי מכתב נחמד מאוד"

קים ג'ונג און ודונלד טראמפ (צילום: Getty Images)
טראמפ וקים נפגשים לראשונה בסינגפור, לפני שנה(צילום: Getty Images)

שנה בדיוק עברה מאז שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ ורודן צפון קוריאה קים ג'ונג און נפגשו לראשונה, ונראה שהם עדיין מחויבים לקשר האישי שנוצר ביניהם באותה פסגה היסטורית בסינגפור, שעל בסיסו נשענת כעת התקווה לשלום בחצי האי הקוריאני – חרף המבוי הסתום שאליהם נקלעו המאמצים לשכנע את קים לוותר על נשקו הגרעיני.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

טראמפ וקים הסכימו בפסגה הראשונה שלהם לעבוד לקראת פירוק מוחלט של חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני, בהצהרה משותפת שהביאה להפחתת החשש הממשי באותם ימים למלחמה בין שתי המדינות – כשלפני אותה פסגה טראמפ וקים לא הפסיקו להחליף עלבונות ואיומים אחד כלפי השני.

 

 

מאז, אבל, לא הושגה התקדמות רבה - והמתיחות דווקא גברה. לאחרונה צפון קוריאה חידשה, באופן מוגבל אמנם, ניסויים בטילים והזהירה מפני "השלכות לא-רצויות" – אם וושינגטון לא תתגמש בדרישותיה.

 

"קים שלח מכתב יפה ואישי"

טראמפ חשף אתמול כי קיבל "מכתב יפה" מקים – אחד נוסף בשרשרת של התכתבויות בין שני המנהיגים. "אני לא יכול להראות לכם את המכתב כמובן, אבל הוא מאוד אישי, מאוד חם, מאוד נחמד", אמר הנשיא לכתבים במדשאת הבית הלבן, והגדיר את יחסיו עם קים כ"טובים מאוד".

 

הוא התייחס בשיחה עם הכתבים גם לדיווח אתמול של ה"וול סטריט ג'ורנל", ולפיו אחיו למחצה של קים, קים ג'ונג נאם שחוסל ב-2017, לפי החשד בהוראת אחיו, היה מרגל של ה-CIA. "אני לא יודע על זה דבר. אבל היחסים הם כאלו שזה לא היה קורה תחת חסותי", הגיב הנשיא. 

דונלד טראמפ עם קים ג'ונג און (צילום: AP)
טראמפ וקים חותמים על ההצהרה המשותפת בתום הפסגה בסינגפור(צילום: AP)

קים ג'ונג און ודונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
לחיצת יד ראשונה. "היחסים טובים מאוד"(צילום: רויטרס)

הנשיא, שרואה במה שהוא מגדיר יחסים חמים עם קים דרך להגיע לפריצת דרך דיפלומטית, לא פירט את תוכן המכתב, אך שב ואמר כי הוא מאמין שלצפון קוריאה יש "פוטנציאל אדיר". "אני חושב שמשהו מאוד חיובי הולך לקרות", הוסיף. בתקשורת הממלכתית של צפון קוריאה, יצוין, לא היה כלל אזכור של מכתב ששלח קים לטראמפ.

 

האופטימיות שנוצרה לאחר המפגש בין שני המנהיגים התפוגגה כמעט לגמרי בפברואר השנה, בפסגה השנייה שקיימו בהאנוי, בירת וייטנאם. הפסגה נקטעה בדרמטיות – אפילו בלי הצהרה על מחויבות ליעדים הכלליים שהוכרזו בסוף הפסגה הקודמת בסינגפור.

 

בחודשים שעברו מאז, צפון קוריאה התלוננה על המשך הסנקציות האמריקניות נגדה וקים אמר שהוא ימתין עד לסוף השנה – לפני שיחליט אם לבחור ב"דרך חדשה".

צפון קוריאה ערכה ניסוי בנשק טקטי חדש (צילום: AFP)
קים בוחן נסוי ב"נשק טקטי חדש"(צילום: AFP)

תרגיל צבאי טיל צפון קוריאה (צילום: רויטרס)
ניסוי בטיל בליסטי של צפון קוריאה(צילום: רויטרס)

צפון קוריאה פיונגיאנג חגיגה לרגל בחירתו מחדש של קים ג'ונג און למנהיג (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הן האמריקנים והן הצפון קוריאנים אומרים שהם פתוחים לשיחות, אבל מאשימים את הצד השני ודורשים ממנו לשנות את מדיניותו. וושינגטון טוענת כי לפני שתסכים להקל את טבעת החנק של הסנקציות נגד פיונגיאנג – עליה לנקוט בצעדים ברי-אימות שמראים על התקדמות לקראת פירוק מנשק גרעיני. מנגד, פיונגיאנג אומרת שארה"ב לא עשתה דבר בתמורה לצעדים שהיא עצמה כבר יישמה.

 

בשבועות האחרונים, לקראת יום השנה לפסגה, התקשורת הממלכתית בצפון קוריאה הזהירה שוב ושוב שההצהרה המשותפת שחתמו עליה אז טראמפ וקים נמצאת בסכנה להפוך לחסרת משמעות - אם ארה"ב לא תוותר על הדרישה שפיונגיאנג תשמיד את כלל הארסנל הגרעיני שלה.

 

"עליות ומורדות"

לפי משרד החוץ של סינגפור, שגרירות צפון קוריאה במדינה תכננה אירוע לציון יום השנה לפסגה, ואף הזמינה אליו נציגי ממשל סינגפורים. מאוחר יותר, האירוע בוטל.

 

עדיין, צפון קוריאה מדגישה שלא חל שינוי "בעמדתה וברצונה להוקיר וליישם" את הצהרת סינגפור, שכללה הבטחות עמומות לשיפור היחסים ויעד סופי של פירוק כלל חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני – מושג שארה"ב וצפון קוריאה לא מפרשות באותו האופן.

  (צילום: gettyimages)
"ממשיכים במדיניות 'הלחץ המקסימלי'". בולטון(צילום: gettyimages)

פסגה שלישית בין טראמפ לקים כבר נמצאת על שולחן הדיונים. לפי היועץ לביטחון לאומי של טראמפ, ג'ון בולטון, הכדור נמצא במגרש של צפון קוריאה. לדבריו, ארה"ב ממשיכה במדיניות "הלחץ המקסימלי" נגד הצפון, בגלל שלא נראה שקים קיבל "החלטה אסטרטגית" של ויתור על החתירה לנשק גרעיני מבצעי, כזה שניתן להציבו על טיל בליסטי שיכול להגיע לאחד מהיעדים אותם פיונגיאנג עלולה לתקוף במקרה של מלחמה.

 

בתדרוך לכתבים של מחלקת המדינה ביום שני, הדוברת מורגן אורטגוס אמרה כי צפון קוריאה מהווה את "אחד מאתגרי הביטחון החמורים ביותר" של ארה"ב, אך הוסיפה כי הממשל פועל ב"שקדנות" כדי לקדם את המשא ומתן.

 

"תמיד יש עליות ומורדות, ואנחנו עדיין סמוכים ובטוחים שקים ג'ונג און וממשלתו יראו את הדרך לעתיד בהיר יותר עבור העם בצפון קוריאה", אמרה אורטגוס בתדרוך. "ושנה אחת לאחר מכן, זה מה שאנחנו עדיין שואפים ומקווים אליו, בעוד, כמובן, הסנקציות הכלכליות נשארות במקומן".

מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און בפגישה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין במוסקבה (צילום: AP)
"ההבנה המשותפת תניב פירות". קים לפוטין, ביום השנה לפסגה עם טראמפ(צילום: AP)

הסנקציות הללו הן נקודת מחלוקת מרכזית, וצפון קוריאה טוענת שהן לא-חוקיות. ארה"ב, מנגד, מנסה להגביר את האכיפה שלהן ותפסה לאחרונה ספינות משא צפון קוריאניות עמוסות בפחם, שהפרו אותן.

 

ארה"ב מקווה שסין, שעל הסחר עמה נשענת צפון קוריאה המבודדת, תגביר את האכיפה של הסנקציות הבינלאומיות נגד פיונגיאנג. שר ההגנה בפועל של ארה"ב, פטריק שנהאן, מסר החודש לעמיתו הסיני וויי פנגה "אלבום" בן 32 עמודים, של תמונות וצילומי לוויין שמראים כי הספינות הצפון קוריאניות מפירות את הסנקציות ליד חופיה של סין.

 

מאז הפסגה עם טראמפ, מנהיג הצפון המשיך במאמציו לקדם את מעמדה הבינלאומי של ארצו, ונפגש באפריל עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. היום, בחר קים לשלוח גם לפוטין מסר של ברכה. "ההבנה המשותפת וההסכמות שנעשו בפגישה המשמעותית הראשונה שלנו יניבו את פירותיהן", כתב קים לפוטין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Getty Images
טראמפ וקים בפגישתם הראשונה
צילום: Getty Images
מומלצים