שתף קטע נבחר

מחקר: ילדים עם עודף משקל - בסיכון פי 2.5 ליתר לחץ דם

מחקר שבוצע בקרב 1,800 ילדים בני 4 גילה כי ילדים שסבלו מעודף משקל היו בסיכון של פי 2.5 לסבול מיתר לחץ דם. תזונאית: "אנחנו רואים יותר ויותר ילדים עם מחלות שפעם ראינו רק אצל מבוגרים"

השמנת ילדים גורמת ליתר לחץ דם כבר בגיל צעיר: חוקרים מהמוסד הרפואי על שם קרלוס השלישי במדריד מצאו מתאם בין עודף משקל ויתר לחץ דם גם בקרב ילדים.

 

המחקר, אשר בחן כ-1,800 ילדים בני 4 מצא כי אלו שהיו בעלי BMI לא תקין היו בסיכון הגבוה פי 2.5 לסבול מיתר לחץ דם בהשוואה לילדים בעלי ערכי BMI תקינים. ילדים אשר סבלו מעודף משקל קיצוני (אוביסיטי) היו בסיכון מוגבר של פי 2.8 ל-3.4 להיות בעלי לחץ דם גבוה.

 

החוקרים גם בדקו את ערכי לחץ הדם של הילדים בגיל 6 ומצאו כי ילדים אשר הפחיתו ממשקל גופם לא היו בסיכון לסבול מיתר לחץ דם.

 

"הרגלי האכילה נקבעים בגיל הילדות" (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"הרגלי האכילה נקבעים בגיל הילדות"(צילום: shutterstock)

 

"אנשים סבורים כי נזקים של עודף משקל הם משהו שמופיע רק בקרב מבוגרים, אבל המחקר שלנו מוכיח אחרת", מציין ד"ר ינאקי גאלאן, מעורכי המחקר. "צריך לאבחן עודף משקל כמה שיותר מוקדם ולטפל בבעיה".

 

קראו עוד:

טעויות של הורים לילדים בעלי עודף משקל

הילד שמן? אל תדברו איתו על עודף משקל

מחקר חדש מנבא: הפעוט שמנמן? זה מנבא השמנה בגיל מבוגר

מפת ההשמנה של ילדי ישראל: באיזו עיר הילדים הכי שמנים?

 

 

 

פרופ' שלומית שליטין, סגנית מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים מציינת כי "לחץ דם גבוה הוא דבר מסוכן בכל גיל, גם עבור ילדים. זה נכון שבילדים לא סביר שנראה אירועים מוחיים או התקפי לב כתוצאה מהבעיה, אבל מדובר בגורם סיכון שקט. יתר לחץ דם משפיע על התפקוד הלבבי וגורם לנזקים ארוכי טווח".

 

פרופ' שליטין מוסיפה ומסבירה כי מחקרים מראים שהתערבות מוקדמת בטיפול בעודף משקל הינה יעילה הרבה יותר: "אין גיל מוקדם מדי לתזונה נכונה והקפדה על פעילות גופנית. 50-75 אחוזים מהילדים שסובלים מעודף משקל יהפכו להיות מבוגרים בעלי עודף משקל.

 

"השמנה היא כבר מזמן לא בעיה אסטטית. השמנה היא מחלה כרונית, ואף מחלה כרונית קשה. סיבוכים שקשורים בהשמנה מופיעים כבר בגילאים מוקדמים. הפחתה במשקל יכולה להוריד את לחץ הדם של ילדים ומתבגרים גם בלי התערבות תרופתית".

 

השמנה - מחלה כרונית קשה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השמנה - מחלה כרונית קשה(צילום: shutterstock)

 

תזונת האם משפיעה על תזונת העובר

דנה רזניק, דיאטנית קלינית ביחידה לתזונה ודיאטה בבית החולים שניידר מציינת כי תזונה נכונה חשובה עוד בשלב העוברי. "מחקרים מראים שלתזונת האם יש השפעה ישירה על בריאות העובר. הרגלי האכילה שלנו נקבעים בגיל צעיר מאוד. מרבית ההרגלים נוצרים באמצעות חיקוי. לא מספיק לומר לילדים שלנו שחשוב לאכול הרבה ירקות. אם הם לא יראו אותנו אוכלים ירקות הם לא יעשו זאת".

 

"הנפח הקלורי שילדים צורכים הוא קטן", מציינת הדיאטנית, "אם הנפח הקלורי הזה מושקע במאכלים שמכילים הרבה קלוריות ושומנים ותוכן תזונתי ירוד יש לכך נזק כפול – הילד גם צורך הרבה שומן וקלוריות ומנגד לא צורך מספיק מזון בעל ערכים חשובים.

 

"היום אנחנו רואים במרפאה שלנו ילדים שסובלים מכבד שומני או סוכרת מסוג 2. אלו מחלות שפעם היינו רואים בעיקר בקרב מבוגרים, אך הגילאים של החולים רק הולכים וקטנים".

 

בשנת 2016 פרסם ארגון הבריאות העולמי דו"ח לפיו ישראל מצויה במקום השני בעולם בעודף משקל בקרב ילדים. על פי הדו"ח, 28.8% מהילדים בגילאי שנתיים עד 18 סבלו מעודף משקל. בנוסף עולה מהדו"ח כי השמנה בקרב ילדים זינקה בשני העשורים האחרונים ב-32%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"אין גיל מוקדם מדי לתזונה נכונה"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים