שתף קטע נבחר

הילדה שגילתה שהיה לה מרגל למען ישראל במשפחה

20 אלף תלמידים משלושים מדינות נטלו חלק בתחרות יהודית גדולה, "סיפור משפחתי שלי", שמטרתה חקר השורשים של ילדים יהודים על פני הגלובוס. הסיפורים המשפחתיים המרתקים זרמו גם מקהילות נידחות כמו קובה, שהצליחה להוציא נציג לאירוע שנערך במוזיאון העם היהודי בבית התפוצות

 

סיפורים משפחתיים עוברים בדרך כלל מפה לאוזן ומלווים את הדורות השונים. אבל מה קורה כשהדור הצעיר מתחיל לחקור ומגלה עוד פרטים שלא היו ידועים או שנשכחו עם השנים?

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >> 

 

התחרות השנתית של תוכנית "סיפור משפחתי" בבית התפוצות מציפה בדיוק סיפורים מהסוג הזה. השנה כללה התחרות השתתפות שיא של כ-20 אלף תלמידים יהודים מ-30 מדינות ברחבי העולם. התוכנית מתקיימת במוסדות ובמרכזים חינוכיים יהודיים בארץ ובעולם, ומסייעת לבני נוער בכיתות ה'-ח' בבניית הזהות היהודית שלהם על ידי חקירת שורשיהם היהודיים והרכבת סיפורם הייחודי.

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

 

התלמידים מונחים לחקור את שורשי משפחתם באמצעות ראיונות של קרובי משפחה, הכנת מפות הגירה וביצוע תחקיר היסטורי של המשפחה וחיי הקהילה, כאשר הם מתרגמים את הערכים והזיכרונות המשפחתיים החשובים שלמדו מהממצאים, למוצגים אמנותיים.

 

גילויים משפחתיים מעניינים

אחד הסיפורים הייחודיים הוא של עמית חיון מכפר סבא, ממשפחתו של המרגל יצחק סייג שגויס על אדמת עיראק לשירותי הביון הישראלי, וריגל לטובת ישראל כחלק ממחתרת "הגדעונים".

 

  ()
המרגל יצחק סייג וחבריו

 

"ידעתי על הסיפור באופן כללי, אבל הוא סקרן אותי והחלטתי לחקור אותו לעומק", מספרת חיון. "עניין אותי לדעת על ההחלטות שהוא לקח ועל האומץ שהפגין בפרשת הריגול, למרות שהוא ידע שזה מסכן את חייו. עשיתי גם חקר על יהודי בגדד והעמקתי את מה שידעתי על הקהילה הזו".

 

אילו תגובות קיבלת למיזם?

"במיזם עצמו ניסיתי להמחיש את הסיפור וראיתי שזה יצר הרבה סקרנות, גם בקרב בני המשפחה וגם בקרב חברים וילדים בשכבה. אני שמחה שהסיפור התפרסם ואני מתחברת מאוד לתכונות שיצחק הפגין במהלך הפעולות החשובות הללו".

 

לראשונה: תלמידים מקהילות זעירות בדרום-אמריקה

לראשונה בתולדות התוכנית, השתתפו תלמידים מקהילות יהודיות זעירות ומבודדות בדרום-אמריקה. הקהילה היהודית בקובה מונה כאלף יהודים בלבד מתוך 11.5 מיליון תושבים במדינה, ומפעילה בשטחה רק בית ספר יהודי אחד המתקיים בימי א' בלבד. לא בכדי היא נחשבת לאחת הקהילות היהודיות המבודדות בעולם. הילד חוזה לואיס פורה בן ה-13 נשלח לייצג את הקהילה בתחרות לראשונה בתולדותיה, והגיע בסיוע משרד החוץ.  

 

 

למרות המשבר הכלכלי החמור וקריסת הממסד בוונצואלה, הקהילה היהודית המפוארת שנותרו ממנה כיום ומונה רק כמה אלפים בודדים, לא ויתרה על השתתפותה ושלחה ארצה את דויד לוי פסקל בן ה-14.

 

עבודתו עוסקת בחיבור בין שתי המדינות בעבר ובהווה, והמוצג שלו מחבר בין שני דגלי המדינות. גם הקהילה היהודית בפרגוואי המונה כ-900 יהודים בלבד השתתפה בתחרות. 

 

הטקס בבית התפוצות (צילום: ניר שאנני)
הטקס בבית התפוצות(צילום: ניר שאנני)

 

אחת העבודות המעניינות הגיעה מגבריאל סיף מדרום-אפריקה, שיצר סרטון אנימציה מיוחד אודות סבא רבא שלו שנסע מרוסיה לאפריקה, והעביר את סיפורה של התקופה דרך סיפורו המשפחתי.

 

"כולנו חלק מהסיפור"

אירינה נבזלין, יו"ר דירקטוריון מוזיאון העם היהודי בבית התפוצות, ונשיאת קרן נדב אומרת כי "להיות יהודי פירושו להשתייך לעם מדהים בעל חוסן נפשי, המהווה את הרשת הגדולה והחזקה ביותר בעולם.

 

הטקס בבית התפוצות (צילום: ניר שאנני)
20 אלף בני נוער רק השנה. הטקס בבית התפוצות(צילום: ניר שאנני)

 

"במשך 24 שנים נותן פרויקט 'סיפור משפחתי' הזדמנות ללמוד מי אנחנו ולמה אנו שייכים. בשני העשורים האחרונים, יותר מ-200 אלף משתתפים לקחו חלק בפרויקט - יהודים מקוסטה ריקה, אוקראינה, מרוקו ומדינות רבות נוספות חגגו את מורשתם באמצעות עבודות אמנות המספרות את סיפור משפחתן הייחודי.

 

"בשנה זו בלבד השתתפו 20 אלף בני נוער מ-30 מדינות שונות בתחרות בינלאומית זו, שאפשרה להם להכיר חברים חדשים, להתחבר לשורשים שלהם ולהרחיב את מעגל הרשת היהודית המשפחתית שלהם. כולנו חלק מהסיפור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים