שתף קטע נבחר

פצעי לחץ: כך מטפלים וגם - 4 דרכים למניעה

בעקבות שינויים אנטומיים ופיזיולוגים של העור בני הגיל השלישי נמצאים בסכנה לחוות פצעי לחץ. רופא כירורג המומחה בריפוי פצעים קשים מסביר איך נוצרים הפצעים, מה לעשות בשביל למנוע את הופעתם ואיך לטפל בבית בפצע שהתחיל להתפתח

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

הגעתם לגיל הזהב: גיל השיבה הטובה, בו יש יותר זמן פנוי לנכדים ולפעילויות חברתיות שונות, אך לצערנו זה גם הגיל בו יש לשים יותר לב לבעיות רפואיות ולתסמינים של פצעי לחץ, המלווים את אלו אשר מצויים בישיבה ממושכת בכורסא, בכיסא גלגלים, או מרותקים תקופות ממושכות למיטה.

 

פצעי לחץ הם תופעה שכיחה במיוחד בקרב אוכלוסיית גיל הזהב, הגיל והשינויים האנטומיים והפיזיולוגים משפיעים על העור ומעלים את הסיכון להתפתחותם. בגיל זה חלה ירידה והאטה במערכת החיסון של הגוף והן במערכת חילוף החומרים, לכן גם תהליך ריפוי הפצע איטי יותר.

 

זו הסיבה שבגיל זה חשוב להתמקד בפעולות מנע להופעתם של פצעי לחץ. החדשות הטובות הן, שיש דרך טובה ויעילה למנוע את היווצרותם.

 

עוד במדור 60 פלוס:

הליכה, תזונה ומתיחות: 21 טיפים לאימון בגיל מבוגר 

10 המלצות: להתכונן לפנסיה זה לא רק כסף

חוקרים מצאו: הגורם לחיים בריאים וארוכים

  

פצע לחץ (צילום: shutterstock)
פצע לחץ - ככה זה נראה(צילום: shutterstock)
 

מהם פצעי לחץ ולמה הם מסוכנים 

פצעי לחץ הם פצעים המופיעים על פני שטח העור ונגרמים כתוצאה מהפעלת לחץ על משטח העור. אותו לחץ הוא משקל הגוף - כתוצאה משכיבה ממושכת באותה תנוחה - או שפשוף חוזר ונשנה באזור מסויים בגוף. לרוב פצעי לחץ מקושרים בגיל הזהב למקרים של שכיבה ממושכת במיטה, או ישיבה ממושכת על כורסא/ כיסא גלגלים.

 

פצעי לחץ הם פצעים המתפתחים ומתפשטים במהירות ולעיתים מגיעים עד לעומק העצם ולכן חשוב לטפל בכל פצע מייד עם הופעתו ויתרה מכך, לנקוט כאן ועכשיו פעולות אשר יעזרו למנוע את הופעתם.

 

הכי יעיל - מניעה

החוק הראשון של מניעת פצעי לחץ, הוא פיזור אחיד ושווה של הגוף על פני המשטח עליו הגוף מונח.

 

בין אם מדובר בכרית ישיבה לכיסא גלגלים או במזרן, ככל שאלה מפזרים את משקל הגוף על פני שטח הפנים של המנח עליו מונח הגוף, כך הלחץ על הרקמה באזור המגע יורד וכתוצאה מכך מופחת הלחץ המופעל על הרקמה.

 

זו למעשה הטכנולוגיה העומדת מאחורי כל המזרנים והאביזרים המיועדים לטיפול ולמניעה של פצעי לחץ- כולם פועלים לצורך פיזור אחיד של משקל הגוף על מנת להפחית ככל הניתן את הלחץ הנוצר ממגע הגוף במנח מנוחה.

 

4 אפשרויות למניעת היווצרות הפצעים 

1: מזרנים דינמיים. מזרנים דינמיים מאפשרים וויסות ושליטה בלחצי האוויר של המזרן לפי התאמת הגוף. ביכולתם של מזרנים אלה למנוע פצעי לחץ באמצעות שינוי מתמיד של שטח המגע עם הרקמה דרך מנגנון שליטה יזומה על תאי האוויר שבמזרן.

 

2: מזרנים סטטיים. מזרנים סטטיים מגיעים עם חלוקת עומסים שווה מובנית במזרן. ביכולתם למנוע פצעי לחץ באמצעות מבנה הספוג המותאם לכל אזור בגוף.

 

3: מזרנים היברידיים. מזרנים אלה עומדים בחזית טכנולוגיית המזרנים למניעת פצעי לחץ והם מאפשרים שליטה מדייקת של המטופל בלחץ האוויר במזרן בכל רגע, על פי משקל הגוף ומיקום הרקמה שיש להפחית ממנה לחץ. לרוב מזרנים אלה מיועדים לחולים המרותקים למשך זמן ממושך למיטה.

 

 

4: כאמור, יש חשיבות רבה למניעת לחץ גם בזמן ישיבה בכורסא או כסא גלגלים וגם לזה יש פתרון , קיים מגוון כריות ישיבה ומגיני עקב למניעת מגע ישיר או לחץ על פצע או העור

 

שטח, גובה, גמישות וכיסוי: פרמטרים חשובים לריפוי

בחרו את המזרן בהתאם למצב המטופל והמלצת הרופא המטפל. עם זאת חשוב לדעת כי ישנם 4 פרמטים עיקריים המשפיעים על איכות המזרן שתבחרו.

 

1. שטח המגע: מזרנים באיכות טובה, מפזרים היטב את משקל הגוף לשטח גדול ככל האפשר. ישנה חשיבות עליונה לרמות לחץ שטח המגע על פני המזרן - ככל שגוף "נוגע" ביותר שטח, כך המשקל מתפזר טוב יותר

 

2. גובה: ככל שגובה המזרון גבוה יותר, כך ספיגת משקל המטופל טובה יותר.

 

3. סוג הכיסוי: ישנה גם חשיבות גדולה לסוג הכיסוי - עליו לנדף זיעה, להיות מאוורר וגמיש ככל האפשר, על מנת למנוע כוחות גזירה ומשיכה על העור. קיימים בשוק כיסויי מזרן אנטיבקטריאלים המאפשרים סביבה טובה יותר למניעת התרבות של חיידקים ולכן התפתחות של פצעי לחץ.

 

4. גמישות: יש לוודא שמצב המזרן מתאים למנח/פעילות המטופל. יש להתאים את קשיות/ גמישות המזרן, למצב הפעיל של המטופל ולסדר יומו- האם שוכב או יושב רוב שעות היום.

  

כך תטפלו בבית בפצע שהתחיל להתפתח

אפשר לטפל בפצעי לחץ גם לאחר שהתפתחו. ויתרה מכך, אפשר לטפל בהם גם בבית כל עוד הם פצעים טריים שרק נוצרו. אם פעם דאגנו לחשוף פצעים לאוויר ללא חבישה על מנת "שיתייבשו", היום אנו יודעים הייטב כי מנהג היה שגוי. תהליך ריפוי הפצע מואץ משמעותית כאשר סביבת הפצע לחה.

 

ישנם סוגי משחות המסייעות בטיפול בפצעי לחץ, מספקות הקלה ומאיצות את תהליך ריפוי הפצע.

 

משחות אלו מכילות מדיום נוזלי, אצות ואנזימים. המדיום הנוזלי מספק סביבה לחה שהיא נחוצה ביותר לכל שלבי תהליך ריפוי הפצע, ובנוסף מסייעת בתהליך ניקוי, סילוק רקמה נמקית ( "הטריה") ממיטת הפצע.

 

האצות מאזנות את הלחות בפצע וסופחות הפרשה, האנזימים דואגים לייצור מולקולות של חומרים אנטיבקטריאליים הפועלים כנגד מגוון רחב של חיידקים.

 

משחות אלה הוכחו כבטוחות לתאים ללא רעילות רקמתית בהשוואה לחומרים אחרים כמו פולידין, כלורהקסידין, ואף יוניי כסף כאשר נעשה בהם שימוש לא נכון.

 

 

הכותב הינו רופא כירורג פלסטי, מנהל מרכז לאבחון וטיפול בפצעים קשיי טיפול

 

 

 

לשמור על תנועתיות של הגוף: רעיונות לתרגילים אפשריים על כיסא - בגיל מבוגר 

 

 

המדור בשיתוף מגדלי הים התיכון

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
בגיל מבוגר הסיכון לפצעי לחץ גדל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים