שתף קטע נבחר

ביהמ"ש ביטל הסכם גירושין – כי הגבר היה בדיכאון כשחתם

גרוש טען בבית המשפט כי פרודתו ניצלה את מצבו הנפשי הקשה כתוצאה מבגידתה כדי לערוך הסכם גירושין שקיפח את זכויותיו. ביהמ"ש קיבל את הטענה וביטל את ההסכם

בית המשפט לענייני משפחה בחיפה ביטל לאחרונה הסכם גירושין בשל הטענה כי ההסכם נחתם תוך ניצול מצבו הנפשי הקשה של הגבר.

 

על פי פסק דינה של השופטת שלי אייזנברג, הזוג התחתן בשנת 1996 והתגרש 20 שנה לאחר מכן.

 

בהסכם הגירושין שנערך על ידי עורכת דין נקבע כי לאם תהיה משמורת על ארבעת ילדיהם, וכי האב ישהה עם ילדיו פעמיים בשבוע עד השעה שמונה בערב ובכל סוף שבוע שני.

 

עוד נקבע בהסכם כי האב יישא בדמי מזונות בסך 5,000 שקלים וכי האישה תקבל את הזכויות בבית המשותף תמורת 80 אלף שקלים, סכום אותו כינתה השופטת כזעום.

 

הגרוש עתר בסוף שנת 2017 לבית המשפט בבקשה לבטל את ההסכם, שכן הוא נחתם תוך ניצול מצוקתו ומצבו הנפשי הקשה. לטענתו, גרושתו הייתה מודעת למצבו וניצלה זאת לטובתה.

 

דיכאון (צילום: shutterstock)
"תחושה שהקרקע נשמטת לך מתחת לרגליים"(צילום: shutterstock)

 

"המצוקה הנפשית בה היה שרוי הגבר השפיעה על התנהלותו"

"הנתבעת היא שיזמה את הפרידה, ניהלה את הליך הגירושין וגייסה עורכת דין מטעמה שערכה עבור הצדדים הסכם גירושין. עורכת הדין שערכה את ההסכם נפגשה עם התובע פעמיים בלבד, לא הועברה לעיונו טיוטה להסכם, הוא לא נשאל לדעתו ולא הוסבר לו כי עורכת הדין מייצגת את הנתבעת בלבד", טען הגבר והוסיף כי התשלום לעורכת הדין בוצע על ידי אביה של גרושתו.

 

התובע מתאר כי בתקופת עריכת הסכם הגירושין הוא סבל מדיכאון. "המצוקה הנפשית והמצב הנפשי בו היה שרוי השפיעו נחרצות על התנהלותו. הפרידה ותוצאותיה הביאו את התובע לקבל טיפול פסיכולוגי", הוא מפרט.

 

המצב הנפשי הקשה של הגבר נבע לדבריו לאחר שגרושתו עברה להתגורר עם ארבעת ילדיו ובן זוגה החדש בבית אליו הם היו אמורים לעבור יחדיו, בזמן שהוא נאלץ לעבור להתגורר בדירת חדר קטנה.

 

בעדותו בפני בית המשפט מתאר הגבר את המצב הקשה אליו נקלע: "המצוקה הנפשית שלי וכל מה שחוויתי בתקופת ההסכם, נבעה מניאוף של בת זוגי. אני גם כעסתי, גם התאכזבתי, לא הבנתי בעצם. זה בשביל אדם כמוני מופנם ושקט ואיש של בית ו-23 שנה עם אותה אישה, ידיעה כזאת ריסקה אותי נפשית. זו תחושה שהקרקע נשמטת לך מתחת לרגליים ואתה צונח לתהום והכל נפשי".

 

הגרוש מוסיף ומתאר כי "אדם שעולמו חרב עליו, שהוא לא רצה להתגרש ובכל זאת הוא מתגרש ועומד לצאת מהבית ולהפסיד את ילדיו, אז לא הכל אתה מבין. אתה יכול לעמוד ולשמוע הרבה דברים אבל לא הכל אתה מבין. אני לא זוכר את היום של אישור ההסכם בבית המשפט".

 

בפנייתו לבית המשפט מלין הגבר על הסדרי הראייה שנקבעו עבורו, על גובה תשלום המזונות וההסדר שהגיעו הצדדים לגבי ביתם המשותף וטען כי הם חורגים מהמקובל בהסכמי גירושין.

 

"מהיום בו עזב את הבית הוא תלוי בחבריו המסייעים לו ומשתתפים בכלכלתו. הסכם הגירושין הביא את הנתבעת להתפתח, להרוויח, לבלות ולהתקדם. הנתבעת רכשה מאז הגט שני רכבים וכן יוצאת הנתבעת לחופשות ונופשים. מאידך לתובע אין אופק, הוא חי מהיד לפה ותלוי באחרים. התובע שהיה מרכז חייהם של הילדים הגיע לשפל בחייו, מתבייש, נבוך, עצוב ודכאוני", סיכם הגבר.

 

הנתבעת טענה מנגד כי הגבר מנסה בכל כוחו לשבש את שלוות נפשה. הגירושין, כך היא מתארת, אירעו לאחר שנהג בה באלימות. על ההסכם, כך מתארת האישה, חתם הגרוש מרצונו הטוב והחופשי לאחר שהוסברו לו פרטיו.

 

זוג שלא מדבר זה עם זה (צילום: Shutterstock)
"מכלול וויתורים שמצביע על חוסר סבירות והעדר הוגנות"(צילום: Shutterstock)

 

השופטת אייזנברג קיבלה כאמור את טענותיו של הגבר וקבע כי דין ההסכם להתבטל. "טענתו העיקרית של התובע היא כי הסכם הגירושין הושג תוך ניצול מצבו הנפשי הקשה תולדה של פרידת הצדדים ופירוק התא המשפחתי הוכחה", קובעת השופטת ומוסיפה: "בית המשפט התרשם באופן ישיר מכאבו של התובע, ממהימנותו עת תיאר מצבו הנפשי בעת הפרידה ומאמינות וקוהרנטיות גרסתו".

 

לגבי ההסכם קבעה השופטת כי מדובר בהסכם החורג ממתחם הסבירות. "ראוי לציין את העובדות הבאות", כותבת השופטת בפסק הדין, "התובע עובד כאיש תחזוקה ומשתכר סך של כ-9,000 שקלים לחודש. הנתבעת משתכרת כ-8,000 שקלים בחודש. הצדדים בעלים בחלקים שווים של הזכויות בביתם החדש, ששוויו מוערך בכ-1.3 מיליון שקלים. הצדדים נטלו משכנתא בסך של 350 שקלים למשך שבע שנים. התובע ויתר על מלוא זכויותיו בבית המגורים תמורת סכום זעום של 80 אלף שקלים".

 

בנוסף מציינת השופטת כי האישה קיבלה לבעלותה את החזקה על הרכב המשותף ועל תכולת הבית.

 

"לאור מכלול הוויתורים ניכר כי קיים חוסר סבירות והיעדר הוגנות במצבו של התובע ויכולתו להשתקם כלכלית. מעדותה של עורכת הדין ברור כי לא התנהל הליך גישור בהנחייתה, הצדדים לא ניהלו תהליך של משא ומתן בתיווכה, אלא הגיעו עם שורת הסכמות. הסכמות שכבר קבעתי לגיבהן כי התקבלו תחת עושק וניצול ולא מבחירה חופשית של התובע", מציינת השופטת.

 

לבסוף קבעה השופטת כי ההסכם הישן יישאר בתוקף למשך חודשיים, עד לקבלת החלטה אחרת של בית המשפט או עד עריכת הסכם חדש בין הצדדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
הגרושה ניצלה את מצבו הנפשי של הגבר
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים