שתף קטע נבחר

קושנר: עסקה בין ישראל לפלסטינים לא תתבסס על יוזמת השלום הערבית

יועצו הבכיר של טראמפ אמר לקראת פתיחת הוועידה בבחריין שיוזמת השלום הערבית הייתה "מאמץ גדול", אך לא ניתן להגיע להסכם בין ישראל לפלסטינים לפי קווי היסוד שלה. "כולנו צריכים להכיר בכך שאם אי פעם תהיה עסקה, זה יהיה איפשהו בין היוזמה הערבית לעמדה הישראלית"

ג'ארד קושנר, יועצו הבכיר וחתנו של נשיא ארצות הברית, אמר כי לא ניתן להגיע להסכם בין ישראל לפלסטינים לפי קווי יוזמת השלום הערבית. בריאיון אמש (יום ב') לרשת "אל-ג'זירה" הוסיף קושנר לקראת פתיחת ועידת בחריין כי "אני חושב שכולנו צריכים להכיר בכך שאם תהיה אי פעם עסקה, זה לא יהיה על פי יוזמת השלום הערבית, זה יהיה איפשהו בין יוזמת השלום הערבית ובין העמדה הישראלית".

 

 

 

הוועידה שיזם הבית הלבן תיפתח היום במנאמה, בירת בחריין שבמפרץ הפרסי, ותימשך יומיים. בוועידה, שמתקיימת בחסות מלך בחריין, יושק החלק הכלכלי של "עסקת המאה" של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שעיקרו השקעות של 50 מיליארד דולר במשך 10 שנים בכלכלה הפלסטינית. קושנר ינאם מחר בוועידה ויציג את התוכנית.

 

בריאיון אמר קושנר שמדינות רבות אישרו את השתתפותן בוועידה, ולכן מדובר בהצלחה. זאת למרות שבוועידה, שעוסקת בסכסוך הישראלי-פלסטיני, לא יהיו לא נציגים ישראלים או פלסטינים רשמיים. הרשות הפלסטינית מחרימה את האירוע ובמקביל לו צפויות הפגנות נגד הממשל האמריקני בגדה ובעזה.

ג'ארד קושנר (צילום: AFP)
"אם תהיה אי פעם עסקה, זה לא יהיה על פי יוזמת השלום הערבית". קושנר(צילום: AFP)

אף שקושנר אמר שרק החלקים הכלכליים של התוכנית יידונו במנאמה, הם יספקו הצצה נדירה להיבטים הפוליטיים שייתכן שיהיו חלק מתוכנית השלום. "כל האנשים שאני משוחח איתם, הם מדברים על יוזמת השלום הערבית. זה היה מאמץ גדול, אבל אם זה היה הכיוון שבמסגרתו ניתן היה להגיע לעסקה, אז היו מגיעים להסכם כבר מזמן".

 

טרם פתיחת הוועידה בבחריין, חשף הבית הלבן את החלק הכלכלי של "עסקת המאה". לפי התוכנית, יגויסו תרומות בסך 50 מיליארד דולר ממדינות ומשקיעים, כש-28 מיליארד מתוכם יועברו לרשות הפלסטינית ולרצועת עזה; 7.5 מיליארד יועברו לירדן, 9 מיליארד למצרים ו-6 מיליארד ללבנון.

 

לפי התוכנית, יוקמו 179 פרויקטים עסקיים ופרויקטים העוסקים בשיפור תשתיות. יותר ממחצית סכום התרומות, 28 מיליארד דולר, ישמש למימון פרויקטים בשטחי הרשות הפלסטינית לאורך 10 שנים, כששאר הסכום ישמש לפרויקטים במצרים, לבנון וירדן. חלק מהפרויקטים יהיו בחצי האי הסיני, כשההשקעות יכולות לשפר את חיי תושבי עזה הסמוכה.

ג'ראד קושנר בביקור בסעודיה (צילום: AP)
קושנר בביקור בסעודיה(צילום: AP)

במסגרת ההשקעה בשיפור התשתיות צפוי שדרוג של קווי החשמל ממצרים לרצועת עזה, במטרה להגביר את זרימת החשמל לרצועה. בנוסף, התוכנית קוראת למציאת שימושים טובים יותר לאזורי תעשייה מצריים בניסיון לעודד את המסחר בין עזה, מצרים, הגדה המערבית וישראל. התכונית מציעה גם תמיכה בהרחבת הנמל בסואץ והגדלת התמריצים הכלכליים למה שהגדר כ"חממת סחר" באזור תעלת סואץ.

 

שלשום התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו להצעה האמריקנית, ואמר כי "נשמע אותה באופן הוגן ופתוח". בסיור שערך בבקעת הירדן עם היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן ג'ון בולטון, אמר לו נתניהו כי "בכל הסכם שלום עתידי עמדתנו תהיה שנוכחותה של ישראל כאן חייבת להימשך - למען ביטחונה של ישראל, ולמען ביטחון כולם". הוא תקף גם את הפלסטינים, שכאמור שוללים את התוכנית ואת הוועידה. "אינני יכול להבין איך הפלסטינים שללו את התוכנית לפני שאפילו שמעו מה יש בה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים