שתף קטע נבחר

לא שמע, לא היה, לא דיווח. מחדלי פיקוד המחוז בתיק אונס הילדה

שורת המחדלים של מחוז ש"י: התחנה לא דיווחה בזמן. את שיחת הוועידה, מפקד המחוז לא שמע. אחר כך שהה בחו"ל יותר משבועיים, וטען שגילה על החקירה באיחור של חודשיים. המשטרה: "נערוך בדיקה בתום החקירה"


משה ברקת (צילום: אוהד צויגנברג)
משה ברקת(צילום: אוהד צויגנברג)

48 שעות לאחר שחרורו של מחמוד קטוסה ללא כתב אישום בפרשת אונס בת ה-7 בבנימין - מתגלה במלוא עוצמתה פארסת צמרת משטרת מחוז ש"י שמחדליה בפרשה מהדהדים. מתברר כי למרות דו"ח הפרקליט הצבאי שהסביר את שחרור הנאשם - ועדת הבדיקה של המשטרה עדיין לא בוחנת את התנהלות המחוז, או לכל הפחות את פעולותיו של מפקדו ניצב משה ברקת. הסיבה לכך, לפי המשטרה, היא שהחקירה עדיין מתנהלת. אולם ועדה טרם מונתה וכלל לא ברור מי יהיו חבריה ומתי תתחיל לפעול. בינתיים, היום הגיעו הוריה של הילדה למתן עדות שנייה במשטרה.

 

שרשרת המחדלים מחוז ש

שרשרת הליקויים בהתנהלות המשטרתית, שנחשפים כעת ב-ynet, עשויה להסביר מדוע פרשה כה חמורה נפלה בין הכיסאות - וייתכן שקברה יחד איתה את החקירה. מלבד החקירה הרשלנית, נשאלה השאלה היכן היה הדרג הבכיר של המשטרה שלא ידע כלל על האירוע?

 

האונס בבנימין - כותרות אחרונות

בכיר לשעבר בפרקליטות הצבאית: "רשלנות דרמטית"

מחמוד קטוסה ל-ynet: "אם הייתי עד לאונס, הייתי מציל את הילדה"

רגע לפני ביטול אישום האונס: הילדה הובאה לזירה

 

מניתוח הפעולות שהתבצעו מרגע הגשת התלונה ועד לכתב האישום החריג עולה תמונה של כשלים לכל אורך שדרת הפיקוד - ובכל הנוגע לדיווחים ההכרחיים לדרגים הגבוהים. 

 

ראשית, יש לציין כי התחנה שניהלה את החקירה פועלת ללא מפקד קבע כבר כמה חודשים. מי שעומד בראשה בפועל הוא ממלא המקום סגן ניצב עמוס דמרי, שהגיע בכלל מיס"מ (יחידת הסיור המיוחדת - א"ס) ולא פיקד על תחנות בעבר. התחנה, שמונה כ-80 שוטרים והייתה עד לאחרונה רק נקודת שיטור, כפופה ישירות למפקד המחוז ברקת - וככזאת, כל אירוע חריג אמור להיות מדווח לו ישירות.

  

משטרת מחוז ש
(צילום: עמית שאבי)

תחילת הפרשה, כאמור, ב-15 באפריל, אז הגיעה אמה של הילדה להתלונן בתחנת המשטרה. עוד באותו היום הייתה אמורה התחנה להעביר את הדיווח למפקד המחוז, שכן אונס - בייחוד של ילדה בת 7 - הוא אירוע חריג. מפקד המחוז ברקת טוען כי הדיווח כלל לא הועבר אליו. 

 

ב-18 וב-22 באפריל התקיימו שיחות ויעוד טלפוני של מפקדי התחנות. מדובר בשיחת ועידה טלפונית שנערכת בימי ראשון וחמישי, שבמהלכה מספר כל מפקד תחנה על האירועים החריגים שנמצאים בטיפולו למפקד המחוז. לפי הדיווחים, ברקת אכן היה על הקו. גורמים במחוז ש"י אמרו ל-ynet כי מפקד התחנה עדכן על חקירת האונס של הילדה, אך מסיבה שאינה ברורה - מפקד המחוז לא הבחין בכך.

 

בניגוד לנוהל הרגיל במשטרה, מפקד המחוז לא הורה להעביר את החקירה הרגישה לימ"ר ש"י. ברקת גם לא כינס ישיבת סטטוס עם קציני החקירות במחוז כדי שיכריעו על המשך ההתנהלות. גורם המעורה בפרטים ציין כי "לכל הפחות ברקת היה צריך להקצות צוות חקירה מיוחד, למנות חוקרים ורכזי מודיעין שיתעסקו אך ורק בסיפור הזה".

 

ועל אף הפתיחה המקרטעת של החקירה, יום לאחר מעצרו של קטוסה - התפתחות משמעותית לכל דבר - טס מפקד המחוז ברקת לחו"ל לתקופה של כמעט שלושה שבועות, מ-2 במאי ועד 19 במאי. בכל אותה התקופה המשיכה התחנה המקומית להתברבר עם החקירה - ולא הצליחה להביא ראיות משמעותיות להרשעתו האפשרית של קטוסה. גם לאחר חזרתו של ברקת מחו"ל לא נערכה שום ישיבה עם קציני החקירות ועם הגורמים המקצועיים בעניין החקירה. ברקת עצמו, סיפר מאוחר יותר כי הוא כלל לא ידע על התיק שמתנהל במחוזו.

 

מחמוד קטוסה (צילום: אוהד צויגנברג)
מחמוד קטוסה משתחרר מהמעצר(צילום: אוהד צויגנברג)

 

את מרבית תשומת הלב על אי-הדיווח קיבל קצין אגף החקירות במחוז, ניצב משנה דוד אוסמו. אם או בלי קשר לחקירה - אוסמו נמצא בחופשת מחלה בעקבות אירוע לבבי שלקה בו עם פיצוץ הפרשה.

 

רק לאחר הגשת כתב האישום והפרסום הנרחב בכלי התקשורת, השר לביטחון הפנים גלעד ארדן דרש מהמשטרה את פרטי החקירה. ראש אגף החקירות המיוחדות, ניצב גדי סיסו, לקח לידיו את התיק - וביקש לקבל פרטים נוספים. גם הוא שמע ממפקד המחוז עצמו כיצד עברו חודשיים שלמים מרגע הגשת התלונה ועד כתב האישום מבלי שידע עליה בכלל.

 

במשטרה אמרה כי תקום ועדת בדיקה, ואולם גם זאת לא נראית כמי שתמנע מחדלים דומים בעתיד. אחת הסיבות היא, כאמור, שהחקירה עדיין מתנהלת והבדיקה תיערך רק בסיומה. עם זאת, חשוב לציין כי נכון לרגע זה לא ידוע מתי ואם החקירה תסתיים בכלל.

 

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה כי "חקירת המקרה עודנה מתנהלת בימים אלו תוך ביצוע כל פעולות החקירה הנדרשות ובמטרה להגיע לחקר האמת. כפי שציינו, כיאה לארגון ולמערכת לומדת, סוכם בין הפרקליט הצבאי הראשי לראש אח"מ במשטרה כי לאחר סיום החקירה ייערך הליך בחינה ביחס לאופן הטיפול בתיק, הכל במטרה להפיק את כלל הלקחים הנדרשים וליישמם".

 

אלישע בן קימון השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
ניצב ברקת והנאשם לשעבר קטוסה
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים