שתף קטע נבחר

סגירת שדה דב: "תיתכן דחייה של כמה חודשים"

אחרי הדיון הלילי עם שר התחבורה בצלאל סמוטריץ', נתניהו נפגש בלשכתו עם ראש העיר אילת, יו"ר ההסתדרות ויו"ר ועדת הכספים. גורם המעורה בפרטים ל-ynet: "מסתמנת דחייה בת כמה חודשים של סגירת השדה". בעלי הקרקעות: "משתתפי הפגישה - בעלי זיהוי פוליטי מובהק"

 

 

שעות ספורות לפני ההכרעה הגורלית בנוגע לעתידו של שדה דב בתל אביב, שאמור להיסגר הלילה בחצות - מכנס ראש הממשלה בנימין נתניהו בצהריים (א') דיון בלשכתו. לפגישה הוזמנו שר התחבורה בצלאל סמוטריץ', ראש מרכז השלטון המקומי חיים ביבס, יו"ר ההסתדרות ארנון בן דוד, יו"ר ועדת הכספים משה גפני, ראש העיר אילת מאיר יצחק-הלוי, ראש העיר דימונה בני ביטון וח"כ יואב קיש. גורם המעורה בפרטים אמר ל-ynet כי "תיתכן דחייה של כמה חודשים בסגירת השדה".

 

פגישה בין מאיר יצחק הלוי, יואב קיש ובני ביטון לבנימין נתניהו בנושא סגירת שדה דב (צילום: אלכס גמבורג)
יצחק-הלוי, קיש וביטון לפני הפגישה(צילום: אלכס גמבורג)

 

שדה דב (צילום: shutterstock)
שדה דב. ארכיון(צילום: shutterstock)

כמו כן, סגן שר הבריאות יעקב ליצמן פנה לנתניהו בדרישה להציב באילת באופן קבוע מסוק לפינוי רפואי אם אכן ייסגר השדה. "על מנת להבטיח שבעת צורך רפואי דחוף תעמוד לתושבי אילת והתיירים האפשרות לקבל טיפול רפואי מציל חיים - מוכרחים להציב מסוק ייעודי לטובת פינוי רפואי בעיר אילת", כתב ליצמן.

 

נציגיהם של בעלי הקרקעות בגוש הגדול פנו לראש הממשלה ואמרו כי  "המנהלים מטעם בית המשפט פונים לראש הממשלה בקריאה דחופה להיוועד עימם קודם קבלת החלטה. המנהלים רואים צורך דחוף בפגישה כזו לאור הזהות הפוליטית המובהקת של משתתפי הפגישה אשר על פי הדיווחים מכונסים עמו עתה בדיון מכריע בסוגיה, כאשר נעדרים ממנה כל גורמי המקצוע, וכן לאור העובדה שבקשותיהם ופניותיהם לזימונם לפגישה עמו לא נענו עד עתה".

 

בתוך כך, בלילה נועדו נתניהו ושר התחבורה בצלאל סמוטריץ' ודנו בנושא, אך נראה כי ככל שנוקפות השעות פוחתים הסיכויים למהלך שימנע את סגירת השדה.

 

 

פגישה בין מאיר יצחק הלוי, יואב קיש ובני ביטון לבנימין נתניהו בנושא סגירת שדה דב (צילום: אלכס גמבורג)
(צילום: אלכס גמבורג)

ביום שלישי האחרון הציג סמוטריץ' בפני ועדת הכספים של הכנסת מתווה לדחיית פינוי השדה בשלוש שנים, שלפיו ימשיך השדה לפעול וברקע יקודמו התוכניות להפשרת השטח לבנייה, כך שהכול יהיה מוכן לפינוי מיידי כאשר הדחפור הראשון יעלה על הקרקע.

 

מאיר יצחק הלוי בשביתת רעב נגד סגירת שדה התעופה שדה דב (צילום: מוטי קמחי)
מאיר יצחק-הלוי(צילום: מוטי קמחי)

 

ועדת הכספים אישרה את הצעתו פה אחד, אך המתווה הזה מחייב חקיקה, ומשום שאנו מצויים בתקופת בחירות, על פי הנחיות היועמ"ש אי אפשר לקדם חקיקה פרטית - אלא רק חקיקה ממשלתית. לכן הכדור עבר לראש הממשלה שיחליט האם לקדם את החוק. עד כה לא התערב נתניהו, והסיכוי להעביר חקיקת בזק פוחתים מאוד בחלוף השעות.

 

המחיר להמשך פעילות שדה דב: 21 מיליארד שקל

 

בינתיים, כשבמערכת הפוליטית ממתינים בדריכות להחלטת ראש הממשלה בנוגע לעתיד השדה, פרסם ביום חמישי מודיעין טיס ברשות שדות התעופה הנחיות לטייסים וחברות התעופה, שמשמעותן סגירת השדה.

צילום אווירי של שדה דב  (צילום: איתי בלומנטל )
צילום אווירי של שדה דב (צילום: איתי בלומנטל )

 

 

בהוראה, שאמורה להיכנס לתוקף מחר ב-17:00, נאמר כי כל המידע התעופתי בשדה יופסק זמנית. כמו כן, טייסים שבעבר היו צריכים לדווח ליחידת הבקרה הצבאית של שדה דב, יצטרכו מעתה לדווח ליחידת הבקרה הצפונית. ההנחיות, כפי שפורסמו, תקפות לפי שעה עד 31 בדצמבר 2020.

 

ד"ר אלדר ברקוביץ', מנהל בית החולים יוספטל באילת, התייחס הבוקר באולפן ynet לסגירת שדה דב ואמר כי "האירוע הזה דרמטי, כי ממחר אין לי מספיק טיסות לרופאים שצריכים להגיע לתת טיפולים פה באילת, אין לנו מושג מה יקרה".  ד"ר ברקוביץ' טען כי יש מעט מאוד טיסות בין אילת לנתב"ג – מה שאמור להיות עורק התעבורה הראשי בין העיר הדרומית למרכז הארץ.

 

 

 

"אנחנו פיזית לא רואים דברים קורים למרות כל ההבטחות והדיבורים שהיו לנו עם משרדי הממשלה. לא קיבלנו שום הנחיה כתובה וברורה. גם אם זה יקרה, כל ההתנהלות בתוך נתב"ג כמו שאנו מכירים אותה עד היום, אלא אם כן תשתנה באופן דרמטי מאוד, אזי תגרום לרופאים להחליט לא לבוא אלינו", טוען ברקוביץ'.

 

ברקוביץ' טען בנוסף כי אם לא יהיו מספיק טיסות בקו אילת-נתב"ג, מטופלים יוותרו על קבלת טיפול רפואי ורופאים המגיעים לאילת לימים מרוכזים לא יגיעו עקב סרבול התהליך. הוא הגדיר את הפגיעה האפשרית בבריאות תושבי העיר כ"אסון". 

דיון לילי. נתניהו וסמוטריץ' (צילום: עמית שאבי, אלכס קולומויסקי) (צילום: עמית שאבי, אלכס קולומויסקי)
דיון לילי. נתניהו וסמוטריץ'(צילום: עמית שאבי, אלכס קולומויסקי)

 

נציגי בעלי הקרקעות יוכלו לפעול משפטית נגד המדינה

בשבוע שעבר הסמיך בית משפט השלום בהרצליה את מנהלי הגוש הגדול - הקרקע שעליה שוכן שדה דב - לנקוט הליכים משפטיים נגד המדינה במקרה שתקדם חוק שימנע את פינוי השדה או תבצע הליכים אחרים שיפגעו בזכויות בעלי הקרקע. את ההחלטה קיבל שופט בית משפט השלום יעקב שקד, שקבע במקביל כי אינו מוסמך להתערב בהליכי החקיקה שמקדמת הכנסת, ונועדו לדחות את מועד סגירת השדה.

 

על פי ההסכמים בין המדינה למנהלי הגוש הגדול, וכן על פי חוק שדה דב, השדה אמור להתפנות ב-1 ביולי. המנהלים ביקשו את הדיון בעקבות הדיווחים על מאמציו של שר התחבורה החדש בצלאל סמוטריץ' לקדם חוק שיאפשר את המשך הטיסות משדה דב לאחר 1 ביולי ותוך כדי קידום תוכנות הבנייה בשטח.

 

עו"ד רינה מיוחס מפרקליטות המדינה דיווחה לבית המשפט כי על-פי ידיעתה, מועד הפינוי לא השתנה והשדה אכן יושבת במוע - למרות ניסיונות החקיקה "יש בכנסת הרבה יוזמות חקיקה בכל מיני פורומים, צורות והקשרים אני מעודכנת ביוזמות החקיקה האלה, ולא אביע את עמדתי עליהן".

 

אחד מנציגי בעלי הקרקעות אמר בדיון: "צריך לצאת מבית משפט הזה מסר חד וברור. יש לצפות שאזרח יקיים החלטות בית משפט לכן קל וחומר שמדינה תקיים אותן. בית המשפט העליון קבע שהטיסות המסחריות יופסקו ב-30 באפריל 2017.

 

"יש ציפייה ראויה של האזרח התמים ושל מנהלי הגוש הגדול שמדינת ישראל תקיים את ההסכם זה וב-1 ביולי השדה יהיה פנוי מכל מטוס. אני מבקש שבית המשפט יגיד שיש סעד שצריך לכבד".

 

 

 

 


פורסם לראשונה 30/06/2019 12:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שדה דב. ארכיון
צילום: shutterstock
מומלצים