שתף קטע נבחר

הרב הראשי: "היתר מסעדות טבעוניות ללא כשרות - הלכה שלופה מהשרוול"

סערה בצלחת הטבעונית (הכשרה?): פרופ' דרור פיקסלר קבע כי "מותר לאכול בחו"ל במסעדה טבעונית לא כשרה", ועורר את שמחת הציבור הדתי - אך הרב הראשי מכבה את ההתלהבות: "מה שעשו גדולי הדורות אנחנו עושים. לא להמציא דברים"

 

 

פסק ההלכה שהביא בשורה לטסים לחו"ל, מצליח להסעיר את עולם הרבנות: דרור פיקסלר, פרופ' להנדסת חשמל מאוניברסיטת בר-אילן ומוסמך לרבנות, פרסם מאמר הלכתי שבו הוא מתיר לראשונה לאכול במסעדות טבעוניות בעולם, גם ללא השגחת כשרות. המטיילים, שכבר התרגלו להעמיס קופסאות שימורים במזוודה, החלו לחגוג - אבל הרב הראשי לישראל, יצחק יוסף, צינן את ההתלהבות: בשיעורו השבועי אמש (מוצ"ש) תקף את הכותב על עמדתו, וקרא לו "לא להמציא דברים".

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>

 

פיקסלר, ראש המכון לננו-טכנולוגיה בבר-אילן ולשעבר רב קהילה, מוכר בעולם האקדמי והדתי כמי שהצליח לשלב בהצלחה תורה ומדע ולבלוט הן כפרופ' מחונן בתחומו והם כתלמיד חכם. בגיליון החדש של השנתון "תחומין" העוסק ביחסי תורה, חברה ומדינה, ורגע לפני חופשת הקיץ - פרסם, כאמור, פסק המתיר אכילה במסעדות טבעוניות לא כשרות, בתנאי אחד: שהאוכל אינו מכיר חומץ או יין.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

פרופ' פיקסלר חקר את הנושא על היבטיו ההלכתיים השונים, ונתן מענה מפורט לכל אחד מהם. הוא הסביר כי במקומות הללו אין לחשוש לעניינים שונים השייכים לבתי אוכל רגילים – הן בנוגע לכשרות המזון עצמו והן לגבי איסורים נלווים כגון "בישול נוכרי". הוא אף הוסיף וכתב כי לדעתו "היתר אכילה במסעדה שהיא טבעונית לחלוטין, ללא השגחת כשרות, מרווח יותר מאכילה במסעדה בשרית מושגחת".

 

הרב יצחק יוסף מדבר על רון חולדאי (צילום: כיכר השבת)
תקף. הרב הראשי יצחק יוסף(צילום: כיכר השבת)

 

"במסעדה טבעונית לא מוגש שום דבר שמקורו מן החי, ולפיכך אין בו מאכלות אסורות מהתורה", הסביר. "מותר לאכול במקום בו מוגשים מאכלים טבעוניים בלבד (Strictly Vegan) רק אם מבקשים מאכלים שאין בהם חומץ". המלצתו: "אני מציע לבקש את הדבר הבא, ומניסיון זה מקובל ומצליח: I need non-vinegar vegan food, if it is prepared according to allergy standards".

 

לדברי פיקסלר, רמת הפיקוח של הארגונים הטבעוניים על רגישויות איננה נופלת מזו של משגיחי הכשרות, ולכן "אין לחשוש שבושלו בכלים מאכלים עם חומץ אסור". עוד הוסיף: "מומלץ לבקש להיכנס למטבח ולראות את החומרים שבהם הם משתמשים, ובמסעדות טבעוניות אוהבים להראות ללקוחות את ההקפדה שלהם על עקרונות הטבעונות".

 

על "איסור בישולי גויים" במסעדה טבעונית כתב פרופ' פיקסלר כי מקורו בחשש לקרבה יתירה בין הסועד לטבח, שעלול להוביל לנישואי תערובת, ובצירוף שיקולים הלכתיים נוספים הוא קובע כי הדבר אינו רלוונטי. "אורח המבקש לסעוד עם עמית באופן חד-פעמי, וכן מטייל שלא מוצא בנקל מקום כשר ומושגח אלא רק אוכל טבעוני - יכול לאכול שם", פסק. "לכולי עלמא (לכל הדעות – ק"נ) מותר לאכול שם מאכלים פשוטים". במקרה זה, טען הרב, "אסור להחמיר". הוא ציין כי קיבל חיזוק לעמדתו מרב מוכר שנהג כך בנסיעה משותפת שלהם לקפריסין.

 

הרב הראשי: להתייעץ עם גדולי הדור

אלא שאמש, כאמור, "הראשון לציון", הרב הראשי יצחק יוסף, התייחס ביטול לעמדתו של פיקסלר ולעג לה. הוא תקף את "אלה שמקלים (ואומרים) שאם יש לך חנות או מסעדה צמחונית - יאללה כתבו שלא צריך, שמותר, שאין בזה בישולי גויים, כאילו שחייבים להקל", מבלי להזכיר את שם הכותב, והוסיף: "לבוא היום לחדש דברים כאלה, שמסעדה טבעונית אז אין בזה איסור של בישולי גויים ומותר לאכול אצל גויים ככה?"

 

ספר טבעוני (צילום: יח
לסמוך או לא לסמוך?(צילום: יח"צ)

 

"איך אפשר ככה להתיר דברים כאלה? לא מפחדים? לא מתייעצים עם גדולי הדור?" תהה הרב יוסף. "אדם ככה כותב פוסק הלכה, כותב שמותר דבר כזה, בלי להתייעץ עם גדולים? אם גדול אמר שלא - תבטל את ההלכה מפני הגדול. ככה חינכו אותנו כל הדורות... מה שעשו גדולי הדורות אנחנו עושים כמו גדולי הדורות. לא להמציא דברים!"

 

לטענת הרב הראשי, ישנם רבנים הסבורים כי כאשר הם מקלים בהלכה הם ממשיכים את דרך אביו, הרב עובדיה יוסף – אך לא כן הדבר. "הם לא מבינים שמרן היקל רק אחרי כמה צירופים ואחרי כמה עמל", אמר. "הוא לא היקל ככה מהשרוול, הוא לקח מסורות חזקות, הסתמך על פוסקים. אף פעם הרב לא היקל לבד מסברה שלו. מרן, כמה שהיה אדם גדול בתורה - תמיד היה מתייעץ עם גדולים".

 

מומחי כשרות הסתייגו

במערכת "תחומין" התלבטו האם לכלול בכרך ה-39 את הפסק התקדימי והשנוי במחלוקת, ולבסוף הוחלט לפרסמו – ולצדו מאמר נוסף מאת עורך כתב העת, הרב זאב וייטמן, מומחה כשרות בעל שם, המסתייג ממסקנתו של פיקסלר.

 

ראש מכון צומת, המוציא לאור את "תחומין", הרב מנחם פרל, התייחס להחלטה לפרסם את ההעמדה המתירנית, ואמר: "'תחומין' הוא במה מרכזית לדיון הלכתי, וגם אם רבנים רבים מתנגדים להיתר של הרב פיקסלר, בין היתר משום שיהיו מי שיפרשו אותו בצורה רחבה מידי שגם הוא לא התכוון אליה, החלטנו לפרסם את המאמר עם הסתייגויות המערכת לצידו. ראוי לכל מי שמבקש לסמוך על כך, לקרוא קודם את המאמר והסתייגויות במלואם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: כיכר השבת
הרב יצחק יוסף
צילום: כיכר השבת
מומלצים