שתף קטע נבחר

שנים מדממות: ירי ואלימות שוטרים כלפי יוצאי אתיופיה

היחסים בין יוצאי אתיופיה למשטרה נמצאים כבר כמה שנים במשבר. מהמעצר והמוות של יוסף סלמסה לפני חמש שנים, דרך הכאת הקצין המצטיין והירי ביהודה ביאדגה, ועד לירי הקטלני של סלומון טקה בחיפה בידי קצין משטרה

האירוע שבו נורה למוות סולומון טקה ז"ל אמש (א') בקריית חיים שבחיפה מצטרף לשורה של אירועים בחמש השנים האחרונות שבהם הותקפו צעירים יוצאי אתיופיה על ידי אנשי משטרה. מקרים של ירי לעבר צעירים, מכות ואמירות פוגעניות מצד המשטרה הובילו את העדה לא פעם לצאת לרחובות בדרישה לשינוי המצב.

 

זירת הירי בה נהרג נער בקריית חיים (צילום: גיל נחושתן)
(צילום: גיל נחושתן)

התקרית המשמעותית ביותר שגרמה להחרפה ביחסי יוצאי אתיופיה והמשטרה הייתה בתחילת 2014. יוסף סלמסה ז"ל, נעצר בחשד לפריצה, ולאחר מכן טען כי סבל מאלימות קשה מצד השוטרים, כולל חשמול באקדח טייזר, שהובילה לאשפוזו בבית חולים. אביו העיד במחלקה לחקירות שוטרים כי עם הגעתו לתחנת המשטרה, הוא מצא את בנו מוטל פצוע מחוץ לתחנה, והוסיף כי רק לאחר זמן רב הוא פונה לבית החולים מבלי ששוטר התלווה אליו.

 

יוסף סלמסה ז"ל (מתוך פייסבוק) (מתוך פייסבוק)
יוסף סלמסה ז"ל(מתוך פייסבוק)

ביולי 2014 נמצאה גופתו של סלמסה במחצבה באזור בנימינה. בחקירה נקבע כי אין חשד לפלילים, ובמשטרה העריכו כי התאבד, אולם במשפחתו סירבו לקבל את המסקנה. לפני מותו התלונן סלמסה במח"ש על היחס שקיבל, אך התלונה לא טופלה והתיק נסגר. באוקטובר 2017 הודיע היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, כי החליט לדחות את ערר המשפחה, בטענה שאין ראיות להעמיד לדין פלילי את השוטרים שעצרו אותו.

 

כשנה לאחר מעצרו של סלמסה, באפריל 2015, תועד שוטר מתנפל על דמאס פיקדה, חייל במדים יוצא אתיופיה, מכה אותו ועוצר אותו ללא סיבה נראית לעין. בסרטון ממצלמות האבטחה באזור נראה כיצד פיקדה עמד לתומו עם אופניו ואז שוטר הגיע אליו ודחף את אופניו כמה פעמים.

 

 
דמאס פיקדה בטקס סיום קורס הקצינים ()
דמאס פיקדה בטקס סיום קורס הקצינים
 

התיעוד עורר סערה במדינה. האלימות כלפי פיקדה הייתה הטריגר להפגנות העדה האתיופית אז בכל רחבי הארץ, במחאה על האלימות כלפי בני העדה על-ידי שוטרים.

מחאת יוצאי אתיופיה ב-2015 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מחאת יוצאי אתיופיה ב-2015(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

אלפי מפגינים גדשו את כיכר רבין בתל אביב, זרקו אבנים אל השוטרים ופצעו עשרות מהם. אותה הפגנה נמשכה 10 שעות, והיא הובילה לכמה נוספות.

 

אלשיך על יוצאי אתיופיה: "טבעי שחושדים בהם יותר"

באוגוסט 2016 עורר מפכ"ל המשטרה דאז, רוני אלשיך, סערה כשאמר כי "כאשר שוטר פוגש חשוד מטבע הדברים המוח שלו חושד בו יותר מאשר היה חושד בו אילו היה מישהו אחר, זה טבעי", בהתייחס ליוצאי אתיופיה.

 

אלשיך הוסיף לנתח את הסוגיה וטען כי "בכל המחקרים הקרימינולוגים בעולם מוכח שמהגרים מעורבים יותר בפשיעה מאשר אחרים, זה לא צריך להפתיע. בנוסף, בכל המחקרים מוכח שצעירים מעורבים יותר בפשיעה. כאשר שני הדברים האלה מתלכדים ביחד, נוצר מצב שקהילה מסוימת מעורבת בפשיעה. זה היה בכל העליות".

 

 

לבסוף חזר בו מההתבטאויות והתנצל בפני יוצאי אתיופיה. הוא אף הבטיח כי יבצע עבודה מעמיקה בכל מחוזות המשטרה כדי לבחון אילו תיקים קיימים נובעים משיטור יתר. לדבריו, "לא הייתה חלילה כל כוונה לפגוע, אלא להציף את הבעיה על מנת לקדם פתרונות מוסכמים".

 

בינואר האחרון שבו המשטרה ובני העדה להתכתש, בעקבות הריגתו של יהודה ביאדגה בבת ים. במשטרה טענו כי הוא איים בסכין שלופה על שוטרים ונורה על-ידי אחד מהם, אך במשפחתו זעמו: "כשמחבל בא לפגוע אומרים 'אל תירו', וגם אם יורים זה לרגליים. כשאזרח בא - יורים לפלג הגוף העליון".

יהודה ביאדגה  ()
יהודה ביאדגה

ביאדגה אחז בסכין במרחק כמה מאות מטרים מביתו, ושוטרים שהוזעקו למקום סרקו אחריו. לבסוף, אחד השוטרים איתר אותו וקרא לו לזרוק את הסכין באופן מיידי. לטענת השוטר, ביאדגה רץ לעברו עם הסכין ולכן ירה בו במרכז הגוף. עדי ראייה אמדו את המרחק בין השניים במטרים ספורים.

 

 

לאחר מותו של ביאדגה חידשו יוצאי אתיופיה את המחאה נגד המשטרה, ואלפים הפגינו במשך קרוב לשש שעות בשקט מופתי ברחבי תל אביב. חלקה האחרון של המחאה היה אחר, וכלל התפרעויות של עשרות, יידויי אבנים, ניפוץ שמשות ושריפת פחים. שוטרים נפצעו ומפגינים נעצרו.

 

כחודשיים לאחר מותו של ביאדגה הודיעה המחלקה לחקירות שוטרים למשפחתו כי לא נמצא חשד לביצוע עבירות פליליות על-ידי השוטר שירה בו למוות. משפחתו של ביאדגה זעמה על ההחלטה ואחיו טען כי במח"ש "לא חקרו את מה שהיה שם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים