רובוטים, חיישנים ורחפנים: הסטרטאפים החדשים שילחמו בתאונות הבנייה
בעוד רשויות המדינה מפגינות אוזלת יד בהתמודדות עם התאונות בענף הבנייה ומספר הנפגעים רק עולה, מנסים אנשי הייטק למצוא פתרונות לצמצום התופעה באמצעות פיתוחים טכנולוגיים במסגרת פרויקט של התאחדות הקבלנים והממשלה. אז הכירו את הרובוט אוקיבו ואת האפליקציה בטי שאולי יצליחו למנוע את האסון הבא. צפו בכתבה
הכירו את אינטסייט: מנוף אוטונומי שיודע לחשב לבד את המסלול באתר הבנייה בצורה מהירה ובטוחה יחסית. על המנוף מותקנים חיישנים ומצלמות, כשבשלב הראשון הוא מהווה מערכת עזר למפעיל המנוף ולצוות האתר שגם מספקת דו"חות יעילות של עבודת המנוף. בנוסף, מותקנות עליו הוראות בטיחות, הוראות תפעוליות באמצעות סנסורים ומצלמות בטכנולוגיה שנקראת machine vision. בשלב שני, הוא אמור לפעול באופן עצמאי באתר ללא מפעיל.
זינוק של 30% בהרוגים בתאונות עבודה במחצית הראשונה של 2019
פיגומים רעועים ומנופאים ללא הסמכה: בדרך לאסון הבא באתרי הבנייה
אסון בלתי נמנע? כמעט אף הבטחה לשיפור הבטיחות במנופים לא מומשה
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
המנוף הנ"ל הוא רק אחד מפיתוחים טכנולוגיים רבים הנמצאים בימים אלה בעבודה בחממה הטכנולוגית קונטק (ConTech) שמפעילות התאחדות הקבלנים והממשלה. המטרה: לנסות למצוא פתרונות מעולמות ההייטק לצמצום התאונות הרבות בענף הבנייה שהפכו כבר למכת מדינה. רק אתמול (א') פורסם, כי ענף הבניין מוביל במספר התאונות הקשות והקטלניות, כשרשויות המדינה מתקשות עד כה לתת מענה הולם לתופעה הכאובה.
אבל אולי יש תקווה לשינוי - הפעם מסטרטאפים שיכולים לחסוך במשימות מסוכנות המתבצעות כיום על ידי העובדים. ביום רביעי הקרוב, יקיימו השותפות בקונטק – התאחדות הקבלנים בוני הארץ, משרד השיכון, משרד הכלכלה ורשות החדשנות הממשלתית כנס שמטרתו יצירת שיח בין קבלנים וחברות בנייה לבין חברות טכנולוגיה וחברות תעשייתיות המפתחות פתרונות חדשניים ליישום בענף.
לצד זה תצא לדרך התוכנית המשותפת החדשה של רשות החדשנות ומשרד הבינוי והשיכון לתמיכה בפעילות מחקר, פיתוח והדגמה בתנאי אמת של טכנולוגיות חדשניות בענף הבנייה. צחי פלאטו, מנהל קונטק, הציג באולפן ynet כמה מהפיתוחים המתקדמים עליהם עמלים היום בחממה.
כך למשל, הפיתוח הנקרא ורסטיל נייצ'רס - טכנולוגיה הכוללת שילוב של חיישנים באנקול של מנוף בנייה. אלה מזהים, בין השאר, את המטען שהוא מרים, את מהירות התנועה שלו ואת מיקומו באתר הבנייה. התוכנה של החברה יודעת להתריע על התנגשויות צפויות בין מנופים ובין המטען לחפצים אחרים באתר, ולדווח למנופאי כאשר הוא פולש לאזורים אסורים ומהווה סכנה לציבור.
רובוט במקום פועל
פיתוח נוסף הוא אוקיבו: רובוט אוטונומי המחליף את הטייח ואיש הגבס. הרובוט בשלבי פיתוח סופיים וכרגע אנשי החממה נמצאים בהתקשרויות מול חברות נדל"ן לביצוע פיילוט.
ולא רק רובוטים. בטי היא אפליקציה לניהול בטיחות באתר בנייה המאפשרת שליטה ובקרה למנהל החברה, מנגישה את האינפורמציה באופן ברור ואפקטיבי ומציגה את מצב הבטיחות בזמן אמת. המערכת תלווה את עבודת עוזר הבטיחות – מקצוע חדש שנכנס בימים אלה לענף. היא מבוססת על עקרונות של פשטות, יעילות, אפקטיביות וממשק משתמש נוח וידידותי ביותר.
גם מהאוויר מנסים להילחם בתאונות. כך למשל, סיבדרון: רחפנים לסימון של אתרי בנייה בתחום התשתיות שמחליפים את מקצוע ה"סמן" שאנו מכירים מהכבישים – אותם אנשים שעומדים בצד הכביש ומצלמים ומסמנים את גבולות שטחי העבודה בפרויקט. המערכת תוזיל מאוד את ההוצאה בתחום הזה. בעבודתה - רחפן מסמן במהירות ובדיוק במהלך יום ולילה. כל סמן מספק הוראות פשוטות וברורות, הניתנות לקריאה על ידי כל מכשיר חכם. היא נותנת עדכונים בזמן אמת לכל בעלי המקצוע הרלוונטיים המעורבים באתר באמצעות פלטפורמות ניהול פרויקטים ומאפשרת לשנות בזמן אמת את גבולות שטחי הבנייה.
NortecView: מציעה פלטפורמה לניהול מרחוק של פרויקטי בנייה - הטכנולוגיה פרוסה כדי לאסוף נתונים במהלך הבנייה, מה שמאפשר למשתמשי המשרד האחורי יכולת מעקב אחרי התקדמות פרויקטים בזמן אמת. בסוף הפרויקט, כל הנתונים שנלכדו בבנייה אלקטרונית נבדקים, מאושרים ונשלחים למערכות הארגון הרשומות עם התערבות אנושית מינימלית.