מחאה בעוצמה פחותה: הפגנות בת"א ובקריית אתא
מחאת יוצאי אתיופיה התנהלה היום ברמה מתונה הרבה יותר: בת"א חסמו כ-200 מפגינים את רחוב בגין ופונו בכוח, נתיבי איילון נחסמו לכ-40 דקות ונפתחו. בראשל"צ וביבנה מפגינים יידו אבנים לעבר שוטרים. 14 נעצרו במוקדי המחאה. מפגינים צעדו מצומת קריית אתא לביתו של סלומון טקה
המשטרה הבהירה כי תפעל למנוע חסימות צירים אחרי יום רווי אנרכיה - ובמקביל נערכה לחזרת מפגינים לרחובות: ברחבי הארץ רוכזו כוחות גדולים אחה"צ (יום ד') לקראת התחדשות הפגנות יוצאי אתיופיה שמוחים על מותו של סלומון טקה (19) מירי של קצין משטרה. הפגנות התקיימו בתל אביב, ראשון לציון, יבנה, ירושלים, באר שבע וקריית אתא. 14 מפגינים נעצרו במוקדי המחאה שבהם נרשמה כמות מפגינים נמוכה באופן משמעותי מאתמול.
לקראת השעה 18:30 החלו כ-200 מפגינים לחסום את רחוב מנחם בגין ליד צומת עזריאלי בתל אביב, שנפתח לאחר זמן קצר. נתיבי איילון נחסמו לתנועה למשך 40 דקות בין מחלף ההלכה למחלף השלום. חמישה מפגינים נעצרו על ידי המשטרה שפועלת בכוח למנוע חסימת כבישים.
מחאת יוצאי אתיופיה התחדשה – עדכונים אחרונים
יבנה: מפגינים ניסו לחסום כניסה לתחנת משטרה ויידו אבנים, שישה נעצרו
קריית אתא: המפגינים צעדו לעבר תחנת המשטרה זבולון
נתיבי איילון נפתחו לתנועה לאחר 40 דקות
ראשון לציון: 20 מפגינים יידו אבנים לעבר שוטרים, שניים נעצרו
חמישה מפגינים נעצרו בתל אביב
כוחות משטרה התייצבו ליד בית רה"מ בקיסריה, אך לא היו מפגינים
רחוב מנחם בגין נפתח, נתיבי איילון נחסמו ממחלף ההלכה עד השלום
200 מפגינים חידשו את המחאה בעזריאלי: רחוב מנחם בגין נחסם לכיוון צפון
50 מפגינים בצומת קריית אתא; המשטרה לא מאפשרת למפגינים לרדת לכביש
המשטרה נערכת להסלמת האלימות; הפגנות צפויות בנתב"ג ומול בית רה"מ בקיסריה
במשטרה הודיעו שלא יתאפשרו חסימות כבישים: "פגיעה באזרחים"
ארדן במפגש עם נציגי העדה האתיופית: אסור שתהיה אלימות ואנרכיה
קולות בעדה האתיופית קראו להנמכת הלהבות: "עשינו רעש רציני"
60 נעצרו ויותר מ-100 נפצעו; קצין בכיר לשעבר: "ככה זה כשיש ממלא מקום"
אל צומת קריית אתא הגיעו כ-100 מפגינים. ההנחיה לשוטרים הייתה לא לאפשר למפגינים לרדת לכביש: "אפס סובלנות, מי שיירד לכביש ייעצר". בהמשך צעדו המפגינים לעבר תחנת המשטרה זבולון וביתו של סלומון טקה בקריית חיים וצעקו: "שוטר אלים צריך להיות בפנים". אחד המפגינים נעצר לאחר עימות עם השוטרים.
כעשרים מפגינים יידו אבנים לעבר כוחות המשטרה ברחוב משה דיין, בסמוך למחלף ראשון לציון. כוח משטרה פיזר את המפגינים ועצר שני חשודים כשברשותם נתפסו בקבוקי תבערה. החשודים נלקחו לחקירה בתחנת המשטרה. בבאר שבע המשטרה שומרת על הסדר ומונעת ממפגינים לרדת לכביש.
כ-50 צעירים הפגינו בצומת פת בירושלים. בהפגנה השתתפו מפגינים שאינם בני העדה האתיופית שנושאים שלטים עם הכיתוב "כולנו אתיופים".
ביבנה כ-30 מפגינים חסמו את הכניסה לתחנת המשטרה ביבנה ואף יידו אבנים לעבר השוטרים. כוח משטרה פיזר את המפגינים ושישה חשודים נעצרו.
בעקבות מידע כי מתוכננת הפגנה סמוך לביתו של ראש הממשלה נתניהו בקיסריה, כוחות גדולים של משטרה נערכו בסמוך לבית. במחלף קיסריה בכביש המוביל ליישוב הוקם מחסום משטרתי. עם זאת, מפגינים לא הגיעו למקום.
מהודעות שהופצו ברשתות החברתיות בבוקר עלה כי ההפגנות וחסימות הכבישים ייערכו בין היתר בצומת עזריאלי בתל אביב, מחלף פולג בנתניה, מחלף ראשון לציון, מחלף יבנה, הכניסה לירושלים, צומת קריית אתא, צומת יקנעם, כיכר העצמאות בעפולה, תחנת המשטרה בראש העין, כביש 431, צומת אל על, צומת ביל"ו, צומת קסטינה, צומת היכל הספורט באשקלון ותחנה מרכזית באר שבע.
ברכבת ישראל הורגשו עומסים כבדים ועיכובים, בין היתר בשל העובדה שרבים בחרו להקדים את נסיעתם מחשש לכאוס תחבורתי.
לקראת ההפגנות הצפויות נפתח חדר מצב של הרשות לתחבורה ציבורית על מנת לנהל בזמן את את המענה התחבורתי באזורים בהם יהיו שיבושי תנועה ולעזור לאזרחים שנתקעים בדרכם בעקבות ההפגנות. כבר כעת סוכם על ויסות התחבורה הציבורית בקווים הבינעירוניים ועל הארכת פעילות הרכבת בקו ירושלים - תל אביב עד השעה 1 לפנות בוקר. אמש פרסם שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' את מספר הטלפון האישי שלו ברשתות החברתיות והבטיח לתת מענה עד אחרון הנוסעים.
לבקשת המשטרה הוארך מעצרם של מרבית החשודים שנעצרו במחאות האלימות שאירעו ליל אמש באשדוד, אשקלון וקריית מלאכי. בבית משפט השלום בפתח תקווה שוחררו שבעה חשודים לבתיהם.
עו"ד אודי עמר, שייצג כמה מפגינים מטעם הסנגוריה הציבורית, אמר: "מדובר בצעירים ללא עבר פלילי שמיימשו את זכותם למחות על היחס של המשטרה ליוצאי אתיופיה. המפגינים הכחישו את החשדות שזרקו אבנים כלפי השוטרים.
"מצער מאוד שמשטרת ישראל פגעה בזכויותיהם של המפגינים ולא אפשרה להם להיוועץ עם עורך דין לפני החקירה. בית המשפט קיבל את טענותינו, ביקר את הפגיעה בזכויות המפגינים והורה על שחרורם".
חמישה מפגינים שנעצרו אתמול על ידי משטרת חדרה שוחררו לחמישה ימי מעצר בית בערבות. מוקדם יותר בית משפט השלום בחדרה האריך ב-3 ימים את מעצרם של 3 חשודים נוספים ושחרר בערבויות מפגין אחד. המפגינים נעצרו בחשד לתקיפת שוטרים, חסימת כבישים והתנגדות למעצר במחלף אולגה.
במהלך ההפגנה בחדרה נפצע שוטר באורח בינוני מאבן שהושלכה לעברו ופגעה בראשו. "אנחנו לא יודעים למה עצרו אותנו", אמרו החשודים בבית המשפט. "השוטרים גם הרביצו לנו וגם עצרו אותנו".
מעצרם של שני מפגינים שלפי החשד פעלו באלימות באזור הדרום הוארך בבית משפט השלום באשקלון עד מחר. בצהריים נעצר תושב אשדוד שתועד אתמול מצית מדים וכומתות של משמר הגבול.
בית המשפט השלום בקריות העביר את חלק מהעצורים באזור למעצר בית. עצור אחד הורחק מהעיר למשך שבוע ומעצרו של נוסף - החשוד בניסיון דריסת שוטר - הוארך עד הערב. שלושה מהעצורים שוחררו על ידי המשטרה, שלא ביקשה להאריך את מעצרם. כל העצורים יוצגו על ידי הסניגוריה הציבורית.
ממלא מקום המפכ"ל, ניצב מוטי כהן, שיגר מוקדם יותר איגרת לשוטרים שבה ציין בין היתר כי "לא יינתן מקום להפרות סדר, לחסימות צירים ולגילויי אלימות. נמשיך להקפיד על מידתיות והבחנה בין מי שמבקש למחות כדין במדינה דמוקרטית ובין מי שמסית ונוהג באלימות".
כהן ציין עוד במסר לשוטרים כי "איפוק והכלה זו עוצמה המחייבת אותנו כאנשי מקצוע ומאפשרת מחאה לגיטימית. אלא שבמדינת חוק - יש דין ויש דרך למחות. לצד זכויות המפגינים, ישנה החובה לשמור על זכויות הציבור וזכויות האזרחים".
דבריו של ממלא-מקום המפכ"ל נאמרו לאחר יומיים של מחאות אלימות ברחבי הארץ, שבהן נפצעו 111 שוטרים ונעצרו 136 מפגינים. "אין מקום לפגיעה בנציגי שלטון, מוסדות רכוש, ובעיקר אין מקום להשתלחות נטולת כל רסן", אמר ניצב כהן. "ביומיים האחרונים הכלנו על מנת לאפשר מחאה. אתם - המפקדים והשוטרים - פעלתם באופן מעורר הערכה, נחושים, מקצועיים ואמיצים".
כהן הוסיף כי "באירועים האחרונים, חלק מציבור המפגינים, שהם פורעי חוק, ניצלו בציניות את הרצון שלנו לאפשר מחאה לגיטימית ופעלו באלימות קשה נגד שוטרים ואזרחים תוך הפרות סדר קשות וחסימות צירים. אני סומך עליכם ויודע כי תמשיכו לנהוג במקצועיות כפי שעשיתם עד היום".
ארדן: "אלימות ואנרכיה אסור שתהיה"
השר לביטחון הפנים גלעד ארדן וניצב כהן קיימו מפגש עם נציגים בכירים של קהילת יוצאי אתיופיה על מנת לנסות ולמנוע אלימות ופגיעה בנפש בהפגנות. ארדן התחייב בפני הפורום להקים במשטרה גוף שיפקח על הטיפול המשמעתי בגילויי גזענות של שוטרים.
השר פנה לראשי הקהילה ואמר: "אני רוצה להגיד תודה מעומק הלב על כך שהסכמתם לבוא לכאן למפגש הזה. זה לא מובן מאליו שהגעתם על רקע האירועים הקשים וכולנו מחוייבים לגלות מנהיגות בשעות אלה.
"לפני שלושה ימים קרה אירוע חמור וכואב. אירוע שלא היה צריך לקרות. אני ומשטרת ישראל שותפים לכאב ולזעזוע, ומשתתפים באבלה הכבד של משפחת טקה על מותו של סולומון ז"ל ובאבל של העדה כולה".
ארדן ציין עוד כי "ביומיים האחרונים מתרחשות מחאות וחסימות צירים בהיקף חסר תקדים וברמת אלימות בלתי נסבלת. אני שותף לכאב ומבין את הזעקה. משטרת ישראל אמרה באומץ וביושר בעבר שיש תופעה של שיטור יתר, ואנחנו נלחמים בה, ועושים זאת גם באמצעות שיתוף הפעולה איתכם.
"ברור שיש עוד הרבה מה לתקן, אבל היה שיפור רב בתוצאות בשנים האחרונות בירידה במספר המעצרים, בירידה במספר כתבי האישום, בסגירת תיקים לבני נוער והרבה פרוייקטים כמו מצלמות הגוף שמיושמים כעת. אני לא חושב שהמשטרה מושלמת או שמישהו חף מאחריות. לכולנו יש אחריות על חיי אדם ואחריות לנסות ולפעול כדי להקטין את הסיכוי שבני נוער וצעירים ייפגעו הערב בעת פינוי הצירים.
"אני אביא בפני הממשלה את הכאב, הטענות וההצעות החשובות שהעליתם ומתחייב אישית ללוות את התיקונים שיש לבצע. מחאה כן אבל אלימות ואנרכיה אסור שתהיה".
במקביל, ראש הממשלה בנימין נתניהו זימן על רקע המחאה כינוס מיוחד להערב של ועדת השרים לעניין קידום שילובם בחברה הישראלית של אזרחי ישראל ממוצא אתיופי שבראשה הוא עומד.
אברהם נגוסה, לשעבר חבר הכנסת מטעם הליכוד, אמר לפני הכינוס: "הגענו לפגישה לדון על המצב יחד עם הוועדה. יש פה בעיה קשה ועמוקה ואני מקווה שאנחנו נמצא את המקום להשמיע את הכאב של הקהילה, את הכאב של המשפחה".
נתניהו אמר בצהריים כי "העדה הזאת יקרה לנו. אני אומר את זה בתור מי שמקיים גם היום ישיבה כשאני עומד בראש צוות השרים כדי לטפל בבעיות של העדה הזאת. אנחנו נדון בכל הנושאים, אבל נדון גם בדבר שהוא בלתי נסבל - אנחנו לא מוכנים לקבל ולא נסבול חסימת צירים והפעלת אלימות כולל בקבוקי תבערה נגד כוחותינו, ושריפת מכוניות או כל רכוש אחר של אזרחים. אנחנו מדינת חוק. אנחנו דורשים שכולם יכבדו את החוק".
נתניהו אמר עוד: "קיימנו דיונים על שיטור יתר, על שינוי הדפוסים של ההתנהגות מול בני העדה האתיופית. זה דבר שכבר חל בו שיפור וייתכן שאנחנו צריכים להביא עוד הרבה שיפורים, אבל דבר אחד בטוח - אי אפשר לטפל בזה בחסימת צירים ואי אפשר לטפל בזה באלימות, בדרכים אחרות כן, לשם כך אנחנו גם מכנסים את הוועדה".
אחד ממנהיגי העדה, קייס סמאי אליאס, קייס הקהילה בראשון לציון, ביקש מוקדם יותר היום מיוצאי אתיופיה שלא לנהוג באלימות: "שלום לכל חבריי שנמצאים בשטח ביום הקשה הזה, ביום הטרגדיה הקשה של חברנו, אחינו, סלומון טקה. ביום המתסכל הזה אנחנו חייבים לזכור שלארץ הזו אבותינו חלמו. הם שילמו מחיר כבד בדרך בכדי להגיע לירושלים ובכדי לחיות בארץ שלנו".
"אנחנו ניאבק בדרך הלגיטימית, ללא אלימות וללא אובדן חיים חלילה", הוסיף קייס אליאס. "כן לקדושת חיים, ולא לקדושת המת. אנא שימרו על איפוק, שחלילה לא נאבד עוד חיים. אני קורא לכם חבריי - אנחנו נדרוש את הצדק. הגיע הזמן, הגיעו מים עד נפש, אבל כן למחאה ולא לאלימות".
יממה לאחר שהצעיר שנהרג טקה הובא למנוחות, הגיע בצהריים לבית המשפט מפקד מחוז חוף, ניצב פרץ עמר. "אני מאוד מקווה שזה המקרה האחרון, כמובן זה לא בידיים שלנו", אמר מפקד המחוז לאב, וורקה טקה. "הדינמיקה כופה עלינו דברים, אין לנו שליטה על כל דבר. נעשה את המקסימום לצמצום התקלות".
בתחילת המפגש בבית המשפחה בקריית חיים בחיפה אמר הקצין הבכיר לאב: "תהיה סמוך ובטוח שהדברים נחקרים עד תום. אנחנו לא מעורבים בחקירה אלא מח"ש, וכאשר הדברים יתבררו עד תום נפעל על פי ההנחיות". האב הטיח בו בתגובה: "אתה אחראי על המשטרה באזור. הבן שלי לא יחזור. אתה האחראי".
בהכנת הכתבה השתתפו איתי בלומנטל, אילנה קוריאל, אלי סניור, ישי פורת, רועי רובינשטיין, אחיה ראב"ד, רענן בן צור ונינה פוקס.